جرم گیری دندان (بروساژ دندان) چیست؟ +مزایا،معایب و هزینه 1403

جرم گیری دندان (بروساژ دندان) چیست؟
محتوای جدول

جرم گیری دندان چگونه و به چه دلایلی انجام می شود؟ آیا جرم گیری می تواند با خطراتی همراه باشد؟ در این مقاله اطلاعات کاملی در رابطه با جرم گیری دندان به دست می آورید.

چکیده مطلب

آیا شما نیاز به جرم گیری دندان دارید؟ از کجا متوجه می شوید که چه زمانی باید برای این کار به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید؟ وجود جرم روی دندان ها چه مشکلاتی را برایتان ایجاد می کند؟
این روش جه مزیت هایی دارد و چگونه انجام می شود؟ آیا این درمان به مینای دندان آسیب می رساند؟
چه ارتباطی بین ارتودنسی دندان جرم گیری وجود دارد؟ آیا جرم گیری دندان ها را سفید می کند؟
با مطالعه این مقاله پاسخ موارد بالا و بسیاری دیگر از سوالات خود را در زمانی کوتاه به دست خواهید آورد، پس با پازل کلینیک همراه باشید.

چه افرادی به جرم گیری دندان نیاز دارند؟

این روش درمانی هیچ محدودیت سنی ندارد و تمام افراد می توانند با کمک آن، به افزایش سلامت دهان و دندان خود تا میزان زیادی کمک کنند. معمولا توصیه می شود تا 6 ماه یک بار و یا سالی یک بار جرم گیری دندان ها انجام گیرد. بهتر است تا هر چند وقت یک بار برای چکاپ و معاینه دندان های خود نزد دندانپزشک بروید تا در صورت نیاز، درمان خود را در زمانی مناسب و درست انجام دهید.

جرم گیری دندان چیست؟

جرم گیری دندان چیست؟

جرم گیری یک روش درمانی بسیار ساده اما مهم در دندانپزشکی است که از بروز بسیاری از مشکلات دندانی و لثه ای جلوگیری می کند. شما می توانید در پازل کلینیک با کمک ابزار ها و تجهیزات خاص، جرم های دندانی خود را از بین ببرید.

بروساژ چیست؟

بروساژ در کنار جرم گیری دندان به عنوان یک روش تکمیلی، به از بین بردن لکه های رنگی و سطحی روی دندان ها کمک می کند. برای این کار دندانپزشک از یک ابزاری که دارای سر غلتکی شکل با جنسی از پلاستیک است، استفاده می کند.

آیا جرم گیری دندان برایتان خطری به همراه دارد؟

فرایند جرم گیری، کوچکترین خطری نمی تواند برای شما داشته باشد. آن چیزی که برای شما خطرناک است، خود جرم موجود روی دندان ها است که در ادامه اطلاعات بیشتری از آن ها به دست می آورید. شاید از طرف بعضی از افراد شنیده باشید که جرم گیری سبب از بین رفتن بافت و مینای دندان می شود. اما این حرف کاملا اشتباه و بدون اساس علمی است.
این نکته مهم را همواره در نظر بگیرید که در صورت عدم جرم گیری دندان ها، علاوه بر اینکه مشکلات و خطرات بیشتری سلامت دهان و دندانتان را تهدید می کنند، شما متحمل پرداخت هزینه های اضافی تری نیز خواهید شد.

هزینه جرم گیری دندان

وضعیت دهان و دندان و میزان جرم روی دندان ها از مواردی هستند که تاثیربه سزایی در تعیین قیمت نهایی جرم گیری دندان دارند، اما با این حال این روش یک درمان گران قیمت نمی باشد. برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانید با پازل کلینیک تماس بگیرید.

آیا بیمه تعهدی برای پرداخت هزینه جرم گیری دارد؟

اکثر بیمه های درمانی مبلغی را برای این کار به بیمه شدگان خود پرداخت می کنند. اگر می خواهید تا از بیمه استفاده داشته باشید، بهتر است تا با کلینیک دندانپزشکی خود و بیمه درمانی و یا تکمیلی خود هماهنگی های لازم را انجام دهید.

علل تشکیل جرم روی دندان ها

شاید تصور داشته باشید که جرم فقط روی دندان های افرادی که مسواک نمی زنند، ایجاد می شود. اما باید بدانید که به وجود آمدن جرم از آنچه که تصور دارید راحت تر اتفاق می افتد. شما با رعایت خوب بهداشت دهان و دندان خود سبب به تعویق افتادن تشکیل آن ها می شوید، اما مانع از به وجود آمدن آن ها نخواهید شد. برای اینکه علل تشکیل جرم های دندانی را بشناسید، موارد زیر را مطالعه نمایید:

  1. مسواک زدن به صورت نادرست و تنها یک بار در روز
  2. نخ دندان نکشیدن و عدم استفاده از دهانشویه
  3. مصرف بیش از اندازه مواد غذایی شیرین و چسبناک
  4. استفاده نکردن از خمیر دندان
  5. عدم مراجعه به مطب دندانپزشکی برای چکاپ دندان ها
  6. انجام ندادن درمان ارتودنسی در صورت نیاز

چرا انجام ندادن درمان ارتودنسی می تواند دلیلی بر ایجاد جرم های دندانی باشد؟

شاید با مطالعه موارد بالا این سوال برایتان پیش آمده که نقش ارتودنسی برای جلوگیری از ایجاد جرم های دندانی چیست و چرا این مورد جزئی از علل تشکیل جرم روی دندان ها محسوب می شود. پاسخ این سوال کاملا واضح است. اگر شما دارای دندان هایی به هم ریخته و فکینی نامتقاون باشید، نمی توانید به راحتی آن ها را تمیز کنید. به همین دلیل جرم های دندانی بسیار سریع تر و راحت تر در دهانتان تشکیل می گردند. به نظر شما این جرم ها چه عوارض و مشکلاتی را برایتان ایجاد می کنند؟ عجله نکنید کمی جلوتر این موارد را نیز برایتان مطرح می کنیم.
در حال حاضر این نکته را جدی بگیرید که اگر دارای دندان هایی نامرتب و نامتقارن هستید، حتما در اسرع وقت به کلینیک ارتودنسی مراجعه کرده و با یک متخصص ارتودنسی خوب مشورت داشته باشید. دکتر احمدرضا حسینی با تشخیص و ارائه روش های درمانی فوق العاده زیبایی و سلامت دهان و دندان را برای شما به ارمغان خواهند آورد.

عوارض جرم روی دندان ها

عوارض جرم روی دندان ها

با شناخت عوارض جرم های دندانی می توانید بیشتر فواید و مزیت های جرم گیری دندان را درک کنید:

  1. پوسیده شدن دندان ها

    باکتری های موجود در دهان با مصرف مواد غذایی می توانند اسید تولید کنند. این اسید با آسیب به مینای دندان و نفوذ به بخش های عمیق تر دندان می تواند منجر به پوسیدگی دندان ها گردد که با پیشرفت بیشتر کاملا موجب از دست رفتن دندان می شود.

  2. پوسیده شدن ریشه دندان

    جرم ها با ورود به خط لثه می توانند اثرات مخربی برای ریشه دندان به دنبال داشته باشند.

  3. ایجاد بوی بد دهان

    اگر کمک مسواک، دهانشویه و یا خورد آدامس و شکلات های خوش بو کننده دهان باز هم دچار بوی بد دهان هستید، به دلیل افزایش یافتن جرم های دندانی و تولید گاز سولفید هیدروژن توسط باکتری های دهان است.

  4. خونریزی های لثه

    جرم ها می توانند ملتهب شدن لثه ها را در پی داشته باشند. به طوری که ممکن است هنگام مسواک زدن دچار خونریزی لثه شدید.

  5. تحلیل رفتن لثه

    وجود جرم سبب می شود تا لثه از آن ها دور شده و در واقع فرار کند. به همین دلیل تحلیل لثه که بیماری جدی است ایجاد می شود.

  6. تحلیل رفتن استخوان

    جرم های دندانی به مرور می توانند دلیلی بر بروز عفونت های مکرر دهانی باشند که به دنبال آن امکان تحلیل رفتگی استخوان نیز وجود خواهد داشت.

  7. افزایش احتمال مبتلا شدن به بیماری های عروقی و قلبی

    زمانی که شما غذا می جوید، جرم ها می توانند به عمق لثه نفوذ کرده و در نهایت وارد رگ های خونی شوند. بدین ترتیب می توانند به همه جای بدن رفته و مشکلات متعددی از جمله افرایش احتمال بروز سکته مغزی را به وجود بیاورند.

فواید و مزایای جرم گیری دندان ها

حال که عوارض جرم روی دندان ها را شناختید، بیشتر متوجه مزیت های جرم گیری خواهید شد.

  1. جلوگیری از پوسیدگی دندان

    یکی از مهمترین مزیت هایی که این روش درمانی دارد، جلوگیری از پوسیدگی دندان ها است. در واقع شایع ترین دلیلی که سبب مراجعه افراد به کلینیک های دندانپزشکی می شود، همین پوسیده شدن دندان ها می باشد. زمانی که دندان دچار این عارضه می شود، یعنی حفره هایی روی مینای دندان تشکیل شده که موجب تشکیل پلاک های سفید رنگ دندانی می گردند. درست است که مسواک زدن و نخ دندان کشیدن قادر به از بین بردن بسیاری از باکتری ها و پلاک های دهانی هستند، اما نمی توانند تمام آن ها را از بین ببرند. به همین جهت به مرور زمان پلاک ها سخت تر و تارتار را ایجاد می کنند که می تواند به راحتی مینای دندان را تخریب سازد. اما جرم گیری در زمان درست و مناسب، اجازه پیشرفت جرم های دندانی تا این حد را نخواهد داد.

  2. جلوگیری از بروز بیماری های لثه

    جرم و پلاک های دندانی قادر به تجمع پیدا کردن در زیر خط لثه هستند و می توانند سبب بروز مشکلات و بیماری های لثه نیز باشند. اگر این بیماری ها پیشرفت کنند، ممکن است تا دندان خود را به طور کامل از دست دهید. بنابراین جرم گیری نقش بسیار مهمی برای سلامت لثه های شما دارد.

  3. سفیدتر کردن جزئی دندان ها

    جرم های دندانی با تاثیر روی ظاهر دندان ها موجب زرد تر دیده شدن آن ها می شوند. جرم گیری با برداشتن این سطح مخرب از روی دندان ها سبب می شود تا رنگ دندان هایتان تا حدودی روشن تر گردد.

  4. از بین بردن بوی بد دهان

    با وجود اینکه استفاده از مسواک، نخ دندان، دهانشویه و تغذیه مناسب همگی نقش به سزایی در رفع بوی بد دهان دارند، اما اگر جرم های دندانی در دهان تجمع پیدا کرده باشند، با انجام تمامی این کار ها نمی توانید از بوی بد دهان خود جلوگیری کنید. اما جرم گیری با از بین بردن این جرم ها برای رفع بوی بد دهان بسیار کمک کننده است.

  5. افزایش سلامت عمومی بدن

    اینکه دهان تاثیر بسیار مستقیم و زیادی روی دیگر اعضای بدن دارد، یک جمله کاملا درست و علمی است. اگر شما به طور منظم تحت چکاپ دندانپزشک قرار داشته باشید، احتمال بسیار بالایی وجود دارد که خطر حملات قلبی و سکته کاهش پیدا کنند. التهاب ها و بیماری های لثه می توانند این خطر را افزایش دهند، بنابراین جرم گیری چنین نقش مهم دیگری پیدا می کند.

  6. پیشگیری از هزینه های بیشتر و درمان های پیچیده تر در آینده

    همانطور که گفتیم، جرم روی دندان ها تا حدی می توانند خطرناک باشند که هرچه ضخیم تر شوند و درمان به موقعی برای رفع آن ها صورت نگیرد، شما به بیماری های سخت تر دهان و دندان و شاید دیگر بیماری های عمومی مبتلا شوید که در این صورت علاوه بر اینکه به درمان های دشوارتر نیاز پیدا می کنید، باید هزینه های بیشتری را نیز متحمل شوید.

روش های جرم گیری دندان

جرم گیری می تواند به کمک سه روش انجام شود که عبارتند از:

  1. جرم گیری با استفاده از ابزار های دستی و ساده

    جرم گیری با استفاده از ابزار های دستی و ساده

    در صورتی که جرم روی دندان ها تا حد زیادی پیشرفت نکرده باشد، یک ابزار ساده به راحتی برای از بین بردن آن ها مورد استفاده قرار می گیرد.

  2. جرم گیری با استفاده از ابزار های تخصصی تر

    جرم گیری با استفاده از ابزار های تخصصی تر

    اگر میزان جرم روی دندان ها ضخیم تر شده باشند، دندانپزشک نوعی دستگاه که دارای یک نوک فلزی خاص می باشد را روی دندان ها به صورت آرام و چرخشی حرکت می دهد تا جرم ها از بین بروند.

  3. جرم گیری با استفاده از لیزر

    جرم گیری با استفاده از لیزر

    لیزر یکی از موارد بسیار کاربردی است که نه تنها در دندانپزشکی بلکه در موارد بیشتری کابرد دارد. البته لیزر همواره یک کمک در کنار درمان اصلی محسوب می شود. برای جرم گیری از لیزر برای کاهش التهاب بعد از اتمام مراحل درمانی کمک گرفته می شود.

مراحل انجام جرم گیری دندان

اگر تمایل دارید تا مراحل این روش درمانی را بشناسید، ادامه مقاله را نیز مطالعه کنید:

  1. کورتاژ لثه و جرم گیری

    کورتاژ لثه و جرم گیری

    در این مرحله با استفاده از یکی از روش هایی که پیشتر برای شما مطرح کردیم، دندانپزشک به برداشتن جرم از روی دندان های شما می پردازد.

  2. بروساژ

    بروساژ

    بروساژ برای تکمیل جرم گیری دندان به کمک ابزاری با سر غلتکی پلاستیکی به تمیز کردن سطح دندان ها می پردازد.

  3. صیقلی کردن دندان ها

    صیقلی کردن دندان ها

    در این مرحله از اسپری های هوا و بی کربنات برای از بین بردن پلاک های باقی مانده روی دندان ها استفاده شده و همچنین دندانپزشک با کمک Airflow به صیقلی کردن دندان ها می پردازد.

مدت زمان انجام جرم گیری دندان

در صورتی که میزان جرم روی دندان ها سطحی باشد، حدود 15 دقیقه برای جرم گیری دندان ها کافی است. اما با عمیق تر بودن جرم دندان ها ممکن است که این زمان به حدود 30 دقیقه نیاز داشته باشد.

جرم گیری دندان ها پس از اتمام درمان ارتودنسی

جرم گیری دندان ها پس از اتمام درمان ارتودنسی

اگر تحت درمان ارتودنسی ثابت قرار گرفته باشید، بعد از اینکه براکت های ارتودنسی توسط متخصص ارتودنسی برداشته شدند، معمولا دندان ها تا حدودی دچار تغییر رنگ شده اند و همچنین ممکن است تا برخی از پلاک های دندانی روی دندان ها باقی مانده باشند. به همین جهت افراد تمایل دارند تا برای به دست آوردن نتیجه نهایی بسیار مطلوب این اقدام را نیز در پایان کار خود انجام دهند.

معایب جرم گیری دندان

قبل از اینکه پاسخ این سوال را بیان کنیم، باید بگوییم که هیچ دلیل نمی تواند مانع از انجام جرم گیری دندان گردد. بااین حال شاید موارد زیر جزئی از معایب این روش درمانی باشند:

  • حساسیت بیش از اندازه دندان ها تا چند روز
  • احتمال بروز عفونت در صورت ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن

مراقبت های بعد از جرم گیری دندان

مراقبت های بعد از جرم گیری دندان

جرم گیری درمان دشواری نمی باشد که نیازمند مراقبت های خاصی پس از انجام بوده و دوره نقاهت طولانی داشته باشد. اما بهتر است تا نکات زیر را بدانید:

  1. حساسیت دندان ها پس از جرم گیری تا چند روز ابتدایی طبیعی است و جای نگرانی ندارد.
  2. بهتر است تا اولین مسواکی که بعد از انجام درمان می زنید، با ملایمت و به آرامی باشد.
  3. به طور معمول دندانپزشک به شما توصیه می کند تا دو هفته پس از انجام جرم گیری مراجعه دیگری به کلینیک دندانپزشکی داشته باشید تا وضعیت دهان و دندان شما بررسی شود. در صورتی که پلاک های دندان شما ضخیم باشند و دچار خونریزی در حین درمان شوید، لازم است تا دو و یا سه بار در بازه های زمانی 3 تا 4 هفته ای مجددا روند جرم گیری را انجام دهید.
  4. از یک دهانشویه مناسب با مشورت دندانپزشک خود استفاده داشته باشید.
  5. و در آخر نکات بهداشتی دهان و دندان را جدی گرفته و به طور دقیق رعایت کنید.

سوالات متداول

  1. آیا جرم گیری دندان با درد همراه است؟

    خیر، جرم گیری دندان یک درمان کاملا بدون درد است و نیازی به استفاده از دارو های بی حسی ندارد. دستگاهی که برای این کار مورد استفاده قرار می گیرد، بسیار آرام و در حالت چرخشی روی جرم های دندانی ضربه وارد کرده تا از بین بروند، این کار به مینای دندان صدمه ای نرسانده و نمی توانند دردی به همراه داشته باشد. البته احتمال خونریزی لثه ها در افرادی که بهداشت دهان و دندان خود را رعایت نمی کنند و در زمان های طولانی مدت به کلینیک دندانپزشکی مراجعه می کنند، در اکثر موارد وجود خواهد داشت.

  2. آیا جرم گیری می توانند سبب لق شدن دندان ها گردد؟

    فرآیند جرم گیری به نوبه ی خود باعث لق شدن دندان ها نمی گردد. اگر شما پس از انجام این کار احساس کردید که یک و یا چند دندان شما لق شده است، باید بدانید که این اتفاق از قبل رخ داده بود، اما جرم های دندانی این فضا را پوشش داده بودند. بنابراین بسیار تاکید می شود که اجازه ضخیم شدن جرم های دندانی را ندهید.

  3. آیا جرم گیری موجب سفید شدن دندان می شود؟

    جرم های روی دندان ها می توانند نقشی در تغییر رنگ و زرد شدن دندان ها داشته باشند. به همین دلیل جرم گیری با از بین بردن این پلاک ها تا حدودی سبب روشن تر شدن و سفیدتر شدن دندان ها می شوند. اما به طور کلی نباید انتظار زیادی در این باره از جرم گیری داشته باشید. اگر قصد دارید تا دندان های خود را سفید کنید، می توانید از بلیچینگ استفاده داشته باشید. خصوصا اگر دندان های خود را ارتودنسی کرده اید، انجام بلیچینگ پس از ارتودنسی می تواند تیجه بسیار دلپسند تر و دوست داشتنی تری را برایتان به ارمغان بیاورد.

  4. انجام جرم گیری دندان چند بار در سال باید باشد؟

    اینکه شما چه زمانی نیاز به مراجعه به مطب دندانپزشکی برای جرم گیری دندان هایتان داشته باشید، بستگی به این دارد که شما تا چه حدی بهداشت دهان و دندان خود را رعایت می کنید. البته با توجه به اینکه برخی از افراد دارای جنسی خاص از دندان ها هستند، بهتر است تا هر چند وقت یک بار برای چکاپ به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید.



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *