ارتودنسی نیم فک چیست؟ | ارتودنسی فک بالا یا پایین چگونه است؟
آیا ارتودنسی نیم فک امکان پذیر است؟ شرایط استفاده از آن چیست؟هزینه این روش چقدر است؟ مدت زمان این درمان چقدر می باشد؟ در این مقاله با پازل کلینیک همراه باشید تا اطلاعات مفیدی در این باره به دست آورید.
چکیده مطلب
در صورتی که تنها دندان های یکی از فک های شما دچار بی نظمی و بهم ریختگی باشد و دندان های فک مقابل سالم و مرتب باشند، ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که آیا می توان از ارتودنسی نیم فک برای درمان این ناهنجاری ها استفاده کرد یا باید هر دو فک به طور همزمان ارتودنسی شوند؟ به نظر شما ارتودنسی نیم فک امکان پذیر است؟ مدت زمان انجام آن چقدر طول می کشد؟ مزایا و عوارض آن کدام اند؟
این مقاله شامل اطلاعات لازم، مفید و مختصر درباره ارتودنسی نیم فک می باشد. با دکتر احمدرضا حسینی همراه باشید.
ارتودنسی نیم فک چیست؟
ارتودنسی نیم فک به حالتی گفته می شود که در آن تنها یکی از فک ها (بالا یا پایین) تحت درمان قرار می گیرند و در واقع در مواردی انجام می شود که تنها دندان های یک فک دچار بی نظمی و یا بهم ریختگی باشند.
گاهی نیز بر طبق سلیقه و خواسته فرد، به دلیل کمتر دیده شدن دندان های فک پایین، تنها فک بالا تحت درمان قرار می گیرد و به این ترتیب طرح لبخند خود را اصلاح نماید. ارتودنسی نیم فک ممکن است برای تمام افراد مناسب نباشد و مناسب بودن آن پس از انجام معاینات لازم توسط متخصص ارتودنسی مشخص می گردد.
شرایط استفاده از ارتودنسی نیم فک
ارتودنسی دندان ها موجب متمایل شدن آن ها به سمت جلو و در برخی موارد با بستن فاصله بین دندان ها باعث عقب رفتن آن ها می شود. به همین دلیل نمی توان از آن برای تمام افراد استفاده نمود، زیرا هرکدام از آن ها دارای الگو های متفاوت فکی و دندانی می باشند. در ادامه به توضیح مناسب بودن ارتودنسی نیم فک برای شرایط متفاوت می پردازیم:
-
شرایط استفاده از ارتودنسی تنها در فک بالا
این نوع ارتودنسی در درمان موارد زیر کاربرد دارد:
- در افرادی که دندان های بالایی آن ها دارای فاصله زیادی نسبت به هم باشند.
- در درمان حالتی که در آن فرد دچار اور بایت شدید باشد و دندان های فک بالا نسبت به دندان های فک پایین خیلی جلوتر باشند.
- در حالتی که دندان های فک پایین مرتب بوده و هیچگونه بهم ریختگی نداشته باشند.
-
شرایط استفاده از ارتودنسی تنها در فک پایین
این نوع در درمان اختلالات زیر کاربرد دارد:
- بهم ریختگی و نامظم بودن تنها در فک پایین مشاهده شود، در حالی که دندان های فک بالا سالم و مرتب باشند.
- در درمان حالتی که در آن فرد دچار آندر بایت باشد که در آن دندان های فک پایین از دندان های فک بالا جلوتر باشند.
آیا واقعا ارتودنسی نیم فک امکان پذیر است؟
به طور معمول انجام این روش برای تمام افراد امکان پذیر نمی باشد و متخصص ارتودنسی پیشنهاد می دهد که بیمار، برای دریافت نتایج بهتر و ماندگارتر از ارتودنسی هر دو فک استفاده کند. معمولا مدتی پس از شروع درمان و نصب دستگاه ارتودنسی، با توجه به تغییرات ایجاد شده در موقعیت دندان ها و موقعیت و قوس فک تحت درمان، در صورت نیاز به ایجاد تغییرات لازم در موقعیت دندان ها و فک مخالف و تنظیم آن ها نسبت به هم، ارتودنسی فک مقابل نیز انجام می شود.
هزینه درمان ارتودنسی نیم فک
هزینه این درمان به عوامل مختلفی مانند نوع دستگاه ارتودنسی به کار رفته، دستمزد ارتودنتیست و همچنین درمان های جانبی آن بستگی دارد. دکتر احمدرضا حسینی با به کارگیری به روزترین دانش و با استفاده از بهترین و پیشرفته ترین تجهیزات، موفقیت آمیزترین درمان را ارائه می دهند. می توانید جهت دریافت یک جلسه مشاوره رایگان و تعیین قیمت نهایی ارتودنسی، به کلینیک ارتودنسی پازل مراجعه نمایید.
مزایای ارتودنسی نیم فک
این درمان دارای مزایای بسیاری می باشد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم:
-
افزایش اعتماد به نفس
بهبود ظاهر دندان ها و اصلاح طرح لبخند بیمار بر افزایش اعتماد به نفس افراد او تاثیر مطلوبی دارد.
-
بهبود بهداشت دهان و دندان
کج و نامنظم بودن دندان ها و قرار گرفتن آن ها بر روی هم، امکان تمیز کردن اصولی و نخ دندان کشیدن بین آن ها را سخت می کند، در نتیجه احتمال پوسیدگی دندان و همچنین به وجود آمدن بیماری های لثه افزایش می یابد.
-
بهبود تکلم
وجود فاصله بین دندان ها و همچنین قرار نگرفتن آن ها در موقعیت صحیح خود از مواردی هستند که تکلم فرد را با مشکل مواجه می کنند و موجب نوک زبانی حرف زدن او می شوند.
-
بهبود جویدن غذا
در صورت وجود اختلالات دندانی و یا فکی، امکان جویدن صحیح غذا با مشکل ربرو می شود. علاوه بر آن وجود فواصل دندانی باعث می شود تا غذا بین دندان ها گیر کند و مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان ها را به وجود آورد.
-
بهبود اختلالات فکی
اختلالات فکی موجب عدم توزیع مناسب نیرو های وارد شده بر فک و دندان ها می شوند که با عوارضی مانند ساییدگی دندان ها همراه می باشند. با درمان این اختلالات از بروز این عوارض پیشگیری می شود.
-
اصلاح طرح لبخند
همه افراد به دنبال داشتن طرح لبخندی زیبا هستند که ارتودنسی دندان یکی از روش های به دست آوردن آن می باشد.
روش های انجام ارتودنسی نیم فک
برای انجام ارتودنسی نیم فک می توان از روش های زیر استفاده نمود:
-
استفاده از بریس ها
در این روش براکت ها بر روی دندان ها چسبانده می شوند و سیم بسیار نازکی از درون آن ها رد می شود. سپس کش های ظریف سفید و یا رنگی دور براکت ها قرار می گیرند. در طول دوره درمان، متخصص ارتودنسی این کش ها و سیم ها را تنظیم می نماید و ممکن است نیاز باشد تا هر جلسه کش ها را تعویض کند. به طور معمول سیم ها هر چند جلسه یکبار عوض می شوند و براکت ها نیز در صورتی که آسیب نبینند، تا پایان دوره درمان بر روی دندان ها باقی می مانند.
-
استفاده از پلاک های متحرک
ارتودنسی متحرک نوع دیگری از این درمان است که در آن دستگاه ارتودنسی به دندان ها چسبانده نمی شود و قابلیت جدا شدن از دندان ها و خارج شدن از دهان را دارد. این دستگاه ها متناسب با سایز دهان و دندان بیمار طراحی شده و عملکرد آن ها به گونه ای است که با استفاده از نیرویی که کمک فنر ها و پیچ ها و سایر اجزای تشکیل دهنده آن به دندان ها وارد می کنند، به جابجایی آن ها در جهت مناسب کمک می نمایند.
مراحل انجام ارتودنسی نیم فک
ارتودنسی نیم فک مطابق با مراحل زیر انجام می شود:
-
مشاوره
این مرحله شامل معاینه و بررسی وضعیت دندان ها، لثه، موقعیت فک ها نسبت به هم می باشد که طی آن مشخص می گردد که آیا انجام ارتودنسی نیم فک برای بیمار مناسب است یا خیر. در صورتی که انجام آن متناسب با شرایط بیمار نباشد، ارتودنسی هر دو فک به بیمار پیشنهاد خواهد شد و سایر مراحل این درمان مطابق مواردی که در ادامه این مطلب به توضیح آن ها خواهیم پرداخت، صورت می گیرد.
-
انجام درمان های جانبی
در صورتی که بیمار دارای مشکلاتی مانند بیماری های پریودنتال و یا پوسیدگی دندان ها باشد، ابتدا باید این مشکلات برطرف شوند و سپس روند درمان ارتودنسی آغاز شود. در غیر این صورت نصب دستگاه ارتودنسی، موجب حادتر شدن این مشکلات و موفقیت آمیز نبودن این درمان خواهد شد.
-
تهیه تصاویر رادیوگرافی سر و صورت
تهیه تصاویر رادیوگرافی از مهمترین مراحل این درمان می باشد که طی آن وضعیت ریشه دندان ها و محل قرار گیری آن ها نسبت به هم و همچنین موقعیت فک ها مشخص می گردد و متخصص ارتودنسی مطابق با این تصاویر درمان را آغاز می کند.
-
قالب گیری دندان ها
در این مرحله، با استفاده از خمیر مخصوصی قالب گیری دندان ها انجام می شود. بیمار باید در هر جلسه مراجعه به کلینیک ارتودنسی، این قالب را همراه خود داشته باشد تا ارتودنتیست مطابق با آن وضعیت دندان ها را اصلاح نماید.
-
نصب بریس ها
آخرین مرحله شامل نصب بریس ها می باشد که پس از اعمال چسب مخصوصی، براکت ها بر روی دندان ها چسبانده می شوند و سپس سیم ها از درون آن ها گذرانده شده و کش ها بر روی آن ها قرار می گیرند.
مدت زمان درمان ارتودنسی نیم فک
مدت زمان این درمان با توجه سن بیمار و همچنین میزان ناهنجاری های دندانی و فکی او مشخص می گردد. به طور معمول مدت زمان این درمان در کودکان در مقایسه با بزرگسالان کوتاهتر می باشد. علاوه بر این نوع دستگاه ارتودنسی به کار برده شده در کاهش و یا افزایش این مدت زمان تاثیر دارد. بیمارانی که از دستگاه ثابت استفاده می کنند، نسبت به آن دسته از افرادی که دستگاه متحرک برای درمانشان به کار برده شده است، سریعتر نتیجه خواهند گرفت. هنگام انجام مشاوره، متخصص ارتودنسی مدت زمان کلی لازم جهت تکمیل درمان و همچنین تعداد جلسات و فواصل زمانی مراجعه به کلینیک را به شما اعلام خواهد کرد.
پایان درمان ارتودنسی نیم فک
پس از قرار گرفتن دندان ها و فک در موقعیت صحیح خود و پایان یافتن این درمان، نوبت به نصب نگهدارنده ارتودنسی می رسد. این نگهدارنده ها در انواع مختلفی از جمله ریتینر متحرک و ریتینر ثابت وجود دارند و ارتودنتیست نوع مناسب بیمار را تعیین می کند و مدت زمان استفاده از آن را به بیمار اعلام می کند. همچنین نحوه استفاده و مراقبت های لازم متناسب با نوع ریتینر را به او آموزش خواهد داد.
نکات مراقبتی ارتودنسی نیم فک
در صورتی که تمایل به انجام این روش برای درمان ناهنجاری های فکی و دندانی خود دارید، باید دستور العمل های مراقبتی را که ارتودنتیست به شما آموزش می دهد را به درستی و با دقت انجام دهید تا بهترین نتیجه حاصل شود و بتوانید از مزایای این روش بهره ببرید. در ادامه به نکات مراقبتی لازم اشاره می کنیم:
-
رعایت بهداشت دهان و دندان
مهمترین گزینه در مراقبت هایی که باید از ارتودنسی خود انجام دهید، رعایت بهداشت دهان و دندان می باشد. پس از انجام این روش، ارتودنتیست استفاده از مسواک خمیر دندان و همچنین دهانشویه مخصوصی را به بیمار توصیه می کند. بیمار باید به طور مرتب و پس از مصرف هر وعده غذایی مسواک بزند و دندان های خود را با دقت تمیز کند، زیرا اطراف براکت ها می تواند محل مناسبی برای تجمع ذرات غذایی و باکتری هایی که موجب ایجاد پلاک و جرم و در نهایت پوسیدگی دندان ها می شوند، باشد.
-
مراجعه منظم به کلینیک دندانپزشکی
پس از نصب دستگاه ارتودنسی، ارتودنتیست نوبت مراجعه بعدی را به بیمار اطلاع می دهد و در هر جلسه، نوبت مراجعه بعدی مشخص می گردد. در طی این جلسات علاوه بر تنظیم سیم ها و کش های نصب شده، وضعیت و سلامت دهان و دندان مورد بررسی قرار می گیرند تا در صورت وجود هرگونه مشکلی، سریع برطرف گردند.
-
مراقبت صحیح از ارتودنسی
برای کسب نتیجه بهتر از درمان، توصیه می شود تا از دستگاه ارتودنسی خود به خوبی مراقبت نمایید. به طور معمول توصیه می شود که از گاز گزفتن غذا های سفت و همچنین اعمال فشار های اضافی به دندان ها و بریس ها خودداری نمایید تا موجب آسیب به آن ها و کج شدن و یا افتادن براکت ها نشوید.
ارتودنسی نیم فک چه عوارضی دارد؟
ارتودنسی علاوه بر تنظیم دندان ها در موقعیت فک بالا و پایین نسبت به یکدیگر نیز تاثیر دارد و در صورتی که به این موارد توجه نشود، احتمال دارد که بیمار با عوارضی روبرو شود که در ادامه به آن ها اشاره می نماییم:
-
تاثیر نامطلوب بر طرح لبخند
در صورتی که هنگام انجام این درمان، فک ها از موقعیت صحیح خود خارج شده و دچار انحراف شوند، دندان ها به درستی بر روی یکدیگر قرار نخواهند گرفت که این امر بر تاثیر نامطلوبی که بر زیبایی لبخند بیمار خواهد داشت، موجب به خطر افتادن سلامت دندان ها و فک نیز می گردد.
-
ایجاد اختلالات بایت
ارتودنسی نیم فک می تواند منجر به ایجاد اختلالات بایت و قرار نگرفتن دندان های بالا وپایین در موقعیت صحیح نسبت به هم شود که در نتیجه آن عمل جویدن با مشکل روبرو می گردد و فشار های ناشی از آن به طور یکنواخت بر روی دندان ها و فک توزیع نمی شوند. این امر باعث بروز بیماری های لثه و همچنین ایجاد ساییدگی، شکستگی و یا ترک خوردگی در دندان ها می شود.
سوالات متداول
-
نصب ارتودنسی نیم فک چقدر طول می کشد؟
نصب دستگاه ارتودنسی ثابت بر روی دندان های یک فک، در حدود 15 دقیقه زمان می برد. ارتودنسی متحرک نیز پس از ساخته شدن قالب، بسیار سریع و طی یک دقیقه بر روی دندان ها نصب می گردد.
-
آیا ارتودنسی نیم فک به ریشه دندان ها آسیب می رساند؟
این درمان در صورتی که توسط ارتودنتیست باتجربه و متبحر انجام شود، هیچگونه آسیبی به دندان ها نمی رساند. به طور کلی متخصص ارتودنسی باید طوری سیم ها و کش ها را تنظیم کند تا در هر ماه دندان ها تنها به اندازه یک میلی متر جابجا شوند و انجام جابجایی بیشتر مجاز نیست، زیرا باعث آسیب به ریشه آن ها می گردد.