کلینیک ارتودنسی پازل

دکتر احمدرضا حسینی، متخصص ارتودنسی

از دانشگاه UCL لندن انگلستان

بورد تخصصی ارتودنسی از دانشگاه رویال انگلستان

باندینگ ارتودنسی چیست؟ | مستقیم و غیر مستقیم + مراحل درمان باندینگ ارتودنسی چیست؟ | مستقیم و غیر مستقیم + مراحل درمان کلینیک ارتودنسی پازل

باندینگ ارتودنسی چیست؟ | مستقیم و غیر مستقیم + مراحل درمان

یکشنبه, 23 آبان 1400 ساعت 10:42
این مورد را ارزیابی کنید
(3 رای‌ها)

چکیده مطلب

باندینگ ارتودنسی یکی از اصطلاحاتی است که در اولین مراحل ارتودنسی دندان انجام می شود. آیا در این باره اطلاعاتی دارید؟ روش ها و انواع آن کدام اند؟
در این مقاله به توضیح کامل این اصطلاح، معرفی انواع آن و نحوه انجام باندینگ، می پردازیم. پس با پازل کلینیک همراه باشید.

باندینگ ارتودنسی چیست؟

به عمل چسباندن بریس‌های ارتودنسی به دندان‌ها، باندینگ ارتودنسی گفته می‌شود. بریس‌ها شامل دو جزء، یعنی براکت و سیم هستند. براکت‌ها قطعات فلزی مربع شکلی هستند که با استفاده از چسب مخصوصی با ضخامت کم بر روی دندان ها، چسبانده می شوند و سپس سیم از درون آن ها رد می شود.
باندینگ به دو روش مستقیم و غیر مستقیم انجام می شود و با استفاده از نور و یا مواد شیمیایی، صورت می گیرد که در ادامه مطلب به توضیح مفصل آن ها می پردازیم.

انواع باندینگ ارتودنسی

انواع باندینگ ارتودنسی

باندینگ ارتودنسی، به دو روش انجام می شود که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:

  1. باندینگ مستقیم

    در این روش، براکت های ارتودنسی به صورت مستقیم بر روی تک تک دندان ها، چسبانده می شوند. در باندینگ مستقیم، محل قرارگیری براکت ها با در نظر گرفتن موقعیت ریشه دندان و همچنین تاج آن به طور دقیق، انجام می شود که این کار مستلزم باز ماندن دهان برای مدت زمان طولانی تری به وسیله رترکتور می باشد که ممکن است برای بیمار ناراحت کننده باشد ولی پس از برداشتن آن، این ناراحتی و خشکی دهان بلافاصه از بین می رود.
  2. باندینگ غیر مستقیم

    در این روش از یک مدل گچی استفاده می شود، به این صورت که براکت ها بر روی این مدل گچی نصب می شوند و پس از آماده شدن، بریس ها به دهان بیمار منتقل می گردند و بر روی دندان ها چسبانده می شوند. این روش موجب کاهش مدت زمان لازم برای چسباندن براکت ها به صورت تک به تک بر روی دندان ها و همچنین باعث کاهش مدت زمانی که نیاز است تا دهان با استفاده از رترکتور ها باز بماند، می شود. گرچه این روش مدت نصب بریس ها را کاهش می دهد، اما احتمال تغییر مکان براکت ها، وجود دارد که برای بررسی وضعیت آن ها باید تعداد جلسات بیشتری به متخصص ارتودنسی مراجعه نمایید.

مراحل باندینگ ارتودنسی

مراحل باندینگ ارتودنسی

باندینگ ارتودنسی مطابق مراحل زیر انجام می شود:

  1. اولین مرحله شامل پالیش کردن دندان ها می باشد که با استفاده از خمیر مخصوصی، صورت می گیرد.
  2. قرار دادن رترکتور ها در دهان برای جدا کردن لب ها از دندان ها و ایجاد شرایطی تا دندان ها کاملا خشک شوند. در صورتی که دندان ها خیس باشند، چسبندگی لازم بوجود نمی آید.
  3. برای از بین بردن هرگونه لایه اضافی موجود بر روی دندان از کاندیشنر اسیدی، استفاده می گردد.
  4. سپس دندان ها شست و شو داده می شوند تا ژل کاندیشنر از روی آن ها پاک گردد.
  5. در این مرحله مقداری چسب رقیق به عنوان پرایمر بر روی دندان ها گذاشته می شود.
  6. چسب و یا همان سیمان باندینگ بر روی پشت براکت، قرار داده می شود و سپس براکت ها را بر روی دندان ها، منتقل می کنند و آن ها را با دقت در محل صحیح خود، جایگذاری می کنند.
  7. در صورتی که چسب و یا همان سیمان باندینگ در اطراف براکت ها باقی مانده باشد، باید پاکسازی شود.
  8. سپس چسب باندینگ را با استفاده از نور و یا مواد شیمیایی مخصوص، سفت می کنند.
  9. در آخرین مرحله رترکتور از داخل دهان برداشته می شود و سیم ها درون براکت ها، عبور داده می شوند.

مدت زمان مورد نیاز برای باندینگ ارتودنسی، چقدر می باشد؟

انجام این کار، به طور معمول طی یک جلسه و در مدت زمانی حدود 20 دقیقه، صورت می گیرد. قرار دادن و تنظیم براکت ها بر روی دندان ها، بیشترین مدت زمان را به خود اختصاص می دهند. علاوه بر این استفاده از نور و یا مواد شیمیایی برای سفت کردن چسب باندینگ نیز در طولانی تر و یا کم تر شدن مدت زمان باندینگ موثر می باشد. مواد شیمیایی نسبت به نور، به زمان طولانی تری نیاز دارند. در این بین نیز نورهای پلاسما نسبت به نور های LED، در زمان کمتری در حدود 3 ثانیه، چسب هر براکت را محکم می کنند. لازم به ذکر است که هرچه میزان مهارت و تجربه متخصص ارتودنسی بیشتر باشد، مدت زمان انجام این مرحله، کمتر می شود.

آیا امکان باندینگ مجدد براکت های شل شده وجود دارد؟

در صورتی که براکت ها شل شوند و یا بیفتند، با مراجعه مجدد به کلینیک ارتودنسی می توانید نسبت به نصب مجدد آن ها، اقدام نمایید.
پس از انجام بررسی های لازم در صورتی که براکت تغییر شکل نداده باشد، می توان آن را مجددا نصب کرد، ولی در صورتی که آسیب دیده و یا کج شده باشد، می توان آن را تعویض نمود و از براکت جدید، استفاده کرد. برای انجام این کار، در ابتدا چسب های براکت قبلی از روی دندان تراشیده می شوند و سپس سایر مراحل جایگزینی براکت جدید، همانند نصب اولیه آن، صورت می گیرد.

دی باندینگ چیست؟

دی باندینگ به معنای برداشتن باندینگ ارتودنسی می باشد و پس از پایان درمان ارتودنسی، صورت می گیرد. انجام این کار باید تحت نظر متخصص ارتودنسی و با دقت و مهارت، صورت گیرد. در غیر این صورت، موجب آسیب به دندان و یا مینای دندان می گردد.
دی باندینگ با توجه به نوع براکت ها به دو صورت مختلف انجام می شود. در صورتی که براکت ها فلزی باشند، با فشار دست در زاویه مشخصی، از دندان جدا می شوند. اما اگر براکت های سرامیکی به کار برده شده باشند، جدا کردن آن ها از دندان ها، با به کارگیری حرارت لیزر، انجام می شود. سپس باقی مانده سیمان باندینگ با استفاده از ابزار مخصوص دندانپزشکی، برداشته و تراشیده می شود که این مرحله نیز باید با دقت زیاد انجام شود تا به مینای دندن آسیب وارد نشود.

سوالات متداول

  1. آیا باندینگ ارتودنسی دردناک می باشد؟

    خیر. انجام باندینگ ارتودنسی با درد همراه نیست.
  2. آیا باندینگ ارتودنسی موجب آسیب به مینای دندان می شود؟

    خیر. در صورتی که برای انجام ارتودنسی دندان، متخصص ارتودنسی مجرب و متبحری را انتخاب کرده باشید، نباید نسبت به هیچکدام از مراحل این روش درمانی، نگران باشید، زیرا ایشان با دقت و دانشی که در انجام این فرایند دارند، تمام مراحل آن را از جمله باندینگ ارتودنسی را به درستی انجام خواهند داد و آسیبی به دندان وارد نخواهد شد.
  3. باقی مانده چسب روی دندان ها چگونه برداشته می شود؟

    برداشتن باقی مانده چسب باندینگ با استفاده از ابزار مخصوص دندانپزشکی مانند انبر باز کننده اتصال، اسکیلر (ابزاری که در جرم گیری کاربرد دارد) و همچنین یک تیغه با دسته زاویه دارد، انجام می شود.
خواندن 1017 دفعه