کلینیک ارتودنسی پازل

دکتر احمدرضا حسینی، متخصص ارتودنسی

از دانشگاه UCL لندن انگلستان

بورد تخصصی ارتودنسی از دانشگاه رویال انگلستان

فضا نگهدار ارتودنسی | انواع فضا نگهدار ارتودنسی | مدت زمان استفاده فضا نگهدار ارتودنسی | انواع فضا نگهدار ارتودنسی | مدت زمان استفاده کلینیک ارتودنسی پازل

فضا نگهدار ارتودنسی | انواع فضا نگهدار ارتودنسی | مدت زمان استفاده

چهارشنبه, 11 فروردين 1400 ساعت 11:42
این مورد را ارزیابی کنید
(3 رای‌ها)

چکیده مطلب

به طور کلی ابزار فضا نگهدار به وسیله ای گفته می شود که بعد از کشیدن دندان برای حفظ فضای دندان کشیده شده، مورد استفاده قرار گرفته و کاربرد دارد. این ابزار مانع از حرکت دندان های مجاور می شود. در مواردی ممکن است تا دندانپزشک دندان شیری کودک را زودتر از زمان لازم بکشد و یا دندان شیری کودک به دلایل متعددی افتاده باشد. در این شرایط دندانپزشک برای نگه داشتن جای خالی دندان، استفاده از فضانگهدار را برای کودک تجویز می کند. در صورتی که استفاده از این ابزار در سنین مناسب تجویز شود، ممکن است تا کودک در آینده نیازی به استفاده از درمان ارتودنسی دندان نداشته باشد. به همین دلیل لازم است تا بعد از کشیده شدن دندان در اسرع وقت فضا نگهدار در جای مناسب قرار داده شود. فضا نگهدار در انواع متفاوتی وجود دارد که دندانپزشک با بررسی شرایط بیمار، بهترین نوع آن را انتخاب می کند. در این مقاله قصد داریم تا شما را به طور کامل با فضا نگهدار، انواع آن، مزایای آن، معایب عدم استفاده از آن و راهکار های مراقبتی از آن را آشنا نماییم. پس برای کسب اطلاعات بیشتر تا پایان مقاله همراه ما باشید.

فضانگهدار ارتودنسی چیست؟

فضانگهدار ارتودنسی چیست؟

معمولا در 6 الی 8 ماهگی روند رشد دندان های شیری شروع می شود. رشد دندان های شیری برای کودک امکان جویدن غذا را فراهم نموده و جایگاه مناسب را برای رشد دندان های دائمی کودک ایجاد می کند. در زمانی که دندان شیری کودک، زودتر از زمان مناسب از دست رفته باشد و یا دندان دائمی دیرتر رشد کند، ارتودنتیست توصیه می کند تا از فضا نگهدار استفاده شود. بسیاری از افراد تصور می کنند، به دلیل اینکه دندان های شیری دائمی نیستند و بعد از مدتی می افتند، اهمیتی ندارند. اما این افراد باید بدانند که دندان های شیری فضای مناسب را برای رشد دندان های دائمی ایجاد می کند. اگر دندان های شیری از زمان مقرر خود زودتر از دست بروند و برای جایگزینی آن ها دندان دائمی وجود نداشته باشد، دندان ها تمایل به حرکت داشته و به سمت جای خالی دندان حرکت می کنند. به همین دلیل تا زمان رشد دندان دائمی از فضانگهدار استفاده می شود تا رشد دندان های دائمی به درستی صورت گیرد. این ابزار مانند حلقه ای است که در بین دندان ها قرار داده می شود و مانع از کج شدن و حرکت دندان های کناری می شود. استفاده از فضانگهدار تا زمان رشد دندان های دائمی بوده و بعد از آن برداشته می شود. در ادامه مقاله انواع آن را برای شما شرح خواهیم داد.

دلایل استفاده از فضا نگهدار

اگر کودک دندان های شیری خود را در زمانی زودتر از دست بدهد، برای محافظت از جای خالی دندان و نگه داشتن فضای مناسب برای رشد دندان های دائمی لازم است تا از فضا نگهدار ارتودنسی استفاده شود. در ادامه شما را با دلایلی که باعث از دست رفتن زود هنگام دندان های شیری می شوند، آشنا می کنیم:

  1. یکی از دلایل اصلی که می تواند سبب از دست رفتن زود هنگام دندان شیری کودک شود، بروز یک حادثه و وارد شدن یک ضربه ناگهانی به دندان کودک می باشد.
  2. مورد شایع دیگری که موجب از دست رفتن زودتر دندان شیری کودک می شود، پوسیدگی دندان است. اگر دندان کودک پوسیده شود و برای درمان آن به موقع اقدامی صورت نگیرد، ممکن است به مرو زمان باعث از دست رفتن دندان شیری کودک شود. شیر خوردن کودک در هنگام خواب می تواند عاملی بر بروز پوسیدگی دندان کودک باشد. شاید برخی از افراد تصور کنند که چون دندان های شیری می افتند، نیازی به درمان پوسیدگی آن وجود ندارد، اما اگر این پوسیدگی باعث شود تا دندان شیری زودتر از زمان مقرر از دست برود، رشد دندان دائمی با مشکلاتی مواجه می شود.
  3. مورد دیگر ژنتیک است که در این شرایط ممکن است تا کودک به صورت مادر زادی بدون دندان شیری متولد شود.

هزینه فضا نگهدار

با توجه به موارد متعددی مانند نوع فضا نگهدار و همچنین تعدادی از آن که مورد نیاز است، هزینه فضا نگهدار تعیین می شود. در ارتباط با هزینه فضا نگهدار ارتودنسی باید این نکته را در نظر داشته باشید که در صورت تجویز ارتودنتیست به استفاده از فضا نگهدار، اگر در استفاده از آن سهل انگاری داشته باشید، علاوه بر هزینه های بیشتر، مشکلات و خطرات بیشتری را برای سلامت کودک ایجاد می کند.

مدت زمان استفاده از فضا نگهدار

فضا نگهدار به منظور نگهداری و حفظ جای دندان از دست رفته مورد استفاده قرار می گیرد. به همین دلیل تا هنگامی که دندان دائمی کودک رشد کند، لازم است تا از فضا نگهدار استفاده شود.

انواع فضا نگهدار ارتودنسی

ابزار فضا نگهدار ارتودنسی دارای دو نوع ثابت و متحرک بوده که در ادامه آن ها را برای شما شرح می دهیم:

  1. فضا نگهدار متحرک

    این ابزار که جنسی از آکریلیک دارد، مشابه با برخی از دستگاه های ارتودنسی متحرک می باشد. استفاده از فضا نگهدار متحرک برای بیمار باید حدود 14 ساعت در روز بوده و بیمار باید به خوبی از آن مراقبت کند. بعد از خوردن غذا باید فضا نگهدار متحرک شسته شود و در مواقعی که این ابزار در دهان قرار ندارد، باید در ظرفی از آب گذاشته شود. در صورتی که کودکی بیش از یک دندان خود را از دست داده باشد، استفاده از فضا نگهدار متحرک کارایی بیشتری دارد.
  2. فضا نگهدار ثابت

    طراحی فضا نگهدار ثابت به این صورت است که دندانپزشک با استفاده از چسب های مخصوصی این ابزار را به دندان های کودک چسبانده و کودک نمی تواند آن را از دهان خود خارج نماید. اگر کودک دندان های عقبی خود را از دست داده باشد، انتخاب این نوع فضا نگهدار مناسب است. این دستگاه به نوبه ی خود دارای دو دسته بندی یک طرفه و دو طرفه می باشد. نوع یک طرفه در یک سمت دهان قرار داشته و نوع دو طرفه آن در هر دو سمت دهان قرار داده می شود. انتخاب نوع مناسب از فضا نگهدار ثابت با توجه به شرایط بیمار و موقعیت و تعداد دندان های از دست رفته، با نظر متخصص ارتودنسی بیان می شود. در زیر به بررسی انواع فضا نگهدار ثابت می پردازیم:
    1. فضا نگهدار باند و حلقه

      فضا نگهدار باند و حلقه از سیمی فولادی و ضد زنگ ساخته شده و به کمک باند ارتودنسی مانع از جای خالی دندان نگهداری می کند. در صورتی که یک و یا چند دندان آسیا در یک قوس دندان افتاده باشد، استفاده از این نوع فضا نگهدار مناسب می باشد.
    2. فضا نگهدار دیستال شو

      این نوع فضا نگهدار روی اولین دندان آسیای کودک قرار گرفته و به رشد درست و صحیح اولین دندان مولر کمک می کند. ارتودنتیست در ابتدا از دهان کودک قالب گیری کرده و آن را برای ساخت فضا نگهدار به لابراتوار می فرستد.
    3. فضا نگهدار ترانسپلاتال

      این ابزار بر روی فک بالا قرار داده شده و با استفاده از سیم به دندان های کناری متصل می گردد.
    4. قوس نگهدارنده زبانی

      اگر لازم باشد تا در دو سمت دهان از دندان های عقبی محافظت گردد، فضا نگهدار قوس نگهدارنده زبانی مناسب می باشد.

عملکرد فضا نگهدار

همانطور که در مقاله مطرح شد، فضا نگهدار برای حفظ جای خالی دندان از دست رفته مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی تا پایان عمر، دندان ها تمایل به حرکت داشته و اگر جای خالی دندان در دهان وجود داشته باشد، دندان های کناری برای اشغال این فضا به سمت آن حرکت می کنند. استفاده از فضا نگهدار موجب می شود تا جای خالی دندان شیری به خوبی باقی بماند تا دندان دائمی به صورت درست در سر جای خود رشد کند. در واقع می توان عملکرد فضا نگهدار را مدیریت رشد دندان های دائمی در نظر گرفت. فضا نگهدار می تواند بدون هیچ گونه نگرانی سلامت دهان و دندان کودک را حفظ نماید.

معایب عدم استفاده از فضا نگهدار

باید این نکته را در نظر داشته باشید که عدم استفاده از هر گونه دستگاهی که ارتودنتیست تجویز می کند، می تواند مشکلات بیشتری را در آینده فراهم کند. به همین دلیل اگر ارتودنتیست استفاده از فضا نگهدار را لازم دانست، نباید در استفاده از آن سهل انگاری صورت بگیرد. شاید استفاده از این دستگاه در روز های ابتدایی تا حدودی برای کودک سخت و ناراحت کننده باشد، اما عدم استفاده از آن می تواند با اط بین بردن نظم و ترتیب دندان ها نیاز به ارتودنسی در آینده را ایجاد کند.

مراقبت از فضا نگهدار

مراقبت از فضا نگهدار

هر نوع دستگاه ارتودنسی دندان نیاز به مراقبت های خاص خود دارد. فضا نگهدار نیز این قاعده مستثنی نبوده و باید به خوبی از آن نگهداری و مراقبت شود. اگر می خواهید که کودکان بهترین نتیجه ممکن را از فضا نگهدار بگیرد، در ادامه به مراقبت های شرح داده شده توجه فرمایید:

  1. در روز های ابتدایی که کودکتان از فضا نگهدار استفاده می کند، به او غذا های نرم بدهید.
  2. سعی کنید تا جای ممکن، مصرف غذا های سفت و چسبنده را برای کودک خود کمک کنید.
  3. مهمترین مسئله ای که وجود دارد، رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان می باشد. باید توجه داشته باشید که کودکتان در رعایت بهداشت دهان و دندان خود سهل انگاری نداشته باشد. بهتر است تا با مشورت دندانپزشک خود از خمیر دندان های دارای فلوراید برای کودک خود استفاده کنید.
  4. برای اینکه متخصص ارتودنسی بتواند فضا نگهدار را در فواصل زمانی بررسی نماید، مراجعات به کلینیک ارتودنسی را جدی گرفته و دنبال کنید.
  5. مراقب باشید تا فرزند شما ضربه و فشاری را با دست به فضا نگهدار خود وارد نکند.

سوالات متداول

  1. آیا استفاده از فضا نگهدار سبب آسیب رسیدن به دندان ها می شود؟

    دستگاه های فضا نگهدار نوعی ابزار پسیو هستند، یعنی این که سبب حرکت کردن دندان ها نمی شوند. بنابراین به دندان ها آسیبی وارد نکرده و ناراحتی و دردی را برای کودک ایجاد نمی کنند.
  2. آیا در هر زمانی که دندان شیری زودتر افتاد، باید از فضا نگهدار استفاده شود؟

    در تمام مواردی که دندان های شیری زود تر از زمان مقرر از دست می روند، لزومی به استفاده از فضا نگهدار نمی باشد. در برخی از مواقع بعد از افتادن دندان شیری، دندان دائمی زود رشد می کند. این مورد را ارتودنتیست به کمک تصویر برداری ایکس از دهان کودک، بیان می کند. همچنین در مواردی که دندان های جلویی از دست رفته باشند، معمولا ضرورتی به استفاده از فضا نگهدار نمی باشد، زیرا دندان های جلویی کمتر به سمت جای خالی دندان حرکت می کنند.
  3. آیا استفاده از فضا نگهدار با درد و ناراحتی همراه است؟

    در روز های ابتدایی که فضا نگهدار در دهان قرار داده می شود، امکان دارد تا کمی سبب تحریک زبان و دندان ها شود. شاید دندان های جلویی که بیشتر در معرض برخورد با سیم قرار دارند، بیشتر درد بگیرند. اما جای نگرانی وجود نداشته و این احساس درد طبیعی می باشد و به مرور زمان کاهش و پایان می یابد. در صورتی که فرزند شما تحمل این میزان درد و ناراحتی اندک را نیز نداشت، می توانید با مشورت دندانپزشک از دارو های مسکن استفاده داشته باشید.
  4. آیا لازم است تا برای نصب فضا نگهدار ثابت از بی حسی استفاده شود؟

    ارتودنتیست دارای مهارت نصب فضا نگهدار ثابت در دهان کودک را بدون درد و ناراحتی انجام داده و نیازی به حسی برای این کار وجود ندارد.
خواندن 2677 دفعه