وقت اورژانس ارتودنسی چیست؟ + انواع و زمان دریافت نوبت اورژانس
اورژانس ارتودنسی چیست و در چه زمان هایی باید به طور فوری به کلینیک ارتودنسی مراجعه کرد؟ اگر با برخی از موارد رایج در حین درمان روبرو شدم، چه اقدامی انجام دهم؟ در این مقاله با پازل کلینیک همراه باشید تا به طور مفید و موثر با وقت اورژانس ارتودنسی آشنا شوید.
چکیده مطلب
آیا شما نیز از ارتودنسی برای درمان ناهنجاری های فکی و دندانی خود استفاده کرده اید و در طول دوره درمان دچار مشکلاتی شده اید؟
آیا فکر می کنید که مشکل پیش آمده نیاز به مراجعه فوری به کلینیک ارتودنسی دارد؟
بروز برخی مشکلات در طول دوره ارتودنسی ممکن است نیاز به پیگیری جدی نداشته باشند، اما در برخی موارد باید فورا نسبت به درمان و یا برطرف کردن آن ها اقدام نمود تا از بروز عوارض بعدی پیشگیری شود و همچنین روند درمان به درستی پیش رود.
اما به نظر شما کدام موارد نیاز به وقت اورژانس ارتودنسی دارند؟ چگونه هر یک از مشکلات به وجودآمده را برطرف کنیم؟ چقدر طول می کشد تا وقت اورژانس ارتودنسی بگیریم؟
در این مقاله به شرح کامل پاسخ سوالات فوق و همچنین ارائه اطلاعات کاملی در این زمینه پرداخته ایم. پس با پازل کلینیک همراه باشید.
اورژانس ارتودنسی چیست؟
پس از نصب دستگاه های ارتودنسی ممکن است مشکلاتی رخ دهند که نیاز به برطرف کردن و درمان فوری داشته باشند که باید در اسرع وقت با کلینیک ارتودنسی تماس گرفته شود و یک نوبت قرار ملاقات با ارتودنتیست تنظیم گردد، عدم توجه به این مشکلات باعث می شود تا برنامه درمانی ارتودنسی به خوبی پیش نرود. در عنوان های بعدی شما را با این موارد آشنا خواهیم کرد.
اورژانس های ارتودنسی کدام اند؟
معمولا در صورتی که بیمار دستورالعمل های توصیه شده توسط متخصص ارتودنسی خود را به درستی انجام دهد، موارد اورژانسی پیش نمی آیند. اما در برخی موارد ممکن است برخی اتفاقات باعث بروز مشکلاتی شوند که بیمار باید آن ها را جدی بگیرد و فورا با کلینیک ارتودنسی تماس گرفته و در مورد مشکل به وجود آمده با ارتودنتیست خود مشورت نمایند و راهنمایی های لازم را دریافت کنند. در ادامه به معرفی و توضیح شرایط اورژانسی در ارتودنسی می پردازیم:
-
گم شدن اورینگ یا لیگاچور فلزی
اورینگ به کش هایی گفته می شود که برای نگه داشتن سیم ارتودنسی درون براکت ها کاربرد دارند و لیگاچور های فلزی، سیم هایی هستند که می توانند به جای اورینگ ها مورد استفاده قرار بگیرند. در صورتی که هرکدام از آن ها گم شوند، توصیه می شود که با ارتودنتیست خود تماس بگیرید، هرچند این مشکل همیشه به عنوان یک مورد اورژانسی در نطر گرفته نمی شود و با گم شدن یکی از این قطعات، مشکل خاصی به وجود نمی آید.
-
جابجا شدن سیم ارتودنسی یا لیگاچور فلزی
جابجا شدن سیم ارتودنسی یا لیگاچور فلزی یکی از مشکلاتی می باشد که در درمان ارتودنسی رخ می دهد و باعث زخمی شدن لثه و گونه بیمار و دردناک شدن آن ها می شود. سیم های خارج شده را می توان بر سر جای خود قرار داد و یا با خم کردن آن از برخورد سیم با بافت های نرم دهان پیشگیری کرد.
علاوه بر این قرار دادن پنبه مرطوب و یا موم ارتودنسی بر روی سیم ها می تواند این مشکل را تا زمانی که به کلینیک ارتودنسی مراجعه کنید، حل کند. -
شکستن براکت
شکستن براکت ها در طول درمان ارتودنسی یکی از مشکلاتی می باشد که ممکن است ناشی از وارد شدن فشار زیاد به آن ها بر اثر مصرف مواد غذایی سفت، ایجاد شود. در صورتی که براکت پس از شکستن همچنان به سیم ارتودنسی متصل باشد و زمان مراجعه بعدی به مطب نزدیک است، تا آن موقع صبر کنید. در غیر این صورت برای دریافت نزدیک ترین نوبت مراجعه، با کلینیک ارتودنسی تماس بگیرید و مشکل را با آن ها در میان بگذارید. توصیه می شود تا براکت های شکسته ای که کاملا از محل خود خارج شده اند را نزد خود نگه دارید و آن را نزد ارتودنتیست خود ببرید.
-
خارج شدن سپریتور
سپریتور به جدا کننده ای که مشابه با کش می باشد و بین دندان های آسیا قرار می گیرد، گفته می شود. هرچند این مشکل اورژانسی تلقی نمی شود و مشکل حادی را ایجاد نمی کند، اما در صورتی که بیمار این قطعه را گم کند، بهتر است تا با کلینیک ارتودنسی تماس بگیرد.
-
شکستن یا از دست دادن پلاک متحرک
شکستن و یا از دست دادن پلاک متحرک ممکن است باعث حرکت کردن دندان ها و برگشت آن ها به حالت قبلی خود شود، به همین دلیل این اتفاق اورژانسی در نظر گرفته می شود و در صورتی که رخ دهد، برای دریافت نوبت اورژانسی با کلینیک ارتودنسی خود تماس بگیرید. به این دلیل که امکان ترمیم شکستگی پلاک وجود دارد، توصیه می شود تا قطعات شکسته آن را نگه دارید و آن ها را نزد ارتودنتیست خود ببرید. لازم به ذکر است که در مواردی که دندان ها برای مدتی بدون پلاک باقی بمانند و از موقعیت خود تغییر حالت ندهند، ممکن است که دیگر به حالت قبل از ارتودنسی بازنگردند.
-
بلعیدن قطعات ارتودنسی
احتمال این اتفاق بسیار پایین می باشد و در مواردی که ممکن است رخ دهد، به دلیل کوچک بودن این قطعات معمولا مشکل خاصی به وجود نمی آید. این مورد جزء اورژانس های ارتودنسی به شمار نمی آید، با این حال توصیه می شود تا برای بررسی وضعیت دستگاه ارتودنسی و انجام ترمیم های لازم به کلینیک ارتودنسی مراجعه نمایید.
-
وارد شدن قطعات ارتودنسی به راه تنفس
وارد شدن قطعات ارتودنسی شکسته شده به سیستم تنفسی، اتفاق نادری است. با این وجود در صورتی که این اتفاق رخ دهد و قطعه از گلوی بیمار خارج نشود، باید هرچه سریع تر با فوریت های پزشکی تماس گرفته شود تا به وضعیت بیمار رسیدگی شود.
-
تصادف یا ضربه شدید
یکی دیگر از موارد مهم در ارتودنسی وارد شدن ضربه به صورت می باشد که می تواند به دندان ها آسیب برساند. این ضربه ها ممکن است باعث کج شدن دندان ها، لب پر شدن و یا خارج شدن آن ها از محل خود شوند. در این صورت باید در اسرع وقت به کلینیک ارتودنسی مراجعه کنید و در این مدت زمان دندان شکسته در محلول آب نمک یا بزاق دهان داده شود.
-
بروز آلرژی
آلرژی پس از ارتودنسی در تمام افراد شایع نیست و می تواند بر اثر مواردی مانند حساسیت به دستکش ارتودنتیست و یا قطعات دستگاه ارتودنسی رخ دهد. از علائم آن می توان به بروز التهاب و قرمزی در دهان و یا صورت اشاره کرد که در این صورت توصیه می شود که در اسرع وقت به مطب مراجعه کرده تا اقدامات لازم توسط ارتودنتیست برای درمان آلرژی به وجود آمده انجام شوند.
-
شل شدن ابزار منبسط کننده آرواره
از این ابزار در درمان ارتودنسی بیمارانی که فک بالای کوچکی دارند و فضای کافی برای قرار گرفتن دندان ها در موقعیت صحیح خود وجود ندارد، استفاده می شود. در صورتی که این ابزار شل شود و یا در موقعیت صحیح خود قرار نگیرد، نمی تواند به درمان و حل مشکل بیمار کمک کند به همین دلیل در صورت مشاهده علائم شل بودن آن باید فورا موضوع را با ارتودنتیست در میان گذاشت.
-
زخم شدن دهان
این مشکل به خودی خود در دسته اورژانس های ارتودنسی قرار نمی گیرد، اما به دلیل درد و ناراحتی که برای بیمار ایجاد می کند، بیمار می تواند با مطب تماس بگیرد تا راهنمایی های لازم را در اختیار او قرار بگیرد. در اغلب موارد، زخم های ایجاد شده ارتباطی با دستگاه ارتودنسی ندارند و تنها بر اثر حساسیت به قطعات آن ایجاد می شوند. در این موارد توصیه می شود تا دهان با آب نمک شستشو داده شده و یا از پماد لیدوکائین استفاده شود. همچنین استفاده از موم ارتودنسی در این زمان یم توان کمک کننده باشد.
به طور معمول این زخم ها پس از گذشت چند روز بهبود می یابند. -
احساس درد یا لق شدگی دندان ها
به طور معمول بیماران پس از ارتودنسی، درد دندان و حساس شدن آن ها را تجربه می کنند که این اتفاق کاملا طبیعی می باشد و توصیه می شود تا از قرص های ضد درد و یا قرار دادن کمپرس یخ بر روی دهان، برای کاهش این درد و همچنین التهاب کمک گرفته شود. لق شدن دندان ها تا حدودی طبیعی است زیرا نشان دهنده حرکت کردن آن ها به سمت موقعیت مشخص شده می باشد. اما در صورتی که احساس لق شدگی بیش از حد دندان و یا درد شدیدی داشتید، توصیه می شود که به کلینیک ارتودنسی مراجعه نمایید.
چقدر طول می کشد تا وقت اورژانس ارتودنسی بگیریم؟
پس از تماس با کلینیک ارتودنسی جهت درخواست وقت اورژانسی ارتودنسی و شرح مشکل پیش آمده، بسته به نوع مشکل ممکن است برای همان روز و یا یک تا دو روز آینده نوبت ملاقات با ارتودنتیست تنظیم شود. مدت زمانی که به معاینه و بررسی مشکل پیش آمده و ترمیم آن اختصاص داده می شود، معمولا در حدود 20 تا 30 دقیقه می باشد.
آیا بروز درد همیشه جزء موارد اورژانسی ارتودنسی است؟
بروز درد در ارتودنسی معمولا زمانی ایجاد می شود که بریس ها به تازگی در دهان بیمار قرار داده شده اند و فشار هایی به دندان ها برای حرکت دادن آن ها وارد شده است. جابجا شدن دندان ها و ایجاد تغییر در بافت لثه با مقداری درد همراه خواهد بود. علاوه بر این مدت زمانی طول می کشد تا سازگاری لازم بین دهان و دندان ها با بریس ها ایجاد گردد و در طول این مدت ممکن است داخل گونه و لب ها و همچنین لثه ها حساسیت و ناراحتی جزئی به وجود آید.
اما خیلی طول نمی کشد تا دهان و دندان ها به بریس ها عادت کنند. دردهای ناشی از ارتودنسی به طور معمول قابل تحمل می باشند و پس از گذشت چند روز از بین می روند و جای نگرانی ندارند. در طول این مدت بیمار می تواند برای کاهش درد و حساسیت، دهان خود را با آب نمک شستشو دهد و همچنین از کمپرس سرد و در صورت نیاز از قرص های مسکن استفاده کند. اما در مواردی که بیمار درد شدیدی را تجربه می کند و یا دردی داشته باشد که با گذشت چند روز کاهش پیدا نمی کند، باید موضوع را با ارتودنتیست خود در میان بگذارد.
آیا شکستن براکت همیشه یک مورد اورژانسی ارتودنسی می باشد؟
خیر. شکستن و یا از دست دادن براکت همیشه یک مورد اورژانسی ارتودنسی نمی باشد. در صورتی که براکت از دست برود، ولی بر اثر آن دردی احساس نشود و یا مشکل پیش آمده برای سیم ارتودنسی باعث آزار بیمار نگردد، نیاز به مراجعه اورژانسی به مطب وجود ندارد و بیمار می تواند تا نوبت مراجعه بعدی خود صبر نماید. اما در مواردی که بخشی از براکت شکسته و یا خراب شود، توصیه می شود تا بیمار با مطب تماس بگیرد و مشکل به وجود آمده را توضیح دهد تا در صورت نیاز نوبت ویزیت برای او تنظیم شود.
گاهی ممکن است بیمار قطعه شکسته و یا جدا شده براکت را قورت دهد که در این صورت پیشنهاد می شود که با مصرف غذا های فیبر دار مانند مانند میوه و سبزیجات به دفع سریع تر آن کمک کنید. اما در صورتی که آن قطعه را قورت نداده و یا گم نکرده اید، در زمان مراجعه به متخصص ارتودنسی آن را نزد ایشان ببرید.
در صورت قورت دادن کش ارتودنسی چه اقدامی انجام دهیم؟
در صورتی که به جنس آن حساسیتی نداشته باشید، جای نگرانی ندارد و مشکل خاصی برایتان به وجود نمی آید و پس از دو الی سه روز دفع خواهد شد. اما اگر به این جنس آلرژی دارید، بهتر است با کلینیک ارتودنسی تماس بگیرید و مشکل به وجود آمده را شرح دهید تا راهنمایی های لازم را دریافت نمایید.
سوالات متداول
-
عوارض شکستن پلاک چیست؟
از عوارض این اتفاق می توان به تغییر حالت دندان ها و یا برگشت آن ها به حالت قبل از ارتودنسی اشاره کرد.
-
آیا گیر کردن غذا بین دندان ها نیاز به وقت اورژانسی ارتودنسی دارد؟
یکی از مشکلاتی که پس از نصب دستگاه ارتودنسی بروز می کند، گیر کردن غذا بین دندان ها می باشد. البته این مشکل اورژانسی نمی باشد و نیاز به مراجعه به مطب ندارد و با استفاده از ابزار هایی مانند نخ دندان مخصوص ارتودنسی، مسواک و همچنین خلال دندان، قابل برطرف کردن می باشد.
-
چه مواردی باعث شل شدن براکت ها می شوند؟
مصرف غذاهای سفت، عدم مسواک زدن صحیح و یا دستکاری براکت ها از مواردی هستند که موجب شل شدن آن ها می شوند.
-
سیم ارتودنسی که از محل خود خارج شده است را چگونه ترمیم کنیم؟
برای ترمیم و برگرداندن سیم های ارتودنسی که از محل خود خارج شده اند و موجب آزار و یا زخمی شدن دهان می شوند، می توانید با استفاده از گوش پاک کن و یا پشت قاشق آن ها را فشار داده و به محل خود برگردانید. در برخی موارد نیز می توانید بر روی آن ها موم ارتودنسی قرار دهید تا با پوشاندن آن ها دیگر زخمی را ایجاد نکنند.