4 راهکار سفید کردن دندان ها حین درمان ارتودنسی + مزایا و معایب
آیا می خواهید تا در حین روند درمان ارتودنسی خود اقدامی برای سفید کردن دندان های خود انجام دهید؟ چه روش هایی برای اینکار وجود دارد؟ آیا می دانید که چگونه می توانید سفیدی دندان های خود را در ارتودنسی حفظ کنید؟ آیا ممکن است تا از بلیچینگ در حین این درمان استفاده نمود؟ با ما همراه باشید تا پاسخ این سوالات را به دست آورید.
آیا این مطلب برای شما نوشته شده است؟
دندان ها به مرور زمان به دلایل متعددی تغییر رنگ می دهند و زرد می شوند. خصوصا اگر دچار ناهنجاری های دهان و دندان باشید، زودتر با این اتفاق رو به رو خواهید شد. آیا شما هم دندان هایی زرد دارید و می خواهید تا برای ارتودنسی اقدام کنید؟
شاید هم در حین درمان ارتودنسی دندان هستید و به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان مناسب، حس می کنید تا دندان هایتان زرد شده اند. می خواهید تا انتهای درمان صبر کنید یا حتما قصد دارید تا در این مدت زمان نیز دندان های زرد خود را درمان کنید؟
به نظر شما راهکاری در این باره وجود دارد؟
آیا این درمان باید در مطب صورت گیرد و یا می توانید در منزل برای آن اقدامی داشته باشید؟
در این مقاله کوتاه قصد داریم تا پاسخ این سوالات را برایتان شرح دهیم.
روش های حفظ سفیدی دندان ها در ارتودنسی
اگر می خواهید تا حین روند درمانی خود، مانع از تغییر رنگ دندان ها شوید و آن ها را سفید نگه دارید، پس باید توصیه های زیر را در نظر گرفته و رعایت کنید:
-
پیروی از یک رژیم غذایی درست
مصرف مواد غذایی رنگی و نوشیدنی هایی از جمله چای، قهوه و … می توانند اثر بسیار زیادی روی زرد شدن دندان ها داشته باشند. خصوصا اگر از براکت های سرامیکی استفاده می کنید، مصرف آن ها موجب تغییر رنگ براکت های شما نیز خواهد شد. پس اگر نمی خواهید تا با این عارضه رو به رو شوید، بهتر است تا محدودیت غذایی را در این دوران در نظر بگیرید.
-
رعایت بهداشت دهان و دندان
مهمترین موردی که می تواند هم نقش پیشگیری و هم نقش درمانی در سفیدی دندان هایتان داشته باشد، مسواک زدن به طور مرتب و درست، استفاده از نخ دندان و دهانشویه و به طور کلی رعایت بهداشت دهان و دندان می باشد. توصیه می شود در این زمان، بعد از وعده های غذایی خود دندان هایتان را مسواک کنید و سپس باقی مانده غذا ها را با استفاده از نخ دندان از بین آن ها بردارید. توجه کنید که روزانه دو بار استفاده صحیح از مسواک ضروری بوده و اگر نحوه درست آن را نمی دانید، حتما با متخصص ارتودنسی خود مشورت داشته باشید.
همچنین در رابطه با خمیر دندان و دهانشویه مناسب نیز بهتر است با ایشان مشورت کنید.
-
عدم استعمال دخانیات
وجود نیکوتین روی دندان ها به راحتی می تواند روی سفیدی آن ها تاثیر بگذارد. بنابراین سیگار نکشیدن و عدم استفاده از دخانیات نقش مهمی در جلوگیری از زرد شدن دندان ها خواهد داشت.
-
شستن دهان با استفاده از روغن
توجه کنید که این مورد نمی تواند جایگزینی برای مسواک و نخ دندان باشد، اما تاثیر خوبی روی از بین بردن باکتری های دهان دارد. برای این کار می توانید دهانتان را با کمک روغن هایی مانند روغن نارگیل، کنجد و یا آفتابگردان بشویید.
-
نوشیدن میزان فراوان آب
مرطوب بودن دهان کمک بسیار زیادی به از بین بردن باکتری ها و پلاک های دهانی می کند. اگر در طول روز میزان فراوانی آب بنوشید، با افزایش تولید بزاق می توانید تا حدودی از فعالیت باکتری های دهان خود را کم کنید. در نتیجه رسوبی روی دندان های شما موجب زردی آن ها نخواهد شد.
پیشنهاد میکنیم حتما بخوانید
مزایای سفید کردن دندان حین ارتودنسی
داشتن یک لبخند زیبا و دلنشین خواسته تمامی افراد است. وجود براکت های ارتودنسی روی دندان ها شاید تا حدودی برای برخی از افراد ناراحت کننده باشد. حال اگر دندان هایشان نیز زرد رنگ شوند، اعتماد به نفس خود را در هنگام صحبت کردن و لبخند زدن از دست می دهند و یا حتی ممکن است انگیزه خود را در روند درمانی از دست بدهند. پس در این شرایط مهمترین مزیت سفید کردن دندان در ارتودنسی این است که فرد با اتگیزه بیشتری مراحل درمانی خود را سپری کند.
راهکار های سفید کردن دندان ها حین ارتودنسی
اگر قصد دارید در حین روند درمانی اقدامی برای سفید کردن دندان های خود انجام دهید، باید با متخصص ارتودنسی صحبت کنید تا ایشان راهکار مناسبی را برای شما در نظر بگیرند. با این حال برخی از روش هایی که می توان از آن ها کمک گرفت، عبارتند از:
-
مسواک زدن با خمیر دندان سفید کننده
پیشتر نیز برایتان مطرح کردیم که رعایت بهداشت دهان و دندان علاوه بر اینکه راهکاری پیشگیرانه محسوب می گردد، می تواند نوعی روش درمانی برای رفع لکه ها و بد رنگی های دندان در حین ارتودنسی باشد. پس یک خمیر دندان مناسب را با کمک ارتودنتیست خود انتخاب کرده و بعد از هر وعده غذایی دندان هایتان را حداقل 2 دقیقه مسواک کنید. اگر می خواهید تا از خمیر دندان های سفید کننده استفاده داشته باشید، موارد زیر را در نظر بگیرید:
- مارکی از خمیر دندان را تهیه کنید که مورد تایید ADA (انجمن دندانپزشکی آمریکا) باشد، زیرا این خمیر دندان ها دارای فلوراید مناسبی هستند.
- باید بدانید که انواع این خمیر دندان ها تنها لکه های سطحی روی دندان ها را از بین می برند و نمی توانند تغییری روی رنگ مینای دندان ایجاد کنند.
- این خمیر دندان ها هیچ مشکلی برای بریس های ارتودنسی شما به وجود نمی آورند و مواد صیقل دهنده ای که در آن ها موجود است، سبب آسیب به پوشش روی سیم و براکت های ارتودنسی نمی شود.
-
جرم گیری
وجود جرم روی دندان ها به مرور می تواند با ضخیم تر شدن موجب زرد شدن دندان ها گردد. اگر بهداشت دهان و دندانتان را در این دوران بیش از پیش رعایت نکنید، جرم دندانی شما را با عوارض و مشکلات متعددی در حین درمان و حتی بعد از آن رو به رو خواهد کرد. یک متخصص ارتودنسی خوب با تشخیص مناسب، می تواند در حین درمان با کمک جرم گیری دندان و از بین بردن جرم های دندانی تا حدوی به سفیدتر شدن دندان ها کمک کند.
-
بلیچینگ دندان
بلیچینگ دندان یک روش سریع و موثر برای سفید کردن دندان ها می باشد، اما توصیه می شود بعد از اتمام درمان ارتودنسی از آن استفاده کنید. زیرا محلول بلیچینگ نمی تواند نفوذی به زیر براکت های ارتونسی داشته باشد. در نتیجه موجب تیره تر شدن این نواحی می شود. البته افرادی که از ارتودنسی های متحرک و یا ارتونسی لینگوال استفاده می کنند، قادر به سفید کردن دندان هایشان در ارتودنسی با کمک بلیچینگ هستند.
-
استفاده از ژل های سفید کننده
این محصولات بدون نسخه دندانپزشک در داروخانه ها قابل خریداری می باشند. شاید استفاده از این ژل ها با وجود براکت های ارتودنسی کمی دشوارتر باشد. برای استفاده از آن ها کافی است به موارد زیر توجه کنید:
- ژل را با کمک قلموی مخصوص خود روی دندان ها گذاشته و اجازه دهید تا در حدود 30 دقیقه سفت شود.
- می توانید با استفاده از مسواک به راحتی آن ها را از روی دندان هایتان بردارید.
- توجه کنید که این ژل ها میزان پراکسید هیدروژن کمی دارند و نباید توقع خاصی از آن ها داشته باشید. دقت کنید که استفاده میزان بیش از حد معمول کمکی به سفیدتر کردن دندان های شما نخواهد کرد.
آیا استفاده از ژل های سفید کننده می تواند عوارضی برای ارتودنسی داشته باشد؟
احتمال دارد تا با استفاده از این ژل ها به دستگاه های ارتودنسی خود آسیب برسانید. به طور کلی می توانید با عوارض زیر رو به رو شوید:
- وجود پراکسید هیدروژن در این مواد سفید کننده دندان، می تواند تاثیری روی اتصال براکت ها و چسب ارتودنسی داشته باشند و در نتیجه براکت ها شل خواهند شد.
- این ماده با تاثیر روی مینای دندان، می تواند دندان های شما را به دلیل استفاده از براکت دچار حساسیت نماید.
بهترین زمان سفید کردن دندان ها در ارتودنسی
به توصیه متخصص ارتودنسی اگر می خواهید تا از بلیچینگ دندان استفاده داشته باشید، بهتر است تا حدود 5 و یا 6 ماه بعد از اتمام دوره درمانی ارتودنسی خود این کار را انجام دهید. در این مدت زمان شما با رعایت مناسب بهداشت دهان و دندان خود، میزان زردی و حساسیت دندان ها را متعادل تر می کنید. همچنین مینای دندانی که زیر براکت ها قرار داشته در حال ترمیم به سر می برد.
معایب سفید کردن دندان ها حین ارتودنسی
سفید کردن دندان ها در روند درمانی ارتودنسی می تواند معایبی نیز داشته باشد:
- اگر شما به طور سرخود از ژل های سفید کننده و به میزانی نامناسب استفاده داشته باشید، ممکن است تا به براکت های ارتودنسی خود آسیبی وارد کنید.
- امکان شل شدن براکت ها به دلیل از بین رفتن اتصال بین چسب ارتودنسی با براکت وجود دارد.
- ممکن است تا بعد از برداشتن براکت ها از روی دندان هایتان، شرایط زیر براکت ها از قبل بدتر شده باشد و شما نیاز به روشی دیگر برای سفید کردن دندان هایتان داشته باشید.
- اگر جرم گیری در ارتودنسی توسط فرد غیر مجرب انجام شود، ممکن است تا به دستگاه ارتودنسی شما آسیب برسانند. به همین دلیل این کار را به متخصص ارتودنسی خود بسپارید.
- استفاده از خمیر دندان های خاصی که نمی شناسید، می تواند حساسیت های بیشتری را برای شما به وجود بیاورد.
سخن آخر
همواره تلاش یک متخصص ارتودنسی خوب این است که علاوه بر اصلاح و درمان مشکلات دندانی، به زیبایی و سفیدی آن ها نیز توجه داشته باشد. به همین جهت قبل از اینکه براکت های ارتودنسی را روی دندان هایتان قرار دهد، به رفع مشکلات و پوسیدگی های دندان و رفع زردی آن ها می پردازد. در اکثر موارد، جرم گیری تا حد زیادی رنگ متناسبی برای شروع درمان ایجاد می کند.
همچنین بیمارانی که بعد از اتمام درمان تمایل به سفید کردن دندان های خود داشته باشند، دکتر احمدرضا حسینی می توانند با انجام بلیچینگ بعد از ارتودنسی، نتیجه فوق العادی را به بیمار خود ارائه دهند.