کلینیک ارتودنسی پازل

دکتر احمدرضا حسینی، متخصص ارتودنسی

از دانشگاه UCL لندن انگلستان

بورد تخصصی ارتودنسی از دانشگاه رویال انگلستان

مزایا و معایب ارتودنسی متحرک مزایا و معایب ارتودنسی متحرک کلینیک ارتودنسی پازل

مزایا و معایب ارتودنسی متحرک: آیا بریس متحرک بهترین گزینه است؟

دوشنبه, 16 خرداد 1401 ساعت 11:47
این مورد را ارزیابی کنید
(3 رای‌ها)

چکیده مطلب

آیا به دنبال روش مناسب ارتودنسی برای فرزند خود هستید؟ آیا نمی‌خواهید تا برای خودتان از روش‌های ارتودنسی ثابت استفاده داشته باشید و تحمل وجود براکت‌های ارتودنسی روی دندان‌هایتان را ندارید؟
در این میان شاید نام ارتودنسی متحرک نیز به گوشتان خورده باشد. قبل از هر چیز شما باید بدانید که آیا این روش برای شما گزینه مناسبی است یا خیر.
در ادامه با دانستن مزایا و معایب این روش می‌توانید به کمک متخصص ارتودنسی، بهترین انتخاب را برای خود و یا فرزندتان در نظر بگیرید.
در ادامه این مقاله با پازل کلینیک همراه باشید تا قبل از مراجعه به کلینیک ارتودنسی، اطلاعات بیشتری در این باره به دست آورید.

از ارتودنسی متحرک برای چه کاربردهایی استفاده می‌شود؟

از این روش‌های درمان می‌توان برای کاربردهای زیر بهره برد:

  • صاف کردن دندان‌های کج در حد جزئی تا متوسط
  • ایجاد کشش خارجی دهان برای فراهم کردن شرایط ارتودنسی ثابت
  • بستن فاصله بین دندان‌ها
  • به عنوان ریتینر یا نگهدارنده ارتودنسی بعد از درمان ارتودنسی ثابت

7 مزیت ارتودنسی متحرک

مزایای ارتودنسی متحرک

این روش ارتودنسی می‌تواند مزیت‌های بسیاری به همراه داشته باشد، زیرا به طور ثابت روی دندان‌ها قرار نگرفته و بیمار قادر به برداشتن پلاک خود در برخی از شرایط می‌باشد. در ادامه شما را با مزایای این درمان بیشتر آشنا خواهیم کرد:

  1. سهولت در بهداشت دهان و دندان

    در انواع روش‌های ارتودنسی متحرک، می‌توانید در زمان مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و دهان‌شویه پلاک را از دهان خود خارج کرده و بدین ترتیب به راحتی بهداشت دهان و دندان خود را رعایت نمایید. در این شرایط مسواک هیچ مانعی نداشته و دسترسی کامل به بخش‌های دهان دارد و این موضوع برای نخ دندان نیز صدق می‌کند.
  2. کاهش بروز مشکلات لثه و پوسیدگی‌های دندانی

    سهولت در امر بهداشت دهان و دندان در صورتی که فرد توجه درستی به این کار داشته باشد، می تواند سبب کاهش بروز مشکلات لثه و دندانی برای فرد گردد.
  3. سهولت در تمیز کردن دستگاه‌های ارتودنسی

    با خارج کردن بریس‌های متحرک از دهان به راحتی و در زمان کوتاه‌تری می‌توان آنها را تمیز کرد.
  4. کاربرد به عنوان محرک رشد

    متخصص ارتودنسی می‌تواند از برخی دستگاه‌های ارتودنسی متحرک به عنوان محرک رشد برای کودکان استفاده داشته باشد.
  5. زیبایی بیشتر

    دستگاه‌های ارتودنسی متحرک به خصوص انواع نامرئی آن به راحتی با دندان‌های بیمار سازگار شده و به دلیل اینکه روی دندان‌ها قابل مشاهده نمی‌باشند، زیبایی بیشتری دارند.
    همچنین در زمان برخی از رویدادها و اتفاق‌های مهم مانند یک مهمانی و یا عروسی، می‌توان دستگاه را به طور موقت از دهان خود خارج نمود.
  6. عدم محدودیت در غذا خوردن

    پلاک‌های ارتودنسی متحرک بسیار کاربردی بوده و استفاده از آنها برای فرد راحت‌تر خواهد بود. زیرا فرد نیازی در زمان غذا خوردن پلاک‌ها را از دهان خود برداشته و به همین منظور هیچ گونه محدودیتی در زمان غذا خوردن ایجاد نخواهد شد.
  7. مدت زمان کوتاه‌تر

    استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته در این روش سبب می‌شود تا امکان دست یابی به نتیجه درمان در مدت زمان کوتاه‌تری وجود داشته باشد. با اینکه موارد مختلفی از جمله سن بیمار، نوع و میزان ناهنجاری و نوع روش ارتودنسی متحرک در مدت زمان درمان تأثیر دارند، اما معمولاً دوره درمانی با ارتودنسی متحرک چندان طولانی نخواهد بود.

معایب ارتودنسی متحرک

معایب ارتودنسی متحرک

با وجود اینکه مزایای بسیار مهمی را برای این روش درمانی مطرح نمودیم، اما این روش می‌تواند با معایبی نیز همراه باشد که بهتر است آنها را نیز بدانید:

  1. عدم امکان غذا خوردن در زمان وجود پلاک متحرک در دهان

    شما نباید زمانی که پلاک ارتودنسی در دهان شما قرار دارد، غذایی بخورید. در این صورت می‌توانید به آن آسیب وارد کنید. به همین منظور در شرایطی که نمی‌توانید پلاک متحرک را از روی دندان‌های خود بردارید، باید صبر کنید تا شرایط مناسب فراهم گردد و در این زمان نمی‌توانید چیزی جز آب بخورید. لازم به ذکر است که اگر از الاینرهای شفاف استفاده می‌کنید، مصرف نوشیدنی‌هایی رنگی می‌تواند سبب بد رنگ و کدر شدن آنها گردد.
  2. عدم به دست آمدن نتیجه درست در صورت همکاری نداشتن با ارتودنتیست

    شما باید دقت کافی در زمان استفاده از دستگاه‌های ارتودنسی متحرک داشته باشید و هر مدت زمانی که ارتودنتیست برایتان مطرح می‌کند، در نظر بگیرید. در غیر این صورت اگر شما دائماً فراموش کنید که در طول روز از پلاک خود استفاده داشته باشید، نتیجه مورد نظر به دست نیامده و حتی ممکن است تا برای دندان‌های خود وضعیت بدتری را ایجاد کنید.
    اگر فکر می‌کنید که در انجام این کار سهل انگار هستید و یا دائم فراموش می‌کنید تا از پلاک استفاده کنید، بهتر است تا از روش‌های ارتودنسی ثابت کمک بگیرید.
  3. بالا بودن امکان آسیب رسیدن به پلاک ارتودنسی

    در زمانی که پلاک را از دهان خود خارج می‌کنید، باید آن را شسته و در جعبه مخصوص خود بگذارید. در غیر این صورت ممکن است تا آن را گم کرده و یا جایی بگذارید که کسی به آن آسیب وارد کند.

تفاوت ارتودنسی متحرک با ثابت

برای درک بهتر این روش ارتودنسی می توانید تفاوت آن را با ارتودنسی ثابت را مطالعه نمایید:

  1. نوع درمان

    برای ناهنجاری‌ها و مشکلات شدید دندانی و فکی به طور مؤثر نمی‌توان از روش‌های ارتودنسی متحرک استفاده داشت و دستگاه‌های ارتودنسی ثابت گزینه مناسب‌تری هستند

  2. ظاهر

    براکت‌های ارتودنسی ثابت حتی اگر از نوع سرامیکی و نامرئی نیز باشند، اما به هر حال روی دندان‌ها قابل مشاهده بوده و زیبایی ظاهری پلاک‌های متحرک ارتودنسی را ندارند.
  3. طول درمان

    معمولاً ارتودنسی متحرک به دلیل اینکه برای ناهنجاری‌های خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرد، دوره درمان کوتاه‌تری به نسبت ارتودنسی ثابت خواهد داشت.
  4. محدودیت درغذا خوردن

    در روش ارتودنسی متحرک به دلیل اینکه بیمار پلاک را از دهان خود خارج می‌کند، هیچ محدودیتی در غذا خوردن ندارد. اما زمانی که دستگاه‌های ارتودنسی ثابت روی دندان‌ها قرار دارند، بیمار باید رژیم غذایی مناسبی را دنبال کرده و از مصرف برخی از غذاها از جمله غذاهای سفت و سخت پرهیز کرده تا به دستگاه‌های ارتودنسی خود آسیبی وارد نکند.
  5.  رعایت بهداشت دهان و دندان

    برداشت پلاک ارتودنسی متحرک از دهان سبب می‌شود تا بیمار بتواند همانند قبل دندان‌های خود را مسواک زده و به راحتی از نخ دندان استفاده داشته باشد، اما در زمان استفاده از دستگاه‌های ثابت، فرد باید زمان بیشتری برای رعایت بهداشت دهان و دندان صرف کند و شیوه درستی را برای مسواک زدن و نخ دندان کشیدن در این زمان در نظر بگیرد.
  6. هزینه 

    روش‌های ارتودنسی متحرک مانند الاینرهای شفاف معمولاً هزینه بیشتری به نسبت براکت‌های فلزی خواهند داشت

آیا ارتودنسی متحرک بهترین درمان برای من است؟

انواع روش‌های ارتودنسی متحرک دارای مزایای زیادی هستند که پیش‌تر در مقاله برایتان مطرح شد. با این حال اگر متخصص ارتودنسی این روش را برای شما مناسب در نظر گرفت، اما اگر شما فردی بی انگیزه هستید و به درستی به توصیه‌های ارتودنتیست توجه نکرده و بدین منظور که در ساعات بیان شده از پلاک ارتودنسی خود استفاده نمی‌کنید، این گزینه درمان برای شما گزینه خوبی نیست.
شما باید قبل از شروع درمان ارتودنسی متحرک این موضوع را به خوبی درک کنید که به دست آمدن نتیجه مطلوب و مورد نظر به همکاری شما با ارتودنتیست بستگی دارد.

سؤالات متداول

  1. آیا کودکان می‌توانند از دستگاه‌های متحرک نیز استفاده کنند؟

    بله این روش درمان می‌تواند گزینه بسیار مؤثری برای کودکان باشد به شرطی که از نظم و انضباط آنها در طول درمان اطمینان حاصل شود و مطمئن باشید که در زمان غذا خوردن پلاک از دهان کودک برداشته شده و بعد از آن مجدداً آن را روی دندان‌های خود می‌گذارد.
  2. چند ساعت در روز باید از پلاک‌های ارتودنسی متحرک استفاده داشت؟

    استفاده از این نوع دستگاه‌ها حداقل 22 ساعت در روز توصیه می‌شود. با این حال متخصص ارتودنسی طرح درمان دقیق و اختصاصی برای هر فرد بیان خواهد کرد.
  3. آیا ارتودنسی متحرک می‌تواند موارد پیچیده‌تری را درمان کند؟

    معمولاً موارد زیادی را می‌توان با این نوع ارتودنسی درمان کرد. با این حال، توصیه این است تا در این باره با یک متخصص ارتودنسی مشورت داشته باشید تا ایشان بهترین نوع درمان را متناسب با نیاز شما بیان کنند.
  4. آیا تغییر در گفتار از معایب ارتودنسی متحرک به شمار می‌رود؟

    در روزهای ابتدایی که بیمار به استفاده از وجود یک شی خارجی در دهان خود عادت ندارد، این موضوع نیز طبیعی است. اما به مرور با عادت کردن بیمار به استفاده از پلاک متحرک شرایط گفتار او نیز بهبود می‌یابد.
  5. در چه شرایطی نمی‌توان از ارتودنسی متحرک بهره برد؟

    معمولاً در شرایط زیر استفاده از این روش توصیه نمی‌شود:
    • در صورت وجود دندان‌های به شدت بی نظم و به هم ریخته
    • ناهماهنگی‌ها و مشکلات فکی
    • کراس بایت و اپن بایت
خواندن 760 دفعه