سن مناسب ارتودنسی | بهترین سن ارتودنسی | حداکثر سن ارتودنسی

سن مناسب ارتودنسی
محتوای جدول

 چکیده مطلب

با وجود اینکه ارتودنسی دندان در تمام سنین کاربرد داشته و مورد استفاده قرار می گیرد، اما حرکت استخوان ها به کمک دستگاه های ارتودنسی در دوران بلوغ سریع تر و راحت تر انجام می گیرد و نیاز به جراحی در آینده را محدود می کند. به نظر شما چه سنی برای اقدام برای این درمان مناسب تر است؟ در ادامه این مقاله شما را با اولین معاینه ارتودنسی، بهترین سن مناسب برای شروع درمان ارتودنسی و حداکثر سن ارتودنسی آشنا کرده و اهمیت آن ها را برای شما شرح می دهیم.

کاندیدای مناسب ارتودنسی دندان

کاندیدای مناسب ارتودنسی دندان

ارتودنسی برای تمام کسانی که داری مشکلات دهان و دندانی هستند، کارایی و فواید بی نظیری دارد. در ادامه کاندیدای مناسب ارتودنسی را برای شما شرح می دهیم و بیان می کنیم که چه سنی برای اقدام به درمان این افراد مناسب تر است:

  1. افراد دارای دندان های شلوغ و بهم ریخته

    کودکان و بزرگسالانی که دچار ازدحام دندانی هستند، می توانند از ارتودنسی بهره مند شوند.

  2. افراد دارای فاصله بین دندانی

    در هر سنی که بیمار به این عارضه مبتلا باشد، می تواند از ارتودنسی برای اصلاح آن کمک بگیرد.

  3. افراد دارای ناهنجاری های فک

    دستگاه های ارتودنسی در سنین بالا نمی توانند به تنهایی برای اصلاح موقعیت فکین کارایی داشته باشند. به همین دلیل سن مناسب برای درمان ناهنجاری های فکی، قبل از سن بلوغ و بین 10 تا 12 سالگی است. در غیر این صورت برای رفع این ناهنجاری باید از جراحی فک در کنار ارتودنسی کمک گرفته شود.

  4. افراد دارای جای خالی دندان

    کودکانی که در سنین پایین دندان خود را از دست می دهند، باید تحت معاینه ارتودنسی قرار بگیرند تا راهکار درمانی مناسبی برای آن ها انتخاب گردد. اما اگر جای خالی دندان تا سنین بزرگسالی ادامه داشته باشد، ممکن است تا تنها ایمپلنت بتواند برای درمان این عارضه مناسب باشد. البته افراد بزرگسالی که دندان خود را از دست داده اند، بهتر است قبل از مراجعه به متخصص ایمپلنت با یک ارتودنتیست نیز مشورت داشته باشند.

  5. افراد دارای دندان های نامتقارن

    اگر وجود دندان های نامتقارن به دلیل ناهماهنگی موقعیت فکین باشد، سنین پایین و حدود 10 الی 12 سال برای درمان آن، بهترین زمان است.

اولین سن معاینه ارتودنسی دندان

اولین معاینه ارتودنسی دندان

بهتر است تا اولین معاینه ارتودنسی در سنین 7 سالگی صورت بگیرد. اگر شما فرزند خود را در این سن برای معاینه ببرید، دکتر احمدرضا حسینی، متخصص ارتودنسی، با بررسی های دقیق دهان و دندان فرزند شما تعیین می کنند که چه سنی برای شروع درمان ارتودنسی کودکتان مناسب است. در این شرایط از بروز ناهنجاری شدید تر و نیاز به درمان های پیچیده تر جلوگیری شده و هزینه درمانی نیز تا حد بسیار بالایی کاهش می یابد.

اولین سن شروع ارتودنسی دندان

پس از اینکه اولین معاینه ارتودنسی صورت گرفت، تشخیص اولین زمان برای درمان بر عهده متخصص ارتودنسی خواهد بود که با توجه به نوع و شدت ناهنجاری تعیین می گردد. اگر فرد دچار مشکلات فکی باشد، باید قبل از سن بلوغ خود، تحت درمان قرار بگیرد، زیرا در این زمان استخوان های فک قابلیت جا به جایی به کمک دستگاه های ارتودنسی را دارند. معمولا این سن برای دختران، 8 سالگی و برای پسر ها، 9 سالگی در نظر گرفته می شود. در صورتی که در زمان مناسب برای ارتودنسی اقدامی صورت نگیرد، استخوان های فک سخت شده و تنها به کمک جراحی فک می توانند حرکت کنند.

سن مناسب شروع ارتودنسی دندان

اگر در معاینه اولیه تشخیص داده شود که بیمار دچار مشکلات فکی نمی باشد و تنها قصد مرتب کردن دندان های نامنظم خود را دارد، محدوده سنی 10 الی 12 سال، می تواند سن مناسبی برای شروع ارتودنسی باشد. به طور کلی نداشتن مشکلات فکی و داشتن سلامت لثه و استخوان های فک، سبب می شود تا بیمار در هر سنی قادر به شروع درمان ارتودنسی باشد.

سن مناسب ارتودنسی برای بزرگسالان

بزرگسالان در هر سنی می توانند برای اصلاح نامرتبی و ناهماهنگی دندان های خود به متخصص ارتودنسی خوب مراجعه داشته باشند. حتی اگر مشکلات فکی خود را در کودکی درمان نکرده باشند تا زمانی که دارای لثه های سالم و استخوان های سلامتی هستند، می توانند از مزایای ارتودنسی در کنار جراحی فک بهره مند گردند.

تاثیر سن شروع ارتودنسی بر طول درمان

سن شروع ارتودنسی می تواند بر مدت زمان درمان بسیار تاثیرگذار باشد. در سنین بالا به دلیل اینکه رشد استخوان فک به اتمام رسیده است، دستگاه های ارتودنسی نمی توانند تغییری در موقعیت فکین ایجاد کنند و همچنین قادر نیستد تا به راحتی موقعیت دندان ها را تغییر دهند. به همین جهت لازم است تا طول درمان افزایش پیدا کند تا ارتودنسی تاثیر مثبت خود را بر روی بیمار بگذارد. پس هرچه شروع ارتودنسی در سنین پایین تری باشد، مراحل ارتودنسی با سرعت بیشتری به اتمام خواهند رسید.

مزایای انجام ارتودنسی در سنین کودکی

مزایای انجام ارتودنسی در سنین کودکی

انجام درمان ارتودنسی در سنین کودکی می تواند مزیت های زیر را به همراه داشته باشد:

  1. روند درمانی راحت تر

    در صورتی که کودکی دارای ناهنجاری های فکی باشد، اگر درمان را در همان زمان آغاز نماید، رشد فک ها به خوبی قابل کنترل خواهند بود. اما اگر این درمان به سنین بزرگسالی موکول شود، جز جراحی راهی وجود نخواهد داشت. عمل جراحی فک نیز ساده نخواهد بود و دوره نقاهت آن حدود 2 ماه زمان می برد.

  2. طی شدن سریع تر روند درمانی

    در سنین کودکی استخوان های فک با دستگاه های ارتودنسی به خوبی قابلیت جا به جایی دارند و به دلیل راحت تر حرکت کردن دندان ها، روند درمانی سریع تر سپری خواهد شد.

  3. درمان کم هزینه تر

    در زمان کودکی علاوه بر اینکه طول درمان کوتاه تر خواهد بود، روند درمانی نیز راحت تر سپری می شود. به همین دلیل هزینه نهایی ارتودنسی نسبت به انجام این درمان در سنین بزرگسالی کاهش پیدا می کند.

  4. به دست آمدن سلامت کامل دهان و دندان

    اگر ارتودنسی در سنین کودکی انجام شود، با اصلاح ناهنجاری های دهان و دندان، سلامت و بهبود کامل دهان و دندان ایجاد می شود. معمولا کودکان در مسواک زدن نظم درست را رعایت نمی کنند، پس اگر دندان های آن ها کج و نامرتب باشد، این اتفاق احتمال بروز پوسیدگی دندان را تشدید خواهد کرد.

  5. افزایش اعتماد به نفس کودک

    اگر دندان ها نامرتب باشند، اعتماد به نفس را در زمان صحبت کردن از بین می برند و به مرور زمان سبب گوشه گیر شدن کودک می شوند. پس انجام ارتودنسی دندان در زمان کودکی با بهبود سلامت و همچنین زیبایی دهان و دندان،‌ سبب افزایش اعتماد به نفس او خواهد شد.

 حداکثر سن برای ارتودنسی

 حداکثر سن برای ارتودنسی

با توجه به این موضوع که این درمان محدودیت سنی ندارد، نمی توان حداکثر سن برای ارتودنسی را تعیین نمود. اما باید گفت تا زمانی که فرد لثه های سالمی دارد و استخوان های فک او ساییده و فرسوده نشده اند و همچنان مقاوم هستند، فرد می تواند برای اصلاح ناهنجاری های خفیف و مرتب کردن دندان ها از این روش درمانی استفاده کند. اما در صورت تحلیل رفتگی فک و لثه و همچنین وجود ناهنجاری های شدید مانند مشکلات فکی، ارتودنسی به تنهایی درمان موثری نبوده و باید روش های دیگری از جمله جراحی فک و پیوند استخوان فک نیز صورت بگیرد.

 سوالات متداول

  1. آیا درمان ارتودنسی تنها در زمان رشد امکان پذیر است؟

    این نکته را در نظر داشته باشید که برای درمان و اصلاح مشکلات دهان و دندان هیچوقت دیر نیست و سلامت دهان و دندان بیشترین ارزش را دارد، اما با این حال برای درمان سریع تر، راحت تر و کم هزینه تر توصیه می شود تا درمان ارتودنسی در سنین پایین تر انجام شود. در دوران کودکی استخوان فک هنوز در حال رشد می باشد و در صورت وجود مشکلات فکی، ارتودنتیست می تواند به کمک دستگاه های ارتودنسی به درمان بپردازد و نیاز به جراحی در آینده را کاهش داده و یا حتی از بین ببرد. بنابراین ارتودنسی فقط در سنین رشد انجام نمی شود، اما می تواند مزیت های بیشتری در این سنین داشته باشد.

  2. در کدام نوع ناهنجاری، سن بیمار مهمترین گزینه و ملاک اصلی برای درمان می باشد؟

    در ناهنجاری هایی مانند جلو بودن فک پایین، انواع کراس بایت ها و تمام مشکلات مربوط به فک، سن بیمار از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و ملاک اصلی درمان می باشد. همچنین سن درمان برای کودکانی که دارای عادات رفتاری نادرستی مانند مکیدن انگشت و یا دچار مشکلات تنفسی می باشند، مطرح و حائز اهمیت است.

  3. آیا سن درمان ارتودنسی می تواند بر طول عمر دندان تاثیر گذار باشد؟

    هنگامی که دندان ها در موقعیتی صحیح در فک قرار می گیرند، یعنی نیرو و فشار اعمال شده به دندان ها به صورت متوازن پخش شده و فشار روی ریشه دندان ها کاهش پیدا می کند. همچنین تمیز کردن دندان ها و رعایت بهداشت دهان و دندان در این شرایط راحت تر بوده و به همین دلیل طول عمر دندان افزایش پیدا می کند.

  4. آیا درمان ارتودنسی در بالای 40 سالگی قابل انجام است؟

    سن 40 سالگی نیز می تواند زمان مناسبی برای درمان باشد، اگر فرد دارای استخوان فک و لثه سلامت باشد تا تنها برای اصلاح موقعیت دندان ها از دستگاه های ارتودنسی استفاده شود.