9 دلیل زرد شدن دندان حین ارتودنسی + راهکارهای پیشگیری و درمان
آیا شما هم با زرد شدن دندان ها در حین درمان ارتودنسی رو به رو شده اید؟ به نظر شما این عارضه به چه دلیلی برای شما رخ داده است؟ چه روش های درمانی برای آن وجود دارد؟ افرادی که می خواهند از زرد شدن دندان های خود جلوگیری کنند، چه راهکار هایی را باید انجام دهند؟ پاسخ این سوالات در این مقاله مطرح شده است.
چکیده مطلب
تمام افراد دندان هایی زیبا و سلامت را دوست دارند. اگر شما هم در روند درمان ارتودنسی به سر می برید، قطعا منتظر به دست آوردن دندان هایی صاف و مرتب هستید. اما نمی خواهید تا لبخند شما به دلیل زرد بودن دندان ها خراب شود.
به نظر شما ارتودنسی تاثیر مستقیمی روی زرد شدن دندان ها دارد؟ آیا علل زرد شدن دندان ها را می شناسید؟
اگر در حین ارتودنسی دندان هایتان زرد شوند، چه روش های درمانی برای آن وجود دارد؟
در این مقاله پاسخ تمامی این سوالات را به دست می آورید و همچنین می توانید راهکار هایی برای کاهش تغییر رنگ دندان ها را مطالعه کنید.
آیا ارتودنسی دلیلی بر زرد شدن دندان ها می باشد؟
این سوال برای بسیاری از افراد که تحت درمان ارتودنسی قرار می گیرند، ایجاد می شود. شاید در اطراف خود افرادی را دیده اید که بعد از برداشتن براکت های ارتودنسی خود دچار لکه هایی روی دندان هایشان بوده اند.
باید بدانید که درمان ارتودنسی به تنهایی نمی تواند موجب زرد شدن دندان ها گردد. پس به نظر شما کدام فاکتور ها سبب بروز این اتفاق می گردند؟ عجله نکنید، در ادامه مقاله این موارد مهم را نیز برایتان مورد بررسی قرار داده ایم.
علل زرد شدن دندان ها در ارتودنسی
دلایل مهمی وجود دارند که موجب زرد شدن دندان ها می شوند. در ادامه این موارد را برایتان شرح می دهیم:
-
افزایش سن
لایه های بیرونی مینای دندان می توانند با افزایش سن و به مرور زمان تحت تاثیر عوامل گوناگون داخلی و خارجی تغییر رنگ دهند.
-
ژنتیک
موارد ارثی و ژنتیکی نیز از موارد مهمی هستند که می توانند موجب تغییر رنگ دندان ها گردند. به طور معمول برخی از افراد دندان هایی تیره تر نسبت به دیگران دارند.
-
رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان
یکی از مهمترین مواردی که موجب تغییر رنگ دندان های شما در حین ارتودنسی می شود، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان مناسب است. مسواک نزدن و عدم استفاده از دهانشویه و نخ دندان به طور منظم می توانند موجب افزایش پلاک های روی دندانی شده و به مرور لایه های ضخیم زرد رنگی را روی دندان ها ایجاد نمایند.
-
تاثیر برخی از دهانشویه ها
جالب است بدانید استفاده مکرر از برخی دهانشویه ها می تواند اثر مخرب روی دندان هایتان داشته باشد. به همین دلیل توصیه می شود تا حتما در دوران ارتودنسی دررابطه با نوع دهانشویه مصرفی خود با ارتودنتیست مشورت داشته باشید. دهانشویه هایی که حاوی کلرهگزیدین و یا ستیل پپریدینیوم می باشند، در نهایت موجب تشکیل لکه هایی روی دندان ها می گردند. پس در دوران ارتودنسی به نوع دهانشویه خود دقت کنید.
-
وجود برخی از بیماری های خاص
بیماری هایی وجود دارند که بی تاثیر روی زرد شدن دندان ها نیستند. به طور مثال برخی از عفونت های زنان در هنگام بارداری می تواند با تاثیر روی جنین سبب زرد شدن دندان های نوزاد شود.
-
استفاده از بعضی دارو های خاص
کودکانی که در سنین زیر 8 سال دارو هایی مانند دوکسی سایکلین و یا آنتی بیوتیک تتراسایکلین مصرف می کنند، می توانند دچار دندان هایی زرد رنگ شوند.
-
ضربه دیدن دندان
گاهی اوقات آسیب رسیدن به دندان می تواند منجر به زرد شدن دندان ها گردد. یک ضرب دیدگی می تواند موجب خونریزی پالپ دندان شده و همین امر زرد شدن دندان را در پی خواهد داشت.
-
مصرف بیش از اندازه غذا ها و نوشیدنی های رنگی
مصرف بیش از حد نوشیدنی های رنگی از جمله چای، قهوه و .. تاثیر به سزایی روی تغییر رنگ دندان ها می گذارند. به همین دلیل توصیه می شود تا همواره بعد از نوشیدن آن ها دهان خود را با آب شست و شو دهید.
-
استعمال دخانیات
دیگر مورد بسیار مهمی که دلیلی بر تغییر رنگ و زرد شدن دندان ها می باشد، سیگار کشیدن و استعمال دخانیات است. تنباکو و توتونی که در این مواد وجود دارند، به مرور سبب ایجاد لایه های ضخیم زرد رنگی روی دندان ها می شوند.
روش های درمان زرد شدن دندان در ارتودنسی
در نظر داشته باشید که برای رفع و از بین بردن زردی دندان ها نباید روش های سنتی را جدی بگیرید، زیرا می توانند سبب سایش دندان ها و یا آسیب به دستگاه های ارتودنسی شما گردند. به هر حال اگر شما هم جزو افرادی هستید که در روند ارتودنسی خود قصد از بین بردن رنگ زرد دندان های خود را دارید، می توانید از روش های زیر با مشورت متخصص ارتودنسی خود کمک بگیرید:
- اگر خواستید تا از مواد سفید کننده موجود در داروخانه ها استفاده داشته باشید، حتمت به مارک و استاندارد آن ها توجه کنید. همچنین به منظور جلوگیری از آسیب به دستگاه های ارتودنسی خود، ارتودنتیست خود را مطلع نمایید.
- مسواک زدن و استفاده از نخ دندان به شیوه درست، خود از روش های درمانی رفع زردی دندان ها محسوب می شود.
- جرم گیری حین ارتودنسی نیز می تواند کمک موثری برای رفع زردی دندان ها داشته باشد.
آیا بلیچینگ در حین ارتودنسی درمان مناسبی برای زرد شدن دندان ها می باشد؟
بلیچینگ دندان یکی از روش های بسیار کاربردی و موثر به منظور سفید کردن دندان ها می باشد. اما به طور کلی متخصص ارتودنسی این کار را در حین روند درمانی ارتودنسی توصیه نمی کند و پیشنهاد ایشان این است که در صورت تمایل بعد از اتمام ارتودنسی خود از این روش استفاده داشته باشید.
آیا زرد شدن دندان حین ارتودنسی عوارض دارد؟
یکی از موارد مهمی که به مرور موجب زرد شدن دندان ها می گردد، جرم و پلاک دندانی هستند که عدم رعایت بهداشت دهان و دندان موجب پیدایش آن ها می شود. جرم روی دندان خطرناک است و به مرور زمان می تواند عوارض متعددی مانند بوی بد دهان، عفونت، زخم و خونریزی، پوسیدگی دندان، تحلیل لثه و دیگر بیماری های لثه را به همراه داشته باشد. به همین دلیل برخی اوقات متخصص ارتودنسی در حین درمان از جرم گیری استفاده می کند.
راهکار های جلوگیری از زرد شدن دندان ها حین ارتودنسی
اگر جنس دندان و ژنتیک علت بروز زرد شدن دندان هایتان شده باشد، نمی توانید راهکاری برای پیشگیری از آن داشته باشید. در این صورت باید بعد از درمان ارتودنسی از روش های سفید کردن دندان کمک بگیرید. با این حال کار هایی زیادی می توانید انجام دهید تا جلوی تغییر رنگ دندان خود را بگیرید:
- برای درمان خود نزد یک متخصص ارتودنسی خوب بروید. ایشان در حین روند درمان به خوبی از دندان های شما مراقبت خواهند کرد و توصیه های مهم را برایتان شرح خواهند داد.
- قدم اول این است که بهداشت دهان و دندان خود را به درستی انجام دهید. حداقل روزی دو بار باید دندان هایتان را مسواک کنید و حتما به کمک نخ دندان و مسواک بین دندانی باقی مانده غذا ها و پلاک های دندانی را از بین براکت های خود بردارید.
- از دهانشویه مناسب استفاده کنید.
- اثر طلوب نوشیدن آب فراوان را دست کم نگیرید.
- رژیم غذایی مناسبی را در حین ارتودنسی دنبال کنید و مصرف غذا ها و نوشیدنی های رنگی را کاهش دهید.
- اگر سیگار و یا قلیان می کشید، با کاهش استعمال آن ها می توانید مانع از زرد شدن دندان ها شوید.
کلام آخر
به طور کلی تفاوتی ندارد که چه روش ارتودنسی برایتان در نظر گرفته شده است، مهم این است که بدانید دستگاه های ارتودنسی تاثیر مستقیمی روی زرد شدن دندان ها ندارند. بنابراین تنها لازم است به خوبی توصیه های متخصص ارتودنسی خود را در نظر داشته و رعایت کنید. همچنین در انتهای درمان با کمک روش هایی مانند جرم گیری و یا بلیچینگ دندان می توانید دندان هایتان را سفیدتر کنید.