تاثیر داروها در ارتودنسی چگونه است؟ + لیست داروهای مفید و مضر
آیا داروها در روند درمان ارتودنسی نقش دارند؟ تاثیر ایبوپروفن، استامینوفن، داروهای قلبی، بیس فسفونات ها و … در ارتودنسی چه می باشند؟ متخصص ارتودنسی در این زمینه چه کمکی به بیمار می کند؟ آیا باید مصرف داروهای خود را قطع کنید؟ در این مطلب با پازل کلینیک همراه باشید تا پاسخ این سوالات را مطالعه کنید.
چکیده مطلب
شاید برایتان جالب باشد که بدانید سرعت حرکت دندان ها در درمان ارتودنسی تحت تاثیر عوامل متفاوتی قرار دارند. یکی از این موارد، مصرف برخی از داروها و یا بعضی از هورمون های مختلف است.
به نظر شما کدام داروها و با کدام غلظت می توانند در سرعت حرکت دندان ها در این درمان نقش داشته باشند؟
نقش ایبوپروفن و استامینوفن در این درمان چیست؟ داروهای قلبی، داروهای ضد افسردگی و … چه نقشی در حرکت دندان ها دارند؟
در ادامه این مقاله مختصر و مفید با دکتر احمدرضا حسینی، متخصص ارتودنسی همراه باشید تا پاسخ این سوالات را به دست آورید.
حرکت دندان ها در ارتودنسی چگونه است؟
موارد متعددی روی حرکت دندان ها تاثیرگذار می باشند، انواع مختلفی از واکنش های شیمیایی و فیزیکی بدن و برخی از تغییرات سلولی سرعت و چگونگی حرکت دندان ها را در طی درمان ارتودنسی تحت تاثیر قرار می دهند.
ارتودنسی سبب می شود تا قسمت هایی از دندان و فک فشاری را تحمل کرده که به دنبال آن به سمت موقعیت صحیح در دهان حرکت می کنند. این اتفاق می تواند موجب اتساع و التهاب عروق شده که از همین رو در این بخش ها با افزایش جریان خون رو به رو خواهید بود.
مواد موجود در جریان خون حرکت دندان ها و فک ها را تحت تاثیر قرار می دهند و باعث می شوند روند درمان ارتودنسی ساده تر و یا پیچیده تر گردد.
بنابراین اگر قصد انجام این روش درمانی را دارید و داروهای خاصی را مصرف می کنید، حتما متخصص ارتودنسی خود را در جریان داروهای مصرفی خود قرار دهید.
نقش داروها در درمان ارتودنسی
مواد متفاوتی که در خون افراد وجود دارند، می توانند سبب تحت تاثیر قرار دادن طول درمان ارتودنسی شوند.
اگر بیمار دارویی مصرف کند، این دارو وارد جریان خون شده و می تواند تاثیرات زیادی روی سوخت و ساز و فعالیت های کلی بدن داشته باشد.
برخی از این مواد وجود دارند که دارای تاثیر بازدارندگی روی حرکت دندان ها هستند که این موضوع روند درمان ارتودنسی را کاهش می دهد. در مقابل برخی دیگر باعث افزایش سرعت حرکت دندان ها می گردند. در عناوین بعدی شما را با این موارد آشنا می کنیم.
کدام داروها سبب تسهیل در روند ارتودنسی می شوند؟
داروهای زیر می توانند با داشتن نقش کاهش دهنده التهاب و تسهیل حرکت دندان ها و فک تاثیر زیادی در روند این درمان داشته باشند:
- آدنوزین مونو فسفات
- کلسیم
- کلاژن
- پروستاگلاندین
داروهای بیان شده می توانند در روند این درمان، حرکت دندان ها و فک ها را بهبود بخشیده و تا حد زیادی به کاهش درد ناشی از درمان ارتودنسی کمک کنند.
کدام داروها مانع از حرکت دندان ها در ارتودنسی می شوند؟
داروهایی که اثر منفی روی این درمان دارند، عبارتند از:
-
ایبوپروفن ها
با وجود اینکه داروهای مسکنی مانند ایبوپروفن می توانند موجب تسکین درد شوند، اما دارای نقش بازدارندگی روی حرکت دندان ها هستند.
-
داروهای غیراستروئیدی و کورتون ها
داروهای مسکن غیراستروئیدی و کورتون موجب کاهش سرعت حرکت دندان ها شده که این کار با مهار پروستاگلانیدین ها اتفاق می افتد. اگر بیمار این داروها را در طولانی مدت مصرف کند، احتمال دارد تا دندان ها حرکت نکنند. به همین منظور افرادی که به هر دلیلی داروهایی مانند کورتون مصرف می کنند، کاندیدای مناسبی برای درمان ارتودنسی محسوب نمی شوند.
-
آسپرین، ترامادول، دیکلوفناک، ایندومتاسین، مورفین
این داروها در برخی مواقع می توانند روند درمان را دچار اختلال کنند و سرعت حرکت دندان ها را تا میزان بسیار زیادی کند کنند.
-
لسی تونین
این دارو روند درمان را به تاخیر انداخته و سرعت حرکت دندان ها را کاهش می دهد.
-
ایندومتاسین
این دارو می تواند یک عامل موثر در کند شدن حرکت دندان ها باشد.
اثر استامینوفن در ارتودنسی
استامینوفن از موادی تشکیل شده که روی سیستم عصبی مرکزی تاثیر می گذارد. در بین دیگر مسکن ها، استامینوفن تاثیر چندانی در میزان حرکت دندان ها نداشته و به همین دلیل می تواند گزینه مناسبی برای کاهش درد ناشی از ارتودنسی باشد.
اثر داروهای ضد افسردگی در ارتودنسی
داروهای ضدافسرگی مانند آمی تریپتیلین، دوکسپین و … می توانند سرعت حرکت دندان ها را در درمان ارتودنسی کاهش دهند.
اثر بیس فسفونات در ارتودنسی
داروهایی در پایه بیس فسفونات می توانند موجب کاهش سرعت حرکت دندان ها گردند. این داروها بیشتر در خانم های یائسه و افراد مبتلا به پوکی استخوان مورد استفاده قرار می گیرند.
به همین منظور خام یائسه و فرد مبتلا به پوکی استخوانی که قصد دارند درمان ارتودنسی خود را آغاز کنند، باید ارتودنتیست خود را در جریان مصرف این داروها گذاشته تا ایشان به طور موقت تغییراتی در روند مصرف داروهای این افراد داشته باشند.
تاثیر ویتامین ها در ارتودنسی
مصرف ویتامین ها و مکمل های غذایی تاثیر منفی در این درمان نداشته و هیچ مشکلی ندارد که از آن ها در حین روند درمانی خود استفاده داشته باشید.
آیا قطع برخی داروها در ارتودنسی الزام است؟
خیر، اجباری به قطع داروها در حین روند درمان وجود ندارد. با این وجود نظر متخصص ارتودنسی در این باره بسیار مهم است و این احتمال وجود دارد که با توجه به نوع دارو تصمیمات متفاوتی برای هر فرد گرفته شود.
سوالات متداول
-
آیا مصرف دارو در حین درمان ارتودنسی محدودیت به همراه دارد؟
با توجه به مطالبی که در مقاله مطرح کردیم، مصرف داروهای متفاوت در رند درمان تاثیر گذار می باشند، اما یک ارتودنتیست خوب می تواند به خوبی روند درمان شما را در کنترل گرفته و بهترین نتیجه را برایتان ایجاد کند. شما می توانید از مشاوره رایگان دکتر حسینی بهره مند شوید تا اطلاعات کامل و موثری در خصوص تاثیر داروهای مصرفی خود در ارتودنسی به دست آورید و پس از آن با خیال آسوده برای سلامت و زیبایی دندان های خود اقدام کنید.
-
آیا دارویی که برای تیروئید مصرف می کنم، در ارتودنسی تاثیر دارد؟
بله، متاسفانه داروهای مورد استفاده برای تیروئید تاثیرات بسزایی در روند درمان خواهند داشت. اگر به تیروئید مبتلا هستید و قصد درمان ارتودنسی را دارید بهتر تا در ابتدا مقاله تاثیر تیروئید در ارتودنسی را مطالعه کرده و پس از آن وقتی را برای مشورت با دکتر احمدرضا حسینی تنظیم کنید.
-
آیا داروهای قلبی در ارتودنسی تاثیر دارند؟
بله، برخی از داروهای قلبی از جمله داروهای ضد آریتمی قلب می توانند اثر منفی روی حرکت دندان ها داشته باشند.
-
تاثیر داروهای ضدتشنج روی ارتودنسی چیست؟
این داروها می توانند سرعت حرکت دندان ها را کاهش دهند.