نحوه و مراحل برداشتن براکت ارتودنسی از روی دندان + 3 اقدام مهم
براکت های ارتودنسی چگونه از روی دندان ها برداشته می شوند؟ نحوه انجام این کار به چه صورت پیش می رود؟ آیا می توان دستگاه ارتودنسی را در منطل باز کرد؟ این کار چه خطراتی در پی دارد؟ در این مقاله شما را به طور کامل با نحوه برداشتن براکت ها و دستگاه ارتودنسی از روی دندان آشنا می کنیم.
چکیده مطلب
هیجان انگیزترین مرحله ارتودنسی، زمانی است که دستگاه ارتودنسی از روی دندان ها برداشته می شود تا فرد پس از چند ماه و یا چند سال، نتیجه این درمان و دندان های زیبای خود را ببیند. شاید این سوال برایتان پیش بیاید که این مرحله چگونه انجام می شود؟ آیا برداشتن ارتودنسی دردناک است؟ در صورتی که فرد بخواهد آن ها را در منزل بردارد، چه اتفاقی می افتد؟
در این مقاله به توضیح کامل نحوه برداشتن ارتودنسی، اقداماتی که پس از آن انجام می شود و سایر اطلاعات لازم پرداخته ایم. پس با دکتر احمدرضا حسینی همراه باشید.
نحوه برداشتن ارتودنسی از روی دندان
برداشتن سیم ها و براکت های ارتودنسی، طی 4 مرحله انجام می شود که در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم:
-
برداشتن کش های ارتودنسی
در صورتی که در طول درمان از کش و یا الاستیک های ارتودنسی استفاده شده باشد، اولین مرحله برداشتن ارتودنسی، درآوردن باند های الاستیک و اورینگ ها می باشد.
-
درآوردن سیم های ارتودنسی
براکت ها به وسیله سیم هایی که از درون آن ها رد شده اند، باهم ارتباط پیدا می کنند. این مرحله شامل خارج کردن سیم ها می باشد.
-
برداشتن براکت از روی دندان
مرحله بعدی شامل برداشتن براکت ها می باشد. برای انجام این کار، متخصص ارتودنسی با استفاده از سیم چین مخصوص و وارد کردن فشار به براکت ها در جهت مناسب، آن ها را از دندان ها جدا می کند. جدا کردن براکت ها دردناک نمی باشد، فقط ممکن است کمی احساس ناخوشایندی داشته باشید.
-
تراشیدن چسب براکت از روی دندان ها
پس از برداشتن براکت ها، ممکن است مقداری از چسب آن ها بر روی دندان ها باقی مانده باشد که با استفاده از سنباده مخصوص، تراشیده می شود تا اثری از چسب ها بر روی دندان باقی نماند و سطح صاف و تمیزی برای استفاده از قالب ریتینر، ایجاد شود. امکان دارد حین انجام این کار، لثه ها خونریزی کمی داشته باشند که این اتفاق نگران کننده نیست و برطرف می شود. همچنین پس از پایان کار، ممکن است تا چند روز دندان ها نسبت به گرما و سرما حساس شوند.
جرم گیری دندان ها پس از برداشتن دستگاه ارتودنسی
در طول مدت درمان، احتمال جمع شدن پلاک و یا جرم بر روی دندان هایی که بریس ها بر روی آن ها قرار گرفته اند، وجود دارد که در این صورت، دندان ها نیاز به تمیز کردن حرفه ای خواهند داشت. به طور معمول بلافاصله پس از برداشتن بریس ها، جرم گیری دندان برای برداشتن هرگونه جرم و پلاک از روی دندان ها، انجام می شود. انجام این کار تاثیر بسیار مطلوبی بر زیبایی و سلامتی دندان ها و نتیجه درمان، خواهد داشت.
استفاده از ریتینر بعد از اتمام درمان ارتودنسی
با برداشتن دستگاه ارتودنسی، این درمان به پایان نمی رسد و پس از آن باید از ریتینر استفاده کنید. ریتینر ها انواع مختلفی دارند و می توانند ثابت یا متحرک باشند. ریتینر های ثابت بلافاصله پس از برداشتن بریس ها، قابل نصب هستند، اما در صورتی که بخواهید از ریتینر های متحرک استفاده کنید، ابتدا قالب گیری انجام می شود و حدود یک الی دو هفته طول می کشد تا ریتینر شما آماده شود. پس از نصب آن، متخصص ارتودنسی نکات مربوط به مراقبت از ریتینر را به بیمار آموزش می دهد.
حفظ بهداشت دهان و دندان پس از برداشتن دستگاه ارتودنسی
مراقبت از دندان ها و رعایت بهداشت دهان و دندان پس از برداشتن ارتودنسی، به اندازه زمانی که بریس ها را بر روی دندان های خود داشته اید، مهم و ضروری است. روزی دو بار مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و استفاده از دهانشویه باید در برنامه هر روز فرد قرار بگیرد تا از تجمع پلاک در اطراف ریتینر و پوسیدگی دندان، پیشگیری شود.
خطرات برداشتن دستگاه ارتودنسی در منزل
توصیه می شود بیمار برای برداشتن بریس های دندانی حتما به متخصص ارتودنسی خود مراجعه نماید و به تنهایی در منزل اقدام به انجام این کار ننماید، زیرا انجام آن شامل خطراتی می باشد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
-
از دست دادن دندان
برداشتن براکت ها از روی دندان ها نیازمند وارد کردن فشار بر آن ها در زاویه مشخصی می باشد که در صورت عدم رعایت آن می تواند به دندان آسیب برساند. در صورتی که فشار وارده بیش از حد معمول و یا در زاویه درست آن انجام نشود، باعث آسیب به ریشه دندان می شود که در نتیجه دندان شل شده و ممکن است بیفتد.
-
تشکیل حفره بر روی دندان
استفاده از ابزار ها برای برداشتن بریس از روی دندان نیازمند مهارت است، زیرا در صورت نداشتن مهارت کافی ممکن است هنگام استفاده از این ابزار به مینای دندان آسیب وارد شود و همچنین خراش و یا حفره های کوچکی بر روی دندان ها ایجاد شوند که می توانند محل مناسبی برای تجمع باکتری ها و ایجاد پوسیدگی بر روی دندان ها باشند.
-
تغییر محل دندان
یکی از اقداماتی که پس از برداشتن دستگاه از روی دندان ها انجام می شود، نصب ریتینر است. در صورتی که فرد در منزل بریس ها را از روی دندان خود بردارد و از ریتینر استفاده نکند، دندان ها بر اثر فشار هایی که به آن ها وارد می شوند، حرکت کرده و دوباره نامنظم می شوند.
-
تجربه درد شدید
برداشتن بریس ها توسط فرد می تواند بسیار دردناک باشد. این کار در صورتی که توسط متخصص ارتودنسی و با استفاده از ابزار مخصوص آن انجام شود، بدون درد خواهد بود.
-
عفونت
کندن براکت ها توسط خود بیمار، می تواند باعث آسیب به لثه و خونریزی آن شود. زخم ایجاد شده بر روی لثه، ممکن است بر اثر وجود باکتری ها، در معرض عفونت قرار بگیرد.
سوالات متداول
-
آیا کندن براکت ارتودنسی درد دارد؟
کندن براکت ها بدون درد می باشد و سریع انجام می شود. فقط ممکن است دندان های افراد پس از برداشتن براکت ها دچار کمی حساسیت شوند که پس از مدت کوتاهی از بین می رود.
-
کندن براکت های ارتودنسی چقدر طول می کشد؟
برداشتن دستگاه از روی دندان ها طی یک جلسه انجام می شود و حدودا یک ساعت زمان می برد.