عفونت دندان حین ارتودنسی | دلایل ایجاد عفونت + 3 راهکار درمان
آیا دندانتان در حین ارتودنسی دچار عفونت شده است؟ علائم آن چیست؟ چه دلایلی برای بروز این عارضه وجود دارند؟ روش های درمانی دندان عفونی شده کدام اند؟ آیا می توان از عفونت دندان در ارتودنسی جلوگیری کرد؟ در این مقاله قصد داریم تا اطلاعات بیشتری در رابطه با عفونت دندان حین ارتودنسی در اختیار شما قرار دهیم.
چکیده مطلب
درمان ارتودنسی به منظور اصلاح موقعیت دندانی و فکی مورد استفاده قرار می گیرد، اما برای اینکه به ریشه دندان آسیبی وارد نکند، این کار باید به صورت آرام و با دقت بسیار بالایی انجام شود. ریشه دندان عروق عصبی زیادی دارد که هر گونه تغییر و فشار بیش از حد روی آن می تواند با اختلال در خونرسانی و تغذیه بافت، آسیب ببیند. دندان آسیب دیده و یا پوسیده به مرور زمان و در صورت عدم درمان می تواند دچار آبسه و عفونت شود.
به نظر شما این اتفاقات می توانند در حین درمان ارتودنسی نیز رخ دهند؟ آیا ارتودنسی می تواند دلیلی بر بروز این مشکلات باشد؟
در صورتی که با اینگونه عوارض رو به رو شدید، آیا روش های درمانی آن را می شناسید؟
همراهان همیشگی پازل کلینیک، در این مقاله با ما همراه باشید تا علاوه بر به دست آوردن پاسخ این سوالات، راهکار هایی را برای جلوگیری از عفونت در حین درمان ارتودنسی مطالعه کنید.
آیا ارتودنسی دلیلی بر عفونت دندان است؟
باید بدانید که دستگاه های ارتودنسی به نوبه خود نمی توانند منجر به بروز عفونت در دهان شوند. معمولا پوسیدگی های قبلی دندان و یا عفونت های باکتریایی در بخش های لثه و یا استخوان های آن، می توانند سبب به وجود آمدن آبسه دندانی شوند. عامل اصلی برای عفونت دندان، بهداشت ضعیف دهان و دندان است، حال اگر براکت های ارتودنسی روی دندان ها وجود داشته باشند، این اتفاق سریع تر رخ می دهد. زیرا مواد غذایی به راحتی در بین براکت ها گیر می کنند و محیط را برای باکتری های دهانی مساعد تر می کنند. پس با عدم توجه به بهداشت دهان و دندان در حین ارتودنسی می توانید مشکلاتی را برای خود به همراه بیاورید.
پیشنهاد میکنیم حتما بخوانید
علائم بروز عفونت در حین ارتودنسی
مهمترین علامتی که عفونت و آبسه دندان می تواند داشته باشد، درد است. ممکن است تا این درد را به طور شدید حس کنید که به طور ناگهانی شروع می شود. شاید به مرور شدیدتر شده و موجب درد در نواحی گوش، فک و گردن نیز شود. اگر به دنبال نشانه هایی از عفونت دندان هستید، نگاهی به موارد زیر بیندازید:
- درد به خصوص در زمان جویدن غذا و یا لمس دندان
- حساسیت دندان ها نسبت به غذا های داغ و سرد
- احساس بد طعم بودن غذا ها در دهان
- تغییر رنگ لثه به رنگ های تیره
- وجود مشکلاتی در بلعیدن غذا
- خونریزی در زمان مسواک زدن
- سخت باز کردن دهان
- متورم شدن گونه
- بوی بد دهان
- تورم لوزه
- بروز تب
عوارض عدم درمان عفونت دندان حین ارتودنسی
عدم درمان عفونت در زمان مناسب می تواند شما را با مشکلات دیگری نیز رو به رو کند. در صورتی که به آن توجهی نداشته باشید، حتی ممکن است تا موجب از دست دادن کامل دندانتان گردد. همچنین باید بدانید که عفونت در دهان قادر به پخش شدن در دیگر نواحی بدن می باشد. با این حال درد ناشی از عفونت کاملا به شما اجازه نمی دهد که بی خیال آن باشید. بهتر است تا عوارض عفونت دندان را بشناسید:
- بروز سردرد های مکرر و خستگی های بیش از اندازه
- درد در زمان قورت دادن آب دهان
- ورم صورت همراه با درد
- افزایش تعداد تنفس
- اسهال و حالت تهوع
- تب و لرز
درمان دندان عفونی شده در حین ارتودنسی
به منظور درمان دندان عفونی شده بهتر است تا قبل از مراجعه به دندانپزشک، دهان خود را به کمک آب نمک شست و شو دهید و پس از آن در اسرع وقت به کلینیک ارتودنسی مراجعه داشته باشید. همچنین برای کاهش درد خود می توانید از مسکن نیز کمک بگیرید. روند درمانی دندان عفونی شده به شرح زیر می باشد:
- محل عفونت به خوبی توسط بهترین متخصص ارتودنسی مورد بررسی قرار می گیرد تا نوع عفونت معلوم شود.
- در ادامه به بررسی عکس رادیولوژی پرداخته می شود تا تشخیص دقیق تری از عفونت به دست بیاید.
- در مرحله بعدی، به تخلیه و درناژ عفونت پرداخته شده و ارتودنتیست برای شما آنتی بیوتیک تجویز می کند.
- در بیشتر اوقات لازم است تا درمان ثانویه ای نیز صورت گیرد که منظور از آن، درمان ریشه است. همچنین در مواقعی که اقدامات متخصص ارتودنسی نتواند موجب درمان شود، شما به متخصص پریودنتال ارجاع داده می شوید. گاهی اوقات اتهابی در لثه رخ می دهد که با وجود بریس های ارتودنسی درمان آن ممکن نخواهد بود. به همین دلیل لازم است تا این دستگاه ها از دهان برداشته شده و بعد از التیام لثه، مجدد نصب گردند.
- اگر در مواردی عفونت بسیار مزمنی رخ داده باشد، ممکن است تا نجات دندان راهی نداشته و دندانپزشک مجبور به کشیدن دندان شود.
اقدامات دکتر احمدرضا حسینی برای درمان عفونت دندان
دکتر احمدرضا حسینی متخصص ارتودنسی، در ابتدای درمان مهمترین توصیه ها و نکات مراقبتی را به طور کامل برایتان شرح می دهند و شما به منظور جلوگیری از بروز اینگونه مشکلات باید به خوبی آن ها را انجام دهید.
همچنین ایشان با مهارت و دقت بالایی که در ارتودنسی دارند، می توانند به خوبی مانع از ایجاد مشکلات در حین درمان شده و در صورت ایجاد، در اسرع وقت بهترین اقدامات درمانی را انجام دهند. به دلیل بررسی زود هنگام ایشان، در اکثر موارد درمان دندان عفونی به راحتی انجام می شود، اما در بعضی موارد خاص شاید لازم باشد تا به یک متخصص ریشه ارجاع داده شوید.
علل عفونت دندان در ارتودنسی
اگر باکتری بتواند از طریق شکاف ها و ترک های دندانی به بخش های عمیق دندان نفوذ می کند، شما را با عفونت دندان مواجه می کند. بنابراین پوسیدگی دندان مهمترین علل بروز عفونت است. فاکتور هایی وجود دارند که ریسک ابتلا به این عارضه را افزایش می دهند که عبارتند از:
- نداشتن بهداشت دهان و دندان درست و منظم
- مصرف مواد قندی بیش از اندازه و نوشیدنی های گازدار
- وجود خشکی دهان به دلایل مختلفی از جمله بالا رفتن سن و یا بیماری های متعدد
پیشنهاد میکنیم حتما بخوانید
راهکار های جلوگیری از عفونت در ارتودنسی
برای اینکه مانع از بروز عفونت در حین درمان ارتودنسی خود شوید، باید توصیه ها و موارد زیر را رعایت کنید:
- مسواک زدن بعد از وعده های غذایی خود را جدی بگیرید.
- هر روز از نخ دندان استفاده داشته باشید. اگر نحوه صحیح نخ دندان کشیدن در ارتودنسی را نمی دانید، حتما آن را از متخصص ارتودنسی خود بیاموزید.
- با مشورت ارتودنتیست خود یک دهانشویه مناسب انتخاب کرده و برای از بین بردن باکتری های دهانی از آن کمک بگیرید.
- ابزار مناسب بهداشت دهان و دندان در ارتودنسی را تهیه کنید. یکی از آن ها مسواک بین دندانی است که به کمک آن به راحتی می توانید بین براکت های خود را تمیز کنید.
- جلسات ارتودنسی خود را در زمان های تعیین شده دنبال کنید تا متخصص ارتودنسی وضعیت و شرایط دهان و دندانی شما را تحت نظر داشته باشد.
- مواد قندی و نوشیدنی های گازدار کمتری مصرف کنید.
در پازل کلینیک چگونه از بروز عفونت جلوگیری می شود؟
دکتر احمدرضا حسینی در پازل کلینیک، تمامی اقدامات ضروری و مهم را برای جلوگیری از عفونت در حین درمان ارتودنسی در نظر می گیرند. این اقدامات به منظور پیشگیری و محافظت از بیمار، پرسنل و حتی متخصص هستند تا مانع از ایجاد آلودگی ها و انتقال آن شوند. از جمله این اقدامات مهم عبارتند از:
- استفاده کردن از تجهیزات استاندارد و استریل
- دقت و توجه کافی متخصص ارتودنسی در حین روند درمانی
سوالات متداول
-
آیا ممکن است تا عفونت ایجاد شده در حین ارتودنسی، بعد از اتمام درمان خود به خود از بین برود؟
خیر، عدم درمان به موقع می تواند موجب بروز عوارض شدیدتری شده و در نهایت حتی سبب از دست رفتن دندان گردد. همانطور که توضیح دادیم، ارتودنسی دلیلی بر عفونت دندان نمی باشد، بنابراین نباید اینگونه فکر کنید که با برداشتن دستگاه های ارتودنسی، مشکل دندان شما رفع خواهد شد.
-
آیا می توان از زردچوبه و آویشن برای درمان عفونت دندان استفاده کرد؟
با وجود اینکه از گذشته تا به امروز این دارو های گیاهی دارای خواص ضد میکروبی می باشند، اما نمی توانند نتیجه ای بر درمان این عارضه داشته باشند، بنابراین هر چه سریع تر به مطب دندانپزشکی مراجعه داشته باشید.
-
آیا ممکن است تا دندان عصب کشی شده دچار عفونت شود؟
اگر بعد از عصب کشی به خوبی مراقبت های آن را انجام نداده باشید و یا به منظور ترمیم و برداشتن پانسمان دیر اقدام کرده باشید، احتمال عفونت وجود دارد. بدین ترتیب لازم است تا مجددا درمان انجام گیرد.
-
چگونه در خانه درد عفونت دندان را کاهش دهم؟
تا زمانی که به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید، می توانید با استفاده از دارو های مسکن و همچنین محلول آب نمک درد خود را کاهش دهید.