چه دندانهایی نیاز به درمان ارتودنسی دارند؟
به نظر شما چه دندان هایی نیاز به درمان ارتودنسی دارند؟ چگونه می توانید متوجه شوید تا این درمان برای شما مناسب است؟ اختلالات قابل درمان با این روش کدام اند؟ درمان ارتودنسی چه فوایدی دارد؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا پاسخ این سوالات را به دست آورید.
چکیده مطلب
انتخاب روش درمانی ارتودنسی نه تنها برای زیباتر کردن دندان ها، بلکه برای برطرف کردن برخی اختلالات دندانی و فکی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. اما باید بدانیم که چه دندان هایی نیاز به این درمان دارند؟ هدف از انجام آن چیست؟ کدام اختلالات دندانی و فکی با استفاده از این روش درمان می شوند؟
در این مقاله به توضیح کامل پاسخ این سوالات پرداخته ایم. پس با ما همراه باشید.
چگونه متوجه شوم که به ارتودنسی نیاز دارم؟
بهترین روش برای اینکه متوجه شوید که آیا دندان هایتان نیاز به ارتودنسی دارند یا خیر، مراجعه به متخصص ارتودنسی می باشد. اما راه های دیگری نیز وجود دارند که بتوانید این مورد را تشخیص دهید. مشاهده برخی علائم مانند زمانی که بهداشت دهان و دندان را رعایت می کنید، اما همچنان دهانتان بوی نامطبوعی دارد، می تواند نشان دهنده وجود باکتری ها و پلاک هایی باشد که بر اثر کج بودن و بهم فشرده بودن دندان ها در میان آن ها تجمع کرده اند. با انجام ارتودنسی می توان این مشکل را رفع کرد و از بروز پوسیدگی و عفونت دندان و لثه ناشی از این اتفاق، پیشگیری کرد. همچنین در اکثر موارد نامرتب بودن دندان ها، مشهود است که این عامل بیشترین دلیلی است که افراد را به استفاده از این روش درمانی، ترغیب می کند. عامل دیگری که ممکن است کمتر به ارتباط آن با ارتودنسی توجه شود، احساس درد مداوم در فک می باشد که می تواند باعث بروز سر درد شود و نشان دهنده وجود اختلالات فکی باشد که با ارتودنسی قابل درمان می باشند.
چه دندان هایی باید ارتودنسی شوند؟
دندان هایی که باید تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرند عبارتند از:
-
دندان های نامرتب
اولین روش برای تشخیص نیاز دندان ها به انجام ارتودنسی، توجه به ظاهر آن هاست. در صورتی که به مال آکلوژن دچار باشید، حالتی که در آن نامنظم بودن و کجی دندان ها مشهود است، باید برای انجام درمان ارتودنسی اقدام نمایید. به طور معمول در این وضعیت، دندان ها بهم ریخته، کج و گاها فشرده و بر روی هم قرار گرفته اند به طوری که حتی امکان نخ دندان کشیدن بین آن ها وجود ندارد.
-
دندان های فاصله دار
وجود فاصله بین دندان ها، بر عملکرد بایت و فک تاثیر نامطلوبی دارد، این فاصله می تواند بر اثر بزرگ بودن فک و یا کوچک بودن دندان ها و همچنین داشتن دندان غایب، رخ دهد که برای درمان آن می توان از درمان ارتودنسی استفاده کرد.
-
دندان های بر روی هم قرار گرفته
برای بررسی این حالت، وضعیت بایت مورد بررسی قرار می گیرد. متخصص ازتودنسی از بیمار می خواهد تا دندان های خود را بر روی هم قرار دهد تا موقعیت دو فک بالا و پایین نسبت به هم مشخص گردد. در صورتی که بین آن ها فاصله وجود داشته باشد (اپن بایت) و همچنین اگر فک بالا نسبت به فک پایین خیلی جلوتر باشد (اور بایت) و یا فک پایین نسبت به فک بالا جلوتر باشد (اندر بایت)، برای اصلاح آن می توان از روش ارتودنسی دندان، استفاده کرد.
-
دندان هایی که باعث اختلال در گفتار شده اند.
یکی دیگر از مواردی که نشان می دهد فرد نیاز به انجام عمل ارتودنسی دارد، نوک زبانی حرف زدن می باشد که بر اثر نامرتب بودن دندان ها اتفاق می افتد.
به چه دلیل قصد انجام ارتودنسی دارید؟
از آنجا که داشتن دندان های مرتب و لبخند زیبا، از فاکتور های مهم در افزایش جذابیت و اعتماد به نفس فرد می باشند، اغلب افراد به دنبال یافتن راه مناسب، برای بدست آوردن این فاکتور ها می باشند. درمان ارتودنسی یکی از روش هایی است که می تواند به آن ها در رسیدن به این هدف، کمک نماید. علاوه بر این برخی اختلالات فک، مشکلات بایت و مال اکلوژن، سلامت دهان و دندان فرد را تحت تاثیر قرار می دهند و برای پیشگیری از مشکلات بعدی ناشی از این اختلالات و یا درمان آن ها، استفاده از ارتودنسی دندان می تواند انتخاب مناسبی باشد.
در مرحله اول می توان با مراجعه به دندانپزشک جهت انجام معاینات اولیه، درباره نیاز به انجام این کار، اطمینان حاصل کرد و پس از اطمینان، ایشان بیمار را به متخصص ارتودنسی ارجاع می دهد. همچنین دندانپزشک می تواند برخی اقدامات مورد نیاز قبل از شروع ارتودنسی، مانند نیاز به کشیدن و یا پر کردن دندان را انجام دهد.
اختلالات قابل درمان با ارتودنسی
از موارد مهمی که بر سلامت دهان و دندان تاثیر نامطلوبی دارند، اختلالات فکی و دندانی می باشند که در صورت حاد بودن می توانند مشکلات جدی را برای فرد بوجود می آورند. به همین دلیل توصیه می شود در صورت مشاهده هر کدام از آن ها، برای انجام درمان های لازم، به متخصص ارتودنسی، مراجعه نمایید. در ادامه به توضیح این اختلالات می پردازیم:
-
اوربایت
به طور کلی در حالت عادی دندان های بالا و پایین همپوشانی دارند، ولی در حالتی که همپوشانی دندان های بالا از دندان های پایین، بیش از حد معمول باشد، به آن اوربایت گفته می شود.
-
آندربایت
این مورد حالتی است که در آن دندان های پایین نسبت به دندان های بالا جلوتر هستند و چانه و دندان های پایین برجسته تر نشان داده می شوند.
-
دیپ بایت
دیپ بایت به حالتی گفته می شود که شدید تر از اوربایت می باشد و در آن دندان های بالایی، مقدار زیادی (بیش از 4 میلی متر) از دندان های پایینی را می پوشانند.
-
اپن بایت
این اختلال شامل حالتی می باشد که در آن هنگام بستن دو فک بر روی هم، دندان های فک بالا و پایین، به هم نمی رسند و فضای بازی بین آن ها باقی می ماند.
-
اورجت
در حالت عادی دندان های بالا در حدود 2 میلی متر از دندان های پایین جلوتر می باشند. اگر این مقدار بیش از 2 میلی متر باشد، به آن اورجت گفته می شود.
-
کراس بایت
کراس بایت نوعی ناهنجاری است که در آن یک یا تعدادی از دندان های فک پایین، جلوتر از دندان های فک بالا قرار می گیرند.
-
چرخش دندانی
چرخش دندانی حالتی است که در آن تاج دندان در موقعیت طبیعی خود، قرار نگرفته باشد و در جهت دیگری رشد کرده باشد.
-
غیبت دندان
غیبت دندان شامل نبود یک یا چند دندان می باشد.
-
انحراف خط میدلاین
به حالتی که در آن خطوط وسط دندان های بالا و پایین در یک راستا قرار نمی گیرند، انحراف خط میدلاین گفته می شود.
-
ازدحام دندان ها
شلوغی و ازدحام دندان ها، باعث می شود تا فضای کافی برای قرار گرفتن دندان ها در کنار هم نباشد، در نتیجه دندان ها به هم فشار وارد می کنند و این امر موجب بهم ریختگی آن ها می شود.
-
جلو زدگی فکی
حالتی که در آن دندان ها به سمت خارج دهان رشد کرده باشند، جلو زدگی فک نامیده می شود.
-
عقب بودن فک
حالتی که در آن دندان ها به سمت داخل دهان رشد کرده باشند، عقب زدگی دندان نامیده می شود.
فواید استفاده از درمان ارتودنسی کدامند؟
به طور کلی می توان گفت که ارتودنسی در بدست آوردن هر یک از موارد زیر کارایی دارد:
- بهبود مشکلات تکلم ناشی از بهم ریختگی دندان ها
- درمان عارضه مال آکلوژن و مرتب کردن دندان ها
- پیشگیری از پوسیدگی دندان هایی که بر روی هم قرار گرفته اند.
- بهبود جویدن غذا
- فراهم کردن امکان مراقبت صحیح از دندان ها
- درمان اختلالات فک و بایت
- افزایش زیبایی دندان ها و لبخند
سوالات متداول
-
ارتودنسی چقدر طول می کشد؟
مدت زمان ارتودنسی بستگی به میزان ناهنجاری های فک و دندان های بیمار، سن بیمار و همکاری او، دارد و ممکن است از چند ماه تا چند سال طول بکشد. با مراجعه به متخصص ارتودنسی و انجام معاینات لازم می توانید از مدت زمان مورد نیاز این روش مطلع شوید.
-
آیا ارتودنسی با درد همراه است؟
احساس درد هنگام انجام این روش طبیعی است، اما میزان آن به قدری نیست که نتوان آن را تحمل کرد. در هفته اول پس از نصب دستگاه ارتودنسی، بیمار مقداری درد و ناراحتی را تجربه می کند که به مرور کاهش می یابد. استفاده از قرص های مسکن مانند استامینوفن، مصرف غذاهای نرم، نخوردن مواد غذایی سرد و یا داغ و همچنین نخوردن مواد اسیدی مانند لیمو، می تواند در کاهش حساسیت و درد دندان ها در این دوران، کمک نماید.
-
بهترین زمان برای ارتودنسی، چه موقع می باشد؟
سن مناسب برای انجام این روش بستگی به نوع و شدت ناهنجاری های فک و دندان دارد. اما به طور معمول توصیه می شود که در سنین پایین برای انجام این کار اقدام نمود، زیرا در این سنین، درمان راحت تر خواهد بود.