مزایا و معایب ارتودنسی دندان: مقایسه جامع انواع روشها + نکات مهم
ارتودنسی دندان یک علم بی نظیر در دندانپزشکی می باشد که به خوبی به اصلاح ناهنجاری های دهان و دندان می پردازد. این روش درمانی دارای فواید و مزایای بسیاری است که در این مقاله قصد داریم تا شما را با آن ها آشنا کنیم.
چکیده مطلب
ارتودنسی دندان با روش های متنوعی می تواند لبخندی زیبا را برای شما به ارمغان بیاورد. البته ارتودنسی دندان تنها برای زیبایی نبوده و نقش مهم تر آن جهت درمان ناهنجاری های دهان و دندان است. نامرتب بودن دندان ها تنها بر زیبایی تاثیر نمی گذارد و خطری برای سلامت دهان و دندان است. این روش درمانی فوق العاده دارای فواید و مزایای بی شماری بوده که در این مقاله قصد داریم تا آن ها را بررسی نماییم.
ارتودنسی دندان برای چه افرادی مناسب است؟
اگر فردی دندان هایی نامرتب داشته باشد و یا اینکه موقعیت فک او در شرایط نرمالی قرار نداشته باشد، علاوه بر اینکه روی زیبایی چهره تاثیر می گذارد، احتمال ابتلا به بیماری های لثه و پوسیدگی های دندان افزایش پیدا می کند. ارتودنسی دندان با اصلاح اینگونه ناهنجاری ها از بروز مشکلات شدید تر دهان و دندانی جلوگیری خواهد کرد. بنابراین به طور کلی تمام افرادی که از ناهنجاری های دهان و دندان برخوردار هستند، می توانند از آن بهره مند شوند. این درمان در تمامی سنین می تواند مورد استفاده قرار بگیرد، اما انجام آن در سنین کودکی راحت تر، سریع تر و با هزینه ای مناسب تر صورت خواهد گرفت.
مزایای ارتودنسی دندان
در ادامه مقاله قصد داریم تا شما را با مزایا و فواید ارتودنسی درمانی آشنا سازیم. این مزایا عبارتند از:
-
افزایش زیبایی چهره و اعتماد به نفس
وجود دندان های نامرتب، شلوغ و یا فاصله دار تاثیر زیادی بر زیبایی دندان ها می گذراند. بسیاری از افرادی که دندان هایی به این صورت دارند، از خندیدن و یا صحبت کردن در جمع دوری می کنند. ارتودنسی دندان می تواند با ایجاد طرح لبخندی بی نظیر، زیبایی چهره را دو چندان کرده و اعتماد به نفس را افزایش دهد. همچنین بسیاری از ناهنجاری های فکی مانند اوربایت، اپن بایت، دیپ بایت و یا کراس بایت نیز تناسب چهره را از بین می برند که این روش با اصلاح اینگونه ناهنجاری ها تناسب و زیبایی را به چهره باز می گرداند.
-
بهبود تکلم
اگر دندان ها و فک در موقعیت مناسب و درستی قرار نداشته باشند و به درستی بر روی یکدیگر منطبق نشوند، در این صورت بر روی گفتار نیز تاثیر می گذارند. برای درک بهتر می توان گفت که فاصله بیش از اندازه بین دندان های جلویی می تواند سبب ایجاد صدای سوت مانند در زمان صحبت کردن شود.
-
پیشگیری از بروز بیماری های لثه
مسواک زدن و تمیز کردن دندان های نامرتب دشوار تر از دندان های صاف و مرتب می باشد. احتمال باقی ماندن پلاک و باقی مانده غذایی در بین دندان های کج و نامرتب بسیار بیشتر است و در بیشتر مواقع مسواک نمی تواند به خوبی این سطوح را تمیز کند. به همین دلیل احتمال بروز بیماری های لثه افزایش پیدا می کند. ارتودنسی دندان با صاف و مرتب کردن دندان ها، رعایت بهداشت دهان و دندان را راحت تر کرده و بدین ترتیب سلامت دندان ها افزایش پیدا می کند. در این هنگام احتمال بروز بیماری های لثه بسیار کاهش می یابد.
-
پیشگیری از بروز پوسیدگی های دندان
اگر دندان ها نامرتب و کج باشند، علاوه بر اینکه باقی مانده های غذایی و پلاک ها بین دندان ها می مانند، تمیز کردن و مسواک زدن دندان دشوار تر بوده و به همین دلیل دندان ها به راحتی پوسیده می شوند. ارتودنسی دندان با راحت تر کردن شرایط برای بهداشت دهان و دندان، احتمال بروز پوسیدگی دندان را کاهش می دهد.
-
بهبود گوارش غذا
نامرتب بودن دندان ها سبب می شود تا دندان ها به خوبی روی یکدیگر قرار نگیرند و به همین دلیل در هنگام غذا خوردن فرد را با مشکلاتی رو به رو می کنند. ارتودنسی به بهبود عملکرد دندان ها پرداخته و بدین ترتیب باعث کمک به دستگاه گوارش می شود.
-
جلوگیری از آسیب های آنی به دندان ها
یک حادثه مانند تصادف می تواند عوارضی را برای سلامت دندان ها به دنبال داشته باشد. جالب است بدانید که دندان های کج و نامرتب بیش از دندان های سالم می توانند در تصادفات آسیب ببینند. این درمان با اصلاح موقعیت دندان ها می تواند سبب کاهش این گونه شکستگی ها شود.
-
درمانی برای دندان نهفته
در صورتی که دندان ها اندازه ای بزرگ تر از حالت نرمال داشته باشند و یا فک به میزان بیشتری کوچک باشد، تمام دندان های دائمی نمی توانند در موقعیت صحیح و مناسب خود رشد کنند. این اتفاق باعث رشد برخی از دندان ها در جایگاهی اشتباه در دهان و یا نهفته ماندن دندان می گردد. این روش موقعیت فک و دندان ها را بهبود بخشیده و این مشکل را رفع می کند.
معایب درمان ارتودنسی دندان
با وجود اینکه این روش درمانی روشی تخصصی و کارآمد برای رفع مشکلات دندانی و فکی می باشد و معایب آن به هر حال نمی توانند از لزوم انجام این درمان جلوگیری کنند، اما با این وجود می توانیم موارد زیر را جزئی از معایب ارتودنسی به حساب بیاوریم:
-
تغییر ظاهر
نصب براکت های ارتودنسی در زمان های ابتدایی درمان می توانند تا حدودی سخت و ناراحت کننده باشند، به همین دلیل شاید غذا خوردن را کمی سخت تر کرده و باعث کاهش وزن و تغییرات ظاهری گردد. به علاوه ممکن است تا برخی از افراد ظاهر برخی از دستگاه های ارتودنسی را دوست نداشته باشند.
-
طولانی بودن دوره درمان ارتودنسی
به طور کلی ارتودنسی یک درمان طولانی مدت می باشد و معمولا تحت تاثیر مواردی از جمله نوع و میزان ناهنجاری دندانی و فکی، سن بیمار، روش درمان و … از 18 تا 24 ماه زمان می برد.
با این وجود برخی مواقع ممکن است تا شرایطی سبب کوتاه تر شدن و یا بیشتر شدن مدت زمان درمان شوند. برخی مواردی که به طولانی تر شدن روند درمان می انجامند، عبارتند از:- داشتن بیماری های لثه و پوسیدگی های دندانی
- ملاحظه کار بودن بیش از اندازه ارتودنتیست در طرح درمان
- همکاری نکردن بیمار با متخصص ارتودنسی و عدم انجام مراقبت ها و توصیه های بیان شده
این موارد حتی می توانند سبب ایجاد تاثیرات منفی در درمان شوند.
مزایای انواع ارتودنسی دندان
در ادامه مزایا و فواید برای انواع ارتودنسی دندان را برایتان شرح می دهیم:
-
مزایای ارتودنسی ثابت
دستگاه ارتودنسی ثابت برای بلند مدت و توسط ارتودنتیست بر روی دندان ها نصب می شود و بهتر از ارتودنسی متحرک می تواند به اصلاح موقعیت دندان ها بپردازد و دارای مزایای متعددی می باشد که عبارتند از:
- می تواند بسیاری از ناهنجاری های شدید دندانی را درمان کند.
- براکت های این روش با داشتن رنگ ها و جنس های گوناگون می توانند مورد پسند افراد زیادی واقع شوند.
- می تواند برای همه سنین کاربرد داشته باشد.
- در این روش، ارتودنتیست با اعمال فشار مشخص و هدایت تحت کنترل، به اصلاح دندان ها پرداخته که با اینکار خطر آسیب رسیدن به دندان ها بسیار کاهش می یابد.
- دستگاه ارتودنسی ثابت توسط متخصص ارتودنسی در دهان بیمار قرار داده می شود و نتیجه درمان به همکاری بیمار با متخصص بستگی ندارد.
-
مزایای ارتودنسی متحرک
ارتودنسی متحرک روش دیگری از این درمان بوده که مزایا و فواید خاص خود را دارد. این مزایا عبارتند از:
- بیمار می تواند دستگاه ارتودنسی متحرک خود را در زمان مسواک زدن و یا غذا خوردن از دهان خود خارج نماید.
- پلاک های ارتودنسی متحرک به وضوح قابل مشاهده نمی باشند.
- در بعضی از مراسم های خاص، امکان خارج کردن پلاک متحرک از دهان وجود دارد.
- معمولا این نوع روش به بازه زمانی کوتاه تری نسبت به ارتودنسی ثابت نیاز دارد.
- به دلیل خارج کردن دستگاه ارتودنسی متحرک در زمان مسواک زدن، بهداشت دهان و دندان راحت تر بوده و بدین ترتیب خطر ابتلا به بیماری های لثه کاهش پیدا می کند.
-
مزایای ارتودنسی دیمون
در ارتودنسی دیمون از براکت های پیشرفته که دارای قابلیت باز و بسته شدن خودکار می باشند، استفاده می شود. با وجود هزینه ی بالاتری که نسبت به دیگر روش ها دارد، اما باتوجه به مزایای فراوانی آن می توان بسیار مقرون به صرفه باشد. در ادامه به فواید ارتودنسی برای این روش اشاره شده است:
- سیستم پیشرفته در این روش سبب می شود تا نیاز مراجعه به کلینیک ارتودنسی کاهش پیدا کند.
- در این روش اصطکاک کمتری ایجاد می شود که در نتیجه مانع از فرسودگی و سایش دندان ها می گردد.
- رضایت بسیار فوق العاده ای از نتیجه درمان را به دنبال دارد.
- دوره درمان این نوع روش کوتاه می باشد.
- ارتودنسی دیمون فشار کمتری را بر روی دندان ها اعمال می کند و به همین دلیل درد کمتری را برای بیمار به دنبال دارد.
- کش های مورد استفاده در دیگر روش ها می توانند عاملی برای تجمع بیشتر باکتری ها و مواد غذایی شوند، اما در ارتودنسی دیمون از کش استفاده نشده و به همین ترتیب تاثیر بهتری در بهداشت دهان و دندان دارد.
-
مزایای ارتودنسی براکت سرامیکی
این نوع روش ارتودنسی همانند ارتودنسی فلزی بوده با این تفاوت که جنس براکت ها از سرامیک می باشد. مزایای براکت های سرامیکی عبارتند از:
- نامرئی بودن، یکی از مزیت های مهم این روش است. براکت های سرامیکی به وضوح بر روی دندان ها قابل مشاهده نمی باشند.
- این نوع براکت ها با اعمال فشار کمتر روی دندان ها، سبب بروز درد کمتری برای بیمار می شوند.
- براکت های سرامیکی مانعی برای تصویر برداری نمی باشند.
- ارتودنسی سرامیکی کمترین آسیب برای لثه ها را به دنبال دارد.
-
مزایای ارتودنسی فانکشنال
ارتودنسی فانکشنال برای افرادی که دارای عدم توازن فکین می باشند، بسیار مناسب و کارآمد است. مزایای آن عبارتند از:
- درمان اختلالات مفصل گیجگاهی فکی یکی از مزیت های بی نظیر این روش می باشد.
- ابزار هایی که در این نوع روش ارتودنسی مورد استفاده قرار می گیرند، به راحتی تمیز می شوند.
-
مزایای ارتودنسی لینگوال
این نوع ارتودنسی دندان همانند ارتودنسی فلزی بوده، با این تفاوت که براکت های لینگوال در سطح پشتی دندان ها قرار داده می شوند. نصب براکت های لینگوال برای ارتودنتیست و تحمل آن برای بیمار سخت تر از دیگر روش ها می باشد. با این حال دارای مزیت های محدود است که در زیر به آن ها اشاره شده است:
- به دلیل قرار گرفتن براکت های لینگوال در سطح پشتی دندان ها، این روش ارتودنسی نامرئی محسوب می شود و برای افرادی که ناهنجاری های دهان و دندان آن ها شدید است، اما تمایلی به دیده شدن براکت های ارتودنسی خود ندارند، انتخاب مناسبی می باشد.
- ناهماهنگی دندان ها و درمان بسیاری از مال اکلوژن ها به کمک این روش قابل درمان می باشند.
-
مزایای ارتودنسی با الاینر شفاف
این نوع روش ارتودنسی نیز دارای مزیت هایی که شامل موارد می باشد:
- نامرئی بودن این نوع ارتودنسی نیز از مزیت های این درمان محسوب می شود.
- محدودیتی برای غذا خوردن و مسواک زدن ایجاد نمی کند و بیمار قادر است تا در زمان غذا خوردن و مسواک زدن، آن را از دهان خود خارج کند.
- مدت زمان درمان با الاینر شفاف کوتاه تر می باشد.
- در برخی از مواقع خاص بیمار می تواند الاینر شفاف را از دهان خارج کند.
معایب انواع روشهای ارتودنسی
روشهایی که در بالا به مزایای آن اشاره کردیم، ممکن است معایبی نیز داشته باشند که در زیر معایب انواع روش های ارتودنسی را نیز بیان می نماییم.
-
معایب ارتودنسی ثابت نسبت به ارتودنسی متحرک
باتوجه به اینکه این دو روش هر کدام برای اهداف خاص خود مورد استفاده قرار می گیرند و در واقع نمی توان یکی را برتر بر دیگری دانست، اما با این حال از معایب روش ثابت ارتودنسی نسبت به متحرک می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- طولانی تر بودن دوره درمانی
- ایجاد حساسیت و درد ناشی از وجود براکت های ارتودنسی در دهان
- سخت تر شدن رعایت بهداشت دهان و دندان
- دشوارتر شدن غذا خوردن
- ایجاد تاثیراتی در تکلم
-
معایب ارتودنسی متحرک نسبت به ارتودنسی ثابت
این موارد عبارتند از:
-
سخت تر بودن نگهداری از دستگاه های ارتودنسی
بیمار می تواند در زمان غذا خوردن و رعایت بهداشت دهان و دندان، دستگاه ارتودنسی متحرک را از دهان خود خارج نماید. در این شرایط احتمال دارد تا پلاک را در مکان نامناسبی قرار داده و سبب آسیب رسیدن به آن شوید و یا حتی ممکن است تا آن را گم کنید.
-
بالاتر بودن هزینه
پلاک های ارتودنسی متحرک هر چند وقت یک بار نیاز به تعویض دارند. علاوه بر آن پیچیده تر بودن روند این درمان می تواند سبب بالاتر رفتن هزینه این روش ارتودنسی به نسبت روش ثابت گردد.
-
ناکارآمد بودن برای برخی از ناهنجاری های شدید دندانی و فکی
درمان ناهنجاری های شدید فکی و دندانی معمولا با استفاده از روش های ارتودنسی ثابت امکان پذیر بوده و معمولا روش های ارتودنسی متحرک قادر به رفع آنها نیستند.
-
وابسته بودن نتیجه درمان به همکاری بیمار با ارتودنتیست
اگر بیمار در ساعات و زمان های بیان شده از دستگاه های ارتودنسی متحرک خود استفاده نداشته باشد، نمی تواند نتیجه مطلوب و مورد نظر از درمان را به دست آورد. این در حالی است که در رابطه با روش ارتودنسی ثابت، بیمار تنها نیاز به مراقبت ها و بهداشت دهان و دندان خود داشته و تمام مراحل درمان در مطب توسط ارتودنتیست صورت می گیرد.
-
-
معایب ارتودنسی با براکت های فلزی
در ادامه شما را با معایب خاص ارتودنسی با براکت های فلزی آشنا می کنیم:
- براکت ها در این روش به طور واضح روی دندان ها قابل مشاهده می باشند و جلب توجه بیشتری دارند.
- به دلیل اینکه از این روش درمان معمولا برای رفع ناهنجاری های شدید دندانی و فکی استفاده می شود، می توان گفت که دوره درمانی طولانی تری دارد.
- براکت های ارتودنسی ثابت می توانند با درد و حساسیت موقتی برای بیمار همراه باشند.
- عدم بهداشت دهان و دندان می تواند سبب افزایش احتمال پوسیدگی های دندان و بیماری های لثه شود، زیرا براکت ها محل خوبی برای تجمع جرم و پلاک های دهانی هستند. همچنین در این صورت احتمال تغییر رنگ ناشی از وجود براکت روی دندان ها نیز وجود دارد.
- براکت های ثابت ارتودنسی تا حدودی می توانند در روزهای ابتدایی تاثیراتی در تکلم داشته باشند.
-
معایب ارتودنسی با الاینرهای شفاف
با تمام جذابیت ها و مزایایی که برای این روش بیان کردیم، با این حال معایب زیر را نیز می توانیم برای آنها در نظر بگیریم:
- این روش درمان معمولا هزینه بالاتری به نسبت دیگر روش های ارتودنسی دارد.
- برای به نتیجه رسیدن درمان، لازم است تا بیمار همکاری درستی با متخصص ارتودنسی خود داشته باشد و در ساعات بیان شده پلاک ها را روی دندان های خود قرار دهد.
-
معایب ارتودنسی لینگوال
ارتودنسی لینگوال که در آن براکت ها پشت دندان ها نصب می شوند، می تواند با معایب زیر همراه باشد:
- تاثیراتی در تکلم می گذارند.
- به دلیل سخت تر بودن روند درمان و پیچیده تر بودن این روش، هزینه بیشتری دارد.
- رعایت بهداشت دهان و دندان سخت تر می باشد.
- احتمال بروز زخم های دهانی و زبان بیشتر بوده، زیرا براکت ها در تماس مستقیم با زبان قرار دارند.
-
معایب ارتودنسی با براکت های سرامیکی
براکت های سرامیکی با وجود زیبایی ظاهری خود می توانند معایبی نیز داشته باشند:
- هزینه بالایی دارند.
- به دلیل شفاف بودن این براکت ها، احتمال تغییر رنگ در آنها بالاتر است.
- مقاومت کمتری به نسبت براکت های فلزی دارند.
-
معایب ارتودنسی دیمون
ارتودنسی دیمون به دلیل داشتن براکت هایی با سیستم پیشرفته تر، هزینه بالاتری دارد. با این حال این روش معایب خاصی نداشته و با مزیت های زیادی که دارد، می تواند یک روش بسیار موثر و کارآمد در درمان ارتودنسی محسوب گردد.
حال که با معایب نیز آشنا شدید، باید گفت که پس از شروع درمان نیز مواردی به عنوان عوارض ارتودنسی ممکن است برای شما پیش بیاید که باید تمام این موارد و راهکارهای پیشگیری از آن ها را به خوبی بدانید تا درمانی کاملا موفق را پشت سر بگذارید.
مزایای ارتودنسی دندان کودکان
اگر تمایل دارید تا فرزند شما از فواید و مزایای ارتودنسی دندان بهره مند شود، در سن 7 سالگی او را برای معاینه نزد ارتودنتیست ببرید. متخصص ارتودنسی خوب با بررسی های لازم تشخیص می دهد که چه سنی برای درمان فرزند شما مناسب تر می باشد. معاینه اولیه اهمیت بسیار زیادی دارد، زیرا در صورت وجود ناهنجاری های دهان و دندان، هر چه درمان سریع تر انجام شود، راحت تر، سریع تر و با هزینه ی مناسب تری پیش خواهد رفت. در کودکان رشد فک ادامه دارد و ارتودنتیست به راحتی می تواند به کمک دستگاه های ارتودنسی به اصلاح موقعیت فک کودک بپردازد. به همین دلیل درمان ارتودنسی در سنین 8 تا 14 سالگی بسیار توصیه می شود. به طور کلی فواید ارتودنسی کودکان عبارتند از:
- جلوگیری از درمان های سخت تر و پر هزینه تر در دوران بزرگسالی
- عدم ضروت نیاز به جراحی برای اصلاح ناهنجاری های فکی برای بزرگسالان
- به دست آمدن نتیجه های بسیار مطلوب تر از درمان
- کمک به ترک برخی از عادت های رفتاری نادرست مانند مکیدن انگشت
- حفظ بیشتر سلامت دهان و دندان و کاهش بروز بیماری های لثه در آینده
مزایای ارتودنسی دندان بزرگسالان
افراد بزرگسال با بهره بردن از ارتودنسی دندان می توانند لبخندی زیبا به دست آورند و اعتماد به نفس بهتری پیدا کنند. ارتودنسی دندان با صاف و مرتب کردن دندان ها، بهداشت دهان و دندان را راحت تر می کند و به همین ترتیب سبب افزایش سلامت دهان و دندان می شود. در صورتی که وجود ناهنجاری های دهان و دندان جدی گرفته نشود و برای درمان آن ها اقدامی صورت نگیرد، به مرور زمان مشکلات بسیار بیشتری را برای فرد ایجاد می کنند.
ارتودنسی ثابت بهتر است یا متحرک؟
این سوال شاید برای شما هم پیش آمده باشد که از بین ارتودنسی ثابت و متحرک کدام بهتر است. در ابتدا باید بگویم که تشخیص نوع روش بر عهده ارتودنتیست شما می باشد. متخصص با بررسی نوع و شدت ناهنجاری، نوع و روش درمان را برای شما انتخاب می کند. شاید شنیده باشید که ارتودنسی ثابت بهتر از ارتودنسی متحرک است. با وجود اینکه انتخاب نوع دستگاه ارتودنسی با توجه به نوع و شدت ناهنجاری تعیین می گردد، اما شاید تا حدودی این حرف درست باشد، زیرا دستگاه های ارتودنسی ثابت قادر به اصلاح ناهنجاری های شدید دهان و دندانی می باشند. البته ارتودنسی متحرک به نوبه خود مزایای بسیاری دارد که در مقاله به آن ها اشاره کردیم.
پیشنهاد میکنیم حتما بخوانید
سوالات متداول
-
آیا ارتودنسی می تواند راهکار درمانی برای دندان قروچه باشد؟
دندان قروچه با سایش دندان ها می تواند به مینای دندان آسیب رسانده و سبب از بین رفتن آن شود. در این شرایط دندان ها حساسیت بسیار بیشتری پیدا کرده که همین موضوع می تواند دندان درد، سردرد و حتی گوش درد را به دنبال داشته باشد. ارتودنسی موقعیت تماس دندان های قبلی را از بین برده و بدین ترتیب مسیر عصبی که باعث ایجاد دندان قروچه می شود را از بین می برد.
-
آیا ارتودنسی نقشی در افزایش طول عمر دندان دارد؟
صاف و مرتب بودن دندان ها باعث رعایت بهتر بهداشت دهان و دندان می شود. همچنین قرار گرفتن دندان ها در موقعیت درست و مناسب، باعث می شود تا نیرویی که به دندان ها اعمال می شود به صورت یکسان بین آن ها پخش شود. به همین دلیل در پاسخ به این سوال می توان گفت که بله ارتودنسی دندان در افزایش طول عمر دندان نقش بسیار موثری را ایفا می کند.
-
آیا ارتودنسی در کودکان معایب بیشتری به نسبت بزرگسالان دارد؟
بروز حساسیت ناشی از دستگاه های ارتودنسی در برخی از افراد چه بزرگسالان و چه کودکان وجود دارد و به طور خاص نمی توان معایب این درمان را بیشتر برای کودکان در نظر گرفت.
چه مواردی با معایب ارتودنسی اشتباه گرفته می شوند؟
مواردی که در ادامه برایتان بیان کردیم، به دلیل عدم همکاری بیمار با متخصص ارتودنسی و کوتاهی بیمار در انجام نکات بهداشت دهان و دندان می باشد:- آسیب رسیدن به مینای دندان
- بروز بیماری های لثه
- بروز واکنش های آلرژیک