لق شدن دندان در ارتودنسی | آیا ارتودنسی سبب لق شدن دندان میشود؟
دستگاه ارتودنسی متشکل از بریس، براکت و سیم ارتودنسی است که به صورت مجزا به تک تک دندان ها متصل می شوند و با اعمال نیروی خارجی منجر به حرکت دندان ها می شوند. این روند درمانی ارتودنسی است که خیلی از افراد لق شدن دندان در طول درمان ارتودنسی را به دلیل چسبیدن براکت و بریس ها به دندان های بیمار می دانند. در ادامه مقاله با پازل کلینیک همراه باشید تا اطلاعات بیشتری را در این زمینه به دست آورید.
چکیده مطلب
یکی از سوالاتی که برای برخی از افرادی که قصد انجام ارتودنسی دندان را دارند، ایجاد می شود، این است که آیا دندان ها در حین درمان ارتودنسی لق می شوند؟ آیا این سوال برای شما هم پیش آمده است؟ به نظر شما واقعا این اتفاق می افتد یا شما فقط احساس لق شدن دندان های خود را خواهید داشت؟ چه دلایلی برای لق شدن دندان در ارتودنسی وجود دارد؟
آیا اگر دندانی لق شود، می توان برای درمان آن اقدامی کرد؟ آیا می دانید برای جلوگیری از لق شدن دندان خود در این درمان باید چه کار هایی انجام دهید؟ همراهان همیشگی پازل کلینیک، شما با مطالعه این مقاله می توانید پاسخ تمام اسن سوالات را به دست آورید، پس با ماه همراه باشید.
آیا درمان ارتودنسی موجب لق شدن دندان ها می گردد؟
درمان ارتودنسی دندان به این صورت انجام می گیرد که ارتودنتیست به کمک دستگاه های ارتودنسی، دندان ها را به سمت موقعیت صحیح هدایت می کند. حرکت دندانها به سمت موقعیت صحیح به طور موقت با میزان بسیار جزئی لق شدن همراه است و در واقع این لق شدن جزئی دندان نشاندهنده موفقیت آمیز بودن روال درمان است. اما این را در نظر داشته باشید که تمامی این کارها زیر نظر بهترین متخصص ارتودنسی و با نهایت دقت انجام می شود، با این همه اگر حین درمان، این مورد برای شما نگرانی ایجاد می کند و یا احساس می کنید دندان شما بیش از حد لق شده است حتما موضوع را با متخصص خود در میان بگذارید.
احساس لق بودن دندان ها بعد از درمان ارتودنسی
احساس لق بودن دندان ها در ابتدای درمان ارتودنسی طبیعی می باشد. بعد از قرار گرفتن دندان ها در جایگاه اصلی خود و برداشته شدن براکت های ارتودنسی، فشار از روی دندان ها برداشته شده و دیگر احساس لق بودن دندان ها وجود ندارد. در واقع با شکل گرفتن استخوان جدیدی در اطراف دندان ها از افتادن دندان جلوگیری خواهد شد. به این نکته توجه داشته باشید که پس از اتمام درمان ارتودنسی، استفاده از نگهدارنده یا ریتینر بسیار اهمیت دارد و سبب تثبیت درمان خواهد شد.
علل لق شدن دندان در طول درمان ارتودنسی
اگر درمان ارتودنسی شما تحت نظارت یک متخصص ارتودنسی با تجربه و با مهارت انجام شود، شاید حتی احساس لق بودن دندان را نداشته باشید و رو به رو شدن شما با مشکلات ارتودنسی به حداقل برسد، اما با این وجود در برخی از موارد خاص این امکان وجود دارد که دندانی در طی درمان ارتودنسی دندان لق شود که در زیر به آن ها اشاره شده است:
-
بیماری های لثه
در صورتی که قبل از شروع درمان ارتودنسی، بیماری های لثه برای فرد وجود داشته باشد، باید ابتدا به درمان آن ها پرداخته شود، زیرا در غیر این صورت می تواند در روند درمانی اختلال ایجاد کند. دکتر احمدرضا حسینی، متخص ارتودنسی در تهران، به خوبی این نکته ی بسیار مهم را در نظر می گیرند و معاینه و بررسی اولیه سلامت دهان و دندان توسط ایشان تضمینی برای درمان موفق ارتودنسی به حساب می آید. در این صورت هیچ نگرانی از بابت اینکه بیماری های لثه دلیلی بر لق شدن دندان ها در طی درمان ارتودنسی باشند، وجود ندارد. اما با تمام این حرف ها بیمار باید به تمام توصیه های ارتودنتیست خود توجه نموده و به درستی آن ها را رعایت کند. همچنین به هیچ عنوان نباید در بهداشت دهان و دندان خود سهل انگاری داشته باشد، زیرا در غیر این صورت مشکلاتی برای لثه و دندان هایش ایجاد می شود. بروز بیماری های لثه دارای علائمی می باشند که برای آگاهی بیشتر شما به آن ها اشاره کردیم:
- تورم، قرمزی و خونریزی لثه
- بوی بد دهان
- ایجاد طعم بد در دهان
- تحلیل لثه که البته این مشکل می تواند تمامی علائم قبل را به همراه خود داشته باشد.
-
دندان قروچه
یکی از عادت های نادرستی که به تنهایی می تواند مشکلات و عوارض زیادی را برای دهان و دندان ایجاد کند، دندان قروچه می باشد. دندان قروچه می تواند فشار بیش از حدی را به رباط های پریودنتال و دندان ها وارد کرده که به همین دلیل سبب شل شدن دندان ها می گردد. اگر دندان قروچه ادامه پیدا کند، حتی می تواند به استخوان آسیب وارد کرده و یا سبب از دست رفتن دندان گردد. به همین جهت درمان دندان قروچه و ترک این عادت نادرست نه تنها برای درمان ارتودنسی، بلکه باید در هر شرایطی انجام شود. اگر شما نیز عادت به دندان قروچه دارید، حتما این موضوع را به دندانپزشک اطلاع دهید و با استفاده از نایت گارد از آسیب رسیدن به دندان های خود جلوگیری نمایید.
-
شلوغی بیش از حد دندان ها
ازدحام بیش از حد دندان ها سبب می شود تا به زمان بیشتری برای قرار گرفتن در جایگاه درست خود نیاز داشته باشند. این ناهنجاری باعث می شود تا دندان ها به آرامی و بسیار کند تر حرکت کنند و شاید حس لق شدگی بیشتری را به بیمار دهند.
روش های درمان دندان لق شده در ارتودنسی
اگر به دلایلی که در مقاله برای شما شرح دادیم، دندانی در حین درمان ارتودنسی لق شد، با استفاده از روش های زیر می توان به درمان آن پرداخت:
- روش بیولوژیکیمتخصص ارتودنسی به منظور اینکه بیماری های لثه را کنترل نماید، به تمیز کردن دندان ها از جرم و پلاک می پردازد. علاوه بر این تمام روش های صحیح رعایت بهداشت دهان و دندان را به بیمار آموزش می دهد. اینکار منجر به بهبودی لثه شده و دندان ها سفت می شوند.
- روش مکانیکیدر صورتی که فشار وارد شده به دندان ها به درستی اعمال نشده باشد، ارتودنتیست به اصلاح و تنظیم مجدد این فشار می پردازد. برای اینکار مینای دندان را به میزان بسیار اندکی شکل داده و سبب تغییر مسیر حرکت دندان ها و کاهش فشار وارد شده به آن ها می شود.
- آتل گذاری روی دنداناگر دندان در حین درمان ارتودنسی لق شده باشد، به کمک دو روش قبلی درمان می شود، اما متخصص ارتودنسی می تواند برای کاهش نیرو در زمان گاز زدن به دندان لق شده، از روش دیگری به نام آتل گذاری روی دندان لق شده استفاده نماید. منظور از آتل براکت کوچکی است که پشت و یا قسمت بالایی دندان قرار داده می شود.
پیشگیری از لق شدن دندان ها در ارتودنسی
تا این قسمت مقاله متوجه شدیم که لق شدن دندان در حین درمان ارتودنسی یک احساس بوده و یک متخصص ارتودنسی خوب می تواند این عارضه را به حداقل ممکن کاهش دهد. البته در صورتی که شما به تمام توصیه های ارتودنتیست خود به خوبی توجه کنید و آن ها را انجام دهید. با رعایت برخی از موارد می توانید از لق شدن دندان های خود در حین درمان ارتودنسی دندان پیشگیری کنید که در زیر به آن ها اشاره شده است:
- همانطور که در بخش های ابتدایی مقاله بیان شد، یکی از دلایلی که می تواند منجر به لق شدن دندان ها در حین درمان ارتودنسی باشد، بیماری های لثه است. بنابراین برای جلوگیری از بروز این بیماری باید بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید. به طریقه صحیح مسواک زدن توجه داشته باشید.
- اگر در طول درمان ارتودنسی، ورزش های رزمی و یا هر ورزشی که می تواند احتمال آسیب رسیدن به دندان را به دنبال داشته باشد را انجام می دهید، بهتر است از محافظ دهان استفاده داشته باشید.
- در حین درمان ارتودنسی یک رژيم غذای مناسب را دنبال کنید و سعی کنید از مصرف غذا های سفت و چسبناک مانند ته دیگ، آدامس و غیره اجتناب نمایید.
خلاصه مطلب
با توجه به تمام موارد بیان شده در مقاله در می یابیم که اگر درمان ارتودنسی خود را به یک متخصص ارتودنسی با تجربه و دارای مهارت بسپارید، ارتودنتیست مانع از بروز دلایل لق شدن دندان می گردد و درمان ارتودنسی با توجه به رعایت توصیه های متخصص ارتودنسی از جانب شما به خوبی و با موفقیت بی نظیری به اتمام خواهد رسید.
سوالات متداول
-
اعمال فشار از طریق دستگاه های ارتودنسی به کدام دندان ها بیشتر است؟
تنظیم فشار دستگاه های ارتودنسی توسط ارتودنتیست تعیین و مشخص می شود و این فشار به تاج و ریشه دندان، استخوان اطراف دندان و رباط های پریودنتال وارد می شود.
-
آیا امکان دارد تا در طی درمان ارتودنسی دندان بیفتد؟
در روز های ابتدایی که براکت های ثابت ارتودنسی بر روی دندان های شما نصب می گردند، برای حرکت دندان ها فشاری به آن ها اعمال شده که شما این تحت فشار قرار گرفتن را کاملا احساس می کنید. این اتفاق موجب می شود تا شما احساس لق شدن دندان را داشته و بترسید که شاید دندان شما بیفتد. باید بدانید که این احساس کاملا طبیعی بوده اما جای نگرانی وجود ندارد، زیرا متخصص ارتودنسی با تجربه روند درمان را به بهترین شکل ممکن انجام خواهد داد و حس لق شدن دندان در روز های ابتدایی و به صورت گذرا برایتان وجود دارد.
-
چگونه می توان مانع از بیماری لثه شد تا خطری برای لق شدن دندان ها در حین درمان ارتودنسی نباشد؟
برای اینکه مانع از بروز بیماری های لثه شوید، در قدم اول باید بهداشت دهان و دندان خود را به درستی رعایت کنید. باید به صورت منظم مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده داشته باشید. در طی درمان ارتودنسی برای رعایت بهداشت دهان و دندان با متخصص ارتودنسی خود مشورت نمایید و تمام دستورالعمل های ارتودنتیست خود را جدی بگیرید.
-
آیا احساس لق شدن دندان درحین درمان ارتودنسی می تواند ناشی از درد ارتودنسی باشد؟
بعد از اینکه براکت های ارتودنسی روی دندان های شما قرار داده می شوند، تا چند روز ابتدایی وجود مقداری درد و ناراحتی طبیعی بوده و بعد از چند روز رفع می گردد. این درد ناشی از اعمال فشار به دندان ها توسط براکت ها بوده که طی چند روز به آن عادت خواهید کرد. اما در صورتی که این درد تداوم داشت، باید سریعا به مطب ارتودنسی مراجعه کنید تا میزان فشار وارد شده به دندان ها توسط ارتودنتیست کاهش یابد.