کلینیک ارتودنسی پازل

دکتر احمدرضا حسینی، متخصص ارتودنسی

از دانشگاه UCL لندن انگلستان

بورد تخصصی ارتودنسی از دانشگاه رویال انگلستان

ارتودنسی در بارداری | ملاحظات و بهترین زمان +مشکلات و مراقبتها ارتودنسی در بارداری | ملاحظات و بهترین زمان +مشکلات و مراقبتها کلینیک ارتودنسی پازل

ارتودنسی در بارداری | ملاحظات و بهترین زمان +مشکلات و مراقبتها

دوشنبه, 25 اسفند 1399 ساعت 13:31
این مورد را ارزیابی کنید
(9 رای‌ها)

چکیده مطلب

یکی از مهم ترین دوران زندگی خانم ها، دوران بارداری می باشد. به طور کلی تمام افراد خواهان دندان های زیبا و سلامت می باشند و خانم های باردار نیز از این قائده مستثنی نیستند. معمولا خانم ها نسبت به آقایان تقاضای بیشتری برای ارتودنسی دندان دارند، پس بعید نیست که در این دوران قصد انجام ارتودنسی را داشته باشند. اما بهترین زمان ارتودنسی در بارداری چه زمانی است؟ چه مشکلاتی برای انجام درمان در این دوران وجود دارد؟ مراقت های ویژه بانوان در این زمان شامل چه مواردی می شود؟ در این مقاله با پازل کلینیک همراه باشید تا در ارتباط با ملاحظات بارداری در ارتودنسی، مشکلات و خطرات ارتودنسی و نیز سایر مسائل مهم دیگر اطلاعات کاملی را به دست آورید.

ارتودنسی در دوران بارداری

ارتودنسی در دوران بارداری

خانم ها در دوران بارداری از بعضی از کار ها مانند مصرف برخی از دارو ها و یا غذا ها اجتناب می کنند. اما این به این معنا نیست که ارتودنسی دندان در دوران بارداری انجام نمی شود. با وجود اینکه انجام این درمان در دوران بارداری مانعی ندارد، اما بسیاری از خانم ها در این دوران از آن دوری می کنند. این اجتناب به دلایل مختلفی می باشد. در این دوران خانم ها حساسیت های خاصی نسبت به برخی از موارد پیدا می کنند که همین موارد ارتودنسی را در زمان بارداری کمی مشکل می کنند. خانم باردار در این زمان نمی تواند از دارو های مسکن استفاده داشته باشد. همچنین تغییرات هورمونی که در این زمان ایجاد می شود، سبب تورم و حساسیت لثه ها می گردد. البته باید گفت که حساسیت و تورم بیان شده ناشی از تغییرات هورمونی نبوده و بر اثر دستگاه های ارتودنسی ایجاد می شود، اما تغییرات هورمونی بی تاثیر بر ارتودنسی نیستند. درمان ارتودنسی یک درمان بلند مدت است که به مراجعات مکرر به مطب ارتودنسی نیاز دارد. همچنین برای بررسی های صحیح به عکس های رادیوگرافی نیاز است که به همین دلایل این درمان برای خانم باردار با توجه به محدودیت هایی که دارد، سخت تر خواهد بود.

بهترین زمان ارتودنسی در بارداری

با توجه به اینکه هنگامی که دستگاه های ارتودنسی در دهان قرار داده می شوند، نیاز به این دارند که بیمار به آن ها عادت کند، پس بهتر است تا درمان قبل از بارداری شروع شود. همچنین در ابتدای درمان لازم است تا تصویر برداری های لازم انجام شود. اگر شروع ارتودنسی قبل از بارداری باشد، خانم باردار از اشعه ایکس نیز در امان می ماند. برخی از خانم های باردار نیز بعد از رفع علائم تهوع در سه ماهه دوم می توانند راحت تر درمان را سپری کنند. البته این نکته حائز اهمیت است تا مادر باردار در ماه های آخر بارداری برای نشستن روی یونیت ارتودنسی محدودیت هایی دارد که باید با متخصص ارتودنسی همکاری لازم را داشته باشد.

ملاحظات مهم ارتودنسی در بارداری

ملاحظات مهم ارتودنسی در بارداری

ارتودنتیست در اولین مراجعه ملاحظاتی را برای خانم باردار در نظر می گیرد که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:

  1. بارداری می تواند زمینه ساز بروز بیماری های لثه و پریودنتال باشد.
  2. خانم باردار عادت های غذایی متفاوتی را پیدا می کند که ممکن است سبب اختلال در روند درمان شود.
  3. در زمان بارداری تغییرات هورمونی می توانند بر حرکت دندان ها تاثیر گذار باشند.
  4. خانم های باردار دارو های خاصی مصرف می کنند که می تواند بر روند درمان تاثیر داشته باشد.

تاثیر سوابق پزشکی خانم باردار در ارتودنسی

بررسی سوابق پزشکی قبل از شروع درمان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد. به دست آوردن اطلاعات دارویی که خانم باردار مصرف می کند، می تواند تاثیر بسیاری بر روند درمان داشته باشد. برخی از دارو ها می توانند اثرات جانبی بر حرکت دندان ها داشته باشند. برای نمونه می توان گفت که دارو های غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن در حین درمان ارتودنسی می توانند باعث کاهش حرکت دندان ها شوند. بسیاری از موارد دیگر از جمله دیابت و مشکلات احتمالی نیز باید به خوبی مورد بررسی قرار بگیرند.

تاثیر تغییرات هورمونی در درمان ارتودنسی

در این دوران هورمون ها دچار تغییراتی می شوند که طبیعی می باشد، اما این تغییرات سبب افزایش حساسیت دندان ها و آسیب پذیری بیشتر آن ها می شود که بروز این گونه حساسیت ها درد و ناراحتی را افرایش می دهد. در دوران بارداری هورمون های استروژن و پروژسترون بیشتر شده که می توانند لثه را تحت تاثیر قرار دهند.

تاثیر تغذیه خانم باردار در درمان ارتودنسی

تاثیر تغذیه خانم باردار در درمان ارتودنسی

خانم باردار دارای رژیم غذایی ویژه ای می باشد. معمولا توصیه می شود تا این دسته از خانم ها در وعده های غذایی خود مقادیر بالای پروتئین مانند گوشت را قرار دهند، اما مصرف برخی از گوشت ها با وجود براکت های ارتودنسی دشوار است. البته مقادیر بسیاری مانند تخم مرغ، ماست، مرغ و غیره برای پروتئین وجود دارند که خانم باردار در طی درمان خود به خوبی می تواند از آن ها استفاده داشته باشد. در طی درمان ارتودنسی برای حفاظت بیشتر از سلامت دهان و دندان ها و همچنین براکت ها، توصیه می شود تا از مصرف غذا های چسبناک و سفت پرهیز شود که شاید عدم مصرف برخی از مقادیر غذایی برای خانم باردار به دلیل ویار های متعدد تا حدودی مشکل باشد.

پیشنهاد میکنیم حتما بخوانید

مشکلات ارتودنسی در بارداری

در زمان بارداری نیز همانند دوران بلوغ به دلیل تغییرات هورمونی، بافت های لثه بزرگتر می شوند. براکت های ارتودنسی به خودی خود سبب التهابات لثه نمی شوند، اما با این وجود برخی از فاکتور ها مانند بارداری و بهداشت ضعیف دهان و دندان می توانند سبب شکل گیری و تشدید این عارضه شوند. در این شرایط بروز بیماری های پریودنتال نیز دور از نظر نمی باشد. اگر خانم باردار بهداشت ضعیف دهان و دندانی و یا بیماری های لثه داشته باشد، درمان ارتودنسی به بعد از این دوران موکول می گردد. اما اگر بهداشت دهان و دندان حین ارتودنسی به خوبی انجام شود، ارتودنسی دندان به نوبه خود مشکلی برای بیمار به دنبال نخواهد داشت. به طور کلی مشکلات و خطراتی که ارتودنسی در این دوران می تواند به دنبال داشته باشد را در زیر بررسی می کنیم:

  1. در ابتدای درمان برای بررسی های دقیق به عکس های رادیوگرافی نیازمند می باشد. قرار گرفتن مادر باردار در معرض اشعه خصوصا در 3 ماه اول بارداری می تواند مشکلاتی را برای جنین ایجاد کند.
  2. حالت تهوع در سه ماهه اول بارداری با وجود براکت های ارتودنسی می تواند آزار دهنده باشد.
  3. خوابیدن مادر باردار روی یونیت ارتودنسی در زمان های درمانی راحت نخواهد نبود.
  4. اگر به کشیدن دندان نیاز باشد، در زمان بارداری استفاده از دارو های بی حسی توصیه نمی شود. به همین دلیل در این شرایط توصیه می شود تا کشیدن دندان به بعد از دنیا آمدن نوزاد موکول شود.
  5. رعایت بهداشت دهان و دندان در دوران بارداری اهمیتی دو چندان پیدا می کند، زیرا تغییرات هورمونی می توانند سبب تولید پلاک و باکتری های بیشتری شوند. حال اگر براکت ها در دهان قرار داشته باشد، رعایت بهداشت دهان و دندان دشوار تر نیز شده و به دقت و توجه بسیار بیشتری نیاز دارد.
  6. در دوران ارتودنسی توصیه می شود تا از مصرف برخی از غذا ها پرهیز شود. اما در دوران بارداری لازم است تا مادر باردار غذا های مقوی و متنوعی را مصرف نماید.
  7. مادر باردار نمی تواند از قرص های مسکن استفاده داشته باشد. البته ارتودنسی درمانی درناک نیست که به طور قطع به دارو های مسکن نیاز داشته باشد.

مراقبت های ارتودنسی در دوران بارداری

مراقبت های ارتودنسی در دوران بارداری

لازم است تا مراقبت های بیشتری در این دوران انجام شود که عبارتند از:

  1. خانم باردار باید بهداشت دهان و دندان خود را بیشتر از قبل رعایت کند.
  2. در صورت استفراغ کردن باید بعد از آن مسواک زده شود و دهان شسته شود، زیرا اسید وارد شده به دهان می تواند به دندان ها آسیب رسانده و سبب پوسیدگی دندان ها شود.
  3. باید به مراجعات منظم به کلینیک ارتودنسی توجه شود و به درستی به توصیه های ارتودنتیست خود عمل کند.

آیا قصد دارید در دوران بارداری تحت درمان ارتودنسی دندان قرار بگیرید؟

اگر شما هم قصد شروع درمان خود را در زمان بارداری دارید، در قدم اول باید به سراغ متخصص ارتودنسی خوب بگردید. هر متخصصی نمی تواند به خوبی و با مراقبت مناسب از شما درمان را با نتیجه مطلوب به اتمام برساند. دکتر احمدرضا حسینی، متخصص ارتودنسی در پازل کلینیک با فراهم کردن بهترین شرایط و امکانات برای تمامی بیمارات خود این امکان را به شما می دهد تا در هر شرایطی که قرار دارید، بهترین انتخاب را داشته باشید.

سوالات متداول

  1. تهوع و استفراغ در بارداری چه تاثیری بر درمان ارتودنسی دندان دارد؟

    به طورمعمول در سه ماهه اول بارداری وجود حالت تهوع طبیعی است و می توان گفت که دستگاه های ارتودنسی می توانند این وضعیت را شدت دهند. با هر بار استفراغ مقداری اسید معده به دهان وارد شده که می توانند اثرات منفی بر سلامت دهان و دندان داشته باشند. به همین دلیل مسواک زدن و شست و شوی دهان بعد از استفراغ از اهمیت زیادی برخوردار است. در غیر این صورت ارتودنسی در این دوران می تواند منجر به پوسیدگی دندان ها شود.
  2. آیا کشیدن دندان برای درمان ارتودنسی در دوران بارداری خطرناک است؟

    برای کشیدن دندان در شرایط معمولی ارتودنتیست داروی بی حسی را تزریق می کند، اما برای این گروه از خانم ها توصیه شده است تا از دارو های بی حسی در این دوران استفاده نکنند. به همین دلیل اگر برای درمان ارتودنسی نیاز به کشیدن دندان وجود داشته باشد، اغلب کشیدن دندان به بعد از متولد شدن نوزاد موکول خواهد شد.
  3. آیا لازم است تا متخصص زنان خود را در جریان درمان ارتودنسی خود قرار دهیم؟

    بله این نکته بسیار اهمیت دارد تا قبل از شروع به درمان ارتودنسی، متخصص زنان خود را در جریان بگذارید. شاید دچار بیماری های لثه نباشید، اما التهابات لثه در بارداری وجود دارد که این التهابات می توانند حرکت دندان ها را مختل کنند. بنابراین قبل از هرگونه تصمیم گیری در ابتدا با متخصص زنان خود و بعد از آن با ارتودنتیست مشورت نمایید.
  4. آیا خانم باردار می تواند برای کاهش درد ارتودنسی دارو های مسکن مصرف کند؟

    مصرف دارو های مسکن برای خانم های باردار توصیه نمی شود، اما با این حال باید با متخصص زنان خود در این باره مشورت لازم را داشته باشند.
  5. اگر ارتودنسی دندان قبل از بارداری شروع شده باشد، مادر باردار چه اقداماتی را باید انجام دهد؟

    در این شرایط مادر باردار باید خبر بارداری خود را به ارتودنتیست خود بدهد تا متخصص ارتودنسی اقدامات لازم را انجام دهد. همچنین توجه کامل به دستورالعمل های ارتودنتیست و رعایت درست بهداشت دهان و دندان از اهمیت بالایی برخوردار است.
خواندن 1384 دفعه