مراحل ارتودنسی متحرک | 5 مرحله مهم ارتودنسی متحرک
آیا شما هم قصد انجام ارتودنسی متحرک را دارید؟ آیا درباره مراحل ارتودنسی متحرک اطلاعاتی دارید؟ آشنایی با مراحل درمان ارتودنسی متحرک می تواند سپری شدن روند درمان را برای شما آسوده تر کند. پس در این مقاله با ما همراه باشید.
چکیده مطلب
ارتودنسی متحرک یکی از روش های جذاب ارتودنسی دندان که با داشتن دستگاه های گوناگون می تواند برای افراد زیادی کاربرد داشته باشد.
اگر شما هم به فکر این روش ارتودنسی افتاده اید، حتما مراحل درمان آن نیز ذهن شما را به خود مشغول کرده است؟ به نظر شما قبل از انجام این نوع ارتودنسی نیاز به آماده سازی خاصی وجود دارد؟ چه نکاتی در مراحل ارتودنسی متحرک وجود دارد؟ این مقاله را مطالعه نمایید تا پاسخ سوالات بالا را به دست آورید و قبل از اقدام برای درمان خود، آگاهی بیشتری داشته باشید.
منظور از ارتودنسی متحرک چیست؟
ارتودنسی متحرک نوعی درمان ارتودنسی است که دستگاه ارتودنسی توسط ارتودنتیست و به صورت ثابت در دهان بیمار قرار نمی گیرد، بلکه بیمار می تواند آن را از دهان خود خارج نماید. دستگاه های ارتودنسی متحرک در انواع متفاوتی وجود دارند و کاملا متناسب با سایز دهان بیمار ساخته می شوند. بیمار باید این نکته را در نظر داشته باشد، درست است که قادر به خارج کردن دستگاه ارتودنسی از دهان خود می باشد، اما متخصص ارتودنسی برای درمان او برنامه ریزی کرده است و بیمار باید به خوبی به دستورالعمل های ارتودنتیست خود عمل کند.
3 مرحله آماده شدن برای ارتودنسی متحرک
شاید به دلیل طولانی مدت بودن درمان ارتودنسی دندان، نگرانی هایی داشته باشید. به همین جهت به شرح اقدامات قبل از شروع درمان ارتودنسی متحرک می پردازیم:
-
بررسی سلامت دندان و لثه
وجود لثه های ناسالم و دندان های پوسیده می توانند در روند درمانی اختلال ایجاد کرده و شما را با مشکلاتی رو به رو نمایند. به همین دلیل قبل از اینکه دستگاه ارتودنسی برای شما ساخته شود، به درمان مشکلات دندانی و لثه پرداخته می شود.
-
برنامه ریزی زمانی
هنگامی که دستگاه ارتودنسی اختصاصی به شما تحویل داده می شود، متخصص ارتودنسی به خوبی نحوه استفاده و زمان مناسب استفاده از آن را برای شما شرح می دهد. پس لازم است تا خود را برای این زمان آماده کنید و از قبل برنامه درمانی خود را در نظر بگیرید.
-
برنامه ریزی برای هزینه درمان
نحوه پرداخت هزینه در ارتودنسی به دلیل طولانی مدت بودن معمولا به صورت اقساطی می باشد. بهتر است تا قبل از اقدام به درمان برنامه ریزی موثری برای هزینه درمانی خود داشته باشید.
این را بدانید که گذراندن وقت و هزینه برای درمان ارتودنسی نزد متخصص ارتودنسی خوب، ارزشش را داشته و نتیجه ی به دست آمده از این درمان بسیار ماندگار خواهد بود.
3 اقدام ضروری قبل از شروع ارتودنسی متحرک
یک متخصص ارتودنسی دارای مهارت و باتجربه شرایط دهان و دندان بیمار را به خوبی ارزیابی کرده و بررسی می کند که قبل از شروع درمان ارتودنسی متحرک، چه اقداماتی باید صورت گیرد. شاید برخی از بیماران نیازی به هیچ کدام از این کار ها نداشته و برخی دیگر لازم باشد تا 2 و یا 3 تا از این اقدامات برایشان صورت گیرد که با توجه به وضعیت و شرایط بیمار تعیین می گردد. ادامه شما را با اقدامات قبل از شروع درمان ارتودنسی متحرک آشنا می کنیم:
- درمان بیماری های دهان و دندانوجود بیماری های لثه و پوسیدگی های دندانی می توانند در روند درمان ارتودنسی مشکلاتی را ایحاد کنند. به همین جهت، متخصص ارتودنسی دارای مهارت به خوبی دهان و دندان بیمار را مورد ارزیابی قرار داده تا در صورت لزوم قبل از شروع ارتودنسی، به درمان بیماری های دهان و دندان بیمار بپردازد.
- جرم گیریاگر دندان ها جرم داشته باشند و بیمار شروع به استفاده از پلاک متحرک خود کند، وجود پلاک ارتودنسی در زمان های طولانی مدت می تواند به بیشتر شدن جرم دندان کمک کند. وجود جرم روی دندان و در بین دندان ها می تواند حرکت دندان ها را با مشکلاتی رو به کرده و در روند درمان ارتودنسی خلل وارد کند. به همین دلیل لازم است تا قبل از قرار گرفتن پلاک ارتودنسی در دهان، جرم گیری دندان ها انجام شود.
- کشیدن دندانارتودنسی متحرک به طور معمول برای درمان و اصلاح ناهنجاری های جزئی دهان و دندان مورد استفاده قرار می گیرد و به همین دلیل ازدحام دندانی وجود نداشته که لازم باشد دندانی در ارتودنسی متحرک کشیده شود. اما با این حال شرایط بیماران با یکدیگر متفاوت بوده و شاید کشیدن دندان در برخی از سنینی که از این روش ارتودنسی استفاده می کنند، موثر باشد که متخصص ارتودنسی دارای مهارت برای این کار تمامی جوانب را در نظر گرفته و تنها در صورت موثر بودن، این اقدام را انجام خواهد داد.
5 مرحله درمان ارتودنسی متحرک
ارتودنسی متحرک برای درمان و اصلاح موقعیت فک و دندان ها مورد استفاده قرار می گیرد. طول مدت درمان در ارتودنسی متحرک، حدود 6 ماه الی 2 سال می باشد. معمولا مراحل ارتودنسی متحرک برای بیماران در سنین پایین تر انجام می شود. در ادامه شما را به طور کامل با مراحل ارتودنسی متحرک آشنا می کنیم:
-
مشاوره و ارزیابی اولیه
در اولین جلسه، ارتودنتیست به طور کامل شرایط دهان و دندان بیمار و عکس های رادیولوژی گرفته شده را بررسی می کند و اگر متوجه شد که ارتودنسی متحرک برای بیمار مناسب است، درباره مراحل درمان آن با بیمار صحبت می کند. در ادامه هزینه درمان، مدت زمان درمان و نکات لازم را برای بیمار شرح می دهد.
-
قالب گیری دندان
برای درمان ارتودنسی متحرک، لازم است تا بیمار از پلاکی که کاملا برای دهان او مناسب است، استفاده نماید. برای این منظور دندانپزشک از دندان ها قالب گیری می کند. قالب گیری دندان به دو روش سنتی و دیجیتالی انجام می شود که برای ارتودنسی متحرک، معمولا ارتودنتیست این کار را به صورت سنتی در کلینیک ارتودنسی و در مدت زمان کوتاه (حدود 10 دقیقه) انجام می دهد. در ادامه متخصص ارتودنسی قالب تهیه شده را به لابراتوار دندانسازی ارسال می کند تا به شکل اختصاصی پلاک مورد نظر ساخته شود. در انتهای این جلسه برای شروع درمان جلسه ی بعدی برنامه ریزی می گردد.
-
قرار دادن دستگاه ارتودنسی متحرک روی دندان
در این مرحله، ارتودنتیست پلاک ساخته شده را روی دندان های بیمار قرار می دهد تا علاوه بر ارزیابی پلاک، قرار دادن آن را در دهان، به بیمار آموزش دهد. در ادامه برای بیمار توضیح داده می شود که در چه زمان هایی باید پلاک را در دهان خود بگذارد و هنگامی که لازم است تا آن را از دهان خود بردارد، چگونه باید این کار را انجام دهد. در روز های ابتدایی به دلیل اینکه بیمار به وجود چنین پلاکی در دهان خود عادت نداشته است، تا حدودی درد و ناراحتی خواهد داشت که کاملا طبیعی بوده و بعد از گذشت چند روز و به مرور زمان بر طرف می گردد. ارتودنتیست این شرایط را می داند و به بیمار خود کمک می کند تا ساده تر و سریع تر بتواند به وجود دستگاه ارتودنسی در دهان خود عادت کند. پیشنهاد متخصص ارتودنسی در این شرایط این است که بیمار دهان خود را بیشتر باز و بسته کند تا سریع تر به وجود پلاک در دهان خود عادت کند. همچنین ارتودنتیست مراقبت های لازم و نگهداری از پلاک را بیمار آموزش خواهد داد.
-
مراجعات منظم به کلینیک ارتودنسی
به طور کلی درمان ارتودنسی دندان، طولانی مدت است و بیمار تحت درمان هر نوع روشی از ارتودنسی که باشد، باید در جلسات تعیین شده برای چکاپ وضعیت دندان ها و بررسی دستگاه ارتودنسی خود شرکت کند. در ارتودنسی متحرک معمولا برای تنظیم مجدد پلاک و ارزیابی، با توجه به نوع درمان ارتودنسی متحرک، لازم است تا بیمار حدود هر ماه به مطب ارتودنسی مراجعه کند. در این مرحله پلاک ارتودنسی توسط متخصص ارتودنسی بررسی می شود تا اگر مشکلی احتمالی برای آن ایجاد شده باشد، برای رفع آن اقدام نماید. در پایان درمان این روش ارتودنسی بیمار قادر است تا دستگاه را از دهان خود بردارد و در این مدت زمان، نقص های دندانی او از بین رفته است.
-
استفاده از ریتینر ارتودنسی
در انتهای درمان ارتودنسی، برای تثبیت موقعیت به دست آمده از دندان ها لازم است تا مدت زمانی از پلاک نگهدارنده ارتودنسی یا ریتینر استفاده شود. ریتینر نیز نوعی پلاک ارتودنسی متحرک اما با عملکردی متفاوت است. مدت زمان استفاده از ریتینر برای هر بیمار متفاوت بوده این زمان توسط متخصص ارتودنسی تعیین می گردد.
11 نکته مهم حین درمان ارتودنسی متحرک
مراحل درمان ارتودنسی متحرک به طور مستقیم به همکاری بیمار با ارتودنتیست بستگی دارد، یعنی اگر بیمار به طور دقیق و درست به توصیه های متخصص ارتودنسی خود عمل نکند، علاوه بر طولانی تر شدن روند درمان ارتودنسی، نتیجه درمانی مورد نظر نیز به دست نخواهد آمد. در ادامه به بررسی نکات مهم در روند درمان ارتودنسی متحرک می پردازیم:
- زمان استفاده از پلاک ارتودنسی متحرک، توسط ارتودنتیست بیان می شود و شما باید به خوبی به این زمان توجه داشته باشید. معمولا باید در تمام ساعات روز، دستگاه ارتودنسی متحرک را در دهان خود داشته باشید. باید این را عادت کنید که در طول روز و شب، در محیط کار و بیرون از منزل نیز پلاک را دهان خود داشته باشید. این کار بسیار ضروری می باشد. زیرا روند درمان ارتودنسی متحرک به این شکل است که دندان ها با فشاری مداوم به سمت موقعیت مناسب خود حرکت می کنند و خارج کردن پلاک ارتودنسی از دهان، می تواند در روند درمان خلل وارد کند. بنابراین این مسئله مهمترین مورد در روند درمان ارتودنسی متحرک محسوب می شود. اگر می خواهید درمان خود را در زمان مناسب و با نتیجه ای مورد پسند به اتمام برسانید، باید به خوبی با ارتودنتیست خود همکاری کنید.
- در روز های ابتدایی، میزان ترشح بزاق دهان افزایش می یابد که این امر طبیعی است و بعد از چند روز با عادت کردن به پلاک ارتودنسی، این امر کاهش می یابد.
- اگر به کلاس ورزش های رزمی می روید و یا هر ورزشی که احتمال برخورد به دهان وجود دارد، بهتر است تا در این زمان پلاک را از دهان خود خارج کنید تا به آن آسیبی وارد نشود. توجه کنید که در این شرایط، پلاک ارتودنسی خود را درون جعبه مخصوص خود بگذارید. نگهداری پلاک ارتودنسی متحرک در شرایط غیر معمول مانند دستمال کاغذی و یا کاغذ، علاوه بر آلوده کردن دستگاه می تواند به راحتی سبب آسیب به دستگاه ارتودنسی شود.
- در هنگام مسواک زدن، غذا خوردن و همچنین مصرف نوشیدنی های رنگی و گازدار، دستگاه را از دهان خود خارج کنید.
- همانطور که باید به خوبی بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید و به طور مرتب و صحیح از مسواک و نخ دندان استفاده داشته باشید، باید مراقب بهداشت دستگاه ارتودنسی متحرک خود نیز باشید. بعد از هر وعده غذایی علاوه بر اینکه دندان های خود را مسواک می زنید، باید پلاک ارتودنسی خود را نیز به خوبی تمیز کنید.
- پلاک ارتودنسی خود را با مسواک و یه کمک محلول های شست و شو تمیز کنید. توجه کنید که هرگز برای تمیز کردن پلاک خود، از خمیر دندان استفاده نکنید. زیرا خمیر دندان می تواند سبب پیدایش خراش هایی در سطح پلاک ارتودنسی شما شود که به همین ترتیب باکتری ها قادر به تجمع در این خراش ها خواهند بود.
- درست است که آب جوش می تواند سبب از بین رفتن باکتری ها شود، اما می تواند دستگاه ارتودنسی متحرک را خراب کند. بنابراین برای شست و شوی پلاک متحرک ارتودنسی خود از آب داغ و گرم استفاده نکنید.
- شاید تصور کنید که سفید کننده می تواند به خوبی پلاک ارتودنسی شما را تمیز کند، اما اشتباه می کنید. شستن پلاک ارتودنسی با سفید کننده می تواند سبب تخریب آن شود.
- هیچگاه بدون شستن دستگاه ارتودنسی متحرک، آن را درون دهان خود قرار ندهید.
- زمانی که پلاک را از دهان خود خارج می کنید، آن را هر جایی نگذارید. همچنین دقت کنید که هیچگاه پلاک خود را در معرض نور آفتاب قرار ندهید.
- در صورتی که احساس طعم تلخ دهان، بوی بد دهان و دیگر علائم عفونت دهان را داشتید، پلاک را از دهان خود خارج کنید و در اسرع وقت به مطب دندانپزشکی مراجعه نمایید.
سوالات متداول
-
با وجود پلاک ارتودنسی متحرک در دهان چه نوع نوشیدنی هایی را نباید مصرف کرد؟
توصیه می شود تا نوشیدنی های گازدار، انرژی زا و نوشیدنی های رنگی را با وجود پلاک ارتودنسی در دهان خود مصرف نکنید. برای نوشیدن این مایعات، پلاک را از دهان خود خارج کرده و بعد از نوشیدن دهان خود را با آب شسته و مجددا پلاک را روی دندان های خود قرار دهید.
-
ساخت پلاک ارتودنسی متحرک چقدرطول می کشد؟
پس از اینکه در مطب ارتودنسی از دندان های بیمار قالب مورد نظر تهیه شد، قالب به لابراتوار دندانسازی ارسال شده و بعد از حدود 2 هفته، پلاک ارتودنسی متحرک ساخته می شود.