کلینیک ارتودنسی پازل

دکتر احمدرضا حسینی، متخصص ارتودنسی

از دانشگاه UCL لندن انگلستان

بورد تخصصی ارتودنسی از دانشگاه رویال انگلستان

مدت زمان ارتودنسی | طول درمان ارتودنسی | 6 عامل کاهش طول درمان مدت زمان ارتودنسی | طول درمان ارتودنسی | 6 عامل کاهش طول درمان کلینیک ارتودنسی پازل

مدت زمان ارتودنسی | طول درمان ارتودنسی | 6 عامل کاهش طول درمان

دوشنبه, 02 تیر 1399 ساعت 06:51
این مورد را ارزیابی کنید
(16 رای‌ها)

 چکیده مطلب

حتما شنیده اید که درمان ارتودنسی، مدت زمان بیشتری نسبت به هر درمان دیگری نیاز دارد. بنابراین لازم است تا اطلاعات کافی در این باره داشته باشید تا بتوانید برنامه ریزی درستی در این مدت زمان ایجاد کنید.
به نظر شما طول درمان ارتودنسی چقدر است؟ چه فاکتور هایی بر آن تاثیرگذار هستند؟ آیا مدت زمان انجام ارتودنسی در سنین کودکی و بزرگسالی با هم تفاوت دارند؟ چه مدت بعد از اتمام ارتودنسی باید از ریتینر استفاده کنید؟
به نظر شما آیا راهکار هایی برای کاهش طول درمان ارتونسی وجود دارد؟
این مقاله را مطالعه کنید تا پاسخ این سوالات را به دست آورید و همچنین بتوانید قبل از شروع درمان خود، برنامه ریزی کنید.

مدت زمان درمان ارتودنسی دندان

مدت زمان درمان ارتودنسی دندان

طول درمان ارتودنسی چقدر است؟ این سوالی است که معمولا تمام بیمارانی که قصد انجام ارتودنسی دندان را دارند، از متخصص ارتودنسی خود در جلسه اولیه خواهند پرسید. مخصوصا بزرگسالان که نگرانی های زیادی در رابطه با استفاده از براکت های ارتودنسی از نظر ظاهری دارند. معمولا این درمان حداقل 24 ماه زمان می برد، اما برخی از افراد مخصوصا کودکان، ممکن است در مدت زمان کمتری به نتیجه مطلوب خود دست پیدا کنند و برخی افراد نیز برعکس، ممکن است تا بیش از 3 سال نیاز به درمان ارتودنسی داشته باشند. در ادامه برخی از عوامل را که در این مدت زمان تاثیر گذار هستند، برای شما شرح خواهیم داد.

عوامل تاثیرگذار در طول درمان ارتودنسی

برای صاف شدن دندان ها توسط درمان ارتودنسی، روش ها و انواع متنوعی وجود دارد که هر کسی می تواند از آن ها بهره مند گردد. عواملی متعددی وجود دارند که می توانند بر طول درمان ارتودنسی دندان تاثیر گذار باشند که در زیر به بررسی آن ها می پردازیم:

  1. سن بیمار

    اگر ارتودنسی دندان در سنین کودکی انجام شود، سریع تر از زمان بزرگسالی به نتیجه خواهد رسید، زیرا رشد فک در کودکان به اتمام نرسیده و دستگاه ها و ابزار های ارتودنسی قادر به تغییر موقعیت فک و دندان ها و بهبود سلامت دهان و دندان و همچنین زیبایی آن ها می باشند. با وجود این که سن مناسب ارتودنسی در کودکی است، اما به معنای این نیست که اگر بزرگسالان قصد انجام ارتودنسی را داشته باشند، حتما باید بیش از دو سال به طول درمان فکر کنند، چراکه عوامل بسیار دیگری بر این مدت زمان تاثیر گذار می باشند.
  2. نوع و شدت ناهنجاری

    یکی دیگر از عواملی که تاثیر بسیار زیادی بر طول درمان ارتودنسی دارد، نوع و شدت ناهنجاری است. برخی از مشکلات فکی نیاز به گذراندن طول درمان بیشتری داشته و برخی ناهنجاری های دیگر مانند فاصله بین دندان ها در مدت زمان کوتاه تری درمان می شوند.
  3. نوع درمان ارتودنسی

    درمان ارتودنسی دارای روش ها و انواع بسیاری بوده که هر کدام از آن ها دارای دستگاه ها و مدت زمان درمان متفاوتی هستند. متخصص ارتودنسی دارای مهارت، با انتخاب بهترین روش درمانی، حدود طول درمان را برای بیمار شرح خواهد داد. با توجه به اینکه شدت ناهنجاری بیمار چقدر است، براکت های فلزی مدت زمان بیشتری از پلاک های ارتودنسی متحرک نیاز دارند.
  4. سرعت حرکت دندان ها

    باید بدانید که دندان های افراد سرعت حرکت متفاوتی از یکدیگر دارند. گاهی اوقات دندان برخی از بزرگسالان نیز دارای سرعت بالایی برای تغییر موقعیت و جا به جایی می باشد. البته این مورد نیز وجود دارد که در اغلب موارد، دندان ها بر اساس لرزش و فرکانس برخی از ابزارات ارتودنسی تغییر می کنند. در واقع این دستگاه ها تا حدود 50 درصد سبب کاهش مدت زمان درمان خواهند شد.
  5. شدت فشار وارد شده از طرف براکت ها

    مقدار فشاری که براکت های ارتودنسی به دندان ها وارد می کنند نیز، بر طول درمان ارتودنسی دندان تاثیر گذار است. اگر دندان ها دارای شلوغی و ازدحام کمی باشند، برکت ها و کش های ارتودنسی می توانند کمتر از یک سال سبب بهبود وضعیت دندان ها شوند، اما اگر برعکس این ماجرا باشد، جا به جایی دندان ها نیازمند زمان طولانی تری است. همچنین چیدمان دندان ها در موارد حاد، تاثیر زیادی بر طولانی تر شدن روند درمان دارد.
  6. رعایت دستورالعمل های متخصص ارتودنسی

    بیمار باید در تمام دوران درمان خود دستورالعمل ها و توصیه های متخصص ارتودنسی خود را به درستی انجام دهد. تمام این دستورات که شامل مواردی مانند بهداشت دهان و دندان، همکاری بیمار برای استفاده از ریتینر و یا دیگر دستگاه های ارتودنسی در حین درمان و مراجعات منظم به مطب ارتودنسی دارد، تاثیر زیادی بر طول درمان ارتودنسی دارند.
  7. برنامه درمان ارتودنسی دندان

    یک متخصص ارتودنسی خوب برای سریع تر طی شدن روند درمان برنامه بسیار مناسبی را در نظر خواهد گرفت. در صورتی که ارتودنتیست به خوبی به تشخیص وضعیت دهان و دندان بپردازد و درمان را طبق برنامه ریزی درستی پیش ببرد، مدت زمان درمان ارتودنسی به حد بسیار زیادی کاهش پیدا می کند.
  8. رعایت بهداشت دهان و دندان

    در صورتی که بهداشت دهان و دندان به درستی انجام نشود، در حین درمان احتمال خرابی دندان ها و عفونت لثه وجود داشته که در نهایت می تواند سبب افزایش طول درمان ارتودنسی شود.
  9. مصرف برخی از دارو ها

    با توجه به بررسی های انجام شده، برخی از دارو ها مانند ایبوپروفن، استامینوفن و استروژن و یا آسپرین، در صورتی که در حد زیادی مصرف شوند،‌ ممکن است روند درمان ارتودنسی را طولانی تر کنند، زیرا تاثیراتی بر کاهش حرکت دندان ها دارند. بر عکس موارد بیان شده، برخی دیگر از دارو ها مانند دارو های تیروئیدی و یا ویتامین D با تسریع حرکت دندان ها، سبب افزایش طول درمان ارتودنسی می شوند. این نکته حائز اهمیت است که اگر دارو های خاصی مصرف می کنید، قبل از شروع درمان، متخصص ارتودنسی خود را در جریان قرار دهید.

مقایسه طول درمان ارتودنسی کودکان و بزرگسالان

مقایسه طول درمان ارتودنسی کودکان و بزرگسالان

 شاید این موضوع را شنیده باشید که ارتودنسی کودکان دوره درمانی کوتاه تری نسبت به ارتودنسی بزرگسالان دارد. همانطور که می دانید سن یکی از موارد مهمی است که در طول درمان ارتودنسی تاثیر به سزایی دارد. در سنین کودکی و قبل از بلوغ، رشد استخوان فک همچنان ادامه داشته و متخصص ارتودنسی به راحتی می تواند موقعیت فکین را به کمک دستگاه های ارتودنسی تغییر دهد. همچنین دندان ها در این سن سریع تر حرکت کرده و سمت جایگاه درست خود تغییر موقعیت می دهند. اما در سنین بزرگسالی رشد استخوان فک تمام شده است و تنها جراحی فک می تواند همراه با ارتودنسی به درمان ناهنجاریها بپردازد که همین موضوع روند درمان را طولانی تر خواهد کرد.

مدت زمان استفاده از ریتینر

مدت زمان استفاده از ریتینر

پس از پایان یافتن دوره درمان ارتودنسی، بیمار باید از ریتینر برای ثابت نگه داشتن دندان ها در موقعیت به دست آمده استفاده داشته باشد. در صورت عدم استفاده از نگهدارنده تا حدودی نتایج مورد پسند درمان به دست نخواهد آمد. معمولا دو نوع نگهدارنده ارتودنسی ثابت و متحرک مورد استفاده قرار می گیرد که ریتینر ثابت از دهان بیمار خارج نمی شود، اما بیمار قادر به خارج کردن ریتینر متحرک از دهان خود می باشد. میانگین مدت زمان استفاده از پلاک های متحرک معمولا 24 ماه پس از اتمام دوران درمان ارتودنسی می باشد که حدود 6 ماه اولیه به طور تمام وقت استفاده از آن ها توصیه می شود و بعد از آن بیمار می تواند تنها در هنگام خواب از پلاک متحرک خود استفاده داشته باشد.

روش های کاهش طول درمان ارتودنسی دندان

روش های کاهش طول درمان ارتودنسی دندان

به طور معمول در درمان ارتودنسی، حرکت دندان ها به آهستگی صورت می گیرد، اما با این حال عوامل بسیاری بر کاهش طول مدت درمان ارتودنسی تاثیر دارند که عبارتند از:

  1. مراجعه در سن پایین تر: یکی از موارد بسیار مهمی که بر کاهش طول درمان ارتودنسی اثرگذار است،‌ سن بیمار می باشد. اگر ارتودنسی در سن پایین تری انجام شود، روند درمان راحت تر و سریع تر انجام می شود.
  2. تشخیص به موقع مشکلات و بیماریهای دهان و دندان: در صورتی که مشکلات دهان و دندان در زمان مناسب و به موقع تشخیص داده شود، تاثیر بسیاری بر طول درمان ارتودنسی دندان دارد.
  3.  مراقبت های لازم از دستگاه ارتودنسی در صورت مصرف غذا های سخت و چسبنده و همچنین در صورت بروز حادثه با احتمال شکستن براکت ها، طول درمان ارتودنسی افزایش خواهد یافت. همچنین اگر بیمار دارای دستگاه های ارتودنسی متحرک می باشد، باید در حفظ و نگهداری آن کوشا باشد، زیرا گم شدن و یا آسیب دیدن آن، علاوه بر هزینه مضاعف سبب افزایش طول درمان ارتودنسی خواهد شد.
  4. مراجعات منظم به مطب ارتودنسی نیز دارای اهمیت زیادی می باشد که اگر در این مراجعات سهل انگاری شود،‌ طول درمان افزایش خواهد یافت.
  5. اگر فردی دارای دندان قروچه باشد، باید این مورد را به اطلاع ارتودنتیست خود برساند، زیرا دندان قروچه می تواند سبب اختلال در روند درمان شود.

سوالات متداول

  1. آیا امکان کاهش طول درمان ارتودنسی وجود دارد؟

    با در نظر گرفتن تمامی عواملی که بر طول درمان ارتودنسی تاثیر گذار هستند، اما اگر بهداشت دهان و دندان خود را به درستی رعایت نمایید و همکاری لازم را با ارتودنتیست خود داشته باشید، می توانید به سریع تر طی شدن دوران درمان خود کمک کنید.
  2. آیا بریس های نامرئی قادر به کوتاه تر کردن درمان ارتودنسی می باشند؟

    به طور کلی نوع درمان بر طول درمان ارتودنسی تاثیر گذار است، اما جنس بریس ارتودنسی تاثیر مستقیمی بر مدت زمان درمان نداشته و در واقع بریس های نامرئی و یا فلزی حداقل دارای 24 ماه طول درمان می باشند.
  3. آیا مهارت ارتودنتیست می تواند بر طول درمان ارتودنسی تاثیری داشته باشد؟

    اگر ارتودنتیست دارای تخصص و مهارت کافی و لازم باشد، می تواند تاثیر مستقیمی بر طول درمان ارتودنسی داشته باشد.
  4. کش های ارتودنسی چه نقشی را در طول درمان ارتودنسی ایفا می کنند؟

    استفاده از کش های ارتودنسی می توانند سبب سریع تر حرکت کردن دندان ها شوند. اگر ارتودنتیست به بیمار توصیه کرده باشد تا از کش ارتودنسی استفاده داشته باشد، بیمار باید مطابق با تمام دستورالعمل های ارتودنتیست متخصص و همچنین با توجه به ساعت های بیان شده، از کش های ارتودنسی استفاده داشته باشد.
خواندن 10109 دفعه