کلینیک ارتودنسی پازل

دکتر احمدرضا حسینی، متخصص ارتودنسی

از دانشگاه UCL لندن انگلستان

بورد تخصصی ارتودنسی از دانشگاه رویال انگلستان

بهداشت دهان و دندان حین ارتودنسی

بهداشت دهان و دندان حین ارتودنسی | آموزش تمیزکردن دندانها در ارتودنسی

چکیده مطلب

از آنجایی که درمان با ارتودنسی در حدود یک سال و نیم الی دو سال زمان نیاز دارد، بهداشت دهان و دندان ها در حین ارتودنسی، اهمیت ویژه ای پیدا می کند. اما رعایت بهداشت دهان و دندان حین ارتودنسی چگونه است؟ نحوه ی صحیح رعایت بهداشت و دندان یعنی، درست مسواک زدن و استفاده صحیح از دهانشویه و نخ دندان، اهمیت بسیار زیادی دارد که باید به آن ها توجه شود. چگونگی انجام صحیح رعایت بهداشت دهان و دندان را در ادامه این مقاله مورد بررسی قرار می دهیم.

معاینه حرفه ای و منظم دندان ها

اگر تحت درمان با ارتودنسی هستید، باید توجه داشته باشید که مراجعه به کلینیک ارتودنسی هر شش هفته یکبار و یا در صورت تشخیص متخصص به دفعات بیشتر، ضروری است. در این صورت متخصص ارتودنسی نه تنها از تمیز بودن دهان و دندان ها اطمینان حاصل می کند، بلکه سالم بودن براکت ها و سیم ها را چک می کند و صحت عملکرد آن ها را مورد بررسی قرار می دهد. با مراجعه منظم به کلینیک ارتودنسی می توانید اطمینان داشته باشید که پس از اتمام پروسه درمان با ارتودنسی لبخندی زیبا و ماندگار خواهید داشت.

شستشوی مرتب دهان و دندان ها

شستشوی مرتب دهان و دندان ها

شستشوی دهان با آب بعد از مصرف مواد خوراکی موجب جدا شدن مواد غذایی چسبیده به براکت ها و سیم ها می شود. اما شستشو با آب به تنهایی کافی نیست و لازم است بعد از مصرف مواد خوراکی حتما مسواک بزنید. شیوه مسواک زدن در حین ارتودنسی با مسواک زدن معمولی کمی متفاوت است و ممکن است مدتی طول بکشد تا به آن عادت کنید.

نحوه تمیز کردن دندان حین ارتودنسی

  1. استفاده از مسواک های بین دندانی

    استفاده از مسواک های بین دندانی

    مسواک بین دندانی، نوعی مسواک کوچک و باریک است که برای تمیز کردن بین دندان ها و براکت ها و سیم های ارتودنسی استفاده می شود. قبل از استفاده از مسواک معمولی، از مسواک بین دندانی برای خارج کردن ذرات بزرگ مواد غذایی کمک بگیرید. برای این منظور از آینه استفاده کنید تا مطمئن شوید چیزی جا نیفتاده باشد.
  2. استفاده از نخ دندان

    استفاده از نخ دندان

    تمیز کردن دندان ها با مسواک به تنهایی امکان پذیر نیست. به همین منظور برای تکمیل فرآیند تمیز شدن دندان ها توصیه می شود از نخ دندان ارتودنسی استفاده کنید. ثابت شده است که بیماران تحت درمان با ارتودنسی که از نخ دندان استفاده می کنند، دارای لثه های سالم تر با التهاب کمتری نسبت به سایرین می باشند. هر چند استفاده از نخ دندان در حین درمان با ارتودنسی زمان ‌بر است، اما مزایایی دارد که ارزش وقت گذاشتن را داشته باشد. از این رو در طول درمان ارتودنسی باید حداقل یک بار در روز از نخ دندان استفاده شود. این کار با وجود براکت ها سخت‌تر می‌باشد، اما انواع خاصی از نخ دندان وجود دارند که می‌توانند به استفاده‌ آسان‌تر از نخ دندان بین سیم‌ها و خط لثه کمک کنند.
  3. استفاده از دهان شویه

    استفاده از دهان شویه

    پس از استفاده از مسواک و نخ دندان، می توانید مقداری دهان شویه حاوی فلوراید در دهان خود بچرخانید. دهانشویه ارتودنسی می تواند برای جلوگیری از التهاب و جراحت لثه ها که ناشی از برخورد براکت های ارتودنسی هستند، بسیار مفید باشد. این دهان شویه ها همچنین برای تمیز کردن آفت ها، زخم های جزئی دهان و لثه ها استفاده می شوند، زیرا ذرات غذایی باقی مانده را از بین می برند و به دهان اجازه می دهند تا روند طبیعی بهبودی را طی کند.

اهمیت تغذیه در بهداشت دهان و دندان حین ارتودنسی

حتما شنیده اید که اگر بریس های ارتودنسی در دهان شما قرار بگیرد، باید برخی محدودیت ها را در نظر بگیرید. زمانی که دستگاه های ارتودنسی روی دندان های شما قرار می گیرند، ارتودنتیست توصیه هایی در رابطه با نحوه تغذیه نیز برای شما بیان می کند. مصرف مواد غذایی چسبناک مانند آدامس، گز، سوهان، شکلات و همچنین مواد غذایی سفت مانند ته دیگ، بلال، پاپ کورن، آب نبات و ... می توانند منجر به آسیب رسیدن به بریس های ارتودنسی شما شوند که آسیب دیدن آن ها می تواند موجب پرداخت هزینه مجدد و اختلال در روند درمانی شما شود. حتی تمیز کردن دهان و دندان بعد از مصرف اینگونه مواد غذایی دشوارتر خواهد بود.
بنابراین توصیه می شود تا حتما یک رژیم غذایی متناسب را در این دوران دنبال کنید تا خللی در روند درمان ارتودنسی خود ایجاد نکنید.

سوالات متداول

  1. مهمترین نکته در رعایت بهداشت دندان ها حین ارتودنسی چیست؟

    مهمترین و اصلی ترین نکته در بهداشت دهان بیمار ارتودنسی شده، مسواک زدن، کشیدن نخ دندان و استفاده از دهان شویه برای تمیز نگهداشتن فضای دهان، دندان ها و لثه می باشد. دهان شویه بهتر است روزی یکبار بعد از مسواک زدن و استفاده از نخ دندان و پیش از خوابیدن انجام شود.
  2. نقش دهان شویه در بهداشت دندان ها حین ارتودنسی چیست؟

    دهان شویه ماده ای ضدعفونی کننده است که می تواند برای جلوگیری از التهاب و ترمیم لثه ها در زمان ارتودنسی، بسیار مفید باشد. زیرا مینای دندان را تقویت می کند و به لثه و مخاط دهانی اجازه می دهند تا روند طبیعی بهبودی را طی کند.
  3. چرا برای بهداشت بهتر لازم است از دهان شویه های های حاوی فلوراید استفاده کرد؟

    فلوراید موجود در این دهان‌شویه‌ها روی سطوح دندان‌ها نشسته و از پوسیدگی‌ دندان‌ها طی درمان ارتودنسی جلوگیری خواهد کرد.
  4. آیا مراجعه منظم به متخصص ارتودنسی در روند درمان با ارتودنسی تاثیری دارد؟

    طی دوره درمان ارتودنسی، باید به طور منظم و برای تنطیم براکت ها، به متخصص ارتودنسی خود مراجعه کنید. چکاپ دندان جهت پوسیدگی دندان و بیماری لثه انجام خواهد شد. مراجعه منظم باعث می شود پزشک متخصص از رعایت بهداشت توسط بیمار در حین ارتودنسی اطمینان حاصل کند و علاوه بر آن متخصص ارتودنسی در جلسات معاینه متعدد، بررسی می کند که آیا براکت ها و سیم ها به درستی عمل می کنند یا خیر.
  5. رژیم غذایی در بهداشت دهان و دندان در زمان ارتودنسی چه نقش دارد؟

    مواد غذایی سفت مانند آجیل، بلال، ذرت بو داده، خوراکی های چسبنده مانند آدامس، گز و تافی نباید مصرف شود. برای خوردن بعضی از غذاهای سفت مانند سیب یا هویج می توان آنها را قطعه قطعه کرده و سپس میل شود. مواد غذایی شیرین در مجاورت براکت‌ها و سیم‌ها و تمیز نکردن آنها پوسیدگی دندانها را بالا می برد.
آیا در حین درمان ارتودنسی از هر نوع دهانشویه ای می توان استفاده کرد؟ نحوه ی صحیح استفاده از دهانشویه…
آیا مزایای استفاده از نخ دندان را می دانید؟ آیا مسواک زدن به تنهایی برای رعایت بهداشت دهان و دندان…
 از اهمیت مسواک در دروان ارتودنسی چه می دانید؟ آیا مسواک زدن در دوران ارتوددنسی متفاوت با مسواک زدن در…