مراحل ارتودنسی نامرئی | اقدامات قبل از شروع مراحل ارتودنسی نامرئی
از ارتودنسی نامرئی چه می دانید؟ ارتودنسی نامرئی برای چه افرادی مناسب تر است؟ آیا ارتودنسی نامرئی به بهبود عوارض و ناهنجاری های شدید فک و دندان کمک می کند؟ آیا سن افراد در درمان با ارتودنسی نامرئی موثر است؟ مدت زمان استفاده از پلاک های شفاف ارتودنسی نامرئی چه قدر است؟ مراحل طراحی، ساخت و تهیه پلاک های ارتودنسی نامرئی به چه صورت است؟ اگر شما هم به دنبال زیبایی و سلامت دندان هایتان هستید و می خواهید اطلاعات بییتری در رابه با این نوع ارتودنسی کسب کنید، این مقاله را مطالعه نمایید.
چکیده مطلب
همانطور که می دانید، ارتودنسی از روش های درمانی دهان و دندان بوده که به بهبود وضعیت ناهنجاری های موجود در فک، دهان و دندان ها کمک می کند. این روش به دو حالت ثابت و متحرک انجام می گیرد. گاهی افراد برای کاهش جلب توجه و به دلایل مختلف دوست دارند که درمان آن ها به صورت نامرئی صورت بگیرد. بدین منظور متخصص ارتودنسی برای درمان آن ها از روش های نامرئی ارتودنسی استفاده می کند. ارتودنسی نامرئی به سه دسته پلاک های شفاف یا الاینرها، براکت های شفاف سرامیکی و ارتودنسی لینگوال تقسیم می شود. هر کدام از این روش ها دارای مزیت و معایبی هستند که مهم ترین مزیت آن ها غیر قابل مشاهده بودن آن ها می باشد. لینگوال ها به دلیل نصب در پشت دندان ها قابل دید نیستند، اما می توانند منجر به خراشیدگی زبان و یا بروز اختلالات گفتاری و بلع شوند. البته این مسئله بعد از مدتی و با عادت کردن فرد به ارتودنسی برطرف خواهد شد. الاینرها و براکت های سرامیکی نیز معایبی دارند که مهم ترین آن ها هزینه بالا و گران بودن آن هاست. در بخش پلاک های شفاف ارتودنسی و مراحل انجام ارتودنسی نامرئی باید گفت ابتدا بعد از بررسی دندان ها و وضعیت فک، از فک و دهان عکس برداری شده و بعد از آن قالب گیری به صورت خمیری و یا دیجیتالی صورت می گیرد. سپس قالب و عکس های دندان به همراه اطلاعات بیمار به لابراتور فرستاده شده و در آنجا بریس مورد نظر و پلاک های شفاف ارتودنسی مناسب تهیه و ساخته می شوند.و در آخر متخصص ارتودنسی بریس ها و پلاک ها را روی دندان بیمار قرار داده و هر چند وقت آن ها را تعویض می کند. بدین ترتیب درمان با ارتودنسی نامرئی تکمیل شده و بعد از گذشت یک الی 2 سال با صلاح دید و تشخیص متخصص، این پلاک ها و بریس ها از دهان بیمار خارج می شوند. چنانچه می خواهید اطلاعات بیشتری از این نوع ارتودنسی کسب کنید، تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
ارتودنسی نامرئی چیست؟
یکی از روش های رایج و پر مخاطب ارتودنسی، ارتودنسی به شکل نامرئی بوده که در انواع مختلفی به رفع کردن ناهنجاری های مربوط به دندان ها پرداخته و به چینش دندان ها، مرتب بودن و هم ردیف شدن دندان ها کمک می کند. ارتودنسی نامرئی هم می تواند با استفاده از پلاک های ردیف کننده و شفاف و بدون نیاز به براکت و سیم های ارتودنسی انجام می شود و یا به کمک براکت های لینگوال و یا همرنگ دندان انجام گیرد.
اقدامات قبل از شروع مراحل ارتودنسی نامرئی
قبل از شروع ارتودنسی، وضعیت دندان ها و میزان و شدت ناهنجاری و نوع آن بررسی شده و از دندان و فک عکس گرفته می شود. سپس ارتودنتیست عکس را بررسی کرده و با توجه به آن ها و همچنین شرایط بیمار نوع ارتودنسی را انتخاب کرده و در مورد آن با بیمار مشورت می کند. در صورت بروز هر گونه پوسیدگی ابتدا پوسیدگی ها را برطرف کرده و در صورت نیاز به جرم گیری نیز دندان ها را جرم گیری می کند. چنانچه ارتودنتیست تشخیص دهد که برای انجام ارتودنسی نیاز به کشیدن دندان است، دندان مورد نظر را کشیده و بعد از آن اقدام به قالب گیری می کند. این قالب گیری به صورت خمیری و یا دیجیتال انجام شده و در اختیار لابراتور قرار می گیرد. بعد از آن درمان ارتودنسی شروع می شود. همچنین در بعضی موارد ممکن است، فرد قبل از شروع ارتودنسی به جراحی دندان عقل و یا جراحی فک نیاز داشته باشد که در این صورت اگر ارتودنتیست در زمینه جراحی فک تخصص داشته باشد، این جراحی را انجام داده و بعد از آن ارتودنسی را آغاز می کند و در صورتی که نتواند جراحی را انجام دهد، فرد را به متخصص فک و دهان ارجاع داده و بعد از جراحی و طی شدن دوران لازم، ارتودنسی را آغاز می کند.
مراحل ارتودنسی نامرئی
نوع ارتودنسی نامرئی با توجه به وضعیت بیمار تعیین شده و طی چندین مرحله صورت می گیرد که در ادامه به بررسی مراحل هر کدام از انواع ارتودنسی نامرئی خواهیم پرداخت:
مراحل ارتودنسی لینگوال
ارتودنسی لینگوال یا پشت دهانی طی مراحل زیر انجام می گیرد:
- معاینه و چکاپ دندان ها و فک توسط متخصص ارتودنسی
- بررسی عکس های گرفته شده از فک و دندان ها توسط ارتودنتیست
- تهیه قالب از دندان ها به صورت خمیری و یا دیجیتال
- فرستادن قالب تهیه شده و اطلاعات بیمار به لابراتور
- ساخت بریس با توجه به قالب دندان و فک و وضعیت بیمار
- بررسی بریس تهیه شده توسط ارتودنتیست و امتحان کردن آن در دهان بیمار
- فیکس کردن بریس ارتودنسی در قسمت داخلی دندان ها و پشت دندان های بیمار
- اعمال فشار و تنظیم بریس در دهان بیمار
- ارائه نکات بهداشتی و مراقبتی از دهان، مانند تغذیه، مسواک زدن، استفاده از نخ دندان، دهانشویه و …..توسط ارتودنتیست
- معاینه و چکاپ وضعیت دندان ها و تنظیم بریس در هر جلسه ارتودنسی
مراحل الاینر شفاف
ارتودنسی با استفاده از پلاک های شفاف ارتودنسی و الاینرهای شفاف نیز طی چندین مرحله انجام می گیرد که این مراحل عبارتند از:
- چکاپ و بررسی وضعیت ناهنجاری های موجود در دندان ها و فک توسط ارتودنتیست
- بررسی عکس های تهیه شده از فک و دندان ها توسط ارتودنتیست
- قالب گیری از دندان ها به صورت خمیری و یا به وسیله پرینتر سه بعدی و به صورت دیجیتال و فرستادن قالب به لابراتور
- طراحی و ساخت پلاک های شفاف با توجه به قالب دندان، فک و وضعیت بیمار
- ساخت پلاک ها و حرارت دادن به آن ها جهت شکل گیری و مطابق با قالب دندان و به تعداد لازم
- بررسی پلاک های تهیه شده توسط ارتودنتیست و امتحان کردن آن در دهان بیمار
- ارائه نکات مراقبتی و بهداشتی لازم در رابطه با دهان، دندان ها و همچنین الاینرها توسط ارتودنتیست
- معاینه و چکاپ وضعیت فک و دندان ها و تنظیم بریس در هر جلسه ارتودنسی
- تعویض الاینرها هر دو هفته یک بار
مراحل براکت سرامیکی (همرنگ دندان)
ارتودنسی با براکت سرامیکی و همرنگ دندان، همانند ارتودنسی با براکت های فلزی بوده و تنها تفاوت آن در متریال بریس ارتودنسی و نامرئی بودن آن می باشد. این ارتودنسی نیز طی مراحلی انجام می گیرد که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت:
- معاینه و بررسی میزان ناهنجاری ایجاد شده در دهان و همچنین چکاپ کامل دندان ها و فک توسط ارتودنتیست
- مشاهده و بررسی عکس های تهیه شده از فک و دندان های بیمار توسط ارتودنتیست
- قالب گیری از فک و دندان ها به صورت خمیری و فرستادن قالب تهیه شده به لابراتور جهت ساخت بریس
- ساخت بریس مناسب با توجه به قالب ارائه شده و ارائه آن به کلینیک ارتودنسی
- قرارگیری و نصب بریس بر روی دندان های بیمار
- اعمال فشار مورد نیاز و فیکس کردن بریس بر روی دندان های بیمار
- ارائه نکات مراقبتی و همچنین بهداشتی به بیمار از جمله تغذیه، رو مسواک زدن، روش نگهداری و …
- معاینه و چکاپ وضعیت بریس و دندان ها در هرجلسه ویزیت
تعداد جلسات مراحل ارتودنسی
تعداد جلسات ارتودنسی با توجه به نوع ارتودنسی، وضعیت بیمار و صلاح دید متخصص ارتودنسی متفاوت بوده و طبق دست بندی زیر صورت تعیین می شود:
تعداد جلسات مراحل ارتودنسی لینگوال
تعداد جلسات مراحل ارتودنسی لینگوال با توجه به وضعیت بیمار تعیین شده و متفاوت می باشد. به طور معمول فرد باید هر ماه یک بار به کلینیک ارتودنسی مراجعه کند تا تحت چکاپ و معاینه قرار بگیرد و وضعیت بریس لینگوال و دندان ها و فک او بررسی شود. معمولا بین 18 تا 24 ماه زمان لازم است تا وضعیت فرد بهبود یابد و بریس لینگوال از دهان خارج شود.
تعداد جلسات مراحل ارتودنسی شفاف
در ارتودنسی نامرئی با روش الاینر و پلاک های شفاف تعداد دفعات مراجعه به کلینیک و جلسات ارتودنسی بیشتر بوده و فرد هر2 الی 3 هفته یک بار باید به کلینیک مراجعه کند، تا ارتودنتیست بعد از چکاپ وضعیت فک و دندان ها، الاینرها را از تعویض کرده و الاینرهای مناسب را به جای آن بر روی دندان ها قرار می دهد.
تعداد جلسات مراحل ارتودنسی با براکت همرنگ
در ارتودنسی نامرئی با براکت های همرنگ، همانند براکت های فلزی، تعداد جلسات مراجعه به کلینیک ارتودنسی، توسط ارتودنتیست تعیین می شود. هر چند وقت یک بار با توجه به زمان تعیین شده فرد به کلینیک مراجعه می کند تا ارتودنتیست وضعیت دندان ها و میزان بهبود را بررسی کند.
عوامل موثر بر تعداد جلسات ارتودنسی نامرئی
ارتودنسی نامرئی با توجه به نوع ارتودنسی و به شکل های مختلف و روش های مختلفی انجام می گیرد. نوع ارتودنسی به شدت و نوع ناهنجاری بستگی داشته و تعداد جلسات تعیین شده و مدت و دوره درمان نیز به عواملی بستگی دارد که این عوامل شامل سن بیمار، نوع ناهنجاری و شدت ناهنجاری، سایر ناهنجاری های دهان و دندان، وضعیت بهبود و شکل گیری فک و دندان ها می شوند. در سنین کودکی درمان سریع تر و آسان تر انجام شده و در بزرگسالان، درمان نسبت به کودکان آهسته تر بوده و جلسات درمانی نیز بیشتر می باشد.
سوالات متداول
-
آیا سن در نتیجه ارتودنسی نامرئی ار نوع اینویزیلاین موثر است؟
ارتودنسی نامرئی و شفاف اینویزیلاین در بین نوجوانان و همچنین بزرگسالان رواج داشته و در صورتی که اکثر دندان های دائمی فرد رشد کرده باشند، می تواند مورد استفاده قرار بگیرد. در نتیجه می توان گفت سن فرد در نتیجه درمان تاثیر خاصی نداشته اما می تواند، به تسریع در بهبود فرد و سهولت در درمان کمک کند.
-
مدت زمان طول کشیدن ارتودنسی نامرئی چقدر است؟
مدت زمان استفاده از بریس های نامرئی ارتودنسی با توجه به میزان ناهنجاری ایجاد شده، شرایط بیمار وهمچنین نوع بریس های ارتودنسی متفاوت می باشد. به طور معمول حدود 12 الی 18 ماه طول می کشد تا درمان فرد تکمیل گردد. البته ممکن است این زمان با توجه به شرایط بیمار تغییر کرده و افزایش یابد.
-
آیا مراحل ارتودنسی نامرئی با درد همراه هستند؟
به طور کلی ارتودنسی موجب بروز درد و ناراحتی شدید در دهان و دندان بیمار نمی شود، اما می تواند تا حد کمی موجب ایجاد ناراحتی هایی از جمله احساس فشار در دهان و فک، درد خفیف، خراشیدگی زبان و دهان و سایر حساسیت های دهانی شود.