ورزش های غیر مجاز حین درمان ارتودنسی | محافظت از بریس هنگام ورزش
آیا شما هم با توجه به نوع ورزش خود نگران درمان ارتودنسی هستید؟ یا به خاطر فعالیت مورد علاقه خود، درمان خود را به تعویق می اندازید؟ چه ورزش هایی در این روش درمانی غیر مجاز هستند؟ آیا به هیچ عنوان نباید در حین ارتودنسی آن ها را انجام داد؟ چه راهکاری برای این کار وجود دارد؟ در این مقاله به پاسخ این سوالات می پردازیم.
چکیده مطلب
یکی از دغدغه های بسیاری از افرادی که قصد انجام درمان ارتودنسی دندان را دارند، ارتباط بین ورزش و ارتودنسی است. آیا شما هم ورزش می کنید و نگران این هستید که با این کار بریس های ارتودنسی شما دچار مشکل شوند؟ به نظر شما چه ورزش هایی در این درمان غیر مجاز محسوب می شوند؟ آیا باید ورزش خود را در طی درمان کنار بگذارید؟ چه راهکاری در این باره برای شما مطرح است؟
در این مقاله کوتاه با ما همراه باشید تا پاسخ تمامی این سوالات را به دست آورید.
آیا در حین ارتودنسی امکان ورزش کردن وجود دارد؟
شاید این سوال شما نیز باشد. به هر حال ورزش یک قسمت مهم از زندگی بسیاری از افراد است که آن ها تمایل ندارند تا در طول درمان ارتودنسی خود، فعالیت های مورد علاقه و دلخواهشان را انجام ندهند. به هر حال می دانیم که این درمان طولانی مدت بوده و همین موضوع ماجرا را سخت تر می کند. این افراد قصد دارند تا طرح لبخندی زیبا به دست بیاورند و فعالیت های ورزشی خود را نیز دنبال کنند، بنابراین پاسخ این سوال این است که امکان ورزش در طی روند ارتودنسی وجود دارد. اما برخی از افراد لازم است تا نکاتی را رعایت کنند تا آسیبی به دستگاه های ارتودنسی خود نرسانند که در ادامه این موضوع را بیشتر مورد بررسی قرار می دهیم.
ورزش های غیر مجاز در ارتودنسی
منظور از ورزش های غیر مجاز این نیست که شما باید در حین درمان ارتودنسی، فعالیت های مورد علاقه خود را کنار بگذارید، اما باید اقدامی که انجام دهید که در موارد بعدی آن را نیز به شما توضیح خواهیم داد. این ورزش ها عبارتند از:
- فوتبال
- اسکیت
- بسکتبال
- ژیمناستیک
- دوچرخه سواری
- ورزش های رزمی مانند بوکس، کاراته، تکواندو و …
- و دیگر ورزش هایی که احتمال آسیب دیدگی دهان و صورت در آن ها وجود دارد.
محافظت از بریس ارتودنسی در هنگام ورزش کردن
در هنگام ورزش کردن به خصوص ورزش های رزمی و تمریناتی که پیش تر برای شما مطرح کردیم، این امکان وجود دارد که به دهان ضربه وارد شده و موجب شکستگی و یا آسیب دیدگی دستگاه ارتودنسی شما شود. در این صورت علاوه بر اینکه ممکن است تا به بافت های دهانتان آسیب وارد شود، باید هزینه ای را برای نصب مجدد براکت متحمل شوید. به همین جهت توصیه می شود تا از محافظ دهان در این شرایط استفاده داشته باشید.
محافظ دهان برای جلوگیری از آسیب به بریس ها
محافظ دهان پلاکی کوچک از جنس سیلیکون و یا دیگر مواد محافظت کننده می باشد که با قرار گرفتن روی دندان ها مانع از آسیب دیدگی دندان ها و براکت های ارتودنسی شما در زمان برخورد توپ ورزشی به صورت، برخورد آرنج و یا زانوی بازیکنان دیگر به دهان و … می شود. این پلاک ها در انواع متنوعی موجود است که هم می توانید آن ها به طور آماده تهیه کنید و هم می توانید تا به صورت سفارشی و اختصاصی آن را به دست آورید. البته همواره توصیه می شود تا در این باره با متخصص ارتودنسی خوب مشورت کنید تا ایشان یک محافظ دهان سفارشی را برای شما تهیه کنند. زیرا استفاده از محافظ های دهان موجود در بازار می توانند ناراحتی هایی را برایتان ایجاد کرده و موجب آزارتان شوند.
انواع محافظ دهان
همانطور که گفتیم محافظ های دهان در انواع متفاوتی وجود دارند که در ادامه بیان می کنیم:
- محافظ دهان آماده
این نوع از پلاک ها را می توانید بدون داشتن نسخه پزشکی از داروخانه ها تهیه کنید. این محافظ دهان به طور معمول از پلاستیک نرم ساخته شده و قیمت پایینی نیز دارد. اما اشکال آن این است که به صورت راحت و درست روی دندان ها قرار نمی گیرد و می تواند ناراحتی هایی را برایتان ایجاد کند.
- محافظ دندان بویل اند بایت
این نوع محافظ دهان را نیز می توان از داروخانه ها تهیه کرد، اما تفاوتی که با نوع قبلی دارد، این است که در دمای محیط سفت می شوند و با قرار دادن آن ها در آب جوش می توان یک پلاک بسیار نرم به دست آورد. بعد از سرد شدن این پلاک، شکل دندان ها را به خود خواهد گرفت. اشکال محافظ های دهان بویل اند بایت، ضخیم بودن آن ها است که موجب می شود در طولانی مدت استفاده از آن ناراحت کننده باشد. همچنین به مرور شکل خود را از دست داده و لازم است تا مجدد فرآیند آماده سازی آن انجام گیرد.
- محافظ دهان سفارشی
بهترین نوع محافظ دهان، نوع سفارشی آن ها است که با کمک قالب تهیه شده از دندان های شما ساخته می شود. این پلاک ها به خوبی روی دندان های شما قرار می گیرند و هیچ گونه خلل و ناراحتی در زمان صحبت کردن ایجاد نمی کنند. طراحی آن ها مقاومت بسیار خوبی در برابر نیرو های ناشی از ساییده شدن دندان ها از خود نشان می دهد. روند ساخت محافظ های دهانی سفارشی اینگونه است که ابتدا متخصص ارتودنسی قالبی از دندان هایتان گرفته و این قالب بعد از خشک شدن به وسیله گچ مایع پر می گردد. در ادامه مدلی سه بعدی به دست می آید. در نهایت به طور خاص انحنا و شکل داده شده تا به راحتی روی دندان های شما قرار بگیرد.
نکات مهم در ارتباط با ورزش و ارتودنسی
همواره به موارد زیر توجه داشته باشید:
- تردید نکنید که در زمان ورزش کردن باید از محافظ دهان استفاده داشته باشید.
- در صورت نیاز و با توجه به ورزشی که انجام می دهید، از دیگر ابزار محافتی مانند کلاه ایمنی و یا محافظ صورت نیز استفاده کنید.
- بهتر است تا ایمنی و احتیاط را در زمان ورزش کردن در نظر بگیرید.
- شرایط اضطراری را در نظر بگیرید. اگر به هر دلیلی با شرایطی از جمله از دست رفتن یکی از براکت های خود رو به رو شدید، آرامش خود را حفظ کرده و با متخصص ارتودنسی خود تماس بگیرید. در صورتی که با جراحت شدید تری مواجه شدید، حتما وقت اورژانسی برای مراجعه به کلینیک ارتودنسی بگیرید.
سوالات متداول
-
آیا محافظ دهان نیاز به تعویض دارد؟
باید بدانید که هیچ کدام از محافظ های دهانی به طور دائمی باقی نمی مانند و بعد از مدتی سطح صاف آن ها با مشکل رو به رو می شود و می تواند به بافت های نرم دهان آسیب وارد کند و به همین جهت لازم است تا برای تعویض آن ها اقدام کنید. همچنین محافظ آسیب دیده قادر به حفاظت از بریس های ارتودنسی شما نخواهد بود.