ارتودنسی بیماران مبتلا به سندرم کروزون چگونه است؟ + نکات مهم
سندرم کروزون چیست و به چه دلیل این عارضه ایجاد می شود؟ آیا بیماران مبتلا به این سندرم می توانند تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرند؟ ارتودنسی با استفاده از چه روش هایی می تواند به این بیماران کمک کند؟ آیا این افراد حتما نیاز به درمان ارتودنسی خواهند داشت؟ در این مقاله با پازل کلینیک همراه باشید تا اطلاعات بسیار مفیدی در این باره به دست آورید.
چکیده مطلب
آیا تا به حال در اطراف خود افرادی را مشاهده کرده اید که دارای چشمانی به ظاهر از حدقه بیرون زده و یا دارای جمجمه پهن، می باشند؟ این افراد ممکن است تا مبتلا به سندرم کروزون باشند. آیا این بیماری را می شناسید؟
این عارضه به چه دلایلی ایجاد می شود و نشانه ها و علائم آن کدام اند؟
این افراد باید تحت چه درمانی قرار بگیرند؟ در خصوص مشکلات فکی و دندانی این افراد چه اطلاعی دارید؟ این افراد با چه نوع اختلالات دندانی و فکی رو به رو می شوند؟
آیا این افراد می توانند تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرند؟ آیا می توانند مراقبت های حین ارتودنسی را رعایت کنند؟
در این مقاله با پازل کلینیک همراه باشید تا علاوه بر به دست آوردن اطلاعاتی موثر در خصوص این بیماری، با ارتودنسی بیماران مبتلا به سندرم کروزون آشنا شوید.
سندرم کروزون چیست؟
سندرم کروزون نوع بیماری ژنتیکی می باشد که بر اثر خاموش شدن یک ژن اتفاق می افتد. این بیماری نادر است و از میان هر 100 هزار تولد 1.6 نفر به این بیماری مبتلا می شوند. این سندروم استخوان های قسمت میانی صورت را تحت تاثیر قرار می دهد. به محل اتصال صفحات استخوانی جمجمه انسان، بخیه جمجمه گفته می شود که پس از تولد و هنگامی که رشد سر کاملا متوقف می شود، به طور کامل به هم جوش می خورند. اما گاهی ممکن است این بخیه ها پیش از تولد نوزاد به یکدیگر جوش بخورند و مانع از رشد استخوان های گونه و فک بالا به طور درست و در موقعیت صحیح خود شوند. بر اثر این اتفاق استخوان های قسمت بالایی جمجمه پهن شده و چشم ها حالت بیرون زدگی پیدا می کنند.
سندرم کروزون به چه دلایلی ایجاد می شود؟
سندرم کروزون در اثر تغییراتی به نام جهش در یکی از چهار ژن FGFR ایجاد می شود.
ژن ها حاوی دستورالعمل هایی برای ساخت پروتئین هایی هستند که عملکردهای بدن را هدایت می کنند. جهش ها می توانند بر عملکردهای یک پروتئین خاص تأثیر بگذارند.
همانطور که کودک در رحم رشد می کند، پروتئین FGFR2 به سلول های استخوانی سیگنال می دهد تا تشکیل شوند. جهش در این ژن سیگنال را تقویت کرده و رشد استخوان را افزایش می دهد و باعث زود جوش خوردن جمجمه نوزاد می شود.
نوزاد برای ابتلا به سندرم کروزون تنها باید یک نسخه از جهش ژنی را از والدینش به ارث ببرد. اگر شما این بیماری را دارید، هر یک از فرزندان شما پنجاه پنجاه شانس ارث بردن آن را دارند.
در حدود 25 تا 50 درصد از افراد مبتلا به سندرم کروزون، جهش ژنی خود به خود اتفاق می افتد. در این موارد، نوزادان برای ابتلا به این اختلال نیازی به داشتن والدین مبتلا به سندرم کروزون ندارند.
درمان بیماران مبتلا به سندرم کروزون
کودکان مبتلا به سندرم خفیف کروزون ممکن است نیازی به درمان نداشته باشند. کسانی که موارد شدیدتر دارند باید به متخصصین جمجمه صورت، مراجعه کنند.
در موارد شدیدتر، پزشکان می توانند با جراحی به مغز فضای رشد بدهند. بعد از جراحی، کودکان برای تغییر شکل جمجمه باید از کلاه مخصوصی برای چند ماه استفاده کنند.
جراحی همچنین می تواند برای موارد زیر انجام شود:
- کاهش فشار داخل جمجمه
- رفع شکاف لب یا کام
- اصلاح فک ناقص
- صاف کردن دندان های کج
- رفع مشکلات چشمی
اختلالات فکی در بیماران سندرم کروزون
افراد مبتلا به سندرم کروزون به دلیل هیپوپلازی فک بالا، با کمبود رشد استخوان های فک بالا مواجه می شوند که در نتیجه آن دچار آندربایت می گردند. آندربایت حالتی است که فک بالا دارای عقب رفتگی و فک پایین دچار جلوآمدگی می شوند و فک ها در موقعیت صحیحی نسبت به هم قرار نمی گیرند و عوارض زیادی را به همراه خواهد داشت. با استفاده از درمان ارتودنسی می توان این اختلال را درمان کرد و تا حد زیادی از بروز عوارض ناشی از آن پیشگیری نمود.
اختلالات دندانی در بیماران سندروم کروزون
وجود اختلال در رشد فکین این بیماران سبب می شود تا نحوه رشد دندان ها و همچنین موقعیت آن ها تحت تاثیر قرار بگیرد.
آیا ارتودنسی بیماران مبتلا به سندرم کروزون ممکن است؟
نگرانی برای درمان ارتودنسی بیماران سندرم کروزون وجود دارد، اما با پیشرفت علم دندانپزشکی، متخصص ارتودنسی قادر به مدیریت این بیماران بوده و تا حد مناسبی می تواند به بهبود مشکلات دهان و دندانی آن ها کمک نماید. ارتودنسی می تواند نقش بسیار موثری در کاهش ناهنجاری های فکی بیمار مبتلا به این عارضه داشته باشد. در عنوان بعدی شما را با چگونگی این درمان بیشتر آشنا می کنیم.
ارتودنسی بیمارن مبتلا به سندرم کروزون
درمان ارتودنسی این بیماران با کمک دستگاه های ثابت و متحرک ارتودنسی صورت می گیرد. یکی از دستگاه های بسیار کابردی و موثری که در درمان این بیماران مورد استفاده قرار می گیرد، فیس ماسک ارتودنسی است.
فیس ماسک نوعی دستگاه ارتودنسی متحرک است که معمولا برای کودکان در سن 8 سال الی 13 سال برای رفع و درمان اختلالات فکی می تواند گزینه درمانی بسیار کارآمدی باشد. همچنین استفاده از این نوع دستگاه می تواند در جلوگیری از جراحی های سخت و مشکلات آینده نقش داشته باشد. فیس ماسک در جلو آوردن فک بالا و تحریک فعالیت های سلولی، فک فوقانی را به طرف جلو هدایت می کند.
البته به طور معمول این اقدامات با مشورت متخصص ارتودنسی و جراح فک و صورت انجام می گیرد، زیرا در اکثر موارد از این دستگاه قبل از جراحی آزاد کردن سوچورها استفاده می شود.
سن ارتودنسی بیماران مبتلا به سندرم کروزون
متخصص ارتودنسی پیشنهاد می کند که درمان این بیماران در سن 7 سالگی شروع شده تا دستگاه های ارتودنسی به خوبی بتوانند فک بالا را به سمت جلو هدایت کنند.
انجام دادن درمان ارتودنسی برای این بیماران در سن پایین از بروز ناهنجاری ها و اختلالات پیچیده تر جلوگیری می کند.
اگر افراد مبتلا به این عارضه بعد از سن بلوغ اقدام به درمان ارتودنسی داشته باشند، لازم است تا جراحی فک نیز در کنار ارتودنسی مورد استفاده قرار بگیرد.
آیا انجام ارتودنسی برای بیماران کروزون الزام است؟
بله، باید این نکته را بدانید که ارتودنسی با کمک به بهبودی ناهنجاری های فکی این بیماران، علاوه بر بهبود شرایط سلامت دهان و دندان آن ها می تواند کمک موثری در شکل ظاهری آن ها داشته باشد.
سوالات متداول
-
آیا بیماران سندروم کروزون می توانند مراقبت های مربوط به ارتودنسی را انجام دهند؟
بیماران مبتلا به این سندروم دارای هوش طبیعی می باشند و تنها ظاهر آن ها بر اثر این اختلال دچار ناهنجاری هایی می شود. بنابراین آن ها مشکلی در متوجه شدن و اجرای دستورالعمل های مراقبتی ارتودنسی نخواهند داشت.
-
میزان شیوع سندرم کروزون چقدر است؟
این سندرم می توان شایع ترین سندرم اختلال در جوش خوردگی سریع جمجمه باشد. این میزان را می توان حدود 16 مورد ابتلا در هر یک میلیون تولد در نظر گرفت.
-
آیا ارتودنسی می تواند به تنهایی برای کودکان مبتلا به این عارضه موثر باشد؟
با توجه به شرایط بیمار و وضعیت او، ممکن است تا درمان ارتودنسی همراه با جراحی فک انجام شود.
-
بیماران مبتلا به کروزون معمولا کدام نوع ناهنجاری را دارند؟
این بیماران معمولا به ناهنجاری کلاس 3 دچار هستند که به دلیل عدم رشد فک بالا ایجاد شده است.