ارتوسرجری چیست؟ | مراحل و هزینه + تفاوت آن با جراحی ارتوگناتیک
ارتوسرجری چیست؟ آیا شما هم به این درمان نیاز دارید؟ چه علائمی برای نیاز شما به ارتوسرجری وجود دارد؟ مراحل آن کدام اند؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا بیشتر با این عمل آشنا شوید.
چکیده مطلب
آیا تا به حال در رابطه با ارتوسرجری چیزی شنیده اید؟ منظور از این روش به روز که برای درمان ناهنجاری های دهان و دندان مورد استفاده قرار می گیرد، چیست؟ آیا شما به این درمان نیاز دارید؟ آیا علائمی وجود دارند که بتوانید این نیاز را تشخیص دهید؟ سن مناسب ارتوسرجری چقدر می باشد؟ هزینه آن چقدر است؟ آیا عوارضی به همراه دارد؟
همراه ما باشید تا پاسخ تمامی این سوالات را به دست آورید.
ارتوسرجری چیست؟
ارتوسرجری تلفیقی از درمان ارتودنسی دندان با جراحی فک می باشد که حتی می تواند شدید ترین عارضه های دهان و دندانی را نیز درمان و اصلاح کند.
چه افرادی به ارتوسرجری نیاز دارند؟
معمولا بیشتر افرادی که به کلینیک ارتودنسی مراجعه می کنند، دچار ناهنجاری های فکی نیز می باشند. در صورتی که این ناهنجاری خفیف و یا متوسط باشد، دستگاه های ارتودنسی می توانند به تنهایی برای اصلاح و درمان این مشکل مورد استفاده قرار بگیرند. نکته مهم دیگری که در این باره وجود دارد، سن بیمار است. اگر بیمار در سن بعد از اتمام رشد استخوان فک و با داشتن ناهنجاری های شدید فکی به کلینیک ارتودنسی مراجعه داشته باشد، دیگر امکان تغییر موقعیت فکین بدون کمک جراحی فک ممکن نیست. اگر شما هم نمی دانید که کاندیدای ارتوسرجری هستید و یا خیر، حتما با متخصص ارتودنسی خوب در این مورد مشورت داشته باشید. دکتر احمدرضا حسینی با بررسی و ارزیابی های دقیق وضعیت دهان و دندان شما، بهترین و موثرترین روش درمانی را برای حفظ سلامتی و همچنین ایجاد طرح لبخندی زیبا برایتان انتخاب می کنند. با تمام این حرف ها اگر بخواهیم برخی از این افراد را برایتان مطرح کنیم، عبارتند از:
- افرادی که مبتلا به سندرم های خاص فک و صورت هستند
- افرادی که دارای ناهنجاری های دندان و فک ژنتیکی و مادرزادی می باشند.
- افرادی که به دلایلی از جمله حادثه و تصادف دچار ناهنجاری ها و مشکلات شدید فکی شده اند.
- افرادی که دچار فک بالا و یا پایین بیش از اندازه جلو و یا عقب و یا بیش از حد کوچک و بزرگ می باشند.
علائم نیاز به ارتوسرجری
آیا تاکنون متوجه نشده اید که بین درمان ارتودنسی و ارتوسرجری کدام یک برای شما مورد نیاز است؟ قطعا باید با متخصص ارتودنسی خوب مشورت کنید، اما قبل از آن نیز می توانید یک نتیجه گیری برای خودتان داشته باشید:
- رو به روی آینه بایستید و دندان های خود را به خوبی روی هم قرار دهید. ببینید که آیا روی هم منطبق می شوند و یا خیر.
- ببینید که آیا فک بالای شما بیش از اندازه جلوتر می باشد و یا فک پایین شما بیش از حد عقب قرار گرفته است.
- انحراف داشتن فک شما نیز می توان نشانه ای از نیاز به ارتوسرجری باشد.
زمان و سن مناسب ارتوسرجری
شاید این موضوع برای شما نیز اسوال ایجاد کرده باشد. در ابتدا باید بدانید که استخوان فک معمولا تا قبل از سن 20 سالگی رشد کرده و پس از آن متوقف می گردد. بنابراین به منظور اینکه درمان موثرتر واقع شود و نتیجه ایده آل از آن به دست بیاید، توصیه می شود تا بازه بین 17 تا 18 سالگی برای ارتوسرجری اقدام شود.
مراحل ارتوسرجری
در ادامه به شرح این مراحل می پردازیم:
-
مشاوره اولیه
مشاوره اولیه شامل جلساتی می شود که شما با متخصص ارتودنسی و متخصص جراحی فک مشورت داشته و تحت معاینه کامل قرار می گیرید. در نهایت این دو متخصص بهترین برنامه و روش درمانی را طراحی و برنامه ریزی می کنند. بهتر است تا متخصص ارتودنسی خوب و باتجربه ای را برای این درمان مهم انتخاب نمایید.
-
انجام ارتودنسی دندان
قبل از جراحی فک، لازم است تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرید تا موقعیت دندانی بسیار منظم تری قبل از عمل به دست آورید. در این صورت نتیجه درمان با احتمال بسیار بالاتری موفقیت آمیز خواهد بود. مدت زمان این مرحله با توجه به نوع و شدت ناهنجاری و همچنین سن بیمار بین 6 ماه تا 3 سال متغیر می باشد.
-
انجام جراحی فک
این عمل زمانی صورت می گیرد که دندان ها تا حد بالایی بهترین موقعیت و جایگاه خود را به دست آورده باشند. در اکثر موارد در این مرحله دستگاه های ارتودنسی از دهان برداشته نمی شوند و به همان ترتیب روند عمل پیش خواهد رفت. این جراحی در انواع متفاوتی وجود دارد که مطالعه مقاله جراحی فک می تواند شما را بیشتر با آن آشنا نماید.
-
مرحله دوم ارتودنسی دندان
بعد از جراحی فک، شما تا مدت زمان دیگری باید از دستگاه های ارتودنسی استفاده داشته باشید تا به روند درمانی و به دست آوردن نتیجه مطلوب از عمل کمک کند.
تفاوت ارتوسرجری با ارتوگناتیک
ارتوسرجری تلفیق جراحی فک با ارتودنسی می باشد و ارتوگناتیک نام علمی جراحی فک می باشد. باید بدانید که در اکثر موارد ارتودنسی نیز در کنار جراحی فک انجام می گیرد تا موقعیت دندان ها تنظیم شوند. در این صورت نتیجه بسیار مطلوب تری از درمان به دست خواهد آمد.
هزینه ارتوسرجری
فاکتور هایی از جمله میزان و نوع ناهنجاری، سن بیمار و .. در تعیین هزینه نهایی ارتوسرجری اثرگذار می باشند. بنابراین برای اینکه اطلاعات بیشتری در این باره به دست آورید بهتر است تا با یک متخصص ارتودنسی و متخصص جراحی فک مشورت داشته باشید.
عوارض ارتوسرجری
باید این را در نظر داشته باشید که انجام فرآیند درمانی توسط متخصص، بدون بروز هیچ گونه مشکلی برای بیمار به اتمام می رسد. اما در غیر این صورت ممکن است تا عوارض زیادی بعد از جراحی ایجاد شوند. با این وجود این جراحی نیز مانند هر نوع جراحی دیگری می تواند با عوارض کوتاه مدت زیر همراه باشد:
- خونریزی
- التهاب و تورم
- درد
- بی حسی
- گرفتگی بینی
- سفتی فک
- صدا دادن فک
- عفونت
مراقبت های بعد از ارتوسرجری
بعد از انجام عمل ارتوسرجری لازم است تا نکاتی را مد نظر قرار دهید تا دوره درمانی خود را بهتر و سریع تر سپری نمایید:
- دارو های مسکن و آنتی بیوتیک های تجویز شده را سر وقت مصرف نمایید.
- وجود تورم و التهاب بعد از جراحی طبیعی بوده که به مرور زمان از بین می رود. می توانید برای کاهش آن تا 48 ساعت از کمپرس یخ استفاده داشته باشید.
- احتمال دارد که به دلیل استفاده از لوله های بیهوشی حین عمل، تا چند روز حس گلو درد داشته باشید.
- بعد از جراحی در هنگام خواب، سر خود را بالاتر از سطح زمین قرار داده و از دو بالش استفاده کنید.
- تا مدتی قسمت جراحی شده را مسواک نزنید. اما با استفاده از یک دستمال تمیز و مرطوب به تمیزی آن توجه داشته باشید تا دچار عفونت نشوید.
- تا مدتی از انجام دادن فعالیت های سنگین اجتناب کنید.
- جلسات ارتودنسی خود را به خوبی پیگیری کنید و تمامی توصیه های متخصص ارتودنسی خود را انجام دهید.
سوالات متداول
-
مدت زمان ارتودنسی قبل از جراحی فک چقدر می باشد؟
به منظور آماده شدن دندان ها برای جراحی، لازم است تا مدت 12 الی 18 ماه قبل تحت درمان ارتودنسی قرار داشته باشید.
-
آیا می توان تنها از جراحی فک بدون ارتودنسی برای درمان کمک گرفت؟
شاید در برخی از مواقع اینگونه باشد، اما جواب این سوال را می توانیم خیر در نظر بگیریم، زیرا تقریبا همیشه لازم است تا ارتودنسی انجام شود. چه تحت درمان ارتوسرجری قرار بگیرید و چه ارتوگناتیک، ارتودنسی برای تنظیم موقعیت دندان ها مورد نیاز است.
-
مدت زمان انجام جراحی فک چقدر است؟
این مدت زمان معمولا به نوع ناهنجاری بستگی دارد که بین 1 الی 5 ساعت می باشد.
-
دوره نقاهت ارتوسرجری چقدر است؟
این مدت زمان به شرایطی مانند شدت ناهنجاری و تمامی شرایط بیمار بستگی دارد. معمولا می توان بیان کرد که بعد از حدود 2 هفته بیمار قادر به انجام فعالیت های روزانه خود خواهد بود.