ارتودنسی لینگوال چیست؟ | مراحل و انواع ارتودنسی لینگوال | قیمت 1403
یکی از روش های ارتودنسی ثابت و نامرئی دندان، ارتودنسی لینگوال می باشد که بسیاری از افراد که تمایل به دیده شدن براکت های ارتودنسی خود ندارند، از این روش درمانی استفاده می کنند. اگر تمایل دارید تا بیشتر با این روش ارتودنسی دندان آشنا شوید، در ادامه مقاله همراه ما باشید.
چکیده مطلب
ارتودنسی از روش های درمانی موثری بوده که متخصصین ارتودنسی جهت برطرف کردن ناهنجاری های موجود در فک و دندان ها از آن استفاده می کنند. این روش درمانی به شکل های مختلفی انجام شده و به بهبود وضعیت بیمار در سنین کودکی و بزرگسالی کمک می کند. یکی از این روش ها، ارتودنسی لینگوال می باشد که علاوه بر درمان، به حفظ زیبایی ظاهری دندان ها، لبخند و چهره فرد می پردازد. در این روش درمانی، براکت های ارتودنسی در سطح پشتی دندان ها قرار داده می شوند. دیده نشدن براکت های لینگوال یکی از مزیت های اصلی این روش درمانی می باشد، اما معایبی نیز به دنبال ارتودنسی لینگوال وجود دارد. اگر شما هم به فکر انجام ارتودنسی لینگوال (orthodontic Lingual) هستید، قطعا در رابطه با هزینه و مراحل انجام آن سوالاتی دارید. اگر می خواهید تا بدانید که این روش ارتودنسی برای چه کسانی مناسب است و یا چگونه انجام می شود، در ادامه مقاله همراه ما باشید.
ارتودنسی لینگوال چیست؟
یکی از روش های درمان ارتودنسی که در دسته ارتودنسی نامرئی نیز قرار داده می شود، ارتودنسی لینگوال می باشد. در این نوع ارتودنسی، براکت ها، سیم ها و نوارهای الاستیکی که جهت منظم ساختن دندان ها و بهبود وضعیت دندان و فک مورد استفاده قرار می گیرند، در ناحیه پشتی دندان ها و به صورت مخفی نصب می شوند. این نوع ارتودنسی توسط متخصص ارتودنسی صورت گرفته و با نصب صحیح براکت ها، سیم ها و کش های ارتودنسی در پشت دندان ها و ناحیه داخلی دهان، به بهبود وضعیت قرار گیری دندان ها، چینش صحیح و مرتب بودن آن ها کمک می کند.
ارتودنسی لینگوال مناسب چه کسانی است؟
این روش ارتودنسی بیشتر مناسب افرادی است که در سنین بزرگسالی اقدام به درمان کرده و تحت درمان ارتودنسی قرار می گیرند و برای اینکه کسی متوجه وضعیت ارتودنسی و درمان آن ها نشود، از این روش مخفی و نامرئی استفاده می کنند. البته باید گفت این روش برای تمامی افرادی که نیاز به ارتودنسی دارند و نمی خواهند دیگران متوجه درمان آن ها شوند و یا جذابیت لبخند خود را دوست دارند و نمی خواهند به هنگام لبخند زدن و صحبت کردن سیم و براکت های ارتودنسی معلوم شود، بسیار مناسب می باشد.
هزینه ارتودنسی لینگوال
همانطور که قبل تر به این موضوع اشاره کردیم هزینه و قیمت بریس لینگوال نسبت به بریس های سنتی گران تر بوده و علت آن نیز دشواری در نصب، نیاز به آموزش حرفه ای و تخصص بالا، تجربه و مهارت متخصص ارتودنسی، نوع ساخت و طراحی بریس، ساختن بریس به صورت اختصاصی آزمایشگاه می باشد. در نتیجه باید گفت با توجه به تمامی این فاکتورها و البته ویزیت هر جلسه ارتودنسی، هزینه ارتودنسی، محاسبه می شود.
مزایای ارتودنسی لینگوال
ارتودنسی مخفی یا لینگوال دارای مزیت های مختلفی بوده و البته بیشتر مورد استفاده افراد بزرگسال و یا چهره های هنری، فرهنگی و… قرار می گیرند. مزیت های ارتودنسی لینگوال عبارتند از:
-
مخفی بودن آن
یکی از مزیت های مهم این روش ارتودنسی این است که براکت ها و سیم های ارتودنسی در پشت دندان و جایی که قابل مشاهده نیست، قرار گرفته و در زیبایی لبخند فرد اختلال ایجاد نمی کند. به همین دلیل افراد هنرمند که برای کارهای خود مقابل دوربین ظاهر می شوند و بزرگسالانی که نمی خواهند ارتودنسی آن ها در معرض دید افراد دیگر قرار بگیرد، از این روش استفاده می کنند.
-
ثابت بودن آن
از دیگر مزیت های مهم این روش می توان به ثابت بودن ارتودنسی اشاره کرد. این روش در مقایسه با سایر روش های نامرئی ارتودنسی از جمله استفاده از سیم نامرئی، مزیت های بیشتری داشته و به دلیل ثابت بودن بریس های ارتودنسی، همیشه و تا پایان درمان پشت دندان ها قرار گرفته و امکان گم شدن آن وجود ندارد.
-
عدم تغییر رنگ در روی دندان ها
ارتودنسی مخفی یا لینگوال در پشت دندان های فرد نصب شده و به همین دلیل محل قرار گیری براکت ها، یعنی پشت دندان ها تغییر رنگ داده و هیچ تغییر رنگی بر روی دندان ها اتفاق نیفتاده و مشاهده نمی شود.
ارتودنسی لینگوال چگونه انجام می گیرد؟
این روش درمانی طبق روند زیر انجام می گیرد:
ابتدا در مرحله اولیه بعد از ویزیت و مشاهده وضعیت بیمار، متخصص ارتودنسی از دندان و فک بیمار قالب پلاستیکی تهیه کرده و قالب را برای تهیه براکت های دندانی به لابراتوار می فرستد. در مرحله بعد، در لابراتوار، براکت ها را به حالت موم می سازند. در جلسه دوم، ارتودنتیست پشت دندان های فرد را با چسب مخصوصی آغشته کرده و براکت ها را روی آن می چسباند. در نهایت سیم های ارتودنسی را نصب کرده و با فشار سیم ها، دندان ها را به جایگاه اصلی خود نزدیک و هدایت می کند. سپس ارتودنسی به اتمام رسیده و بیمار فقط باید جهت بررسی وضعیت دندان های خود به مطب ارتودنسی مراجعه کند.
انواع بریس ارتودنسی لینگوال
بریس های ارتودنسی برندهای مختلفی داشته و مواد سازنده آن ها و نوع طراحی آن ها نیز متفاوت می باشد. اصلی ترین تفاوت این بریس ها نحوه اتصال آن ها به پشت دندان است. این بریس ها در حالات مختلفی طراحی می شوند.
- یکی از انواع این بریس ها به صورت شخصی طراحی شده و براکت های آن در طلا قالب گیری شده و به شکل دندان در آمده و سیم های آن نیز با توجه به نیاز و استفاده بیمار تهیه می شوند.
نوع دیگری از این بریس ها نیز با استفاده از تکنولوژی به روز طراحی و ساخته می شود که به آن ها IBraces گفته می شود. - نوع دیگری از این بریس ها نیز بدون تحرک و به صورت ثابت روی دندان ها قرار گرفته و سیستم متفاوتی دارند. این نوع بریس موجب ورود فشار کم بر دندان ها شده و موجب قرار گیری دندان ها در جایگاه اصلی خود می شوند.
معایب ارتودنسی لینگوال
ارتودنسی به روش مخفی یا همان لینگوال علاوه بر این که مزایای مختلف و پر اهمیتی دارد، معایبی نیز به همراه دارد که قبل از درمان ارتودنسی با استفاده از این روش، باید این موارد منفی را نیز در نظر گرفت. معایب ارتودنسی لینگوال عبارتند از:
- هزینه
این روش ارتودنسی از گران ترین روش های ارتودنسی بوده چرا که هزینه و قیمت بریس های لینگوال نسبت به سایر بریس ها بیشتر بوده و این بریس ها در آزمایشگاه ساخته می شوند. در نتیجه موجب بالا رفتن هزینه درمان شده و البته در کنار آن ویزیت هر جلسه ارتودنسی نیز حساب می شود.
- دشواری در هنگام برداشتن بریس ها
یکی از معایب این روش درمانی ، دسترسی سخت ارتودنتیست به قسمت داخلی دهان و سطوح پشت دندان های بیمار است. همچنین از آنجایی که نواحی داخلی دهان و سطوح پشت دندان ها به طور صحیح مسواک زده نمی شوند، در این ناحیه و پشت پلاک های دندانی، مواد غذایی انباشته و جمع شده و موجب پوسیدگی دندان ها می شود. در نتیجه باید گفت بهداشت و تمیزی و همچنین نصب و تنظیم بریس های لینگوال نسبت به بریس های دیگر زمان بیشتری لازم داشته و سخت تر و تخصصی تر می باشد.
- ایجاد مشکلات تکلمی و بلع
از دیگر معایب این ارتودنسی این است که به دلیل نصب این بریس ها در ناحیه پشت دندان ها و داخل دهان، فرد به هنگام صحبت دچار مشکل شده و وجود این بریس برای فرد تا حدودی آزار دهنده می باشد. ممکن است این بریس موجب خونریزی زبان به هنگام صحبت و یا غذا خوردن شود. (تقریبا حدود ۱ الی ۲ هفته زمان می برد تا فرد به این بریس ها عادت کند.)
مراقبت های ارتودنسی لینگوال
بعد از ارتودنسی به روش لینگوال مانند سایر روش های درمانی، لازم است فرد بهداشت دهان و دندان را رعایت کرده و جهت حفظ سلامت دندان ها و همچنین جلوگیری از بروز پوسیدگی و آسیب های دندانی، نکات مراقبتی زیر را رعایت کرده و انجام دهد:
- استفاده از مسواک با بریس نرم برای تمیز کردن لثه و دندان ها
- مسواک زدن دندان ها روزانه حداقل دو مرتبه و حدود ۲ دقیقه
- استفاده از نخ دندان و تمیز کردن بین دندان ها
- مصرف محلول دهانشویه حاوی فلوراید به منظور تقویت دندان ها و لثه ها
- استفاده از دستگاه آبیاری برای شست و شوی دهان و دندان ها
- ترک عادات غلط و بد دهانی از جمله دندان قروچه، جویدن ناخن و سر مداد و خودکار، شکستن چیزهای سفت و سخت با دندان و…
جهت دریافت اطلاعات بیشتر درباره بهداشت دهان و دندان حین ارتودنسی می توانید مقاله زیر را مطالعه نمایید.
سوالات متداول
-
آیا ارتودنسی لینگوال با درد همراه است؟
با پیشرفت علم در حوزه های مختلف دندانپزشکی و ارتودنسی، فرد به هنگام استفاده از دستگاه ها و تجهیزات دندانپزشکی و ارتودنسی کمتر دچار درد و ناراحتی شده و در بیشتر موارد دچار هیچگونه ناراحتی و درد نمی شود. اما با این وجود باید گفت گاهی ممکن است به دلیل برخورد بریس لینگوال به ناحیه زبان و لثه ها، بخشی از این نواحی و حتی بخش داخلی لپ و گونه نیز دچار درد و ناراحتی شوند.
-
دوره درمان با ارتودنسی لینگوال چه مدت طول می کشد؟
دوره درمانی و مدت زمان بهبود وضعیت دندان ها و فک در ارتودنسی لینگوال نسبت به روش معمولی بیشتر می باشد. به طور کلی در ارتودنسی با مشکلات جزئی و خفیف، وضعیت نامرتب بودن دندان ها بین ۴ تا ۱۲ ماه برطرف شده و بهبود می یابد. اما در صورت حاد بودن شرایط دندان ها و فک این مدت زمان بیشتر شده و گاهی فرد مجبور است برای درمان چندین سال از بریس استفاده کند.
-
چه کسانی نمی توانند برای درمان از این روش بهره مند شوند؟
این روش درمانی مناسب همه افراد نبوده و افرادی که دچار ناهنجاری اوربایت عمودی عمیق هستند و دندان های آن ها به صورت عمیق روی هم قرار می گیرند، نمی توانند از این روش درمانی استفاده کنند. چرا که این افراد هنگام جویدن غذا و بسته شدن دهانشان نیروی شدید و زیادی را بر روی براکت های دندانی وارد کرده و موجب ایجاد ناراحتی دندان و همچنین عفونت های مکرر لثه می شوند. به همین دلیل تا جای ممکن متخصص ارتودنسی سعی می کند، برای درمان ناهنجاری ایجاد شده در دندان و فک، از این روش ارتودنسی استفاده نکند.
-
آیا این روش درمانی می تواند موجب بهبود وضعیت اور بایت و یا جلو زدگی فک بالا شود؟
در جواب به این سوال باید گفت بله، این روش درمانی با بریس لینگوال انجام شده و می تواند به درمان عوارضی از جمله کراس بایت، آندر بایت، اوربایت و … بپردازد و فاصله های دندانی و ازدحام بیش از حد دندان ها را نیز برطرف سازد. البته باید گفت در صورتی که اوربایت و جلو زدگی دندان ها به صورت عمودی و عمیق باشد، متخصص ارتودنسی تا جای ممکن از انجام این روش ارتودنسی خودداری کرده و از روش های دیگر ارتودنسی و دیگر دستگاه های ارتودنسی استفاده می کند.
-
آیا این نوع ارتودنسی موجب آسیب دیدن زبان می شود؟
از آنجایی که در این نوع روش ارتودنسی، بریس ها و سیم های ارتودنسی در ناحیه داخلی دهان و پشت دندان ها قرار گرفته و نصب می شوند، فرد به هنگام صحبت کردن تاحدودی دچار مشکل شده و گاهی ممکن است در اثر برخورد زبان به سیم ها و براکت های لینگوال، زبان دچار حساسیت و آسیب شده و خراشیده شود. البته این اتفاق عادی بوده و بعد از گذشت مدتی، فرد به وجود بریس ها عادت کرده و دیگر دچار آسیب های زبانی نخواهد شد.
-
بعد از درمان با ارتودنسی لینگوال چه غذاهایی را نباید مصرف کرد؟
بعد از درمان ارتودنسی از آن جایی که تمیز کردن بریس و سیم های ارتودنسی لینگوال کمی دشوارتر از سایر روش ها است، بهتر است در رژیم غذایی تجدید نظر شده و تغییراتی ایجاد شود. بدین منظور توصیه می شود، مصرف غذاها و مواد خوراکی سفت، چسبناک و رنگی کاهش داده شود و بعد از مصرف این نوع خوراکی ها حتما بلافاصله از مسواک مخصوص، نخ دندان و دهانشویه استفاده شود.