بند ارتودنسی چیست؟ | مراحل نصب و مراقبت از بند ارتودنسی
بند ارتودنسی چه کاربردی در درمان ارتودنسی دندان دارد؟ دلیل استفاده از آن چیست و چگونه روی دندان قرار داده می شود؟ اگر بند ارتودنسی شل شد چه اقدامی باید انجام داد؟ در این مقاله پازل کلینیک شما را این ابزار آشنا خواهد کرد.
چکیده مطلب
یک از ابزار هایی که برای دندان های عقبی در درمان ارتودنسی دندان مورد استفاده قرار می گیرد، بند ارتودنسی می باشد. به طور کلی متخصص ارتودنسی با هدف موفقیت نتیجه درمان و همچنین سریع تر طی شدن روند درمان، از ابزار ها و دستگاه های متنوعی استفاده می کند. در برخی از مواقع متخصص ارتودنسی تشخیص می دهد که از بند ارتودنسی به جای براکت استفاده داشته باشد. در این مواقع ارتودنتیست حلقه ای فلزی که جنسی از استیل ضد زنگ دارد را روی دندان ها قرار می دهد. قرار گیری این بند ها دور تا دور دندان می باشد که به همین دلیل بند ارتودنسی برای دندان های عقبی کاربرد دارد. قدرت و استحکام بالاتر بند ارتودنسی نسبت به براکت باعث شده تا محکم تر روی دندان ها قرار بگیرند. در این مقاله همراه ما باشید تا با بند ارتودنسی بیشتر آشنا شوید.
بند ارتودنسی چیست؟
بند ارتودنسی دندان حلقه ای است که جنسی از استیل ضد زنگ و استیل دارد و در واقع نقش براکت را بر عهده دارد که برای دندان های عقبی مورد استفاده قرار می گیرد. بند ارتودنسی دوام و استحکام بیشتری نسبت به براکت داشته و به همین دلیل قدرت تحمل فشار بیشتری را دارد. بند ارتودنسی نیرو را بین دندان ها پخش کرده و برای اصلاح ناهنجاری های دندانی نقش بسیار مهمی دارد.
علل استفاده از بند ارتودنسی
بند ارتودنسی برای هر دندانی قابلیت استفاده دارد، اما به دلیل داشتن موقعیت بهتر دندان های عقبی، معمولا برای این دندان ها استفاده می شود. هنگامی که چسباندن براکت ارتودنسی برای دندانی سخت باشد، بند ارتودنسی مورد استفاده قرار می گیرد. معمولا دندان های عقبی موقعیت خوبی برای نصب براکت ندارند، به همین دلیل برای دوام بیشتر از بند استفاده می شود. همچنین بند ارتودنسی باعث زخم و خراش بر روی گونه نمی شود.
مراحل نصب بند ارتودنسی
بند ارتودنسی دندان دور تا دور دندان قرار گرفته می شود که مراحل نصب آن را در زیر بیان می کنیم:
- در ابتدا متخصص ارتودنسی تشخیص می دهد که بند ارتودنسی برای کدام دندان ها لازم است. در ادامه جدا کننده را در اطراف این دندان ها قرار می دهد. جدا کننده در روز قبل از نصب بند ارتودنسی، در بین دندان گذاشته شده و فضای لازم را بین دندان مورد نظر و دندان کناری ایجاد می کند.
- روز بعد، ارتودنتیست جدا کننده را بر می دارد و اندازه ای از بند را که مورد نیاز است، بررسی می کند.
- پس از آن سطح داخلی بند ارتودنسی را به کمک موادی به نام سمان پوشانده و بند را روی دندان قرار می دهد. هنگامی که فلز با بافت دندان در تماس باشد، می تواند سبب پوشیده شدن دندان شود.
- در مرحله آخر، ارتودنتیست بند ارتودنسی را روی دندان محکم کرده و قالب ارتودنسی را نیز محکم می کند. در برخی از مواقع متخصص ارتودنسی برای ثابت کردن بند از موم ارتودنسی استفاده می کند که برای این کار ارتودنتیست باید مهارت و دقت لازم را داشته باشد، زیرا در غیر این صورت با حرکت کردن بند در زمان قالب گیری رو به رو خواهیم بود.
در صورت شل شدن بند ارتودنسی چه اقدامی باید انجام داد؟
اگر احساس کردید که بند ارتودنسی شما شل شد، باید سریعا با ارتودنتیست خود تماس گرفته و به کلینیک ارتودنسی مراجعه کنید. اگر براکت ارتودنسی شل شود، همچنان به سیم متصل است، اما بند ارتودنسی در صورت شل شدن می توان کاملا جدا شده و وارد بافت شود. در صورتی که نمی توانید سریعا به مطب ارتودنسی بروید، سعی کنید به کمک انگشت و یا موچین، بند را به آرامی به سمت بالا بیاورید. مراقب باشید که برای این کار فشار زیادی را به دندان های خود وارد نکنید. اگر توانستید که بند را از روی دندان خود بردارید، آن را درون کیسه ای پلاستیکی نگه داشته و در مراجعه بعدی با خود به کلینیک ببرید. در صورتی که احتمال افتادن و قورت دادن بند ارتودنسی را در هنگام شب می دهید و اگر نمی توانید بند را از روی دندان خود بردارید و همچنین ارتودنتیست خود را دسترس ندارید، به نزدیکترین مطب ارتودنسی مراجعه کنید و پس از آن برای گذاشتن بند مجدد در اسرع وقت با ارتودنتیست خود هماهنگی لازم را داشته باشید.
مراقبت از بند ارتودنسی
به طور کلی بند ارتودنسی نیز مانند هر دستگاه ارتودنسی دیگری به مراقبت نیاز دارد که در زیر به آن ها اشاره شده است:
- از مصرف مواد غذایی سفت مانند آبنبات و یا ذرت بو داده پرهیز کنید.
- از جویدن مداد و یا خودکار دوری کنید.
- در صورتی که عادت به دندان قروچه دارید، با مشورت ارتودنتیست خود از نایت گارد استفاده کنید.
- بهداشت دهان و دندان خود را جدی تر از قبل رعایت کنید. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را به طور صحیح انجام دهید.
- از دهانشویه های ضد عفونی کننده استفاده داشته باشید.
- واتر فلاسر نیز می تواند کمک مناسبی برای شستشوی دهان باشد.
ٰسوالات متداول
-
یک بند ارتودنسی مناسب باید چه خصوصیاتی داشته باشد؟
بند ارتودنسی باید دارای خاصیت ارتجاعی بوده و همچنین قابلیت این را داشته باشد که به راحتی جایگزاری شود. ویژگی مهم دیگری که باید در نظر گرفته شود، مقاومت بالا و کیفیت مواد سازنده آن می باشد.
-
چه روش هایی برای محکم کردن بند وجود دارد؟
گاهی اوقات برای محکم کردن بند از موم داغ در اطراف بند استفاده می شود. همچنین چسب سوپر گلو نیز کاربرد دارد. روش دیگری که می توان برای محکم کردن بند ارتودنسی از آن استفاده کرد، به کار گرفتن سیم کوچکی است که در کنار بند قرار داده می شود. اینکه چه روشی برای محکم کردن بند انتخاب می شود، بر عهده ی ارتودنتیست می باشد.
-
چرا معمولا بند ارتودنسی برای دندان های جلویی استفاده نمی شود؟
اصلی ترین دلیلی که بند ارتودنسی برای دندان های جلویی استفاده نمی شود، این است که پخش نیروی جویدن در دندان های عقب بهتر است. به همین دلیل احتمال شکستن تجهیزات ارتودنسی در دندان های عقبی بیشتر است. همچنین بند ارتودنسی دوام بالاتری دارد و برای دندان های عقبی نسبت به دندان های جلویی مناسب تر است.