ارتودنسی دندانهای نیش | نحوه انجام، مدت زمان + کاندیدای مناسب
آیا از اهمیت دندان های نیش اطلاع دارید؟ دندان های نیش در کدام ناحیه دهان و فک قرار گرفته؟ دندان های نیش به چه دلیل دچار ناهنجاری می شوند؟ جهت درمان ناهنجاری های دندان های نیش چه باید کرد؟ ارتودنسی چگونه به بهبودی وضعیت دندان های نیش کمک می کند؟ دندان نیش نهفته چیست و به چه دلیلی ایجاد می شود؟ چنانچه قصد دارید در رابطه با این دندان و همچنین ارتودنسی آن بیشتر آشنا شوید. این مقاله را مطالعه کنید.
چکیده مطلب
دندان های نیش در فک بالا و فک پایین، رو به جلو و کنار دندان های پیشین قرار دارند. این دندان ها جز آخرین دندان هایی هستند که در فک رویش پیدا می کنند. چنانچه این دندان ها به دلیل مشکلات ژنتیکی و یا سایر مشکلات و ناهنجاری های دهانی دچار آسیب شوند و یا به صورت نهفته در فک باقی بمانند، ارتودنتیست با کمک روش های مختلف ارتودنسی، به بهبود وضعیت این دندان ها کمک کرده و مانع تشدید ناهنجاری در این دندان ها و سایر نقاط دهان می شود. اما علل بروز ناهنجاری در دندان های نیش چیست؟ چه مدت طول می کشد تا ناهنجاری در این دندان ها بهبود یابد؟ آیا اصلاح دندان نیش بدون ارتودنسی امکان پذیر است؟ برای یافتن پاسخ برای تمامی این پرسش ها و نیز چند موارد مهم و مورد نیاز دیگر در خصوص این درمان تا پایان با دکتر احمدرضا حسینی همراه باشید.
آشنایی با دندان های نیش
دندان های نیش از مهم ترین دندان های موجود در دهان هر شخص می باشند. هر شخص ۴ دندان نیش دارد که در ناحیه جلویی فک بالا و پایین و دو طرف دندان های پیشین قرار گرفته است. جالب است بدانید این دندان در اکثر گونه های جانوری جزء مهم ترین دندان ها محسوب می شود. دندان های نیش آن دسته از دندان هایی هستند که به گرفتن و تکه کردن غذا کمک می کنند. اغلب جانداران، دندان های نیش بزرگی دارند که به کمک آن غذا و طعمه خود را تکه می کنند.
علت نهفتگی دندان نیش چیست؟
نهفتگی دندان نیش در فک بالا یا به سمت زبان (پالاتال) و یا به سمت گونه (لبیال) می باشد. علت این نهفتگی در کیس های لبیال، کمبود فضای قوس دندانی و در کیس های پالاتال، انحراف مسیر جوانه زدن و رویش دندان نیش می باشد که اکثرا به صورت مادرزادی و ژنتیکی اتفاق می افتند.
کاندیدای مناسب برای انجام ارتودنسی دندان نیش
افرادی که دارای شرایط زیر هستند، بهترین کاندیدا برای انجام ارتودنسی دندان نیش می باشند که این شرایط عبارتند از:
- ازدحام بیش از حد دندان ها در فک بالا و یا فک پایین
- انحراف و کج بودن دندان ها
- وجود دندان نیش نهفته
- کوچک بودن فضای فک
- کج شدن دندان های نیش به سمت سقف دهان و یا گونه ها
هزینه ارتودنسی دندان های نیش
این هزینه نیز با توجه به نوع درمان، جنس ابزار و دستگاه ها و همچنین نوع بیمه قراردادی فرد و مرکز درمانی محاسبه می شود. چنانچه فرد تحت پوشش بیمه تکمیلی باشد و کلینیک ارتودنسی نیز با بیمه تکمیلی قرارداد بسته باشد، بخش قابل توجهی از هزینه درمان را بیمه پرداخت می کند. در صورتی که فرد تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی باشد، مبلغ ناچیزی از هزینه ارتودنسی را بیمه پرداخت خواهد کرد و در رابطه با بیمه نیروی مسلح نیز باید گفت، این بیمه مخصوص بیمارستان های ارتش بوده و کلینیک های خصوصی هیچ گونه قرار دادی با آن نداشته و تنها در صورت درمان ارتودنسی در بیمارستان های ارتش، هزینه توسط بیمه مسلح پرداخت می شود. در رابطه با سایر بیمه ها نیز باید به تعرفه ها و قرارداد امضا شده با کلینیک خصوصی ارتودنسی توجه کنید. جهت اطلاع بیشتر نیز می توانید با کلینیک مورد نظر خود تماس بگیرید.
ارتودنسی دندان های نیش
ارتودنسی دندان های نیش توسط براکت ها، بریس ها، سیم ها و سایر ابزار ارتودنسی و با توجه به محل قرار گیری و نوع ناهنجاری ایجاد شده، به سه صورت انجام می گیرد:
-
ارتودنسی دندان نیش بالا
جالب است بدانید آخرین دندان هایی که در فک رشد می کنند و نمایان می شوند، دندان های نیش فک بالایی هستند. گاهی ممکن است به دلایلی آن ها در داخل فک و به صورت نهفته نیز باقی بمانند. از آنجایی که این دندان ها تاثیر زیادی در زیبایی لبخند فرد دارند، برای رفع ناهنجاری های ناشی از آن، نمی توان آن ها را کشید. به همین منظور درمان ارتودنسی صورت گرفته و بهترین متخصص ارتودنسی با استفاده از ابزار و دستگاه ها، ناهنجاری و مشکلات را برطرف کرده و در نهایت به زیبایی طرح لبخند بیمار نیز کمک می کند.
-
ارتودنسی دندان نیش بیرون زده
گاهی فضای موجود در قوس دندانی کم بوده و دندان نیش خارج از فک و به صورت بیرون زده رشد می کند. در نتیجه ارتودنتیست جهت بهبود بخشیدن به وضعیت دندان نیش و سایر دندان ها، ابتدا فضای خالی و کافی را ایجاد کرده و سپس سعی می کند تا دندان نیش را به سمت محل اصلی خود و فضای خالی ایجاد شده هدایت کند. در این شرایط بهتر است، ارتودنسی بر روی فک بالا و پایین انجام بگیرد. در صورتی که فضای خالی کافی نباشد، ممکن است متخصص ارتودنسی مجبور به کشیدن دندان های آسیاب کوچک شده و بدین ترتیب علاوه بر ایجاد فضای خالی دندان نیش را در جهت صحیح خود هدایت می کند.
-
ارتودنسی دندان نیش نهفته
گاهی ممکن است دندان نیش دچار خرابی و پوسیدگی شود و بعد از مراجعه به کلینیک ارتودنسی متوجه شوید که دندان پوسیده شده، دندان نیش شیری بوده و دندان نیش اصلی و دائمی شما هنوز از فک بیرون نیامده و رشد نکرده است. در این حالت می گوییم، دندان نیش به صورت نهفته در فک قرار گرفته است. متخصص ارتودنسی بعد از انجام بررسی های لازم از روش ارتودنسی استفاده کرده و از آنجایی که بعد از افتادن دندان شیری، جای آن خالی می شود، به بیمار کمک می کند تا دندان نیش نهفته او زودتر از فک خارج شده و در محل اصلی خود نمایان شود. پس از ایجاد فضای خالی، سپس جراح فک نیز با جراحی فک، دندان نیش را توسط قلاب به سمت محل اصلی خود هدایت می کند. در این درمان، از روش ارتودنسی ثابت استفاده شده و بعد از نمایان شدن دندان نیش توسط یک جراحی ساده، براکت ها روی دندان نصب شده و سپس با استفاده از یک زنجیر مینیاتوری به سیم های ارتودنسی متصل می شود.
عوامل موثر بر ارتودنسی دندان نیش
عوامل موثر در انجام این درمان شامل نوع و روش درمان با توجه به سن بیمار (کودکی و بزرگسالی)، میزان زاویه انحراف دندان نیش نهفته، میزان ازدحام، نوع دندان نیش نهفته، محل نهفتگی، عمق دندان نیش نهفته، فضای موجود در فک، اندازه فک و …. بستگی دارد. گاهی زاویه دندان نیش نهفته، مناسب عملیات ارتودنسی نیست و تنها جراحی می تواند به بهبود وضعیت فرد کمک کند. در این حالت دندان نهفته خارج شده و کشیده می شود و به جای آن از ایمپلنت استفاده می شود.
اصلاح دندان نیش بدون ارتودنسی
این مطلب به زودی به روز رسانی می شود.
علل بروز ناهنجاری در دندان های نیش
شایع ترین علل و عوامل موثر در بروز ناهنجاری های این دندان ها عبارتند از:
- وجود دندان های اضافیگاهی ناهنجاری ایجاد شده به دلیل وجود دندان های اضافی در فک می باشد. این عامل موجب فشردگی و یا تنگ شدن فک شده و جایی برای رشد و بیرون آمدن دندان های نیش نمی گذارد، در نتیجه آن ها خارج از فک یا با انحراف رشد می کنند.
- کوچک بودن فکینبعضی از افراد به طور ارثی و ژنتیکی فک های کوچکی دارند و به همین دلیل ممکن است تمامی دندان هایشان درون فک جای نگیرد و رشد بعضی از آن ها خارج از فک انجام شود. کوچک بودن فک و نبود فضا، موجب انحرافات دندانی می شود و از آنجایی که دندان های نیش بالا آخرین دندان هایی هستند که درون فک رشد می کنند، با ظهور سایر دندان ها در فک، به دلیل کوچک بودن فک، جایی برای آن ها باقی نمانده و این دندان ها خارج از فک و با انحراف رشد می کنند. در نتیجه زیبایی و نظم دهان و دندان را بر هم زده و در نهایت موجب پوسیدگی و آسیب سایر دندان ها نیز می شوند.
- مشکلات ساختارینازک شدن استخوان های فک و ایجاد ضایعات نابالغ می توانند موجب بروز مشکلات زیادی در دندان های نیش شده و در نتیجه در گفتار، بلع و جویدن و همچنین توانایی دندان ها نیز اختلالاتی ایجاد می کند.
- عادات غلط دهانیعادات غلط دهانی از جمله مکیدن انگشت، مکیدن بیش از حد شیشه شیر و پستانک در دوران کودکی، قرار دادن سر مداد و خودکار و سایر اشیا در دهان، می تواند موجب بروز ناهنجاری های مختلف از جمله اپن بایت شود. این ناهنجاری به شدت روی دندان های نیش اثر منفی گذاشته و موجب آسیب آن ها می شود.
مدت زمان ارتودنسی دندان نیش
مدت زمان درمان به وضعیت فک و شرایط و سن بیمار بستگی داشته و در افراد مختلف با ناهنجاری های مختلف، متفاوت است. ارتودنسی دندان نیش نیز با توجه به ژنتیک، جنس دندان و نوع فک، حداقل حدود ۱۰ ماه طول کشیده و نسبت به سایر روش های درمانی دوره طولانی تر دارد.
ارتودنسی دندان نیش کودکان
در سنین کودکی روند درمانی به این صورت است که متخصص ارتودنسی، بریس های ارتودنسی مناسب را برای این دندان ها تهیه کرده و سپس با استفاده از آن ها دندان های بالایی را به سمت جلو حرکت داده و در صورت لزوم رشد فک بالا، پایین و یا هر دو فک کودکان را تغییر می دهد.
سوالات متداول
-
ارتودنسی دندان های نیش در سنین کودکی چه کمکی به فرد می کند؟
ارتودنسی دندان های نیش نیز در سنین کودکی به جلوگیری از دندان نیش نهفته در دوران بزرگسالی، دندان نیش خارج از فک و کج، پوسیدگی دندان های مجاور دندان های نیش کمک کرده و از هزینه بیمار و طول دوره درمان در سنین بزرگسالی می کاهد.
-
عدم ارتودنسی دندان های نیش نیازمند به ارتودنسی، چه عوارضی را به دنبال خواهد داشت؟
در صورت عدم درمان به موقع ممکن است فرد دچار عفونت های دهانی، بیماری های لثه، آبسه و …. شود. به دنبال این اتفاق و با ورود عفونت به داخل جریان خون، ممکن است بیماری و یا حمله قلبی نیز ایجاد گردد. همچنین فرد زیبایی ظاهری خود را از دست داده و دچار کاهش اعتماد به نفس می شود. گاهی نیز ممکن است به دنبال این سهل انگاری در سنین بزرگسالی و با مرور زمان به دلیل پوسیدگی های ایجاد شده، دندان نیش خود و یا دندان های دیگر را از دست دهد.