کلینیک ارتودنسی پازل

دکتر احمدرضا حسینی، متخصص ارتودنسی

از دانشگاه UCL لندن انگلستان

بورد تخصصی ارتودنسی از دانشگاه رویال انگلستان

12 مشکل رایج حین درمان ارتودنسی | علل ایجاد مشکلات + 10 روش پیشگیری 12 مشکل رایج حین درمان ارتودنسی | علل ایجاد مشکلات + 10 روش پیشگیری کلینیک ارتودنسی پازل

12 مشکل رایج حین ارتودنسی | علل ایجاد مشکلات + 10 روش پیشگیری

چهارشنبه, 25 فروردين 1400 ساعت 09:51
این مورد را ارزیابی کنید
(7 رای‌ها)

چکیده مطلب


آیا نگران مشکلاتی هستید که ممکن است حین درمان ارتودنسی برای شما ایجاد شود؟ به نظر شما چه مشکلاتی در روند درمانی شما ایجاد می شوند؟ به چه دلایلی افراد با این مشکلات رو به رو می گردند؟ آیا می دانید که در صورت بروز هرگونه مشکل چگونه می توان به بهبود آن ها کمک کرد؟ به نظر شما آیا راهکار هایی وجود دارند که بتوان از آن ها جلوگیری کرد؟
دکتر احمدرضا حسینی، متخصص ارتودنسی با انتخاب بهترین و مناسب ترین روش درمانی برای شما و همچنین انجام روند درمانی با دقت و مهارت کافی، از بروز بسیاری از مشکلات درمانی جلوگیری می کنند.
مقاله زیر را مطالعه نمایید تا پاسخ تمامی سوالات خود را دراین باره به دست بیاورید.

علل ایجاد مشکلات حین ارتودنسی

علل ایجاد مشکلات حین ارتودنسی

در صورتی که درمان ارتودنسی خود را به دست بهترین متخصص ارتودنسی در تهران بسپارید و همچنین بهداشت دهان و دندان خود و دستورالعمل های ارتودنتیست خود را به خوبی رعایت کنید، احتمال ایجاد مشکلات حین ارتودنسی بسیار کم خواهد بود. یکی از مواردی که شاید به عنوان مشکلی در حین درمان ارتودنسی تلقی شود، درد و ناراحتی بعد از نصب براکت های ارتودنسی و همچنین در تعویض و محکم کردن آن ها است که البته باید گفت این مشکل موقتی و طبیعی بوده و بعد از طی چند روز و با عادت کردن بیمار به دستگاه های ارتودنسی این مشکل رفع می گردد. در ادامه، دیگر علل بروز مشکلات حین ارتودنسی را بیان می کنیم:

  1. اگر نهایت دقت را در یافتن متخصص ارتودنسی دارای مهارت نداشته باشید، ممکن است تا عدم مهارت ارتودنتیست سبب بروز مشکلاتی در حین و یا بعد از درمان ارتودنسی دندان باشد. اگر ارتودنتیست بی تجربه و غیر متخصص باشد، می تواند با نصب نادرست و نامناسب براکت های ارتودنسی به بافت های نرم داخل دهان و یا دندان ها آسیب وارد کند.
  2. یکی دیگر از موارد رایجی که می تواند سبب بروز مشکلات حین ارتودنسی شود، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان صحیح می باشد. وجود دستگاه های ارتودنسی در دهان می توانند محیط بسیار مساعدی را برای تجمع باکتری ها و پلاک های درون دهان ایجاد کنند. بنابراین اگر به طور منظم و همچنین به صورت صحیح مسواک نزنید و از نخ دندان استفاده نکنید، بیماری های لثه و پوسیدگی های دندانی سبب مشکلاتی برای سلامت دهان و دندان و همچنین ایجاد خلل در روند درمان ارتودنسی می باشند.
  3. مصرف غذا های سفت و چسبناک نیز می تواند سبب شکستن براکت های ارتودنسی و یا سیم ارتودنسی شود. در این صورت سیم و براکت شکسته شده علاوه بر اینکه می توانند سبب زخم در ناحیه دهان شوند، هزینه مضاغفی را ایجاد می کنند.
  4. یک حادثه مانند تصادف و یا ضربه به دهان در حین بازی و یا ورزش های رزمی، می تواند با آسیب به دستگاه های ارتودنسی در روند درمان مشکلاتی را ایجاد کند.
  5. نشستن دهان بعد از مصرف خوراکی ها و نوشیدنی های رنگی می تواند سبب تغییر رنگ کش های ارتودنسی و یا براکت های سرامیکی شده و ظاهری نازیبا برای آن ها ایجاد کند.

انواع مشکلات حین ارتودنسی

مشکلات حین ارتودنسی

با وجود تمام مزیت هایی که ارتودنسی دندان به همراه دارد، اما احتمال بروز مشکلاتی در حین درمان ارتودنسی وجود دارد که اکثر آن ها در صورت عدم توجه به توصیه های ارتودنتیست ایجاد می شوند . در زیر به بررسی این موارد می پردازیم:

  1. دشوار شدن تکلم و غذا خوردن

    با وجود براکت های ارتودنسی در دهان، تا حدودی تکلم تحت تاثیر قرار می گیرد که البته بعد از گذشت چند روز، این مشکل رفع می گردد. همچنین با وجود دستگاه های ارتودنسی در دهان، محدودیت های غذایی ایجاد می شود.
  2. دشوار شدن رعایت بهداشت دهان و دندان

    درست است که وجود براکت ها و سیم ارتودنسی در دهان، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را سخت تر می کند، اما باید توجه داشته باشید که عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، مشکلاتی دو چندان را برای شما ایجاد می کند.
  3. کنده شدن براکت ارتودنسی ثابت

    یکی از مشکلاتی که می تواند در حین درمان ارتودنسی ایجاد شود، کنده شدن براکت ارتودنسی از روی دندان ها است که می تواند به دلیل خوردن غذا های سفت و سخت و یا ضربه به براکت ایجاد شود.
  4. شل شدن سیم ارتودنسی

    یکی دیگر از مشکلات رایج که در حین درمان ارتودنسی ایجاد می شود، شل شدن سیم ارتودنسی است. ضربه و یا مصرف مواد غذایی سفت می توانند سبب شل شدن سیم ارتودنسی و یا حتی شکستن آن شوند.
  5. شل شدن جداکننده و یا باند ارتودنسی

    جداکننده های ارتودنسی برای ایجاد فضای مورد نیاز در بین دندان ها مورد استفاده قرار می گیرند. ممکن است به مرور زمان با غذا خوردن، این ابزار ها شل شوند.
  6. ایجاد زخم و آسیب در بافت های نرم داخل دهان

    به طور معمول استفاده از دستگاه های ارتودنسی در روز های ابتدایی می تواند ناراحتی ها و حساسیت هایی را ایجاد کند. البته این شرایط طبیعی و موقتی بوده و به مرور زمان و بعد از گذشت چند روز رفع می گردد.
  7. بیماری لثه و پوسیدگی های دندان

    در ارتباط با این مورد باید گفت که متخصص ارتودنسی دارای مهارت و با تجربه به هیچ عنوان درمان ارتودنسی را در صورت وجود بیماری های لثه و پوسیدگی های دندانی شروع نخواهد کرد و طی معاینات و بررسی هایی که انجام می دهد، اگر بیماری لثه و پوسیدگی دندان وجود داشته باشد، در ابتدا برای درمان آن ها اقدام می کند. اما اگر بیمار در حین درمان ارتودنسی بهداشت دهان و دندان خود را به درستی رعایت نکند، احتمال بروز بیماری های دهان و دندان وجود خواهد داشت.
  8. تغییر رنگ کش ارتودنسی

    کش های ارتودنسی که دور براکت های ارتودنسی قرار می گیرند، در روز های ابتدایی بسیار زیبا و جذاب هستند. اما به مرور زمان و با مصرف مواد غذایی این کش ها دچار تغییر رنگ می شوند که می تواند ظاهری ناخوشایند داشته باشد. البته این کش ها به میزان متعددی در دسترس هستند که بیمار با تعویض کردن آن ها می تواند مانع از بروز این مشکل شود.
  9. ایجاد لکه های سفید اطراف براکت ها

    یکی دیگر از مشکلاتی که بر اثر عدم رعایت بهداشت دهان و دندان مناسب ایجاد می شود، لک شدن دندان ها در اطراف براکت ها است.
  10. احساس لق شدگی دندان ها

    لق شدن دندان ها در حین درمان ارتودنسی معمولا احساسی است که به دلیل اعمال غشار دستگاه های ارتودنسی بر روی دندان ها به وجود می آید. این احساس به مرور زمان از بین می رود و باید گفت که لق شدگی و افتادن دندان ها در حین درمان ارتودنسی نادر است. با این حال مواردی از جمله بیماری های دهان و دندان و یا یک ضربه می توانند سبب لق شدن دندان ها در حین درمان ارتودنسی شوند.
  11. گم شدن پلاک های متحرک

    اگر از پلاک ارتودنسی متحرک استفاده می کنید، زمانی که آن را از دهان خود خارج می کنید، باید مراقب باشید که آن را گم نکنید، زیرا در این صورت باید برای ساخت مجدد پلاک ارتودنسی، وقت و هزینه دیگری را صرف کنید.
  12. شکستن پلاک ارتودنسی متحرک

    پلاک ارتودنسی متحرک به ندرت دچار شکستگی می شود که اغلب علت آن، نگهداری نامناسب از پلاک و یا وارد شدن ضربه به پلاک می باشد.

بهبود مشکلات حین ارتودنسی

در صورت بروز هر یک از مشکلات حین ارتودنسی دندان که پیش تر به آن ها اشاره کردیم، با کمک مواردی می توانید به بهبود آن ها کمک کنید. البته توجه داشته باشید که شما برای درمان و بهبود مشکلات ایجاد شده باید سریعا به کلینیک ارتودنسی مراجعه کنید. اما با این حال می توانید راهکار های را قبل از مراجعه انجام دهید. در صورتی که براکت ارتودنسی یا سیم ارتودنسی شما شل شد، می توانید روی آن موم ارتودنسی قرار دهید. در این شرایط تا زمانی که به کلینیک ارتودنسی مراجعه کنید، دهان شما زخم نخواهد شد. اگر در زمان تعویض براکت های ارتودنسی دچار درد و ناراحتی شدید، می توانید از دارو های مسکن کمک بگیرید. توجه کنید اگر هرگونه مشکلی در حین درمان شما پیش آمد، باید آن را با متخصص ارتودنسی خود در میان بگذارید.

راهکار های جلوگیری از مشکلات حین ارتودنسی

برای اینکه بتوانید از بروز مشکلات بیان شده حین درمان ارتودنسی جلوگیری نمایید، می توانید به راهکار های زیر توجه کنید:

  1. در ابتدا نهایت دقت را برای یافتن ارتودنتیست دارای مهارت و متخصص داشته باشید. اینکه هر کلینیک ارتودنسی که به محل زندگی شما نزدیک است، نباید باعث انتخاب آن کلینیک باشد.
  2. در حین درمان ارتودنسی به خوبی توصیه های ارتودنتیست خود را انجام دهید و به آن ها توجه کافی داشته باشید.
  3. بهداشت دهان و دندان خود را به درستی و به صورت منظم رعایت کنید. شیوه صحیح مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را از ارتودنتیست خود بیاموزید.
  4. از دهانشویه برای از بین بردن باکتری های موجود در دهان خود کمک بگیرید. اما به این نکته توجه داشته باشید که استفاده از هر نوع دهانشویه در حین درمان ارتودنسی مناسب نبوده و باید برای انتخاب دهاتشویه مناسب ارتودنسی با متخصص ارتودنسی خود مشورت نمایید.
  5. در صورت استفاده از دستگاه های متحرک ارتودنسی، باید آن ها را نیز تمیز کنید.
  6. برای جلوگیری از شکسته شدن و آسیب دیدن براکت ها و سیم های ارتودنسی، سعی کنید تا از مصرف غذا های سفت و چسبنده پرهیز کنید و به طور رژیم غذایی مناسبی را در ارتودنسی دنبال کنید.
  7. اگر ورزش رزمی انجام می دهید، برای جلوگیری از آسیب به دستگاه ارتودنسی خود، از نایت گارد کمک بگیرید.
  8. از دستگاه های ارتودنسی خود به خوبی مراقبت کنید. اگر از پلاک متحرک استفاده می کند، مراقب باشید تا آن را گم نکنید و یا در صورت بی توجهی سبب آسیب و شکستن آن نشوید.
  9. اگر سیم ارتودنسی و یا براکت ارتودنسی شما شل شد، برای جلوگیری از آسیب به بافت داخل دهان، از موم ارتودنسی استفاده کنید و سریعا به کلینیک ارتودنسی مراجعه نمایید.
  10. پلاک متحرک ارتودنسی خود را درون جعبه ای مخصوص قرار دهید تا از گم شدن آن جلوگیری کنید.

 سوالات متداول

  1. ارتودنسی ثابت چه معایبی دارد؟

    معمولا ارتودنسی ثابت دوره درمانی طولانی تری دارد. این روش ارتودنسی درد موقتی به همراه دارد که به مرور زمان و با عادت کردن بیمار به سیم و بریس ارتودنسی، این درد کمتر شده و از بین می رود. البته باید گفت این درد موقتی در هر جلسه از درمان ارتودنسی ثابت و با تعویض و یا محکم کردن براکت ها و سیم ارتودنسی، به وجود می آید. در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، براکت های ارتودنسی می توانند محل بسیار مناسبی برای تجمع باکتری ها و پلاک های دهانی باشند. یکی دیگر از مواردی که می تواند معایب ارتودنسی ثابت باشد، دشوار کردن غذا خوردن و همچنین تکلم می باشد. مصرف غذا های سفت می تواند سبب شکسته شدن براکت ها و یا سیم ارتودنسی شده و باعث شود که وقت و هزینه مجددی صرف شود.
  2. موم ارتودنسی چگونه از ایجاد شدن زخم در حین درمان ارتودنسی جلوگیری می کند؟

    موم ارتودنسی یک ماده کاملا غیر سمی بوده که با قرار گرفتن بر روی براکت و یا سیم شل شده ارتودنسی، می تواند از ایجاد زخم در بافت های داخلی دهان جلوگیری کند. البته این نکته را نوجه کنید که اگر چنین مشکلی برایتان ایجاد شد، باید سریعا به کلینیک ارتودنسی مراجعه کنید، زیرا موم تنها می تواند مانع از بروز زخم گردد و در روند درمان تاثیری ندارد.
  3. آیا همه بیماران ارتودنسی دچار مشکلات حین ارتودنسی دندان می شوند؟

    به طور کلی متخصص ارتودنسی باتجربه از بروز هرگونه مشکل در حین درمان ارتودنسی جلوگیری می کند و اگر بیمار به دستورالعمل های ارتودنتیست خود به خوبی توجه داشته باشد، احتمال اینکه دچار هیچ یک از مشکلات بیان شده نگردد، وجود دارد.
خواندن 3231 دفعه