جرم گیری دندان قبل، حین و بعد از ارتودنسی دندان
ارتودنسی دندان یک روش بسیار موثر برای مرتب کردن و ریف کردن دندان هاست. همچنین مشکلات فکی گیجگاهی نیز از طریق ارتودنسی بر طرف می شود. به دلیل اینکه طول درمان ارتودنسی طولانی است باید یک سری اقدامات دندانپزشکی قبل از ارتودنسی انجام گیرد. اگر دندان های بیمار نیاز به جرم گیری داشت، باید جرم گیری قبل از ارتودنسی دندان انجام شود.
چکیده مطلب
قبل از شروع درمان ارتودنسی دندان برخی از راهکار ها و اقدامات باید انجام شوند. یکی از موارد بسیار پراهمیت در درمان ارتودنسی دندان، جرم گیری دندان می باشد. معمولا بیشتر افرادی که تحت این درمان قرار می گیرند، به جرم گیری دندان قبل از ارتودنسی، در حین آن و یا بعد از آن نیاز دارند. اما مشکلات ناشی از عدم انجام جرم گیری در حین درمان چیست؟ چه مزایا و معایبی دارد؟ آیا می توان آن را به بعد از اتمام درمان موکول کرد؟ اگر شما هم قصد انجام ارتودنسی را دارید، حتما این سوالات ذهنتان را مشغول کرده است. برای یافتن پاسخ برای تمامی این پرسش ها در ادامه مقاله با دکتر احمدرضا حسینی، متخصص ارتودنسی همراه باشید.
علل نیاز به جرم گیری قبل از ارتودنسی
به طور طبیعی بزاق دهان دارای مواد معدنی و همچنین املاحی است که در بخش هایی از دندان ها رسوب می کنند. مواد غذایی و باکتری ها به مرور زمان به این رسوبات اضافه شده و تا حدودی سبب تشکیل پلاک های دندان می شوند. اگر پلاک های دندانی در مراحل اولیه باشند، به کمک مسواک و نخ دندان به راحتی تمیز خواهند شد، اما باقی ماندن بیش از حد پلاک ها روی دندان ها، به مرور زمان جرم دندان را ایجاد می کنند. جرم دندان تشکیل شده از بافت سخت تری به نام تارتار می باشد و مشکلات بسیار متعددی مانند پوسیدگی های دندان، بیماری های لثه و بوی بد دهان و در موارد شدید تر تحلیل استخوان را به وجود می آورند. تحلیل استخوان می تواند به نوبه خود مشکلات متعددی مانند تخریب شدن بافت لثه و لق شدن و از دست رفتن دندان را به دنبال داشته باشد. به همین دلیل متخصص ارتودنسی قبل از شروع درمان ارتودنسی دندان و نصب براکت ها به جرم گیری دندان می پردازد.
مزایای جرم گیری دندان
باکتری های متنوعی در محیط دهان وجود دارند که این باکتری ها به کمک انواع خوراکی ها به دندان ها می چسبند. به مرور زمان لایه های زرد و یا حتی قهوه ای بر روی دندان ها ایجاد می شوند که برداشتن این لایه ها به سادگی صورت نمی گیرد. در صورتی که برای درمان این لایه ها اقدامی صورت نگیرد، عوارض بسیار متعددی را برای سلامت دهان و دندان به دنبال خواهد داشت. جرم دندان سبب تورم و قرمزی لثه می شود و به مرور زمان تحلیل استخوان، انحراف دندان و لق شدن دندان را به وجود می آورد. جرم گیری دندان یک راه حل درمانی مطمئن و به صرفه می باشد که با انجام آن از هزینه های بالای ترمیم دندان و لثه رهایی می یابید.
جرم گیری دندان قبل از درمان ارتودنسی
یکی از مهمترین زمان هایی که باید جرم گیری دندان انجام شود، قبل از شروع درمان ارتودنسی می باشد. اما اهمیت انجام آن پیش از درمان چیست؟ جرم های دندانی علاوه بر آسیب به سلامت دهان و دندان، می توانند در بین دندان ها نیز ایجاد شده و روند حرکت دندان ها در طول درمان را مختل کنند. یکی از مسائل مهمی که قبل از شروع درمان ارتودنسی مطرح است، سلامت لثه ها و دندان ها می باشد، زیرا در غیر این صورت روند درمان با مشکلاتی رو به رو خواهد شد. به همین دلیل است که متخصص ارتودنسی خوب همواره قبل از نصب براکت ها بر روی دندان ها، به جرم گیری دندان ها می پردازد. اگر شما هم قصد انجام ارتودنسی دندان را دارید و یا در حین درمان می باشید، شاید سوالات بسیاری در خصوص انجام آن ذهن شما را به خود درگیر کرده باشد، پس برای دریافت پاسخ آن ها در ادامه همراه ما باشید.
جرم گیری در حین ارتودنسی
یکی از مراقبت های بسیار مهمی که باید در حین درمان به آن توجه شود، جرم گیری دندان است. وجود دستگاه های ارتودنسی می توانند سبب ایجاد جرم بیشتری بر روی دندان ها شوند و همین موضوع بیان کننده اهمیت جرم گیری دندان در درمان ارتودنسی می باشد. در طول درمان، وجود جرم روی دندان ها می توانند خطرات جدی را برای سلامت دهان و دندان ایجاد کرده و همچنین مشکلاتی را در روند درمان ارتودنسی ایجاد کنند. در واقع می توان گفت اهمیت جرم گیری دندان به میزانی زیاد است که می توانیم این کار را جزئی از درمان ارتودنسی به حساب بیاوریم.
جرم گیری دندان در زمان استفاده از نگهدارنده ها
بعد از اتمام درمان، برای ثبات دندان ها در موقعیت نهایی به دست آمده باید در مدت زمانی مشخص که ارتودنتیست آن را در نظر می گیرد، از ریتینر ارتودنسی استفاده نمایید. معمولا نگهدارنده یا ریتینر در مدت زمان زیادی باید روی دندان ها قرار بگیرد که به همین دلیل می تواند محل مناسبی را برای تجمع جرم ها ایجاد کند. در صورتی که متخصص جرم گیری را در حین استفاده از نگهدارنده ها لازم بداند، آن را بدون هیچگونه مشکلی انجام خواهد داد، اما اگر ضرورتی در این زمان وجود نداشته باشد، به بعد از اتمام استفاده از نگهدارنده ها موکول خواهد شد.
جرم گیری دندان بعد از درمان ارتودنسی
پس از اینکه دستگاه های ارتودنسی از روی دندان ها برداشته شوند، احتمال دارد تا دندان ها کمی تغییر رنگ داده باشند. به همین دلیل برای اینکه نتیجه ی مطلوب تری از درمان به دست بیاید، متخصص ارتودنسی اقداماتی مانند جرم گیری و یا بلیچینگ دندان را برای بیمار انجام خواهد داد. جرم گیری علاوه بر زیبا تر کردن دندان ها، مانع از بروز پوسیدگی های دندانی می شوند.
جرم گیری دندان زیر لثه
نوعی از جرم دندان وجود دارد که در زیر لثه تشکیل می شود. این نوع بسیار خطرناک تر از انواع دیگر می باشد و آسیب های جدی تری را به بافت لثه وارد می کند و اگر درمان نشود، می تواند بسیاری از بیماری های لثه را ایجاد کند. تشخیص این نوع جرم با بررسی عکس های رادیوگرافی صورت می گیرد و برای درمان آن جرم گیری عمقی دندان انجام می شود. همچنین در صورتی که پیشروی کند و به استخوان دندان برسد، می تواند سبب لق شدن دندان گردد. اگر چنین مشکلی در حین درمان ارتودنسی ایجاد شود، با وجود دستگاه های ارتودنسی روی دندان ها، مشکلاتی دو چندان را برای بیمار ایجاد می کنند. به همین دلیل است که متخصص ارتودنسی تاکید بسیار جدی بر رعایت بهداشت دهان و دندان دارد.
مشکلات ناشی از عدم جرم گیری دندان
در ابتدای مقاله بیان کردیم که چه مواردی سبب ایجاد جرم بر روی دندان ها می شوند. اگر جرم گیری دندان به موقع انجام نشود، مشکلات و خطرات بسیاری مانند پوسیدگی های دندانی و آسیب به بافت لثه ایجاد خواهد شد. به مرور زمان خطر تحلیل استخوان شکل گرفته که تخریب بافت لثه و شل شدن دندان را به دنبال خواهد داشت. این دلایل به قدری اهمیت دارند که متخصصان ارتودنسی قبل از شروع درمان به جرم گیری دندان می پردازند. برخی از مردم به اشتباه تصور می کنند که جرم گیری به دندان ها آسیب می زند و یا مینای دندان را از بین می برد، اما این افراد باید اطلاع درستی در این زمینه پیدا کنند که جرم گیری دندان هیچگونه آسیبی به دندان ها وارد نمی کند، بلکه این جرم های دندان هستند که به دندان ها آسیب وارد می کنند.
عوارض جرم گیری دندان در ارتودنسی
این نکته را در نظر داشته باشید که جرم گیری دندان هیچ گونه خطر و آسیبی به دندان ها وارد نمی کند و دندانپزشک به خوبی این کار را انجام می دهد. در واقع مشاهده مشکلاتی بعد از جرم گیری دندان به دلیل عدم تخصص ارتودنتیست می باشد، وگرنه جرم گیری به خودی خود عوارضی ندارد. در صورتی که درمان ارتودنسی دندان به شکل اصولی انجام شود، بدون هیچگونه مشکلی به اتمام می رسد. متخصص ارتودنسی قبل از شروع درمان، سلامت دهان و دندان و بافت لثه را به خوبی و با دقت بالایی بررسی می کند. در صورتی که این بررسی ها انجام نشود و یا به درستی صورت نگیرد، احتمال بروز چالش هایی مانند لق شدن دندان ها در حین درمان ارتودنسی وجود دارد که البته می توان گفت این مشکل به دلیل جرم گیری ایجاد نشده، بلکه به دلیل وجود جرم روی دندان ها پیش می آید. به همین جهت لازم است تا برای تشخیص نیاز به جرم گیری دندان حین ارتودنسی با متخصص ارتودنسی مشورت نمایید.
پیشگیری از ایجاد پلاک بر روی دندان ها
برای اینکه مانع از تشکیل پلاک بر روی دندان های خود شوید، باید به برخی از نکات توجه داشته باشید که در زیر به آن ها اشاره شده است:
- بهداشت دهان و دندان خود را به درستی انجام دهید. حداقل روزی دو بار مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده نمایید.
- رژیم غذایی درستی را دنبال کنید و تا حد امکان مصرف مواد غذایی چسبناک را محدود کنید. پس از مصرف مواد غذایی چسبناک حداقل دهان خود را آب بکشید.
- هر چند وقت یک بار برای چکاپ وضعیت دندان های خود و پاکسازی دندان ها به کلینیک ارتودنسی مراجعه کنید.
سوالات متداول
-
آیا جرم گیری قبل از ارتودنسی، می تواند عللی برای حساسیت بیش از اندازه دندان ها باشد؟
زمانی که جرم ها روی دندان ها ایجاد می شوند، به دلیل ضخامت خود مانند عایقی حرارتی می باشند و تا حدودی مانع از حس کردن سرما و گرما توسط دندان ها می شوند. به همین علت است که اگر قبل از ارتودنسی دندان جرم گیری کرده باشید، تصور می کنید که دندان هایتان بسیار حساس شده است. اما این حساسیت ایجاد شده دائمی نبوده و بعد از چند روز از بین می رود. همچنین استفاده از دهانشویه با مشورت ارتودنتیست خود می تواند به کاهش حساسیت دندان ها کمک کند.
-
آیا برداشت چسب های اضافی ارتودنسی به کمک جرم گیری ممکن است؟
در صورتی که بعد از برداشتن براکت های ارتودنسی، چسب های اضافه بر روی دندان ها باقی بمانند، جرم گیری دندان راه حلی برای برداشتن آن ها نمی باشد. متخصص ارتودنسی در انتهای درمان، براکت های ارتودنسی را به خوبی از روی دندان ها برداشته و اجازه باقی ماندن چسب های اضافی را بر روی دندان ها نمی دهد.
-
آیا جرم گیری به دندان ها آسیب می زند؟
هیچ تفاوتی بین جرم گیری در حین ارتودنسی و یا در شرایط معمولی وجود ندارد، به طور کلی جرم گیری دندان هیچگونه آسیبی به دندان ها وارد نمی کند. هرچه جرم های دندانی در مدت زمان بیشتری بر روی دندان ها باقی بمانند، آسیب بیشتری به بافت لثه و دندان ها وارد می کنند.
-
آیا جرم گیری دندان درد دارد؟
اگر شما لثه سالمی داشته باشید، جرم گیری دندان با دستگاه التراسونیک و یا با وسایل دستی درد بسیار ناچیزی به همراه دارد که در واقع نیازی به بی حسی دندان ندارد. اما در صورتی که لثه سلامتی نداشته باشید، احتمال خونریزی در حین جرم گیری دندان وجود دارد که تا حدودی درد و ناراحتی به همراه خواهد داشت. اما این درد نیز طبیعی بوده و بدون نیاز به بی حسی انجام می شود.
-
تشخیص جرم گیری دندان بر عهده کیست؟
تشخیص نیاز به انجام این درمان برعهده دندانپزشک و در حین درمان ارتودنسی، بر عهده ی متخصص ارتودنسی می باشد. متخصص ارتودنسی همواره توصیه می کند تا از جرم گیری های غیر ضروری در حین درمان پرهیز شود.
-
آیا می توان از جرم گیری دندان ارتودنسی پیشگیری کرد؟
ممکن است تا در حین درمان نیازی به جرم گیری وجود نداشته باشد که این مورد بستگی به رعایت بهداشت دهان و دندان بیمار و همچنین رعایت توصیه های ارتودنتیست دارد. مواردی مانند مسواک زدن صحیح، نخ دندان کشیدن و استفاده از دهانشویه می توانند تاثیر بسیاری بر عدم تشکیل جرم دندانی داشته باشند. این نکته را در نظر داشته باشید که در حین درمان ارتودنسی باید تعداد دفعات بیشتری از مسواک و نخ دندان استفاده داشته باشید و همچنین با رعایت رژیم غذایی توصیه شده توسط ارتودنتیست مانع از تشکیل جرم روی دندان ها شوید.