عدم قرینگی فک پایین چیست؟ | علائم و عوارض + درمان با ارتودنسی
عدم قرینگی فک پایین به چه دلایلی ایجاد می شود؟ این عارضه چه مشکلاتی به همراه دارد؟ چه زمانی بهترین موقع برای درمان آن است؟ روش های درمان آن کدام می باشند؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات لازم را در این باره بدست آورید.
چکیده مطلب
یکی از اختلالات فکی که شاید در خود و یا اطرافیان مشاهده کرده باشید، عدم قرینگی فک پایین است. این اختلال نه تنها زیبایی چهره افراد و اعتماد به نفس و میزان رضایت آن ها از صورت خود را تحت تاثیر قرار می دهد، بلکه تاثیر نامطلوبی بر سلامت دهان و دندان ها و فک آن ها دارد.
به نظر شما چه مواردی در ایجاد این مشکل نقش دارند؟ چگونه می توان آن را تشخیص داد، راه های درمانی این عارضه کدام اند؟
تاثیر سن در درمان عدم قرینگی فک پایین چیست؟ در صورتی که درمان نشود با چه عوارضی همراه خواهد بود؟
در این مقاله با دکتر احمدرضا حسینی، متخصص ارتودنسی همراه باشید تا پاسخ کامل این سوالات را دریافت کنید.
عدم قرینگی فک پایین چیست؟
عدم قرینگی فک پایین اختلالی است که به دلیل عدم قرار گیری دندان ها و فکین در محل صحیح خود در دهان به وجود می آید.
وجود این مشکل موجب می شود که دندان های فک بالا و پایین نتوانند به درستی بر روی یکدیگر قرار بگیرند و این مسئله با بروز اختلالات بسیاری همراه بوده که در عناوین بعدی برایتان بیان می کنیم.
روش های تشخیص عدم قرینگی فک پایین
زمانی که رشد افقی یک سمت فک پایین نسبت به سمت مقابل آن بیشتر باشد، فرد دچار عدم قرینگی فک پایین می شود که در نتیجه آن امکان قرار گرفتن فک بالا و پایین به طور کامل بر روی یکدیگر وجود نخواهد داشت. با مراجعه به متخصص ارتودنسی خوب و انجام بررسی های زیر وجود این اختلال تشخیص داده می شود:
-
تهیه تصاویر رادیوگرافی
برای تشخیص دقیق و همچنین انجام خدمات دندانپزشکی تهیه تصاویر رادیوگرافی توصیه می شود. این تصاویر اطلاعات دقیقی از موقعیت و وضعیت دو فک و همچنین دندان ها ارائه می دهند و ارتودنتیست با استفاده از آن ها می تواند وجود این اختلال را به خوبی تشخیص دهد.
-
معاینه داخل دهان
متخصص ارتودنسی با بررسی و معاینه داخل دهان و ارزیابی متناسب بودن میدلاین دندان های بالا و پایین با یکدیگر و همچنین با صورت را انجام میدهد. در صورت عدم وجود تناسب بین آن ها، عدم قرینگی فک پایین تشخیص داده خواهد شد.
-
معاینه خارج دهان
معاینه خارج دهان شامل بررسی نمای بیرونی صورت و زاویه فک پایین می باشد که در صورت وجود این اختلال ممکن است به وضوح قابل مشاهده باشد.
روش های درمان عدم قرینگی فک پایین
متحصص ارتودنسی پس از انجام معاینات و بررسی های لازم و یافتن علت عدم تقارن فک پایین، درباره برنامه درمانی متناسب با نیاز بیمار تصمیم گیری می کند. این اختلال با استفاده از روش های زیر قابل درمان می باشد:
-
ارتودنسی
ارتودنسی شامل روش های مختلفی می باشد که با در نظر گرفتن سن بیمار مورد استفاده قرار می گیرند. بیماران مبتلا به عدم قرینگی فک در صورتی که پیش از رسیدن به سن بلوغ، یعنی زمانی که رشد فک هنوز کامل و یا متوقف نشده است، نسبت به درمان این اختلال اقدام نمایند، استفاده از درمان های ارتودنسی بدون نیاز به جراحی فک می تواند مشکل آن ها را درمان نماید. البته لازم به ذکر است که مشکل عدم قرینگی فک پایین آن ها پیشرفته نباشد.
-
جراحی فک در کنار ارتودنسی
در مواردی که سن بیمار از سن بلوغ گذشته است، یعنی در شرایطی که رشد فک کامل شده است، ممکن است عدم قرینگی فک پایین تنها با ارتودنسی درمان نشود که در این صورت ارتودنتیست، جراحی فک را در کنار درمان ارتودنسی پیشنهاد می کند.
ترتیب انجام این درمان ها بدین صورت می باشد که در ابتدا ارتودنسی صورت انجام می شود تا دندان ها در موقعیت های درست در قوس دندانی قرار بگیرند تا حد ممکن ایرادات فک برطرف شوند. سپس جراحی فک توسط متخصص فک و صورت انجام می شود. پس از جراحی فک با توجه به شرایط جدید فک و دندان ها ممکن است نیاز باشد که مجددا درمان ارتودنسی برای مدت زمان کوتاهی به طور مثال برای 6 ماه، انجام شود تا درمان تکمیل گردد. به این ترتیب بهترین نتایج از درمان این اختلال حاصل خواهد شد.
بهترین زمان درمان عدم قرینگی فک پایین
به طور معمول توصیه می شود که کودکان خود را برای انجام چکاپ های دندانپزشکی و بررسی وجود مشکلات و اختلالات دندانی و یا فکی، در سن 7 سالگی نزد متخصص ارتودنسی ببرید تا در صورت وجود هرگونه مشکلی در اسرع وقت تحت درمان قرار بگیرد. درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان و همچنین مشکلات فکی در سنین پایین که هنوز بافت های آن ها در حال رشد هستند، بسیار آسان تر می باشد. زیرا با افزایش سن کودک و همزمان با رشد صورت و فک، این مشکلات پیشرفت کرده و نه تنها درمان آن ها سخت تر می شود، بلکه ساختار صورت و بافت های نرم آن نیز تحت تاثیر قرار می گیرند و ممکن است با آسیب های دیگری همراه شوند که سلامت دهان و دندان کودک را به خطر می اندازند.
درمان عدم قرینگی فک پایین پس از سن بلوغ (بزرگسالی)
پس از سن بلوغ و با کامل شدن رشد فک، میزان شکل پذیری استخوان فک کاهش می یابد، به همین دلیل امکان درمان مشکلات آن تنها با استفاده از ارتودنسی سخت می شود. زمانی که بیماران پس از سن بلوغ جهت درمان اختلالات و ناهنجاری های فکی خود به کلینیک ارتودنسی مراجعه می نمایند، ارتودنتیست به تنهایی قادر به ارائه برنامه درمانی به آن ها نخواهد بود و انجام این کار به همکاری یک متخصص فک و صورت نیاز خواهد داشت. زیرا علاوه بر ارتودنسی باید جراحی فک نیز برای برطرف کردن ناهنجاری های شدید اسکلتی، صورت گیرد. به طور معمول برنامه درمانی به این صورت خواهد بود که در ابتدا ارتودنسی با هدف اصلاح اختلالات دندانی و برخی مشکلات فکی انجام می شود، پس از آن جراحی فک و در نهایت مجددا ارتودنسی برای انجام اصلاح های نهایی صورت می گیرد. طول این دوره درمانی با در نظر گرفتن میزان ناهنجاری های موجود، سن بیمار و سایر شرایط او، به طور معمول در حدود 1 تا 2 سال طول می کشد.
هزینه درمان عدم قرینگی فک پایین
تعیین هزینه درمان این اختلال نیاز به انجام معاینات لازم توسط متخصص ارتودنسی دارد، زیرا مواردی مانند انجام درمان های جانبی مانند برطرف کردن پوسیدگی های دندان و یا بیماری های پریودنتال پیش از ارتودنسی (در صورت وجود داشتن) و همچنین نیاز و یا عدم نیاز به جراحی فک از مواردی هستند که بر قیمت این درمان تاثیر می گذارند.
برای تعیین قیمت نهایی درمان عدم قرینگی فک پایین می توانید از یک جلسه معاینه و مشاوره رایگان با دکتر احمدرضا حسینی بهره ببرید.
چه دلایلی سبب از بین رفتن قرینگی فک پایین می شوند؟
دانستن علت ایجاد این ناهنجاری می تواند به ارتودنتیست برنامه ریزی مناسب طرح درمانی کمک نماید. مواردی که در ایجاد این عارضه نقش دارند، عبارتند از:
-
ضربه
وارد شدن ضربه به صورت و فک پایین یکی از علل نامتقارن شدن فک پایین می باشد.
-
وراثت
ژنتیک و وراثت و همچنین مشکلات مادرزادی در بدو تولد از دیگر موارد موثر در ایجاد این اختلال می باشند.
-
وجود کراس بایت خلفی
رشد غیر طبیعی فک پایین که می تواند با عدم تقارن آن همراه باشد ممکن است بر اثر وجود کراس بایت خلفی ایجاد شود.
-
شیفت فانکشنال فک
در صورتی که این اختلال تحت درمان قرار نگیرد به عدم قرینگی فک پایین تبدیل شده و به صورت پایدار باقی می ماند.
-
وجود اختلال در مفصل فکی گیجگاهی
اختلال و ناهنجاری در مفصل فکی گیجگاهی یکی دیگر از علل ایجاد این عارضه می باشد.
عوارض عدم درمان نامتقارن بودن فک پایین
در صورتی که این اختلال به موقع و سریع درمان نشود، می تواند با عوارض زیر همراه باشد:
-
مشکلات گفتاری
قرار نگرفتن دندان ها در موقعیت صحیحی نسبت به هم باعث ایجاد اختلال در گفتار و تلفظ درست کلمات می شود.
-
آسیب به دندان ها
ساییدگی دندان ها و تحلیل رفتن مینای آن ها و همچنین ایجاد پوسیدگی همگی از عوارضی هستند که به دلیل اختلالات فکی که موجب می شوند موقعیت دندان ها نسبت به یکدیگر نامناسب باشد و نه تنها امکان تمیز کردن صحیح آن ها وجود نداشته باشد، بلکه هنگام تلاش برای جویدن غذا نیز فشار های نامتناسبی بر روی آن ها وارد شود که منجر به آسیب رساندن به دندان ها شود.
-
آسیب به مفاصل فک
توزیع نامتقارن نیرو هایی که بر اثر تلاش برای درست جویدن غذا و یا صحبت کردن، می تواند باعث آسیب به مفاصل فک و بروز درد در آن ها گردد.
-
درد
احساس درد در فک، گردن و پشت بیمارانی که به این اختلال دچار هستند از عوارض عدم درمان آن می باشند.
-
اختلال در جویدن غذا
نامتقارن بودن فک پایین موجی ایجاد اختلال در جویدن کامل و صحیح غذا می شود که می تواند مشکلات گوارشی را به همراه داشته باشد.
-
تاثیر نامطلوب بر چهره
وجود هرگونه اختلال فکی می تواند تاثیر نامطلوبی بر زیبایی چهره افراد داشته باشد.
سوالات متداول
-
آیا عدم قرینگی فک پایین با افزایش سن خود به خود درمان می شود؟
خیر. امکان درمان خود به خودی این اختلال وجود ندارد و درمان آن نیاز به اقدامات جدی ارتودنسی و در برخی موارد جراحی فک دارد.
-
آیا امکان درمان عدم قرینگی فک پایین تنها با استفاده از ارتودنسی وجود دارد؟
پاسخ به این سوال به سن و میزان ناهنجاری های فکی بیمار بستگی دارد و پس از انجام معاینات لازم توسط متخصص ارتودنسی، مشخص می گردد. در صورتی که رشد استخوانی فک هنوز کامل نشده است، به طور معمول پیش از سن بلوغ، امکان درمان این اختلال بدون جراحی فک و تنها با ارتودنسی وجود خواهد داشت.
-
چرا باید مشکل عدم قرینگی فک پایین را درمان کرد؟
زیرا درمان این عارضه نه تنها پایین بودن اعتماد به نفس افراد بر اثر وجود این مشکل را بهبود می بخشد، بلکه در درمان درد های مفصل فکی گیجگاهی ناشی از آن و همچنین درمان اختلالات گفتاری و مشکل در جویدن غذا نیز تاثیر دارد.