مسواک ارتودنسی: آموزش نحوه استفاده صحیح + انواع و بهترین نوع
از اهمیت مسواک در دروان ارتودنسی چه می دانید؟ آیا مسواک زدن در دوران ارتوددنسی متفاوت با مسواک زدن در حالت معمولی است؟ چگوآیانه با مسواک زدن می توان به سلامت دندان ها و دهان کمک کرد؟ گه مسواکی برای دندان های ارتونسی شده مناسب است؟ مراحل مسواک زدن صحیح به چه صورت است؟ چنان چه قصد دارید در رابطه با مسواک زدن در دوران ارتودنسی اطلاع بشتری کسب کنید، این مقاله را مطالعه کنید.
چکیده مطلب
یکی از مهم ترین بخش های درمانی و مراقبتی حین ارتودنسی، رعایت بهداشت دهان و دندان در ارتودنسی و مسواک زدن اصولی است. مسواک زدن نیز زمانی می تواند موثر واقع شود که طبق رعایت اصول اصلی و اولیه و رعایت بایدها و نبایدها انجام گیرد.
حال این اصول چیست؟ نحوه مسواک زدن درست در زمان انواع روش های ارتودنسی کدام اند؟
در این مطلب با پازل کلینیک همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در این باره به دست آورید.
اهمیت مسواک زدن در دوران ارتودنسی
مسواک زدن یکی از مهم ترین نکات و بخش های مراقبتی بوده که در حین درمان ارتودنسی بیش از پیش باید به آن توجه داشت. مسواک زدن موجب تمیز کردن قسمت های داخلی و خارجی دندان ها شده و به تمیزی و سطوح دندان، بریس ها، براکت ها و همچنین لثه ها کمک کرده و موجب از بین رفتن باکتری ها و جلوگیری از تجمع هر گونه باکتری و میکروب در دهان شده و از بروز عفونت های قارچی یا برفک دهان، پوسیدگی دندان ها و قرمزی و التهاب لثه نیز جلوگیری می کند. همچنین با مسواک زدن و جلوگیری از تجمع باکتری و میکروب در دهان می توان از تنفس بد بو و بوی بد دهان نیز جلوگیری کرد و دهانی خوش بو داشت. بدین ترتیب مسواک زدن حین ارتودنسی اهمیت زیادی جهت حفظ سلامت دندان ها داشته و از بروز عوارض دیگر در دهان نیز جلوگیری می کند.
انواع مسواک ارتودنسی
افرادی که برای درمان به کلینیک ارتودنسی مراجعه می کنند، باید از مسواک های خاص و مخصوصی استفاده کنند که بتوان به کمک آن ها علاوه بر تمیز کردن دندان ها و دهان به تمیزی بریس ها و دیگر دستگاه های ارتودنسی پرداخت. بدین منظور در این قسمت، انواع مسواک ارتودنسی را به شما معرفی خواهیم کرد، تا در طول درمان ارتودنسی راحت تر به تمیزی دندان ها بپردازید و دندان های سالمی داشته باشید:
-
مسواک هایی با فرو رفتگی
یکی از انواع مسواک های ارتودنسی که شبیه به مسواک هایی معمولی هستند، مسواک هایی هستند که داخل آن ها یک فرو رفتگی وجود دارد. این مسواک ها شبیه به براکت های ارتودنسی بوده و وسط آن ها کوتاه می باشد. برس این نوع مسواک در سایز کوتاه و بلند طراحی شده است و می تواند، به راحتی لابه لای براکت ها و بریس ها را تمیز کند.
-
مسواک هایی شبیه به خلال دندان
نوعی دیگر از مسواک های مخصوص بریس های ارتودنسی، مسواک هایی به شکل خلال دندان هستند که سر آن ها همانند خلال باریک بوده و می تواند به راحتی در لابه لای دندان ها و همچنین بریس ها و سیم های ارتودنسی نفوذ یابد و بدون شکسته شدن، غذاهایی که لابه لای دندان ها و بریس ها گیر کرده اند را خارج کند.
نحوه مسواک زدن صحیح در زمان ارتودنسی ثابت
در ارتودنسی ثابت، دستگاه ارتودنسی (براکت ها، بریس و سیم های ارتودنسی)، به صورت ثابت روی دندان ها قرار گرفته و قابل جابه جایی نمی باشد، به همین دلیل هنگام خوردن غذا و خوراکی، ذرات غذا در لابه لای این بریس ها گیر کرده و در صورت خارج نشدن آن ها از براکت ها، منجر به رشد باکتری های مضر دهانی می شود. به همین منظور باید در طول درمان با این روش، با استفاده از مسواک های مخصوص، لابه لای بریس ها را تمیز کرد. در دوران درمان باید به چند نکته مهم دقت شود:
- هنگام مسواک زدن دندان ها به بریس ها دقت کنید و با فشار زیاد مسواک را روی بریس و دندان ها نکشید.
- تمامی نقاط دندان از جمله روی دندان و پشت و لابه لای بریس های ارتودنسی را به خوبی تمیز کرده و مسواک بزنید.
- به نقاط تماس براکت با دندان توجه کنید و بیش از دیگر قسمت ها این ناحیه را مسواک بزنید تا غذا در لا به لای آن ها باقی نماند.
- مسواک را به صورت دوار روی دندان ها و بریس ها بچرخانید و حداقل حدود ۲۵ الی ۳۰ ثانیه هر براکت را مسواک بزنید.
- با استفاده از سر مسواک بین دندان هایی که داخل براکت قرارگرفته اند را تمیز کنید.
- در صورت استفاده از مسواک های معمولی حتما برس مسواک را با زاویه مناسب و در جهت بالا و پایین روی دندان ها بکشید.
- ابتدا سطوح خارجی دندان های فک پایین را مسواک بزنید و بعد از آن با قرار دادن دندان ها روی هم، مسواک را روی دندان ها و به جهات جلو و عقب بکشید.
- به تاج دندان ها دقت کنید و درز بین دندان ها را به صورت عمودی مسواک بزنید. سپس مسواک را به سمت جلو و عقب برده و با حرکات دوار روی دندان ها را مسواک بزنید تا هیچ گونه ذره غذایی و پلاک دندانی بین درزهای دندان باقی نماند.
- خیلی آرام و با قسمت نرم مسواک شروع به تمیز کردن لثه کنید.
- زبان خود را نیز به آرامی و در یک جهت مسواک بزنید.
- زبان را بیرون آورده و بشویید. سپس کل دهان را با آب نمک و یا دهانشویه شست و شو دهید و با آب تمیز کنید.
پیشنهاد میکنیم حتما بخوانید
ویژگی های مسواک مناسب ارتودنسی
همنطور که مسواک زدن به صورت صحیح در حفظ سلامت دندان ها موثر است، استفاده از مسواک مناسب ارتودنسی نیز نقش موثری در سهولت تمیزی و نظافت دندان ها و همچنین حفظ سلامت بریس ها و دندان ها داشته و باید در انتخاب آن دقت کرد. معیارهای مهم در انتخاب مسواک مناسب ارتودنسی عبارتند از:
-
برس نرم و پلاستیکی
یکی از معیارها و ویژگی های مهمی که باید در هنگام تهیه مسواک ارتودنسی به آن توجه کرد، نرم بودن برس مسواک می باشد. مسواک هایی که فرچه های سفت و سخت دارند، می توانند به مینای دندان آسیب وارد کنند و باعث سایش دندان شوند. در نتیجه بهتر است از مسواک هایی نرم با برس پلاستیکی استفاده کنید.
-
ضد حساسیت
به هنگام تهیه مسواک مناسب ارتودنسی باید به ضد حساسیت بودن مسواک توجه کرد. چرا که در طول درمان ممکن است، براکت ها موجب ایجاد حساسیت های دهانی و تورم لثه ها شوند و در صورت استفاده کردن از این مسواک ها تورم و حساسیت لثه ها تشدید شده و موجب ناراحتی فرد می شود.
-
برس گرد
یکی از مهم ترین ویژگی های مسواک های ارتودنسی ک موجب خاص شدن این مسواک ها شده، گرد بودن برس مسواک می باشد. این گونه برس و فرچه ها بیش از سایر برس ها و فرچه ها در برابر آسیب های بافت های داخلی دهان مقاوم بوده و علاوه بر تمیزی دندان ها و بریس ها از بافت های دهان نیز حمایت می کنند.
-
سر کوچک
کوچک بودن سر مسواک اهمیت زیادی در تمیزی بریس ها و براکت های ارتودنسی داشته و مسواکی مناسب ارتودنسی است که دارای سر کوچک و باریک باشد تا بتواند، به خوبی لابه لای بریس ها و دندان ها را تمیز کند. هر چه سر مسواک کوچک تر باشد، امکان دسترسی به نقاط مختلف و سخت دندان ها و بریس ها بیشتر بوده و می توان به راحتی تمام دهان را تمیز کرد.
-
زاویه دار و منحنی
مسواک هایی که دارای زاویه هستند و به شکل منحنی طراحی شده اند، گزینه مناسبی برای تمیز کردن دندان ها و دهان بوده و می توانند به سهولت نظافت بریس ها و دستگاه های ارتودنسی نیز کمک کنند. فرچه این مسواک ها طبق سبک خاصی طراحی شده و زاویه آن نسبت به سایر مسواک های معمولی متفاوت می باشد.
-
دسته بلند
دسته بلند مسواک موجب دسترسی راحت تر فرد برای تمیز کردن بریس های دندانی می شود. در صورت بلند بودن دسته مسواک، می توان مسواک را به دندان های انتهایی نزدیک کرد و به راحتی تمام قسمت های دندان های انتهایی و براکت ها و بریس ها نصب شده روی آن را نیز تمیز کرد.
زمان مناسب برای مسواک زدن حین ارتودنسی
اگر چه مسواک زدن موجب سلامت دندان ها و تمیزی و جذابیت آن ها می شود، اما هر مسواک زدنی لزوما صحیح نبوده و برای سلامت دندان ها کارساز نیست. یکی از موضوعات مهم در رابطه با مسواک زدن، زمان مناسب و صحیح مسواک زدن می باشد. به طور معمول و در حالت استاندارد، باید حداقل حدود 2 دقیقه و به طور صحیح و اصولی دندان های خود را مسواک بزنید. بهترین زمان برای مسواک زدن که نباید از آن غافل شد، قبل از خواب می باشد. البته ناگفته نماند در طول روز حداقل باید 2 بار مسواک بزنید، اما این گفته برای مسواک زدن معمولی می باشد و در حین درمان ارتودنسی بهتر است تا بعد از خوردن هر وعده غذایی مسواک بزنید و بین براکت های ارتودنسی خود را تمیز کنید.
مسواک زدن کودکان در زمان ارتودنسی
اگر کودک شما در سنین خیلی پایین درمان ارتودنسی را انجام داده است، معمولا حفظ سلامت و بهداشت دندان برعهده والدین می باشد. از 6 ماهگی تا 3 سالگی بهتر است، از مسواک انگشتی استفاده شود. مسواک انگشتی همان انگشت اشاره والدین بوده که به طور تمیز و آرام روی دندان و لثه ها قرار گرفته و شروع به ماساژ دادن لثه می کند. در این وضعیت انگشت اشاره را به صورت افقی روی دندان های کودک قرار دهید و خیلی آرام شروع به ماساژ لثه های کودک کنید. در سنین بالاتر از خمیر دندان و مسواک استفاده کرده و به کودک خود مسواک زدن به طور صحیح را بیاموزید. جهت آموزش صحیح مسواک زدن در حین ارتودنسی بهتر است تا از ارتودنتیست کمک بگیرید.
مسواک زدن زبان
یکی از مکان های جذب کننده باکتری، دهان می باشد. دهان انسان دارای باکتری های مختلفی بوده که البته تمام این باکتری ها مضر نیستند و فقط بعضی از این باکتری ها می توانند موجب ایجاد ناراحتی و آسیب های دندان و دهان شوند. بخش مهم و جذب کننده باکتری های دهان، زبان بوده که باید به تمیزی آن نیز توجه شود. بعضی از افراد هنگام مسواک زدن زبان دچار ناراحتی و حالت تهوع می شوند و نمی توانند این کار را انجام بدهند و به همین دلیل از مسواک زدن زبان خودداری می کنند. اما باید گفت برای جلوگیری از این مشکل راه حلی وجود دارد. دست خود را مشت کرده و ناخن هایتان را به سمت داخل و کف دست فشار دهید. این کار موجب کم شدن و برطرف شدن حالت تهوع خواهد شد. مسواک را به صورت عمودی روی زبان قرار دهید و به یک سمت بکشید. این کار موجب می شود تا تمام قسمت های زبان تمیز شود و باکتری های مضر از داخل دهان خارج شوند. بهتر است در هنگام مسواک زدن زبان، زبان را به بخش عقبی و انتهای دهان و پشت دندان ها برده و فشار دهید و در صورتی که زبان شروع به لرزیدن کرد، مسواک زدن را متوقف کرده و بعد از بازگشت قدرت زبان، مجددا شروع به مسواک زدن کنید. مسواک را به ته حلق نبرید، چرا که این کار موجب تحریک رفلاکس و ایجاد حالت تهوع می شود. همچنین دقت کنید به هنگام مسواک زدن زبان، با دهان نفس بکشید و عضلات گلو و همچنین زبان را شل کنید. بهتر است روزانه حداقل یک مرتبه و به آرامی زبان را مسواک بزنید. البته دقت کنید، مسواک زبان نباید حالت رفت و برگشتی داشته باشد و باید فقط به یک سمت کشیده شود.
تفاوت مسواک ارتودنسی با مسواک معمولی
مسواک های ارتودنسی با توجه به براکت ها و بریس های ارتودنسی طراحی شده و شکل های متفاوتی دارند. این مسواک ها دارای ویژگی های خاصی از جمله برس نرم، گرد، سر کوچک، منحنی و زاویه دار، دسته بلند و … بوده و می توانند، به راحتی لابه لای بریس ها و براکت های دندان و سایر نقاط دهان را تمیز کنند. در صورتی که مسواک های معمولی طراحی خاصی ندارند و نمی توانند، لابه لای بریس های ارتودنسی را تمیز کنند. در نتیجه گزینه مناسبی برای افرادی که در دهانشان بریس و براکت دارند، نیستند.
سوالات متداول
-
عدم مسواک زدن به صورت صحیح و مرتب و در زمان ارتودنسی چه عوارضی را به دنبال دارد؟
مسواک زدن به طور اشتباه و یا به صورت نامنظم، موجب باقی ماندن ذرات غذا در بریس های ارتودنسی و دندان ها شده و به دنبال آن آسیب های دهانی از جمله عفونت لثه ها، تورم لثه ها، از بین رفتن مینای دندان، تجمع باکتری های مضر دهانی و پوسیدگی دندان ها، تنفس بد و بوی بد دهان و … نیز ایجاد می شود.
-
چگونه می توان به نظافت و تمیزی مسواک کمک کرد؟
ابتدا دقت داشته باشید که مسواک خود را داخل فضای بسته به خصوص دستشویی قرار ندهید. بعد از مسواک نیز، مسواک خود را با آب شسته و سپس به صورت عمودی در محل مناسب قرار دهید تا خشک شود.
-
مسواک مناسب ارتودنسی چه ویژگی هایی دارد؟
انتخاب مسواک مناسب برای افرادی که تحت درمان ارتودنسی قرار گرفته اند و در دهان آن ها بریس و دستگاه های ارتودنسی قرار دارد، بسیار مهم بوده و می تواند به حفظ سلامت بهتر دندان ها و دهان کمک کند. پیشرفت تکنولوژی موجب طراحی و ساخت مسواک های خاص برای این افراد شده که به بهداشت بهتر دهان و سهولت در تمیزی دندان ها و بریس ها کمک می کند. در حالت کلی ارتودنتیست پیشنهاد می کند تا بیمار از مسواک هایی با سایز متوسط یعنی نه خیلی کوچک و نه خیلی بزرگ استفاده کند. همچنین بهتر است پرز مسواک ارتودنسی در حد متوسط باشد، نه خیلی نرم و نه خیلی زبر و سفت باشد. مسواکی مناسب دندان های ارتودنسی شده است که بتواند ذرات غذا را از داخل دهان و لابه لای بریس ها و دندان ها خارج کند.
-
آیا برند مسواک تاثیری در نتیجه ارتودنسی دارد؟
خیر برند تاثیر خاصی در درمان و مراقبت صحیح و بهداشت بهتر دهان و دندان ها ندارد. اما استاندارد بودن مسواک حائز اهمیت است و نباید از هر مسواکی استفاده کرد. آن چیزی که بیشترین اهمیت را در حفظ سلامت دندان ها دارد، مسواک به صورت اصولی و با رعایت نکات مهم و همچنین در زمان تعیین شده است.
-
هر چند وقت یک بار باید مسواک را تعویض کرد؟
پیشنهاد می شود هر ۳ الی ۴ ماه یک بار حتما مسواک خود را تعویض کنید و از مسواک جدید استفاده کنید، چرا که الیاف و پرزهای مسواک بعد از مدتی و به مرور زمان سفت شده و قابلیت خود را برای تمیز کردن دندان ها از دست می دهد و می تواند موجب عفونت لثه ها و آسیب های دهانی نیز شود.
-
چگونه مسواک مناسب ارتودنسی را انتخاب کنیم؟
برای انتخاب مسواک ارتودنسی مناسب باید به شرایط دهانی خود از جمله حساس بودن لثه ها و همچنین ویژگی های مسواک های ارتودنسی توجه داشته باشید. مسواکی مناسب ارتودنسی است که دارای برس نرم و پلاستیکی، سر باریک، سر گرد، دسته بلند و …. باشد و علاوه بر آن ضد حساسیت باشد و به راحتی بتواند لابه لای بریس ها و براکت های ارتودنسی و دندان های ارتودنسی شده قرار بگیرد و ذرات غذای باقی مانده در آن ها را خارج کرده و دندان و بریس ها را تمیز کند.