تفاوت دندانپزشک عمومی و متخصص ارتودنسی + شرح وظایف و خدمات
چگونه می توان فهمید که برای درمان ناهنجاری و عارضه ایجاد شده در دندان، دندانپزشک عمومی مناسب تر است یا ارتودنتیست؟ تفاوت ارتودنتیست با دندانپزشک عمومی چیست و کدام یک می تواند کمک بیشتری به بهبود ناهنجاری ها فک و دهان کند؟ یک ارتودنتیست خوب چه ویژگی هایی دارد؟ وظایف ارتودنتیست چیست؟ ارتودنتیست چه خدماتی به بیمار ارائه می دهد؟ شما می تواند جهت اطلاع بیشتر از وظایف، تخصص و ویژگی های ارتودنتیست و تفاوت آن با دندانپزشک عمومی این مقاله را مطالعه کنید.
چکیده مطلب
یکی از مطالبی که بسیار حائز اهمیت بوده و بسیاری از افراد در رابطه با آن آگاهی کافی ندارند، تفاوت میان ارتودنتیست و دندانپزشک عمومی می باشد. همانطور که می دانید، یکی از معیارها و ملاک های مهم در نتیجه درمان و رضایت بیمار، به تخصص درمانگر مربوط می شود. در نتیجه لازم است، آشنایی کافی را از تفاوت بین دندانپزشک عمومی و ارتودنتیست داشته باشید تا بتوانید به هنگام بروز ناهنجاری، گزینه مناسب را انتخاب کنید و نزد کسی بروید که به طور تخصصی تر و سریع تر می تواند به بهبود شما کمک کند. شما می توانید جهت اطلاع بیشتر از فعالیت و وظایف متخصص ارتودنسی و تفاوت آن با دندانپزشک عمومی و انتخاب گزینه مناسب درمانی تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
آشنایی با ارتودنتیست
چنانچه دندانپزشک عمومی دوران عمومی دندانپزشکی یا همان دوره ۶ سال را بگذراند، بعد از شرکت در آزمون تخصصی ارتودنسی و قبول شدن در آزمون، حدود ۳ الی ۴ سال به طور تخصصی در شاخه ارتودنسی تحصیل کرده و سپس بعد از دریافت مدرک تخصصی ارتودنسی، به عنوان یک متخصص ارتودنسی می تواند شروع به کار کند. متخصص ارتودنسی با نام علمی ارتودنتیست شناخته شده و می تواند با استفاده از ابزار مختلف و به طور تخصصی به بهبود ناهنجاری های فک و دندان ها و ایجاد لبخندی زیبا و چهره ای جذاب بپردازد.
تخصص ارتودنتیست
متخصص ارتودنسی در شاخه ارتودنسی دندان و نحوه درمان و قرار گیری بریس ها، براکت ها و سایر دستگاه های ارتودنسی در دهان تخصص داشته و می تواند به بهبود عوارض و ناهنجاری هایی از جمله آندربایت، اپن بایت، اوربایت، اورجت و … کمک کند. این فرد دوره های ارتودنسی، فلوشیپ و همچنین جراحی های فک را نیز طی کرده و می تواند به علاوه بر تشخیص عارضه به پیشگیری و درمان آن نیز کمک کند. (البته ناگفته نماند همه ارتودنتیست ها دوره فلوشیپ ارتودنسی را طی نکرده اند و فقط تعداد کمی از آن ها این دوره را می گذرانند.)
پیشنهاد میکنیم حتما بخوانید
وظایف و خدمات ارتودنتیست
وظایف و خدمات ارتودنتیست عبارتند از:
- بررسی وضعیت دندان ها و فک، چکاپ و معاینه اولیه دهان و دندان و تشخیص عارضه ایجاد شده در دهان و فک
- تصویربرداری از فک، دهان و دندان ها با استفاده از اشعه ایکس جهت تشخیص دقیق میزان انحرافات و بیرون زدگی های دندان ها و فکین و همچنین بررسی عوارض و ناراحتی های ایجاد شده در دهان مانند دندان نیش نهفته و …
- بررسی عکس های تهیه شده از فکین و دندان ها
- در صورت لزوم کشیدن دندان ها از جمله دندان عقل
- نصب بریس، براکت و دستگاه های ارتودنسی
- انتخاب روش درمانی و کمک به بیمار در انتخاب براکت ها، بریس و نوع ارتودنسی
- مشاوره جهت ارائه خدمات ارتودنسی
- بررسی وضعیت بیمار در طول درمان
- بررسی و در صورت لزوم تعویض و ترمیم براکت، بریس و سایر دستگاه های ارتودنسی
- تهیه قالب مناسب دندان و ارائه آن به لابراتور جهت ساختن بریس های ارتودنسی
- در صورت لزوم جراحی دندان عقل و یا فک (این وظیفه بیشتر مربوط به ارتودنتیست هایی می شود که دوره فلوشیپ و جراحی فک را گذرانده اند.)
- خارج کردن بریس های ارتودنسی
- درمان ناهنجاری های مختلف دهان و دندان و کمک به زیبایی طرح لبخند
آشنایی با دندانپزشک عمومی
دندانپزشک عمومی دوره عمومی دندانپزشکی را گذرانده و بعد از شرکت در آزمون های تخصصی می تواند در شاخه های دیگر مربوط به دندان از جمله زیبایی و یا ارتودنسی فعالیت کند. در نتیجه می توان گفت دندانپزشک عمومی فردی است که تنها دوره ۶ ساله دندانپزشکی را گذرانده که حدود ۴ سال آن عمومی و تنها ۲ سال آن تخصصی بوده و تخصص خاصی در شاخه های دیگر از جمله ارتودنسی، زیبایی و … ندارد. ناگفته نماند اکثر افرادی که در شاخه دندانپزشکی تحصیل کرده اند، در رتبه ی دندانپزشک عمومی قرار داشته و می توانند از نظر تشخیص و همچنین پیشگیری عوارض مرتبط با دهان و دندان به بیماران کمک کنند.
تخصص دندانپزشک عمومی
دندانپزشکان عمومی با توجه به اینکه تنها دوره عمومی دندانپزشکی را گذرانده اند، در شاخه خاصی تخصص ندارند و می توانند به طور کلی مسائل و ناهنجاری های مربوط به دهان و دندان را تشخیص دهند و یا با توجه به توانایی خود به جلوگیری از ایجاد عوارض شدید و درمان مشکلات دهان و دندان بپردازند. البته دندانپزشکان عمومی می توانند، در بخش های نصب روکش، لمینت، کامپوزیت، باندینگ دندان، جراحی لثه، کشیدن دندان، ترمیم و بیلداپ دندان، درمان دندان قروچه، پر کردن و عصب کشی کردن دندان و … فعالیت کرده و به بیمار کمک کنند.
خدمات و وظایف دندانپزشک عمومی
وظایف و خدمات دنداپزشک عمومی عبارتند از:
- چکاپ و معاینه اولیه دهان و دندان جهت تشخیص سرطان های اولیه، دندان درد، پوسیدگی های دندان ها، عفونت لثه، عفونت دندان و ….
- عکس برداری از دهان و دندان ها با استفاده از اشعه ایکس برای تشخیص عوارض و ناراحتی های ایجاد شده در دهان
- بررسی عکس های گرفته شده از دهان و دندان و تهیه عکس های اختصاصی و اسکن دیجیتال
- ترسیم نمودار درمانی بیمار و در صورت لزوم ارجاع بیمار به متخصص مربوطه
- درمان اولیه دندان از جمله باندینگ دندان
- نصب روکش ها و ونیرهای دندانی مانند کامپوزیت، لمینت و …
- کشیدن دندان ها از جمله دندان عقل
- تجویز دارو برای رفع عفونت و یا درد دندان ها
- جرم گیری و سفید کردن دندان ها یا همان بلیچینگ
- اتصال سیلانت برای پیشگیری از بروز پوسیدگی دندان
- عصب کشی دندان ها
- پر کردن موقت دندان ها با آمالگام و کامپوزیت
- مشاوره جهت انتخاب متخصص ارتودنسی، متخصص زیبایی، جراح فک و …
- آموزش نکات مراقبتی و بهداشتی دهان و دندان به بیماران
- به روز رسانی تکنولوژی های جدید روز و ارائه محصولات جدید برای بهبود شرایط بیمار
تفاوت دندانپزشک عمومی و ارتودنتیست
به طور کلی می توان گفت فرق دندانپزشک عمومی و ارتودنتیست در میزان تخصص و شاخه خدمات و حرفه آن ها می باشد. دندانپزشک عمومی دوره ابتدایی دندانپزشکی را گذرانده و بیشتر می تواند در تشخیص و پیشگیری عوارض و ناهنجاری ها دندان و دهان به بیمار کمک کند. در حالی که ارتودنتیست به صورت تخصصی به حل و درمان ناهنجاری های مربوط به فک و دندان پرداخته و به بیمار کمک می کند تا دندان هایی مرتب، هماهنگ و لبخند و چهره ای جذاب و زیبا داشته باشد. می توان گفت هر ارتودنتیست یک دنداپزشک عمومی است، اما هر دندانپزشک عمومی نمی تواند ارتودنتیست باشد. البته ارتودنتیست ها نیز رتبه و درجات مختلف دارند و افرادی که در شاخه فلوشیپ و جراحی فک نیز فعالیت می کنند، می توانند به درمان عوارض بیشتری بپردازند. دندانپزشک عمومی به صورت کلی و طبق وظایف و توانایی های خود می تواند به درمان بسیاری از عوارض و ناهنجاری های دندان و دهان کمک کند، اما به اندازه یک ارتودنتیست، در درمان ارتودنسی و استفاده از دستگاه و نحوه نصب آن ها در دهان مهارت ندارد. در نتیجه برای درمان مشکلات تخصصی دندان و دهان بهتر است به متخصص مربوطه مراجعه کنید، تا از درمان نتیجه بهتری کسب کنید. در آخر باید گفت دندانپزشکان به دلیل به روز رسانی ابزار و متدهای آموزشی جدید بیشتر در کنگره ها و انجمن های بین المللی فعالیت داشته و حضور پیدا می کنند تا بتوانند خدمات بهتر و به جدیدتری را به بیماران ارائه بدهند.
ارتودنتیست به درمان چه ناهنجاری هایی کمک می کند؟
ارتودنتیست می تواند به درمان بسیاری از عوارض ایجاد شده در دندان و دهان بپردازد. اما تخصص اصلی او کمک به چینش صحیح دندان ها، اصلاح مشکلات فک، مرتب کردن و هم تراز کردن دندان ها، گسترش فک، درمان ناهنجاری هایی مانند دیپ بایت، اور بایت، اورجت، آندر بایت، کراس بایت و …. می باشد. متخصص ارتودنسی با استفاده از براکت ها، بریس ها و سایر دستگاه ها و ابزارهای ارتودنسی به بهبود عوارض مختلف دهان و دندان می پردازد و در صورتی که دوره تخصص فلوشیپ و جراحی فک را گذرانده باشد، می تواند به درمان ناهنجاری های شدید فک و جراحی فک بیمار و بهبود وضعیت او کمک کند.
دندانپزشک عمومی چگونه به بهبود وضعیت دندان ها کمک می کند؟
دندانپزشک عمومی ابتدا وضعیت دندان های بیمار را چک کرده و سپس بعد از تصویر برداری و مشاهده عکس های دندان و فک، می تواند در صورت وجود تومور و سرطان دهان و لثه، عفونت ها را تشخیص دهد و به بهبود وضعیت پوسیدگی دندان های شیری و دائمی و سایر ناهنجاری های دندان کمک کند. دندانپزشک ابتدا دهان بیمار را با استفاده از تزریق موضعی بی حس کرده و سپس به درمان پوسیدگی، پر کردن دندان و باندینگ دندان پرداخته و یا در صورت لزوم دندان را عصب کشی کرده و سپس به نصب روکش در روی آن می پردازد. گاهی ممکن است به درخواست بیمار و یا تشخیص خود دندانپزشک، عمل جرم گیری نیز انجام دهد. در بعضی مواقع، دندانپزشک عمومی با توجه به میزان درد و یا عفونت دندان برای بیمار دارو تجویز می کند. دنداپزشک عمومی همچنین می تواند، متخصص ارتودنسی، آندوتنتیست، متخصص زیبایی و … را نیز به بیمار معرفی کند و با توجه به مشکل و شرایط بیمار او را به یکی از این متخصصین ارجاع دهد.
سوالات متداول
-
چگونه تشخیص دهیم که باید نزد دندانپزشک عمومی برویم با ارتودنتیست؟
برای اینکه بتوانید تشخیص دهید که برای درمان ناهنجاری و عارضه ایجاد شده در دهان باید نزد دندانپزشک عمومی بروید یا متخصص ارتودنسی، دو راه وجود دارد. راه اول این است که در صورت مشاهده انحرافات دندان، کجی دندان ها، بیرون زدگی (جلو و عقب زدگی دندان ها یا فک بالا و پایین) و سایر مشکلاتی که به خوبی قابل مشاهده هستند، مستقیما نزد ارتودنتیست بروید و بعد از مشاوره و ویزیت در صورت لزوم درمان را شروع کنید. راه دوم نیز این است که در صورت بروز مشکلات دهان و دندان مستقیما نزد دندانپزشک عمومی بروید و بعد از معاینه و چکاپ دندانپزشک عمومی و در صورتی که درمان تخصصی بود و نیاز به یک متخصص داشت، دندانپزشک شما را به متخصص مربوطه ارجاع دهد تا به درمان بپردازید. چرا که دندانپزشک عمومی می تواند، نوع ناهنجاری و شدت آن را تشخیص دهد و بیمار را بهترین نحو راهنمایی کند.
-
چگونه ار تخصص ارتودنتیست خود مطمئن شویم؟
برای اطمینان از تخصص ارتودنتیست و داشتن درمانی با نتیجه مطلوب باید تا حدودی با جراح، دندانپزشک، متخصص ارتودنسی، متخصص زیبایی و …. سایر واژگان این چنینی آشنایی داشته باشید. توجه داشته باشید که متخصص ارتودنسی تنها با همین واژه و یا ارتودنتیست شناخته می شود.. پس باید روی مدرک، کارت ویزیت، سایت، تابلوی مطب و … از این لفظ استفاده شود. البته با مراجعه به اعضای وب سایت انجمن ارتودنتیست های ایران نیز می توانید از تخصص او اطمینان یابید.
-
ویژگی ارتودنتیست خوب چیست؟
زمانی یک درمان نتیجه مطلوبی به همراه دارد که درمانگر شخصی ماهر و با تجربه باشد و بتواند وضعیت بیمار را به خوبی کنترل و درمان کند. برای درمان ناهنجاری هایی فک و دهان، باید ارتودنتیست خوبی را انتخاب کنید. یک ارتودنتیست خوب نیز دارای ویژگی های متعدد و حائز اهمیتی می باشد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد:
- داشتن اخلاق و رفتار خوب، خوش رویی و احترام به بیمار
- تعهد و وجدان کاری، منصف
- تخصص، تجربه و مهارت بالا
- اطلاعات جامع و کافی از دستگاه های ارتودنسی و ناهنجاری های دندان و فک
- قدرت مشاوره بالا
- داشتن صبر، حوصله و دلسوزی
- آشنایی با تکنولوژي روز و پیشرفته ترین آموزش ها و متدهای درمانی
- داشتن شخصیت وقت شناسی و اهمیت به زمان و ساعت جلسات درمانی
داشتن شخصیت آرام و ایجاد حس اعتماد و آرامش در بیمار و تضمین نتیجه خوب
اهمیت به چکاپ بیمار - هزینه مناسب در درمان و استفاده از ابزارهای مطمئن و معتبر با برندهای اروپا و آمریکا