کلینیک ارتودنسی پازل

دکتر احمدرضا حسینی، متخصص ارتودنسی

از دانشگاه UCL لندن انگلستان

بورد تخصصی ارتودنسی از دانشگاه رویال انگلستان

کشیدن دندان در ارتودنسی | زمان مناسب + مزایا و معایب کشیدن دندان در ارتودنسی | زمان مناسب + مزایا و معایب کلینیک ارتودنسی پازل

کشیدن دندان در ارتودنسی | زمان مناسب + مزایا و معایب

دوشنبه, 23 فروردين 1400 ساعت 10:12
این مورد را ارزیابی کنید
(8 رای‌ها)

چکیده مطلب

شاید قبل از شروع به درمان ارتودنسی، برای شما این مسئله پیش آمده باشد که آیا باید دندان خود را بکشید یا خیر؟ به نظر شما همه ی افراد برای ارتودنسی باید یک و یا چند دندان خود را بکشند؟ چرا تشخیص ارتودنتیست برای برخی از بیماران کشیدن دندان است؟ مزایا و معایب کشیدن دندان در ارتودنسی چیست؟ تمام این سوالات شاید برای شما هم پیش آمده باشد. در این مقاله قصد داریم تا علل نیاز به کشیدن دندان در ارتودنسی و همه پرسش های پیرامون آن را مورد بررسی قرار دهیم.

ارتودنسی و لزوم کشیدن دندان

ارتودنسی و لزوم کشیدن دندان

امروزه ارتودنتیست تا حد امکان از کشیدن دندان برای شروع درمان جلوگیری می کند. درمان به موقع ارتودنسی در سنین پایین سبب می شود تا دستگاه های ارتودنسی بتوانند عملکرد بسیار موثری داشته باشند و نیاز به کشیدن دندان در ارتودنسی کاهش یابد. البته این نکته بسیار حائز اهمیت است که اگر متخصص ارتودنسی خوب نیاز به کشیدن دندان را برای شما تشخیص دهد، باید به خوبی به او اعتماد داشته باشید و به آن توجه داشته باشید. زیرا متخصص ارتودنسی، وضعیت دهان و دندان، عکس های رادیولوژی و تمامی مدارک لازم را مورد بررسی قرار می دهد و بعد از آن نیاز به کشیدن دندان و یا عدم نیاز را مطرح می کند. در برخی مواقع نیز این امکان وجود دارد که ارتودنتیست قبل از شروع درمان، اقدامی برای کشیدن دندان نکرده و اگر در حین درمان نیازی به این کار بود، آن را انجام خواهد داد.

علل نیاز به کشیدن دندان در ارتودنسی

علل نیاز به کشیدن دندان در ارتودنسی

در ادامه علل نیاز به کشیدن دندان برای ارتودنسی را بیان می کنیم:

  1. گاهی اوقات تروما و آسیب های شدید دندانی می توانند دلیل بر نیاز به کشیدن دندان در درمان ارتودنسی باشند.
  2. مورد دیگری که ضرورت این نیاز را مطرح می کند، دندان آسیب دیده غیر قابل ترمیم و یا ریشه دندان دچار تحلیل رفتگی است.
  3. وجود دندان های شلوغ نیز مخصوصا برای افرادی که دارای دندان هایی بزرگ با فک کوچک هستند، می تواند علل دیگری برای این کار باشد.

عوامل موثر بر کشیدن دندان در ارتودنسی

ارتودنتیست موارد متعددی از جمله سن را برای کشیدن دندان در ارتودنسی در نظر می گیرد. اگر بیمار کودک باشد، متخصص ارتودنسی ترجیها از دستگاه های ارتودنسی برای درمان استفاده می کند و تنها در شرایط ضروری دندان کودک را خواهد کشید. مورد دیگری که بر کشیدن دندان تاثیر دارد، فرم لب در آینده است. با افزایش سن، اگر تکیه گاه مناسبی برای لب وجود نداشته باشد، دهان در صورت ظاهر مناسبی را پیدا نخواهد کرد. بنابراین تمام موارد مهم باید در نظر گرفته شود.

مزایا و تاثیر کشیدن دندان در ارتودنسی

اگر در دهان، دندان کافی برای بزرگسالان نباشد، لبخند کج و نامرتب ایجاد می شود. اگر کمبود فضا در دهان وجود داشته باشد، بسته به جایی که این دندان ها می توانند فضای کمی پیدا کنند، ممکن است چاره ای جز رویش در موقعیت های نامنظم نداشته باشند. در بعضی موارد، کشیدن یک یا چند دندان می تواند به آزادسازی فضا کمک کند و در نتیجه با انجام درمان ارتودنسی، دندان ها و فک ها، به طور صحیح تراز می شوند و نتیجه مطلوب و مورد نظر درمانی حاصل می گردد.

اولویت کشیدن دندان در ارتودنسی

در صورت ازدیاد دندان ها و برای ایجاد فضای کافی در دهان، اولویت کشیدن دندان در ارتودنسی با دندان های پوسیده و آسیب دیده و یا حتی روکش شده می باشد. پس از این اولویت بعدی با دندان هایی است که در انتهای قوس دهان می باشند. یک نکته ی بسیار مهمی که در کشیدن دندن مطرح است، حفظ قرینگی دندان ها است. این بدین منظور است که اگر دندانی در از فک بالا سمت چپ کشیده شود، لازم است تا دندانی در فک بالا و در سمت راست نیز کشیده شود. ایده آل ترین حالت، کشیدن دندان در هر طرف فکین می باشد. بنابراین این احتمال وجود دارد که حتی 4 دندان برای ارتودنسی کشیده شود که جای نگرانی وجود نداشته و درمان ارتودنسی با حرکت دادن دندان ها سبب پر شدن جای خالی دندان ها خواهد شد.

پیشنهاد میکنیم حتما بخوانید

زمان کشیدن دندان در ارتودنسی

به طور کلی زمان کشیدن دندان در درمان ارتودنسی بستگی به سن بیمار و نوع دندان دارد. معمولا در افراد بزرگسال اگر نیازی به کشیدن دندان وجود داشته باشد، این کار قبل از نصب براکت ها و با برداشتن دندان پوسیده و یا آسیب دیده از دهان صورت می گیرد. در رابطه با دندان عقل نیز باید گفت که شاید این زمان حتی به بعد از اتمام درمان نیز موکول شود.

معایب کشیدن دندان در ارتودنسی

معایب کشیدن دندان در زمانی به وجود می آید که درمان خود را به دست فردی بسپارید که تخصص و مهارت کافی را برای درمان ندارد. در این صورت ممکن است با کشیدن دندان اشتباه، علاوه بر ایجاد مشکل برای شما، در روند درمان ارتودنسی نیز خلل وارد کند. یک متخصص ارتودنسی خوب به درستی می داند که کشیدن دندان در چه شرایطی لازم است و همچنین کدام دندان یا دندان ها باید کشیده شوند. همچنین مورد دیگری که می تواند معایبی برایتان داشته باشد، عدم رعایت نکات لازم بعد از کشیدن دندان است که می تواند با ایجاد بیماری های دهان و دندان، مشکلاتی را در روند درمان ارتودنسی ایجاد کند.

کشیدن دندان کودکان در ارتودنسی

کشیدن دندان کودکان در ارتودنسی

معمولا کشیدن دندان کودکان برای ارتودنسی انجام نمی شود، زیرا رشد فک در کودکان به اتمام نرسیده است و کشیده شده دندان می تواند تغییراتی را در ظاهر صورت کودکان ایجاد کند. به همین دلیل متخصص ارتودنسی می تواند از دستگاه های متنوعی از جمله هدگیر ارتودنسی، گسترش دهنده کام و غیره، برای تغییر موقعیت مناسب دندان ها و فک استفاده کند. البته برخی از کودکان که دچار مال اکلوژن کلاس 3 می باشند، یعنی فک پایین به میزان زیادی بالاتر از فک بالا قرار گرفته است، شاید نیاز به کشیدن دندان داشته باشند.

نباید های کشیدن دندان

متخصص ارتودنسی همواره سعی می کند تا دندان های جلویی را نکشد و دندان های انتهایی دندان یعنی شماره 4 و 5 را برای کشیدن انتخاب کند. در واقع متخصص ارتودنسی، از کشیدن دندان سالم صرف نظر می کند و بر حسب نیاز دندان های عقبی و دندان های آسیب دیده را خواهد کشید. باید این موضوع را در نظر داشته باشید که گاهی اوقات کشیدن دندان تنها راه حل برای حفظ سلامت دهان و دندان است، بنابراین هراسی نداشته باشید و منتظر نتیجه بی نظیر درمان باشید.

سوالات متداول

  1. آیا کشیدن دندان درد دارد؟

    قبل از کشیدن دندان، ارتودنتیست از بی حسی موضعی برای شما استفاده می کند. حتی برخی از مواقع که لازم باشد، از بیهوشی و یا خواب عمیق نیز استفاده می شود. به همین دلیل در حین کشیدن دندان بیمار هیچگونه دردی را احساس نخواهد کرد. اما پس از رفع بی حسی بروز درد طبیعی می باشد که ارتودنتیست اقدامات لازم جهت کاهش درد را برای بیمار شرح می دهد. در کلینیک ارتودنسی پازل سعی می شود تا حد امکان از کشیدن دندان جلوگیری شود و کشیدن دندان آخرین راه حل خواهد بود. اما این نکته نیز اهمیت دارد که نکشیدن دندان در برخی مواقع می تواند عواقب جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.
  2. چه مدت پس از کشیدن دندان، درمان ارتودنسی شروع می شود؟

    معمولا نصب براکت های ارتودنسی روی دندان ها، می تواند بلافاصله بعد از کشیدن دندان انجام شود. در اغلب مواقع ارتودنتیست دو روز بعد از کشیدن دندان، اقدام به انجام ارتودنسی خواهد کرد.
  3. کشیدن دندان در ارتودنسی ثابت به چه صورت است؟

    در صورتی که کاندیدای ارتودنسی ثابت می باشید، اگر ارتودنتیست تشخیص دهد که لازم است تا دندانی کشیده شود، این اقدام را قبل از شروع درمان ارتودنسی انجام خواهد داد. معمولا افرادی که دارای دندان های اضافه و یا دندان ها بسیار شلوغ هستند و یا افرادی که فضای کافی برای تمام دندان ها در فک خود ندارند، کاندیدای کشیدن دندان برای ارتودنسی می باشند. تعداد دندان و نوع دندانی که باید کشیده شود را ارتودنتیست دارای مهارت به خوبی بررسی کرده و تشخیص می دهد. پس از ایجاد شدن فضای مناسب برای دندان ها، روند حرکت دندان ها به کمک دستگاه های ارتودنسی صورت می گیرد.
  4. سن فرد چه تاثیری بر کشیدن دندان در ارتودنسی دارد؟

    به طور معمولا کشیدن دندان برای کودکان و نوجوانان انجام نمی شود، زیرا فک آن ها در حال رشد بوده و کشیده شدن دندان می تواند تغییراتی را در ظاهر آن ها ایجاد کند. همچنین روش های درمانی متنوعی در ارتودنسی برای این سنین وجود دارد که نیاز به کشیده شدن دندان را حذف می کند.
  5. آیا کشیدن دندان در ارتودنسی سبب آسیب رسیدن به بافت استخوان می گردد؟

    استخوان بافتی زنده می باشد و وظیفه حمایت از دندان ها را بر عهده دارد. در برخی مواقع نازک بودن غلاف استخوان اطراف دندان می تواند منجر به تحلیل رفتگی استخوان فک شود. حتی ممکن است که این اتفاق تا چند ماه بعد از کشیدن دندان رخ دهد. جراحی که برای کشیدن دندان اقدام می کند، شرایط استخوان فک را بررسی می کند و اگر نیار به پیوند استخوان باشد، برای اینکار اقدامات لازم را انجام می دهد.
خواندن 9871 دفعه