دندان قروچه چیست؟ | علل، علائم و عوارض + درمان با ارتودنسی
دندان قروچه چیست و چه علل و علائمی دارد؟ ارتودنسی چه کمکی به درمان دندان قروچه می کند؟ آیا دندان قروچه سبب آسیب رسیدن به دستگاه های ارتودنسی می شود؟ در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا پاسخ تمام این سوالات را به دست آورید.
چکیده مطلب
دندان قروچه یک عادت رفتاری نادرست می باشد که در صورت ادامه داشتن و عدم اقدام برای درمان و کاهش آن، می تواند عوارض و مشکلات بی شماری را به وجود بیاورد. منظور از دندان قروچه ساییدن دندان به هم است که به طور معمول این رفتار در خواب اتفاق می افتد. به نظر شما علل ایجاد آن چیست؟ راه حل های درمانی دندان قروچه چیست؟ چگونه می توان برای درمان آن اقدام کرد؟ عوارض عدم درمان آن را می شناسید؟ شما با مطالعه ادامه این مقاله می توانید علل، علائم و روش های درمانی دندان قروچه را بهتر بشناسید.
دندان قروچه چیست؟
دندان قروچه یا براکسیسم نوعی اختلال می باشد که در اکثر موارد به دلیل استرس و اضطراب، افراد دندان های خود را به صورت بسیار محکم به هم فشار می دهند. احتمال بروز آن در تمام سنین وجود دارد، اما در کودکی احتمال ایجاد شدن بیشتر است. همچنین این مشکل در بیشتر اوقات خفیف بوده، اما می تواند شدید هم باشد و سبب تحت تاثیر قرار گرفتن زندگی فرد و به خطر انداختن سلامت دهان و دندان او باشد.
علل بروز دندان قروچه
در ادامه به دلایل بروز دندان قروچه اشاره می کنیم:
- استرساسترس می تواند به عنوان شایع ترین و رایج ترین علل بروز این مشکل باشد. بسیاری از افراد در شرایطی که دچار نگرانی و استرس و یا حتی عصبانیت می باشند، دندان های خود را به هم فشار می دهند.
- بیماری هابرخی بیماری های خاص مانند پارکینسون و یا مصرف بعضی از دارو های خاص مانند دارو های ضد افسردگی، می تواند سبب بروز دندان قروچه شود.
- اختلالات خواباختلالات خواب و یا مشکلاتی مانند آپنه خواب می توانند از دیگر دلایل ایجاد آن باشند.
- وجود ناهنجاری های دهان و دندانناهماهنگ بودن دندان ها و فکین می تواند از علل مهم بروز دندان قروچه باشد. زمانی که دندان ها در شرایط نامرتب و یا شلوغی قرار دارند، در هنگام صحبت کردن و یا غذا خوردن احتمال سایش آن ها وجود دارد.
سن بروز دندان قروچه
این رفتار نادرست سن دقیقی ندارد و می تواند در سنین کودکی و بزرگسالی ایجاد شود. به طور معمول در کودکان رایج تر است که البته در بیشتر اوقات تا 10 سالگی رفع می گردد. در سنین کودکی هتگام رشد دندان های شیری احتمال بروز دندان قروچه بیشتر است. در سنین بالاتر نیز این عارضه بین 20 تا 40 سالگی ایجاد شده و افزایش سن می تواند در کاهش آن موثر باشد. همچنین این احتمال وجود دارد که دندان قروچه در 3 سالگی ایجاد شده و تا پایان عمر نیز باقی بماند.
علائم دندان قروچه
دندان قروچه می تواند با علائم و نشانه هایی داشته باشد که عبارتند از:
- انقباض عضلات فک پشت هم و در فاصله زمانی های نزدیک به هم
- شنیده شدن صدای سایش دندان ها توسط اطرافیان
- احساس درد در ناحیه فک در زمان باز و بسته کردن فک
- تورم لثه به دلیل فشار بیش از حد دندان ها روی هم
- سردرد و گوش درد
- حساسیت بیش از حد دندان ها
- ایجاد زخم های مکرر دهان
انواع دندان قروچه
دندان قروچه به طور کلی به دو دسته تقسیم می شود که عبارتند از:
- نوع اولیه: هنگامی که این کار به صورت غیر ارادی و کاملا ناخوداگاه انجام می شود که هنوز علت دقیقی برای آن مشخص نشده است.
- نوع ثانویه: این دسته برای افرادی است که به دلایلی مانند استرس، فشار های عصبی و یا بیماری های خاصی مانند پارکینسون و همچنین وجود ناهنجاری های دهان و دندان ایجاد می شوند. اگر به موقع برای درمان نوع دوم اقدام شود، می تواند بر طرف گردد.
درمان دندان قروچه با ارتودنسی
در صورتی که دندان ها کاملا صاف و مرتب باشند و تنها استرس و نگرانی باعث بروز و ایجاد دندان قروچه شده باشد، بهتر است تا در ابتدا با مشاور و روانشناس در این زمینه صحبت کنید تا راهکار های کاهش استرس را بیاموزید. اما پس از آن بد نیست تا از متخصص ارتودنسی خوب نیز برای معاینه شرایط دندان های خود کمک بگیرید. در این صورت متخصص ارتودنسی با معرفی ابزار مناسبی به نام نایت گارد می تواند به شما کمک کند. نایت گارد پلاک متحرکی است که به صورت اختصاصی برای بیمار ساخته می شود. در این صورت نایت گارد می تواند محافظی برای دندان ها به حساب بیاید. در صورتی که از ابتدا ناهنماهنگی دندان ها و فکین سبب بروز دندان قروچه شده باشد، باید در اسرع وقت به کلینیک ارتودنسی مراجعه کنید و تحت درمان قرار بگیرید. ارتودنسی با ایجاد هماهنگی بین دندان ها و فک می تواند روش درمانی بسیار موثری برای درمان به حساب بیاید.
تاثیر دندان قروچه بر دستگاه های ارتودنسی
در صورتی که تحت درمان ارتودنسی هستید؛ اما دچار دندان قروچه می باشید، باید این نکته مهم را بدانید که این مشکل می تواند اثر منفی بر روی درمان ارتودنسی شما بگذارد. در این شرایط دندان قروچه به دستگاه های ارتودنسی آسیب می رساند. اما توجه داشته باشید که اگر این درمان برای شما لازم باشد، عدم اقدام برای آن می تواند عوارض جدی تری را برایتان به همراه داشته باشد. باید این را بدانید که متخصص ارتودنسی به خوبی قادر به کنترل این موضوع می باشد، به شرطی که شما همکاری لازم را با ارتودنیست خود داشته باشید. بنابراین این موضوع را به اطلاع او برسانید تا بهترین راهکار ها و شیوه های درمانی را برای شما ارائه دهد.
عوارض عدم درمان دندان قروچه
عدم درمان دندان قروچه می تواند عوارض متعددی را برای فرد ایجاد کند که در زیر به آن ها اشاره شده است:
- سردرد ها و درد های متوالی در ناحیه فک و صورت
- حساسیت بیش از حد دندان ها به دلیل فرسایش و تخریب مینای دندان
- لق شدن و احتمال افتادن دندان در اثر فشار بیش از حد به دندان ها
- بروز بیماری های لثه
- ریزش مو
سوالات متداول
-
آیا استفاده از اسپلینت دهان و نایت گارد می توانند برای درمان دندان قروچه موثر باشند؟
باید گفت که استفاده از این ابزارها می تواند از دندان ها در برابر آسیب های دندان قروچه محافظت کند، اما جنبه درمانی برای آن ندارند.
-
چرا دندان قروچه می تواند برای سلامت دهان و دندان خطر داشته باشد؟
دندان قروچه می تواند مشکلات زیر را ایجاد کند:
- ساییده شدن دندان ها به همدیگر سبب فرسایش و از بین رفتن سطح دندان ها می شود و می توانند باعث لب پر شدن و یا شکستگی های دندان شود.
- سایش دندان ها به مرور زمان باعث تخریب مینای دندان می شود. مینای دندان سخت ترین بخش دندان بوده که در اثر آسیب به آن، دندان ها حساسیت های بسیاری پیدا می کنند.
- می تواند درد در ناحیه فک و صورت را ایجاد کند.
- در مواقعی که دندان قروچه شدت پیدا می کند، صدای آن می تواند در زمان خواب برای اطرافیان آزار دهنده باشد.