دندانپزشک متخصص اطفال یا متخصص ارتودنسی کودکان؟
متخصص ارتودنسی کودکان چه تفاوتی با دندانپزشک متخصص اطفال دارد؟ وظایف این دو برای سلامت دهان و دندان کودکان چیست؟ در این مقاله با ما همراه باشید.
چکیده مطلب
همواره تمامی والدین به سلامت دهان و دندان کودک خود اهمیت می دهند و برایشان مهم است تا در صورت وجود هرگونه مشکلی هر چه سریع تر برای درمان اقدام نمایند. شاید این مسئله برای شما نیز پیش آمده باشد که فرزند شما به متخصص دندانپزشک اطفال نیاز دارد و یا متخصص ارتودنسی کودکان؟ چه زمانی باید فرزند خود را برای درمان ببرید؟ کدام متخصص را باید در ابتدا انتخاب کنید؟ این متخصصین چه کمکی به سلامت دهان و دندان فرزندتان می کنند؟ مطالعه این مقاله می تواند به تمامی سوالات شما در این زمینه پاسخ دهد، پس در مدت زمان کوتاهی با ما همراه باشید.
آشنایی با متخصص دندانپزشک اطفال
متخصص دندانپزشک اطفال فردی است که بعد از گذراندن دوره دندانپزشک عمومی، دوره 2 تا 3 ساله دیگری را برای آشنایی با انواع مشکلات دهان و دندان کودکان و کسب مهارت بیشتر به طور تکمیلی طی می کند که این تخصص مربوط به بازه زمانی نوزادی تا سال های نوجوانی می باشد. متخصص اطفال آشنایی کامل با تمامی روش های پیشگیری از پوسیدگی های دندانی و بیماری های لثه را به کودکان و والدین آن ها آموزش می دهد. در واقع ایشان علاوه بر ارتقای سلامت دندان های کودکان، برای والدین یک منبع اطلاعاتی بسیار مهم محسوب می شوند.
تفاوت دندانپزشک عمومی با دندانپزشک متخصص اطفال
اینکه بین دندانپزشک عمومی با متخصص اطفال تفاوتی وجود دارد، به این دلیل است که حوزه دندانپزشکی اهمیت ویژه ای را برای کودکان قائل است. یکی از مباحث بسیار مهم در این حرفه، روانشناسی کودک است. این آگاهی کمک می کند تا قرار ملاقات ها برای کودک سخت و دشوار نباشد و همکاری راحت و خوبی با دندانپزشک داشته باشد.
همچنین مطب دندانپزشکی کودکان باید به گونه ای باشد که شوق و علاقه ای را برای حضور کودکان در کلینیک فراهم آورد. به طور کلی توصیه می شود تا کودک خود را هر 6 ماه یک بار بعد از رویش اولین دندان به کلینیک دندانپزشکی ببرید.
پیشنهاد میکنیم حتما بخوانید
وظایف دندانپزشک متخصص اطفال
دندانپزشک متخصص اطفال برای سلامت دندان های شیری کودک، اهمیت بسیار زیادی قائل است و به خوبی می داند که این دندان ها نقش بسیار مهمی در رویش صحیح دندان های دائمی و به طور کل سلامت دهان و دندان کودک دارند. در ادامه شما را با وظایف یک دندانپزشک متخصص اطفال آشنا می کنیم:
- آموزش در رابطه با سلامت دهان و دندان
این گونه خدمات آموزشی به کودکان و همچنین والدین آن ها ارائه می شوند تا به بهترین نحو ممکن اقداماتی برای حفظ سلامت دهان و دندان انجام گیرد. هدف این آموزش ها این است که عادت های درست مانند مسواک زدن و نخ دندان کشیدن صحیح، رعایت رژیم غذایی سالم و … در کودکی ایجاد شده و تا سنین بالاتر ادامه پیدا کنند.
- تشخیص و پیشگیری
به طور معمول اکثر کودکان در معرض پوسیدگی دندان قرار دارند، زیرا تمیز کردن دندان های خردسالان تا حدودی دشوار است. در این موقع دندانپزشک از برخی خدمات پیشگیرانه مانند فیشور سیلانت تراپی یا فلوراید درمانی استفاده می کند. همچنین مشکلات احتمالی که پیش روی کودک است را تشخیص داده و راهکار های درمانی مناسب را پیشنهاد می دهد.
- درمان های تخصصی
طیف وسیعی از مشکلات دهان و دندانی توسط متخصص دندانپزشک کودکان رفع می شود. از جمله این موارد می توان به پر کردن دندان، ترمیم پوسیدگی دندان ها، ترمیم دندان شکسته درمان ریشه و .. اشاره کرد.
زمان مراجعه به دندانپزشک متخصص اطفال
بهتر است تا کودک خود را در سنین بسیار پایین به کلینیک دندانپزشکی ببرید تا تحت معاینه و چکاپ قرار بگیرد. در این شرایط سلامت دهان و دندان فرزنتان به خوبی حفظ می شود.
همچنین در این زمان اگر فرزندتان مبتلا به ناهنجاری های فکی و دندانی باشد، دندانپزشک اطفال شما را به متخصص ارتودنسی ارجاع می دهد.
آیا متخصص دندانپزشک اطفال می تواند ارتودنسی انجام دهد؟
همانطور که می دانید هر پزشکی تخصص و حرفه کاری خود را دارد. شما وظایف یک دندانپزشک اطفال را مطالعه کردید، بنابراین می توانید تشخیص دهید که ایشان نمی توانند تخصص و دانشی کافی برای اصلاح و درمان ناهنجاری های دهان و دندان به کمک ارتودنسی را داشته باشند. این درمان نیاز به سپری کردن دوره تخصصی خاص خود را دارد و هر کسی قادر به این کار نخواهد بود.
آشنایی با متخصص ارتودنسی کودکان
متخصص ارتودنسی به دندانپزشکی گفته می شود که به طور تخصصی و حرفه ای با مشکلات و ناهنجاری های دندان ها و فکین ارتباط دارد. برای کسب این تخصص لازم است تا پس از گذراندن دوره دندانپزشکی عمومی و با قبول شدن در آزمونی دشوار، دوره 4 تا 6 ساله دیگری برای کسب مهارت و آشنایی با اینگونه ناهنجاری ها طی شود.
به هر حال ناهنجاری های فک و صورت نیز یکی از مشکلات اساسی بسیاری از کودکان محسوب شده که تنها متخصص ارتودنسی کودکان قادر به درمان آن ها می باشد.
وظایف متخصص ارتودنسی کودکان
به طور کلی یک متخصص ارتودنسی خوب به درمان موارد زیر می پردازد:
- انواع مال اکلوژن ها (ناهنجاری ها و مشکلات فکی و دندانی)
- وجود فاصله در بین دندان ها
- وجود دندان اضافی در دهان
- کج بودن دندان ها
- ناهماهنگی فکین
- کوچک بودن فک
- ارتودنسی پیشگیری
ارتودنسی پیشگیری چیست؟
به دلایل مختلفی امکان دارد تا کودک دندان های شیری خود را زودتر از زمان مناسب از دست دهد. در این شرایط دندان های مجاور به طرف جای خالی دندان از دست رفته حرکت می کنند تا این فضا را پر کنند. از طرفی دیگر دندان های دائمی کودک هنوز رشد نکرده و زیر لثه باقی مانده اند. در صورتی که جای خالی ایجاد شده توسط دندان های شیری موجود در دهان پر شود، رشد دندان های دائمی به طور کلی با مشکل رو به رو می شود. در این وضعیت این دندان ها یا در جایی نادرست رشد می کنند و یا نمی توانند رشد کاملی داشته باشند. در نهایت نظم دندان ها به هم می ریزد. برای اینکه از این مشکل جلوگیری شود، متخصص ارتودنسی کودکان از ابزاری به نام فضانگهدار استفاده کرده تا رشد دندان های دائمی به درستی انجام گیرد.
زمان مراجعه به متخصص ارتودنسی کودکان
مطابق با نظریه انجمن ارتودنسی آمریکا، توصیه شده است تا کودکان خود را در سن 7 سالگی برای مشاوره نزد متخصص ارتودنسی ببرید. در این صورت با درمانی به موقع می توانید مانع درمان هایی سخت تر و با هزینه ای بیشتر شوید.
ارتباط بین دندانپزشک متخصص اطفال با متخصص ارتودنسی کودکان
دندانپزشک اطفال از همان معاینه اولیه شرایط و وضعیت کلی دندان ها و فکین کودک را مورد بررسی قرار می دهد و تشخیص می دهند که آیا فک کودکتان دچار عدم هماهنگی می باشد یا خیر؟ آیا رشد دندان ها به صورت درست و در جایگاه صحیح خود است و یا خیر؟ آیا فرزند شما دارای دندان اضافی در لثه خود می باشد؟ بعد از تشخیص این موارد، ایشان کودکتان را به کلینیک ارتودنسی ارجاع داده تا با کمک روش های موثر و تخصصی تر به درمان و رفع مشکلات دندانی و فکی پرداخته شود. باید این را بدانید که برای ایجاد لبخندی زیبا همراه با سلامتی دهان و دندان کودکان، ارتباط بسیار موثری بین دندانپزشک اطفال و متخصص ارتودنسی کودکان وجود دارد.