عصب کشی دندان
عصب کشی یا درمان کانال ریشه از رایج ترین درمان های دندانپزشکی است که معمولا همه افراد آن را تجربه می کنند. در معالجه مجرای ریشه دندان مواد عفونی درون مغز دندان برداشته می شود تا آسیب های احتمالی از میکروب دندان جلوگیری شود.
مغر دندان چگونه مواد عفونی را در خود جای می دهد ؟
حفره هایی درون کانال ریشه دندان در ساختمان دندانی وجود دارد که به طور طبیعی محل تجمع بافت های عصبی و سلولی و نیز بافت های خونی هستند. اگر به دندان های پوسیده توجه نشود و در همان ابتدا درمان پوسیدگی دندان صورت نگیرد، پوسیدگی از مینای دندان عبور کرده و به عاج دندان می رسد و از آنجا به مغر دندان آسیب وارد می کند.
با گسترش میکروب ها در پالپ باعث ایجاد التهاب درون کانال ریشه دندان شده که افزایش حجم کانال را به دنبال دارد، زمانی که کانال ریشه دندان ملتهب می شود فشار های داخلی به درون عصب دندان سرایت کرده آنگاه درد دندان آغاز می شود. در این هنگام بیمار متوجه می شود که مشکلی دندانی پیدا کرده و سریعا باید به متخصص مراجعه کند.
عصب کشی دندان چگونه انجام می شود ؟
ابتدا معیانات اولیه توسط متخصص دندانپزشکی صورت می گیرد و پس از تایید آن که بیمار نیاز به درمان عصب کشی دندان دارد، متخصص یک آمپول بی حسی به محل انجام عصب کشی میزند تا در طی درمان بیمار هیچ دردی را احساس نکند.
ابتدا پوسیدگی دندان بیمار برداشته می شود. به این مرحله نسج دندانی نیز می گویند تا به وسیله آن بتوانند به کانال های ریشه دندان دسترسی پیدا کنند، در مرحله بعد باید پالپوتومی انجام دهند. پالیوتومی یعنی سوراخ کردن سقف پالپ این کار باعث جاری شدن خون داخل پالپ شده که فشار داخل را کمتر می کند در نتیجه درد بیمار کاهش پیدا می کند.
محتویات کانال ریشه به طور کامل خارج می شود و برای آنکه هیچ میکروبی درون آن باقی نماند درون کانال را شستشو می دهند. بعد از آن که با آب و مواد ضد عفونی درون کانال ریشه به خوبی شستشو داده شد باید جای دندان را به شکل اولیه آن در آورند.
پر کردن کانال ریشه و شکل دادن به دندان آخرین مرحله از عصب کشی دندان است. با یک سوهان کوچک شکل دهی کانال صورت می گیرد، ابتدا با محلول شستشو عفونت زدایی می کنند و میله های بسیار نازک به نام گوتا که از جنس پلاستیک هستند به همراه سیلر درون کانال ریشه دندان قرار می دهند. برای ترمیم عاج دندان از ماده ای به نام آمالگام یا کامپوزیت که با مواد دیگر واکنش نمی دهند و سازگار با بدن هستند، برای شکل گیری عاج دندان استفاده می کنند.
مراحل عصب کشی دندان به اتمام رسید ولی باید بدانید که دندان شما مرده است و هر گونه عفونت و آسیبی ببیند باید دوباره عصب کشی کنید.
کانال های پالپ دندانی چگونه کانال های هستند ؟
تعدد کانال ها درون دهان بستگی به نوع دندان دارد و در تمامی دندان ها یکسان نیست، برای مثال دندان نیش تک کاناله است ولی دندان های آسیا سه یا چهار کانال دارد. درون کانال های پالپ فقط عصب وجود ندارد بلکه باکتری ها درون این کانال ها وجود دارند، در برخی موارد به دلیل کاهش خونرسانی عصب های درون کانال از بین رفته اند. اما عروق خونی، سلول های مختلف و عروق لنفی درون این کانال ها وجود دارد. کانال های درون ریشه دندان که توسط پوسیدگی یا عفونت آلوده به میکروب و باکتری شده اند، عفونت را به ریشه منتقل می کند و باعث از بین رفتن استخوان دو ریشه می شود.
آیا عصب کشی دندان درد دارد ؟
در تمامی مراحل انجام عصب کشی دندان به دلیل اینکه با بی حسی موضعی انجام می گیرد، در نتیجه هیچ گونه دردی احساس نمی شود، اما ممکن است بعد از اتمام درمان و از بین رفتن بی حسی بیمار با درد رو برو شود که ممکن است به علت بلند بودن پانسمان، فایل کردن دندان و التهاب ریشه، حساسیت به برخی از مواد پر کننده دندان باشد. اما بعد از عصب کشی متخصص دندانپزشکی با تجویز مسکن باعث کم تر شدن درد بیمار می شود. تنها مسکنی که پزشک تجویز می کند را باید مصرف کرد و از خوردن هر گونه داروی خودسرانه دوری کنید.
آیا عصب کشی مجدد دندان امکان پذیر است ؟
برای هر درمان دندانی باید به پیش متخصص مربوطه بروید قطعا اگر عصب کشی شما با استفاده از مواد نا مرغوب و توسط یک متخصص بی تجربه و نا بلد صورت گیرد قطعا درمان موفقیت آمیزی نبوده و ممکن است پس از درمان مجبور شوید دوباره عصب کشی کنید.
در برخی موارد ممکن است درمان با موفقیت انجام شود ولی مراقبت های بعد از درمان به خوبی انجام نگیرد به همین دلیل دندان عصب کشی شده دچار عفونت می شود و نیاز به درمان مجدد دارد.
مراقبت های لازم بعد از عصب کشی دندان چیست ؟
بعد از هر درمانی باید مراقبت های لازم صورت گیرد تا در تثبیت درمان هیچ خللی به وجود نیاید. در سمتی که دندان عصب کشی شده است نباید غذا بجوید و بر روی آن فشار وارد کنید زیرا تا اتمام دوره نقاهت دندان ها بسیار شکننده هستند و احتمال شکسته شدن آن ها وجود دارد. رعایت بهداشت دندان می تواند از عفونت دوباره دندان جلوگیری کند. پس استفاده از نخ دندان و مسواک زدن را فراموش نکنید.
عمر دندان هایی که عصب کشی شده اند همانند دندان های طبیعی هستند و نگرانی بابت از بین رفتن دندان ها نباید داشته باشید.
درمان عصب کشی دندان چه مدت طول می کشد ؟
معمولا درمان عصب کشی از یک تا سه جلسه طول می کشد اما بهتر است در همان یک جلسه درمان به اتمام برسد زیرا اگر درمان به تعویق بیوفتد ممکن اس دندان بیمار دچار عفونت شود. به همین دلیل برای جلوگیری از عفونت باکتریایی روکش کردن دندان را بلافاصله بعد از عصب کشی دندان انجام می دهند.
هزینه عصب کشی دندان چقدر است ؟
هزینه عصب کشی دندان بسته به نوع مواد استفاده شده برای عصب کشی و روکش دندان دارد، مسلما هر چه قدر میزان کیفیت مواد بکار رفته شده بهتر باشد آنگاه هزینه بیشتری را باید پرداخت کرد همچنین دستمزد متخصص و مکان انجام عصب کشی در برآورد هزینه های درمان بی تاثیر نیست.