اهمیت تصاویر رادیوگرافی در ارتودنسی: 5 روش رایج
رادیوگرافی در ارتودنسی چه اهمیتی دارد؟ چه مواردی را می تواند بیان کند؟ انواع رادیوگرافی برای این درمان کدام اند؟ در این مقاله با پازل کلینیک همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در این باره به دست آورید.
چکیده مطلب
رادیوگرافی در درمان ارتودنسی از اهمیت و مزایای بسیاری برخوردار است، آیا شما اهمیت انجام این کار را میدانید؟
یکی از ابزارهای بالینی بسیار مهم که متخصص ارتودنسی با کمک آن میتواند ریشه دندان و استخوان فک را ارزیابی نماید، اشعه ایکس است. به نظر شما انواع آن کداماند؟
کدام یک برای شما توصیه میشود؟ چند وقت یک بار لازم است تا رادیوگرافی گرفته شود؟
در این مقاله با پازل کلینیک همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در رابطه با تصاویر رادیوگرافی در ارتودنسی به دست آورید.
اشعه ایکس چه اطلاعاتی در اختیار ارتودنتیست میگذارد؟
اشعه ایکس میتواند مشخص کند که آیا مشکلات اساسی در سلامت دهان وجود دارد یا خیر. قبل از شروع هر گونه درمان ارتودنسی، مشکلات دهان مانند بیماری لثه باید درمان شوند.
همچنین برای ارزیابی موارد پیچیدهتری از جمله دندانهای گیر افتاده در فک، مفصل فک، وضعیت راه تنفسی و … از اشعه ایکس سه بعدی پیچیدهتری استفاده میشود.
در ادامه این موارد را به طور دقیقتر شرح میدهیم:
-
شرایط دندان عقل
قبل از شروع درمان یکی از موارد مهمی که بررسی خواهد شد، دندانهای عقل هستند. با استفاده از رادیوگرافی، متخصص ارتودنسی بررسی میکند که دندانهای عقل تا چه میزان بزرگ بوده، جایگاه آنها کجا است و آیا نزدیک به رشد هستند و یا خیر.
-
رشد فک
استخوان فک تا حدود 18 سالگی رشد کرده و بعد از آن متوقف میشود. در صورتی که متخصص ارتودنسی در زمان کودکی فاز درمانی را در نظر گرفته باشد، رادیوگرافی میتواند به ارتودنتیست کمک کند تا تشخیص دهد که رشد استخوان فک کودک به چه صورت است. در شرایطی که رشد استخوان به اتمام رسیده باشد، متخصص نمیتواند از برخی ابزارها مانند وسیع کننده کام استفاده داشته باشد.
-
دندان نهفته
زمانی که دندانی به طور کامل از لثه خارج نشود، میتواند دچار عفونت شده و یا به دندانهای مجاور آسیب وارد کند. اشعه ایکس قادر به تشخیص نیاز به کشیدن و یا نکشیدن دندان نهفته خواهد بود.
-
موقعیت دندانها
برای طرح درمان ارتودنسی لازم است تا موقعیت دندانها در بالا و پایین لثه به طور کامل بررسی شوند. نزدیک بودن دندانها به اعصاب و سینوسها، هرگونه نقصی در دندانها، وجود دندان اضافی و … نیز با کمک اشعه ایکس قابل بررسی هستند.
-
بیماریهای دهان
برای یک متخصص ارتودنسی بسیار مهم است که قبل از شروع درمان، از سلامت لثه، دندانها و استخوان مطمئن گردد. اشعه ایکس میتواند تمام پوسیدگیها، پر کردگی ها و سلامت دهان را ارزیابی نماید.
انواع روشهای رادیوگرافی در ارتودنسی
در طرح درمان ارتودنسی از روشهای زیر استفاده میشود:
-
اکلوزال
این نوع رادیوگرافی میتواند نشان دهد که وضعیت ردیف شدن دندانهای بالا و پایین چگونه است؛ بنابراین اطلاعاتی در رابطه با هرگونه مشکل و ناهنجاری در کف دهان و کام به متخصص ارتودنسی داده میشود.
-
پانورامیک (OPG)
عکس پانورامیک با استفاده از دستگاهی است که به دور سر میچرخد تا تمام دندانها بررسی شوند. این عکس میتواند در تشخیص شکستگی فک، وجود کیست و تومور و همچنین نیاز به کشیدن و یا نکشیدن دندان عقل مؤثر باشد.
-
پریآپیکال
این عکس برای تک دندان و یا حداکثر 2 الی 3 دندان کاربرد دارد و با استفاده از آن میتواند متوجه وضعیت پوسیدگیهای سطح جونده دندانها شد. همچنین از دیگر کاربردهای آن برای درمان ریشه است.
-
سفالومتری (Lateral Cephalometry)
این روش برای تنظیم مجدد دندانها بسیار مؤثر بوده و به بررسی دندانها و فک از نیم رخ نگاه میکند.
-
رادیوگرافی بایت وینگ
از این نوع عکس معمولاً برای ارزیابی پوسیدگی بین 4 دندان عقب استفاده میشود
سؤالات متداول
-
به چه دلیل برای ارتودنسی باید اشعه ایکس گرفته شود؟
یک معاینه بالینی ساده نمیتواند به طور دقیق اطلاعاتی به ارتودنتیست دهد، بنابراین با کمک اشعه ایکس متخصص ارتودنسی میتواند وضعیت ریشه دندانها و یا در خطر بودن و یا نبودن یک دندان توسط دندانهای مجاور را بررسی نماید.
-
آیا گرفتن اشعه ایکس با خطر همراه میباشد؟
خیر، اشعه ایکس خطری نداشته، زیرا در آن از سطوح کم اشعه استفاده میشود. با این حال استفاده از آن برای خانمهای باردار توصیه نخواهد شد، اما برای دیگر افراد خطری به همراه نخواهد داشت.
-
آیا اشعه ایکس برای کودکان خطرناک است؟
استفاده از تصاویر رادیوگرافی هیچ خطری برای کودک ندارد، اما با این حال مقدار پرتویی که کودکان در معرض آن قرار میگیرند، کمتر از افراد بزرگسال است.
-
آیا اشعه ایکس میتواند نشان دهد که دندانی به کشیدن نیاز دارد و یا خیر؟
بله این روش میتواند قبل از شروع درمان به متخصص کمک کند تا در رابطه با کشیدن و یا نکشیدن یک دندان تصمیم گیری داشته باشد.