کش ارتودنسی (الاستیک ارتودنسی): انواع + مزایا، معایب و کاربرد
آیا همیشه در درمان ارتودنسی دندان از کش های ارتودنسی استفاده می شود؟ در چه مواقعی و به چه دلایلی از کش های ارتودنسی استفاده می شود؟ زمان استفاده از آن ها چقدر بوده و چه انواعی دارند؟ آیا نحوه ی استفاده از کش های ارتودنسی را می دانید؟ آیا می دانید که به چه نکات مراقبتی باید توجه داشته باشید؟ در ادامه مقاله با پازل کلینیک همراه باشید تا پاسخ تمام این سوالات را به دست آورید.
چکیده مطلب
کش ارتودنسی یکی از وسایل مهم و پرکاربرد در درمان ارتودنسی است. به نظر شما مزایا و معایب این ابزار کدام اند؟
آیا برای درمان شما نیز از آن استفاده می شود؟
نحوه استفاده از آن به چه صورت می باشد؟
در این مطلب با پازل کلینیک همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در رابطه با کش و یا الاستیک ارتودنسی به دست آورید.
کش ارتودنسی (الاستیک ارتودنسی) چیست؟
کش ارتودنسی (orthodontic Elastic) یکی از ابزار های ارتودنسی است که به کمک بریس ارتودنسی به درمان ناهنجاری هایی مانند اوربایت، آندر بایت، دیپ بایت و ناهنجاری های دیگر می پردازد. به کمک کش ارتودنسی، طول درمان کاهش یافته و دندان ها و فک با سرعت بیشتری به سمت موقعیت صحیح خود حرکت می کنند.
علل استفاده از کش ارتودنسی
اهداف بزرگی در استفاده از کش های ارتودنسی وجود دارد و با توجه به دلایل متفاوتی انتخاب می شوند. کش ارتودنسی می تواند به قرار گرفتن دندان ها در موقعیت مناسب و درست خود کمک کند. گاهی اوقات بریس ارتودنسی به تنهایی قادر به تغییر موقعیت دندان و درمان برخی از ناهنجاری های دهان و دندان نیست که در این شرایط کش ارتودنسی به روند درمان کمک می کند. به طور کلی زمانی که دندان ها دارای بی نظمی شدیدی باشند و فک موقعیت مناسبی نداشته باشد، کش های ارتودنسی برای بهبود روند درمان و همچنین سرعت آن، مورد استفاده قرار می گیرند.
هزینه کش ارتودنسی
کش های ارتودنسی دارای هزینه بسیار کمی بوده و هزینه آن معمولا به صورت جداگانه دریافت نمی شود و در قیمت نهایی ارتودنسی دندان محاسبه می گردد.
مزایای کش ارتودنسی
استفاده از کش های ارتودنسی در روند درمان با اهداف بزرگی صورت گرفته و کمک بزرگی برای حرکت دندان ها و تغییر موقعیت فک می باشند. برخی از مواقع که بریس ارتودنسی به تنهایی قادر به جا به جایی دندان ها و درمان نیست، کش های ارتودنسی به خوبی به بریس ها کمک می کنند. شاید استفاده از این ابزار کمی درد و ناراحتی برای بیمار داشته باشد، اما برای به دست آوردن نتیجه عالی بسیار ارزشمند است. استفاده از کش های ارتودنسی دوره درمان را سرعت می بخشد و دارای فواید و مزیت هایی می باشد که در ادامه آن ها را بیان می کنیم:
- کش های ارتودنسی با داشتن خاصیت انعطاف پذیری، آسیبی به فک ها نمی رسانند.
- به روند درمان سرعت بیشتری می بخشند.
- کش های ارتودنسی با کمک به دیگر ابزار های ارتودنسی دندان می توانند نقش بسیار موثری را در درمان ایفا کنند.
- قیمت بسیار کمی دارند.
- معمولا به طور واضح دیده نمی شوند.
- امکان تعویض کش ها به راحتی وجود دارد.
زمان تعویض کش ارتودنسی
با توجه به ضخامت و قدرت کش های ارتودنسی، باید هر 3 و یا 4 بار در طول روز عوض شوند. برخی از متخصصان ارتودنسی نیز لازم می دانند تا هر 12 ساعت یک بار کش های ارتودنسی عوض گردند. با این وجود با توجه به شرایط هر بیمار و وضعیت ناهنجاری او، ارتودنتیست زمان استفاده از کش ها را بیان می کند. کش ها قدرت اولیه و استحکام خود را در طول روز از دست می دهند، بنابراین بهتر است تا بسته کامل کش را در اختیار داشته باشید.
انواع کش های ارتودنسی
انواع کش های ارتودنسی با فواید متعدد هستند که در زیر به بررسی آن ها خواهیم پرداخت:
-
کش ارتودنسی O-Ring
این نوع کش به موجب حفظ سیم موجود شیار براکت، دور هر براکت قرار داده می شود و دارای رنگبندی های بسیار متنوع و زیبایی می باشد.
-
کش ارتودنسی رابرند
به منظور اصلاح بایت و همچنین وارد کردن فشار به فک، از کش های رابرند استفاده می شود. این نوع کش ها دارای اندازه ای بزرگتر نسبت به نوع قبلی می باشند و دارای رنگ های مختلفی هستند.
-
کش ارتودنسی مثلثی
به منظور جا به جایی و حرکت دندان ها به جلو و عقب، کش های ارتودنسی مثلثی می توانند انتخاب مناسبی باشند. این کش ها به شکل مثلث از دندان نیش بالا به آسیا و بعد از آن به نیش پایینی وصل می شوند.
-
کش ارتودنسی کلاس 1
به منظور کاهش فاصله بین دندان ها این نوع کش ها از دندان آسیا بالا به دندان نیش پایین وصل می گردند.
-
کش ارتودنسی کلاس 2
برای اینکه دندان های بالایی به سمت عقب کشیده شوند و یا بر عکس، کش های ارتودنسی کلاس 2، انتخاب مناسبی می باشند که از دندان نیش به دندان آسیای پایین وصل می شوند.
-
کش ارتودنسی کلاس 3
این نوع کش ها به منظور افزایش سرعت برای حرکت دندان های پایینی به عقب و دندان های بالایی به جلو استفاده می شوند و نصب آن از دندان نیش پایین به آسیای بالا است.
-
کش ارتودنسی جعبه ای
به منظور قرار گرفتن دندان ها روی یکدیگر از کش های ارتودنسی جعبه ای استفاده می شود و به دو دندان در بالا و پایین وصل می شود.
بخش های مختلف کش ارتودنسی
با توجه به تغییراتی در اندازه، کش های ارتودنسی دارای بخش های متفاوتی می باشند که در زیر به آن ها بیان می کنیم:
- استحکام
کش ها قدرت های مختلفی دارند که واحد اونس نشان دهنده این قدرت می باشد. در واقع به مرور زمان قدرت کش ها زیاد می شود.
- قطر
کش های ارتودنسی قطر های متفاوتی مانند 8/1 اینچ که کوچکترین آن است و 8/3 اینچ که بزرگترین آن می باشد.
- نام کش ارتودنسی
کش های ارتودنسی نشانه و نام خاص خود را داشته و انتخاب درست آن ها در روند درمانی بسیار اهمیت دارد.
عملکرد کش ارتودنسی
شاید اگر کش های ارتودنسی را دیده باشید، تصور کنید که این کش های کوچک نمی توانند نقش مهمی را در روند درمان داشته باشند، اما باید بدانید که این کش ها با هدف بزرگی مورد استفاده قرار می گیرند. گاهی اوقات لازم است تا در حین درمان ارتودنسی، فاز اصلاحی صورت گیرد که کش های ارتودنسی می توانند کمک خوبی برای اینکار باشند. شاید استفاده از کش های ارتودنسی یکی از مراحل طولانی درمان باشد، اما کمک گرفتن از آن ها بسیار ارزشمند است، زیرا موقعیت بسیار مناسبی را برای فک و دندان ها ایجاد می کنند. نکته بسیار مهمی که در این باره وجود دارد، همکاری کاربر با ارتودنتیست است. باید توجه داشته باشید که برای به دست آوردن نتیجه عالی و مورد نظر از درمان، باید به توصیه های ارتودنتیست خود در رابطه با نحوه استفاده و زمان استفاده از کش های ارتودنسی به خوبی عمل کنید.
نحوه استفاده از کش ارتودنسی
در رابطه با نحوه استفاده از کش ارتودنسی باید چند نکته مهم را در نظر بگیرید که عبارتند از:
- نوع کش ارتودنسی که مورد استفاده قرار می دهید، حتما باید همان باشد که متخصص ارتودنسی به شما توصیه کرده است.
- تعداد استفاده از الاستیک باید مطابق با دستورالعمل ارتودنتیست شما باشد. استفاده از تعداد بیشتر کش ارتودنسی روند درمان شما را سریع تر نمی کند، بلکه مشکلات بیشتری را برای شما ایجاد خواهد کرد.
- نکته دیگری که اهمیت دارد، زمان استفاده از کش های ارتودنسی می باشد که نباید در مدت زمان بیشتری از آن ها استفاده داشته باشید. کش ها به مرور زمان خاصیت ارتجاعی خود را از دست می دهند و می توانند تاثیراتی بر روند درمان داشته باشند، به همین دلیل باید آنها در زمان تعیین شده عوض کنید. استفاده مکرر و منظم از کش های ارتودنسی مطابق با توصیه ارتودنتیست می تواند تاثیر بسیار مثبتی در روند درمان داشته باشد.
عوارض کش ارتودنسی
زمانی که کش های ارتودنسی در دهان شما قرار داده می شوند، مقداری درد و ناراحتی احساس خواهید کرد و یا شاید زخم هایی در بافت های داخلی دهان شما ایجاد شود، اما جای نگرانی وجود نداشته و به مرور زمان درد و ناراحتی کاهش یافته و زخم ها بهبود می یابند. می توانیم بگوییم با توجه به ضرورتی که کش های ارتودنسی در روند درمان دارند و همچنین با توجه به فواید و مزیت های مهم آن ها، این موارد نمی توانند عوارضی برای کش های ارتودنسی باشند.
مراقبت و نگهداری کش ارتودنسی
کش های ارتودنسی همانند تمام دستگاه های ارتودنسی نیازمند مراقبت و نگهداری هستند که در زیر آن ها را برای شما بررسی می کنیم:
- اگر در روز های ابتدایی استفاده از کش های ارتودنسی درد و ناراحتی احساس کردید، نگران نباشید، زیرا طی چند روز و به مرور زمان و با استفاده منظم و مکرر شما از آن ها، کاهش می یابند.
- لازم است تا در طول روز حدود 3 الی 4 بار کش های ارتودنسی را عوض کنید، زیرا خاصیت ارتجاعی کش و قدرت اولیه ای که داشتند، به مرور زمان کاهش می یابد.
- در هنگام نصب کش های ارتودنسی نهایت دقت را داشته باشید و دقیقا مطابق با توصیه متخصص ارتودنسی خود عمل کنید.
- نکته ای که همواره به آن توصیه می شود، رعایت بهداشت دهان و دندان به صورت درست و صحیح می باشد. کش های ارتودنسی می توانند محل مناسبی برای تجمع پلاک ها و باکتری ها باشند، به همین دلیل بعد از خوردن هر وعده غذایی باید مسواک بزنید. در هنگام مسواک زدن و نخ دندان کشیدن می توانید کش ارتودنسی را از دهان خود خارج کنید.
- توصیه های ارتودنتیست خود را بسیار جدی بگیرید و به طور منظم به آن ها عمل کنید. هر زمانی که متخصص ارتودنسی استفاده از کش ها را برای شما در نظر گرفته است، باید به صورت منظم در نظر داشته و از کش ها استفاده نمایید.
- در صورتی که کش ارتودنسی شما شل و یا حتی پاره شد، حتما آن را عوض کنید.
- سعی کنید کش های ارتودنسی خود را به همراه داشته باشید تا در صورت نیاز بتوانید آن ها را عوض کنید.
سوالات متداول
-
برای ساخت کش های ارتودنسی از چه موادی استفاده شده است؟
دو جنس مواد لاتکسی و غیر لاتکسی برای ساخت کش های ارتودنسی وجود دارند. کش های لاتکسی رایج تر از کش های غیر لاتکسی می باشند، اما برخی از افراد که به کش های لاتکسی حساسیت نشان می دهند، می توانند به راحتی از نوع غیر لاتکسی استفاده داشته باشند. در صورتی که کش لاتکسی، طبیعی باشد، رنگی متمایل به زرد دارد، اما نمونه ی غیر لاتکسی آن شفاف می باشد.
-
از کجا باید کش ارتودنسی تهیه کنم؟
باید این را بدانید که نیازی نیست تا شما برای خرید کش ارتودنسی خود اقدام کنید. این کش ها با نظر ارتودنتیست انتخاب شده و در دهان شما قرار داده می شوند. همچنین هر تعداد و نوعی که مورد نیاز شما باشد را می توانید از کلینیک ارتودنسی تهیه کنید.
-
آیا در ارتودنسی متحرک نیز از کش های ارتودنسی استفاده می شود؟
خیر در ارتودنسی متحرک از کش های ارتودنسی استفاده نمی شود، همچنین استفاده از کش های ارتودنسی حتی برای هر نوع ارتودنسی ثابتی مناسب نمی باشد. لازم است تا کش ها بر روی براکت هایی که قلاب دارند، نصب شوند.
-
آیا استفاده از کش ارتودنسی درد دارد؟
کاملا طبیعی است که کش های ارتودنسی در روز های ابتدایی مقداری درد و ناراحتی ایجاد کنند، اما بعد از چند روز این درد و ناراحتی کاهش یافته و به اتمام می رسند. با وجود درد و ناراحتی اما باید بدانید که به هیچ عنوان نباید روند درمان را مختل کرده و از کش ها استفاده نکنید.
-
تا چه زمانی باید از کش های ارتودنسی استفاده شود؟
ارتودنتیست روند درمان را بررسی کرده و با توجه به آن، مدت زمان استفاده از کش های ارتودنسی را تعیین می کند. به طور معمول بین چند هفته الی چند ماه استفاده از کش های ارتودنسی توصیه می شود.
-
آیا کش های ارتودنسی زندگی روزمره را تحت تاثیر قرار می دهند؟
درست است که استفاده از کش های ارتودنسی تا حدودی دشوار بوده و سختی های خاص خود را در حین درمان ارتودنسی به دنبال دارد، اما باید این نکته را در نظر داشته باشید که اگر ارتودنتیست استفاده از کش ارتودنسی را برای شما لازم دانست، برای به دست آوردن نتیجه مورد نظر باید از آن ها استفاده داشته باشید. به همین دلیل باید به خوبی از دستور العمل های ارتودنتیست پیروی کنید و بدانید که در زمان غذا خوردن این کش ها در دهان شما قرار دارند.