ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان چیست و چه افرادی به آن نیاز دارند؟ مزیت ها و معایب این روش درمانی را می شناسید؟ به نظر شمال ماندگاری و دوام آن چقدر است؟ آیا درد زیادی به همراه دارد؟ مراحل درمانی آن چقدر طول می شکند؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات مختصر و مفیدی در رابطه با ایمپلنت دندان به دست آورید.
چکیده مطلب
آیا شما هم قصد دارید تا برای پر کردن جای خالی دندان خود، از روش ایمپلنت دندان استفاده کنید؟ آیا این شیوه درمانی را به خوبی می شناسید؟ آیا شما کاندیدای مناسبی برای کاشت ایمپلنت هستید؟
این روش درمانی چه مزیت ها و معایبی به همراه دارد؟ در رابطه با دوام و ماندگاری و همچنین هزینه آن چیزی می دانید؟ این درمان طی چه مراحلی انجام می شود؟ آیا درد زیادی برایتان به همراه خواهد داشت؟
مطالعه این مقاله به شما کمک می کند تا علاوه بر به دست آوردن پاسخ تمام این سوالات، آشنایی مختصر و مفیدی با کاشت ایمپلنت دندان پیدا کنید.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت یک پایه پیچ دار فلزی می باشد که به خوبی سازگار با بدن انسان است. این جراحی روشی است که با قرار گرفتن درون استخوان فک می توانند جایگزین ریشه دندان از دست رفته باشد. امروزه ایمپلنت دندان بهترین راه حل ممکن برای حل مشکل بی دندانی می باشد.
ایمپلنت برای چه افرادی مناسب است؟
ایمپلنت دندان یکی از موفق ترین روش ها برای جایگزینی دندان های از دست رفته است. بیش تر افرادی که از این مشکل رنج می برند، می توانند از این روش استفاده کنند. به طور کلی انجام این عمل نیازمند شرایط زیر می باشد:
- افرادی که لثه ی سالم دارند.
- افرادی که از سلامت عمومی بدن برخوردارند.
- افرادی که مقدار کافی استخوان برای جوش خوردن ایمپلنت دارند.
- افرادی که تعهد کافی نسبت به رعایت بهداشت دهان و دندان خود دارند.
ایمپلنت برای چه افرادی مناسب نیست؟
در حالی که ایمپلنت دندان یکی از بهترین روش ها برای جایگزینی دندان های از دست رفته می باشد، اما برخی افراد نمی توانند از این روش بهره ببرند. افرادی که شرایط زیر را دارند، نمی توانند کاندید مناسبی جهت انجام این درمان باشند:
- افرادی که دچار دیابت کنترل نشده هستند.
- افرادی که از سلامت عمومی خوبی برخوردار نیستند.
- بیمارانی که در حال پرتو درمانی در ناحیه ی صورت و گردن هستند.
- بیمارانی که داروهای خاص مصرف می کنند، به طور مثال داروهای استروئیدی، داروهای رقیق کننده ی خون و داروهایی که سیستم ایمنی بدن را سرکوب می کنند.
- افراد سیگاری، مصرف سیگار بر احتمال موفقیت ایمپلنت دندان تاثیر منفی خواهد داشت.
- افرادی که دندان قروچه دارند. این عمل ممکن است فشار زیادی به ایمپلنت ها وارد کند و در طولانی مدت، با ضربه زدن به ایمپلنت، به آن آسیب برساند.
مزایای کاشت ایمپلنت دندان
در ادامه به بررسی مزایای کاشت ایمپلنت دندان می پردازیم:
-
حفظ سلامتی دهان و دندان
ایمپلنت دندان با پر کردن فضای خالی بین دندان ها از کج شدن ریشه ی دندان های مجاور به سمت جای خالی جلوگیری می کند.
-
بازگشت اعتماد به نفس از دست رفته بر اثر جای خالی دندان
ایمپلنت دندان با پر کردن جای خالی دندان ها زیبایی قبلی دندان و لبخند را به شما باز می گرداند و باعث می شود احساس بهتری نسبت به خود داشته باشید.
-
بهبود قدرت جویدن و غذا خوردن
ایمپلنت های دندانی مانند دندان طبیعی شما عمل می کنند و به شما این امکان را می دهند که غذاهای مورد علاقه ی خود را با اطمینان و بدون درد بخورید.
-
بهبود گفتار
استفاده از دندان های مصنوعی یا عدم وجود دندان باعث اختلال در تلفظ کلمات می شود، ولی ایمپلنت های دندانی به شما کمک می کنند تا بدون نگرانی از لغزش دندان ها صحبت کنید.
-
شباهت زیاد ایمپلنت های دندانی به دندان های طبیعی
ایمپلنت دندانی ظاهری شبیه به دندان طبیعی دارد، بنابراین زیبایی ظاهری دندان ها از بین نمی رود.
-
دائمی بودن
طراحی ایمپلنت ها به گونه است که به طور کامل با استخوان فک جوش می خورند و به همین دلیل می توان گفت این درمان دائمی می باشد.
-
دوام بالا
ایمپلنت بسیار با دوام است و با مراقبت های خوب، بسیاری از ایمپلنت ها تا آخر عمر دوام می آورند.
طول عمر و ماندگاری ایمپلنت
طول عمر ایمپلنت دندان به فاکتورهای متعددی بستگی دارد، از جمله: میزان تلاش شما برای انجام دستورالعمل های مراقبتی بعد از انجام عمل ایمپلنت، رعایت بهداشت دهان و دندان، جنس ایمپلنت، میزان تبحر دندانپزشک در انجام عمل ایمپلنت و همچنین عاداتی مانند دندان قروچه (فشار دادن دندان ها به هم) می توانند نقش مهمی در طول عمر ایمپلنت های دندانی داشته باشند. جنس پایه ی ایمپلنت دندان از فلز تیتانیوم است، فلزی که دچار خوردگی نمی شود و سازگاری بالایی با بدن انسان دارد به همین دلیل ماندگاری دائمی دارد. جنس تاج ایمپلنت نیز از سرامیک بوده و در صورت رعایت بهداشت دهان و دندان به طور معمول بین ۱۰ تا ۱۵ سال دوام دارد و در صورت آسیب دیدن قابل تعویض می باشد.
هزینه ی ایمپلنت دندان
هزینه ی ایمپلنت دندان در مراکز دندانپزشکی مختلف با توجه به شرایط مورد نیاز جهت انجام عمل کاشت ایمپلنت، به عوامل مختلفی بستگی دارد که در قسمت پایین به آن ها اشاره می کنیم:
- جنس ایمپلنت دندان و کشور سازنده ی آن
- تعداد ایمپلنت های مورد نیاز
- میزان تراکم استخوان، در مواردی که میزان تراکم استخوان کم باشد و بیمار نیازمند روش پیوند استخوان باشد، بر هزینه ی انجام ایمپلنت اضافه می شود.
- در صورتی که بیمار نیازمند انجام عمل سینوس لیفت، عملی که در صورت نبود استخوان کافی در فک جهت بازسازی استخوان فک انجام می شود، باشد، بر هزینه ی نهایی کاشت لمینت اضافه می گردد.
مدت زمان درمان ایمپلنت دندانی
یکی از سوالاتی که ممکن است برای بیماران پیش بیاید این است که مدت زمان انجام فرآیند ایمپلنت چقدر است؟ تعدادی عامل موثر در پاسخ به این سوال وجود دارد، در صورتی که بیمار خوش شانسی باشید و استخوان فک شما تراکم مورد نیاز را داشته باشد، مرحله ی عمل افزایش تراکم استخوان حذف می شود و این عمل سریع تر انجام می گردد. به این صورت که میتوانید از ایمپلنت های فوری استفاده کنید. یعنی بعد از کشیدن دندانتان، بلافاصله کاشت ایمپلنت طی یک جلسه و کمتر از یک ساعت انجام می شود. در صورتی که استخوان فک شما از تراکم کافی برخوردار نباشد، می توانید از طریق پیوند استخوان آن را تقویت کنید، این امر حدود 3 تا ۶ ماه طول می کشد. پس از این مدت آمادگی لازم جهت انجام کاشت ایمپلنت ایجاد می شود. پس از کاشت ایمپلنت چند ماه طول می کشد تا ایمپلنت و استخوان فک به هم جوش بخورند. این مدت زمان معمولا در فک پایین 3 تا 4 ماه و در فک بالا 4 تا 6 ماه طول می کشد و پس از آن نصب تاج دندان انجام می شود.
مراحل کاشت ایمپلنت
در ادامه شما را با مراحل این روش درمانی آشنا می کنیم:
-
معاینه
در مرحله اول لازم است تا از سلامت عمومی بدن اطمینان حاصل شود. دندانپزشک متخصص به طور کامل به معاینه دهان و دندانتان می پردازد و در رابطه با این روش درمانی موارد مورد نیاز را برایتان مطرح می کند.
-
بررسی عکس های رادیولوژی
این عمل نیازمند تهیه ی عکس های رادیولوژی جهت بررسی سلامت و وضعیت دندان ها می باشد. در صورتی که دندان آسیب دیده نیاز به کشیدن داشته باشد، ابتدا باید این عمل انجام شود سپس اقدام به کاشت ایمپلنت کرد.
-
بررسی تراکم استخوان فک
اگر استخوان فک ضعیف باشد و از تراکم کافی برخوردار نباشد، باید نسبت به انجام پیوند استخوان اقدام کرد و پس از چند ماه کاشت ایمپلنت انجام شود.
-
کاشت ایمپلنت
پس از آماده سازی محل کاشت ایمپلنت، ابتدا سوراخی در لثه ایجاد شده و ایمپلنت درون آن قرار داده می شود. پس از جوش خوردن استخوان و پایه ایمپلنت که مسلتزم صبر چند ماهه می باشد، دندانپزشک لثه روی ایمپلنت را مجددا باز می کنند و اباتمنت و سپس روکش روی آن نصب می شود.
نقش ایمپلنت در ارتودنسی
در صورتی که تعداد قابل توجهی از دندان ها از دست رفته باشند، ارتودنسی به تنهایی نمی تواند راه حل مناسبی جهت مرتب کردن دندان ها باشد. در این حالت پزشک با توجه به وضعیت دندان ها اقدام به درمان می نماید. در صورتی که فاصله ی بین دندان ها به گونه ای باشد که با ارتودنسی قابلیت ترمیم داشته باشد، می توان به ارتودنسی کفایت کرد. اما در صورتی که فاصله و تعداد دندان ها کمتر از حد نرمال باشد، می توان از روش کاشت ایمپلنت استفاده کرد. در برخی موارد فاصله ی بین دندان ها به قدری است که ابتدا نیاز به ارتودنسی برای تنظیم میزان فضای لازم جهت کاشت ایمپلنت می باشد. همچنین می توان از ایمپلنت به عنوان تکیه گاهی برای ارتودنسی استفاده کرد.
معایب ایمپلنت دندان
در ادامه شما با معایب این روش درمانی آشنا می کنیم:
-
دوره درمان طولانی
طول دوره درمان به فاکتورهای متعددی بستگی دارد، در صورتی که دچار بیماری لثه یا عدم تراکم کافی استخوان جهت انجام کاشت باشید مدت زمانی حدود ۳ تا ۶ ماه طول می کشد تا بستر لازم جهت کاشت ایمپلنت ایجاد شود.
-
درد
پزشک شما برای انجام عمل کاشت از روش بی حسی کامل یا بی حسی موضعی استفاده می کند و شما در حین انجام کاشت دردی را حس نمی کنید، ولی درد پس از انجام جراحی امری اجتناب ناپذیر است که با توجه به تشخیص و تجویز دندانپزشک با مصرف داروهای مسکن قابل کنترل است.
-
حساسیت
در موارد بسیار نادری ممکن است تا پایه تیتانیومی منجر به بروز حساسیت شود که در این شرایط از ایمپلنت های جنس زیرکونیا استفاده می شود. در صورت بروز حساسیت جهت برطرف کردن آن با دندانپزشک خود مشورت کنید.
-
هزینه بالا
شاید هزینه ی بالای ایمپلنت نیز یکی از معایب این درمان محسوب گردد، اما این را در نظر داشته باشید که ایمپلنت ارزش هزینه کردن را دارد.
-
تورم
بعضی بیماران پس از کاشت ایمپلنت دچار تورم می شوند، در این صورت می توان با قرقره کردن آب نمک یا استفاده از کمپرس آب سرد به بهبود آن کمک کرد.
-
بی حسی گوشه لب
در برخی موارد ممکن است بی حسی گوشه ی لب مشاهده شود که پس از گذشت مدتی برطرف می شود.
عوارض کاشت ایمپلنت دندان
اگر برایتان سوال است که عوارض ایمپلنت دندان چیست، می توانید موارد زیر را مطالعه کنید:
-
خونریزی
در صورت بروز خونریزی خفیف می توانید گاز استریل را بر روی موضع قرار دهید و فشار دهید تا خونریزی آن کاهش یابد. در صورتی که خونریزی شدید باشد با پزشک خود تماس بگیرید و از راهنمایی ایشان بهره ببرید.
-
عفونت
اگر بیمار بهداشت دهان و دندان را به درستی رعایت نکند، امکان بروز عفونت پیش می آید که جهت درمان آن می توان داروهای آنتی بیوتیک مصرف کرد.
-
شکستگی پروتز و شل شدن پیچ
این اتفاق می تواند بر اثر فشار زیاد به ایمپلنت یا دندان قروچه باشد که در این صورت بیمار با تجویز دندانپزشک می تواند از گارد نایت استفاده کند. در صورت شکستن پروتز به دندانپزشک متخصص خود مراجعه کنید تا در صورت امکان پروتز شما تعویض گردد.
-
پس زدن ایمپلنت
در صورتی که مراقبت های لازم پس از انجام کاشت ایمپلنت به درستی انجام نشود و یا فشارهای وارده قبل از جوش خوردن کامل ایمپلنت به استخوان فک، زیاد باشد ممکن است ایمپلنت دندان پس زده شود. ولی به طور معمول کاشت ایمپلنت تا ۹۵٪ موفقیت آمیز است.
-
آسیب به لثه حین جراحی
این اتفاق زمانی پیش می آید که دندانپزشک از تبحر کافی برخوردار نباشد و جراحی را به درستی انجام ندهد.
-
شکستن بدنه ی ایمپلنت
یکد از اتفاق های نادر شکستن بدنه ایمپلنت می باشد، تنها راه درمان آن خارج کردن ایمپلنت موجود و کاشت ایمپلنت جدید در آن ناحیه می باشد.
مراقبت های بعد از کاشت ایمپلنت
جهت جلوگیری از عوارض ایمپلنت دندان انجام معاینات دوره ای توسط پزشک متخصص و مراقبت های بعد از کاشت الزامی می باشد.در ادامه ی مطلب به بررسی این مراقبت ها می پردازیم:
- مسواک زدن روزانه و استفاده از نخ دندان ودهان شویه را فراموش نکنید.
- هر ۶ ماه یکبار جهت بررسی سلامت ایمپلنت خود به پزشک مراجعه کنید.
- اگر دچار دندان قروچه هستید از نایت گارد استفاده کنید.
- عادت هایی از جمله جویدن یخ که باعث فشار آمدن به دندان می شود را ترک کنید.
- استعمال دخانیات، سیگار کشیدن و مصرف مشروبات الکلی را ترک کنید.
- افزایش کلسیم مصرفی جهت تقویت استخوان ها، می توانید مصرف غذاهایی که سرشار از کلسیم هستند را افزایش دهید.
- تا 72 ساعت از مصرف چای و قهوه و نوشیدنی های داغ خودداری کنید.
- مصرف غذا های نرم و مصرف دارو های تجویز شده توسط دندانپزشک
- تا 8 ساعت بعد از کاشت دهان شست و شو داده نشود.
- تا دو روز بعد از جراحی از مسواک و نخ دندان استفاده نشود و به جای آن دهان را با آب و نمک شستشو دهید.
- پرهیز از فعالیت های شدید تا 48 ساعت ابتدایی بعد از درمان
سوالات متداول
-
آیا کاشت ایمپلنت درد زیادی دارد؟
در پاسخ به این سوال می توان گفت میزان درد ناشی از ایمپلنت دندان در افراد بستگی به شرایط فیزیکی و آستانه ی تحمل درد آن ها دارد و در هر بیمار نسبت به بیمار دیگر متفاوت است، و همچنین به میزان تبحر پزشک در انجام جراحی بستگی دارد. امروزه، با روش های مدرن می توان عمل کاشت ایمپلنت را بدون درد انجام داد. در حین جراحی به دلیل بی حسی موضعی یا بیهوشی، بیمار دردی احساس نمی کند. دردهای ناشی از جراحی را می توان با مصرف داروهای مسکنی که پزشک تجویز کرده اند تسکین داد. به طور معمول این دردها نباید بیش از ده روز طول بکشند و در صورت ادامه دار بودن باید با پزشک خود صحبت کنید.
-
بعد از کشیدن دندان چه مدت زمان نیاز است تا بتوان کاشت ایمپلنت را انجام داد؟
ایده آل ترین زمان برای کاشت ایمپلنت دندانی بلافاصله پس از کشیدن دندان است، این در صورتی می باشد که بیمار از نظر سلامت عمومی و سلامت لثه و تراکم استخوان در شرایط خوبی باشد. در صورت نداشتن سلامت و تراکم استخوان کافی و نیاز به پیوند استخوان، انجام این عمل مستلزم بازه ی زمانی طولانی تری می شود.
-
آیا کاشت ایمپلنت دندان سن خاصی دارد؟
کاشت ایمپلنت دندان محدود به سن خاصی نیست و در صورتی که فرد به رشد کامل فک رسیده باشد و دندان های دائمی آن کامل شده باشند، می تواند با مشورت دندانپزشک نسبت به انجام کاشت ایمپلنت اقدام کند.
-
کاشت ایمپلنت با لیزر چیست؟
استفاده از لیزر در دندانپزشکی در سال های اخیر افزایش چشمگیری داشته است. در حال حاضر انواع مختلفی از روش ها با استفاده از لیزر انجام می شود. استفاده از ایمپلنت به کمک لیزر باعث کاهش آسیب به بافت، کاهش تورم، کاهش عفونت و در نتیجه کاهش درد و همچنین کمک به افزایش سرعت روند بهبود می شود. انتخاب طول موج بستگی به موقعیتی دارد که لیزر در آن محل انجام می شود. پس پزشک شما باید اطلاعات کافی درباره ی لیزر و نحوه استفاده از آن داشته باشد.
-
شیوه خوابیدن بعد از کاشت ایمپلنت دندان به چه صورت می باشد؟
توصیه می شود که حداقل تا ۷۲ ساعت پس از نجام جراحی ایمپلنت هنگام خوابیدن سرتان را در سطح بالاتری نسبت به بدن قرار دهید. برای انجام این کار از بالشت با ارتفاع زیاد استفاده کنید.